6 Νοε 2007

Μια διαφορετική ομιλία

Η χθεσινή ομιλία του ΓΑΠ στο Ξενοδοχείο Ledra Marriot στους ανθρώπους της επιστήμης και του πολιτισμού, ήταν μια ομιλία διαφορετική από τις άλλες. Σύντομη , περιεκτική και εξαιρετικά πολιτική, μια ομιλία αναζήτησης , συνεύρεσης, μια ομιλία - κάλεσμα προς το επιστημονικό και καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας για επιστροφή στην πολιτική, στην νέα πολιτική.

Ξεχωρίζω δύο σημεία :

" ... Συζητάμε όλοι για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις από την καταστροφή του περιβάλλοντος στην ζωή μας, στην σωματική μας υγεία. Δεν συζητάμε, όμως, για τις επιπτώσεις που έχει ένα στείρο πνευματικό περιβάλλον στο μυαλό μας. Ό,τι δεν τροφοδοτείται, μαραζώνει, και ό,τι μαραζώνει, πεθαίνει. Όπου υπάρχει πνευματική ένδεια, βρίσκει έδαφος ο σκοταδισμός και η προκατάληψη. Και εδώ, είναι το δικό σας πεδίο δράσης, η δική σας πολιτική κονίστρα. Έξω από πολιτικούς, κομματικούς συσχετισμούς, αλλά μέσα στην ουσία της πολιτικής...."

και παρακάτω...

"...Είτε γιατρός, είτε μηχανικός, είτε δικηγόρος, είτε επιστήμονας, είτε καλλιτέχνης, καλούμαστε όλοι σήμερα να γίνουμε δημιουργοί και καινοτόμοι. Αυτό πιστεύω ότι είναι και το στοίχημα για την πολιτική, για μια δημοκρατική πολιτική. Να ακολουθήσουμε, ή ακόμα και να πρωτοπορήσουμε στην πολιτική, με νέους τρόπους συμμετοχής, διαλόγου, μόρφωσης, διαπαιδαγώγησης, με νέες σχέσεις. Να φέρουμε τον πολιτισμό, την καινοτομία και την δημιουργία, στην ίδια την πολιτική. Στις Οργανώσεις μας και στις πρακτικές μας.
Το είπα αυτό, κάποια στιγμή, σε μια ομιλία μου στην Κρήτη. Είπα ότι, στόχος μας είναι, το νέο δημιουργικό κόμμα. Με πλησίασε μετά, ένας ηλικιωμένος σύντροφος και με ρώτησε, έχεις – μου λέει – σκεφθεί την ετυμολογία της λέξης «δημιουργία»; Όχι, του είπα. Είναι το έργο του δήμου, δηλαδή, το έργο του λαού. Είναι, το να κάνουμε τον πολίτη, δημιουργό στην πολιτική."
Προσωπικά, μετά από αυτήν την ομιλία, είμαι πιο αισιόδοξος για την 12η Νοεμβρίου.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δημιουργοί και καινοτόμοι!ωραία η προτροπή,ωραίο και το όνειρο, μόνο που μετά ξυπνάς και έρχεσαι αντιμέτωπος με το ήθος και τις πρακτικές της ορατής επιστημονικής κοινότητας και της ευρύτερης ιντελιγκέντσιας αυτής της χώρας και τότε απορείς, πώς θα μπορέσουν, άραγε, τα λόγια του ΓΑΠ να βρούν έδαφος στις από καιρό υπνώττουσες συνειδήσεις τους. Δεν είναι αυτοί που σιώπησαν ή αποσιώπησαν;δεν είναι εκείνοι που ροκάνισαν προγράμματα χωρίς να παράξουν έργο; μήπως οι άλλοι, που για να κάνουν ή να αποτρέψουν φωταγώγησαν το δρόμο προς την τσέπη τους;ή μήπως όσοι βολεύτηκαν στο πτυχίο που κάποτε εξασφάλισαν και έκτοτε αγνοείται η τύχη της επιστημονικής τους ενημέρωσης;Καινοτόμοι ή "το..κενό τέμνοντες"; Δημιουργοί ή μήπως κακοί αντιγραφείς γνώσεων,προτύπων και συμπεριφορών αντίδρασης,συντήρησης,καταστροφής εν τέλει του κοινωνικού και όχι μόνο,περιβάλλοντος;
Κάθε λέξη του ΓΑΠ φωτίζει την ελληνική παθογένεια και δημιουργεί γόνιμο έδαφος για αναζήτηση και δράση.Ακούστε τον προσεκτικά,ανακαλύψτε τον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς προκατάληψη.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ο φυσικος χωρος των ανθρωπων της τεχνης δεν ειναι τα ακριβα ξενοδοχεια.Εκει πανε μονο τα κομματοσκυλα...
Λυπαμαι για την καταντια του σοσιαλισμου σας πραγματικα....

spallantzas είπε...

@πρεζα tv
αν ήσουν εκεί και εβλεπες δεν νομιζω ότι θα τόλεγες αυτό. Απλά οι "καλοί" δεν είναι και "καμερομανείς".

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΕΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ,ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Το γεγονός οτι και εσύ και εγώ και μερικά μπλογκ ακόμα, που ασχολήθηκαν με την χθεσινή ομιλία, έχουμε επιλέξει διαφορετικά αποσπάσματα της, ως τα πιο δυνατά, δείχνει την αξία του συνόλου αυτών που είπε ο Γιώργος...

vagnes είπε...

θα μου επιτρεψεις να πω, πως ιδεολογια ειναι αυτο που κανουμε ΟΧΙ αυτο που λεμε και αυτο που εκανε (που εξ αναγκης καναμε αν θες) δεν ηταν δημιουργια δεν ηταν οικοδομηση και γνωστοποιηση του προγραμματος μας αλλά αποδομηση Καραμανλη. Και δεν πετυχε πως να το κανουμε.
Η ομιλια στην Εθνικη συνδιασκεψη ηταν αψογη, του ΓΑΠ αν θες μόνο, αλλά ολες τις προηγουμενες μερες ας μη ξεχναμε οτι καποιοι απο τους υποστηρικτες του η αποκλειστικη τους απασχοληση ηταν ξανα η αποδομηση, αυτη τη φορα του ΒΒ.
Και νομιζω αυτη τη φορα πετυχε!!
Αν πρεπει να περηφανευομαστε δεν ξερω που δεν μπορεσε να αποδομησει τον Καραμανλη και τα καταφερε στο μεχρι χτες κορυφαιο στελεχος του.

spallantzas είπε...

@vagnes
συγχώρεσε με. ειλικρινά δεν την καταλαβαίνω τη λογική σου, για να απαντήσω.
ο γαπ δεν σου άρεσε στο παρελθον γιατί δεν έδινε βάρος στο πρόγραμμα, αλλά στην αποδόμηση του ΚΚ. Τωρα ο ΓΑΠ (η μαλλον οι του ΓΑΠ) αποδομεί τον ΒΒ. Ο ΒΒ μήπως σου αρέσει που "αποδομεί" τον ΚΚ?
Ξέρεις τι λεω εγώ? Είμαστε μια ωραία ...ατμόσφαιρα!!

Ανώνυμος είπε...

Επί της ουσίας, μπορούμε να μιλήσουμε; Και όχι εαν οι συνα ντήσεις του ΓΑΠ πρέπει να γίνονται σε αίθουσες ξενοδοχείων ή σε τηλεφωνικόυς θαλάμους, ποιός δομεί και ποιός αποδομεί και γενικά να ακούγονται χαοτικά πράγματα.Σας αρέσει Ο ΓΑΠ; Βλέπετε τίποτα καλό στή στάση του, στις θέσεις και στις προτάσεις που κουβαλάει;Μήπως κάτι αλλάζει; Αν ναι,ας συζητήσουμε ήρεμα και απλά,αν καταλαβαινόμαστε αδελφέ μου.

vagnes είπε...

φιλε stefan
Η λογικη του σχολιου μου δεν εχει να κανει κυριως με την αποδομηση που τη θεωρω μεθοδο υπεκφυγης απο τα κρισιμα που θα επρεπε να συζητηθουν.
Η κριτικη μου εχει να κανει μ' αυτο που πιστευω βαθια: Ιδεολογια δεν ειναι αυτο που λεμε, Ιδεολογια ειναι αυτο που κανουμε.
Εκει ειναι η κριτικη μου στον ΓΑΠ και στο θεμα που αναρτησες φιλε, γιατι ωραιες διαλεξεις μπορει να κανει οποιοσδηποτε, για τα πιο σπουδαια να μιλαει επι ωρες να εντυπωσιαζει κλπ κλπ ομως ενας πολιτικος ποσο μαλλον ενας ηγετης κρινεται απ' αυτα που εκανε ή που κανει οχι απ' αυτα που λεει ουτε απ' αυτα που λεει οτι ΘΑ κανει... και αυτα που εκανε 4 χρονια και αυτα που κανει ολο αυτο το μηνα εμενα τουλαχιστον δεν με ικανοποιησαν, ευχομαι ειλικρινα να αλλαξω γνωμη μετα τις 12/11

Ανώνυμος είπε...

Vagnes
Τι θα΄θελες να έχει κάνει περισσότερο ή διαφορετικό ο ΓΑΠ αυτό το μήνα;

vagnes είπε...

@amask
Θα ηθελα πολλα, ενα απ' αυτα θα ηταν να συγκρατησει τους υποστηρικτες του να μη μιλουν αρνητικα αλλα θετικα, Δεξιοι στο ΠΑΣΟΚ ποτε ξεφυτρωνουν οταν θετουν υποψηφιοτητα για προεδροι;
Να συγχαρει τον Καραμανλη που νικησε στις εκλογες, την ιδια ωρα, αυτο ειναι τυπικο αλλα δειχνει την ανωτεροτητα και το σεβασμο στους θεσμους, την οποια δεν εδειξε ή δεν την εχει.
Οταν ζητα ανανεωση της εμπιστοσυνης απο τη βαση να δεχεται και να υποδεχεται με ανωτεροτητα και χαρα τις αλλες υποψηφιοτητες. Αυτο δειχνει και δημοκρατικοτητα και ανωτεροτητα, τις οποιες δεν εδειξε ή δεν τις εχει
Με αλλα λογια για να μη κανω και καταχρηση του χωρου του φιλου stefan εμενα δεν με επεισε ουτε για την ανωτεροτητα του ουτε για τη δημοκρατικοτητα του, ουτε για το τσαγανο που χρειαζεται ενας αρχηγος για να επιβαλλει την απαιτουμενη αυτοκυριαρχια στους υποστηρικτες του. Αυτα εμενα με ανησυχουν πολυ εσενα φιλε amask;

Ανώνυμος είπε...

Ο ΓΑΠ,φίλε Vagnes,είναι ιδιαίτερα ευγενής,μέχρι παρεξηγήσεως.Εγώ θα τον ήθελα πιό γρήγορο στα ανακλαστικά του και να κάνει ωφέλιμους αιφνιδιασμούς.
Ακριβώς επειδή και ανωτερότητα έδειξε και σεβασμό σε πρόσωπα και καταστάστάσεις,ως μη όφειλε,κάποιοι υποτιμησαν τις ανοχές και τις αντοχές του.Συμφωνώ βέβαια μαζί σου ότι οι πράξεις είναι το ζητούμενο, μετά τις 11/11.Τότε θα βγάλουμε το τελικό πόρισμα.
Ήθελες να κάνει και"χαρούλες" μετά το ρεσάλτο του ΒΒ;
Ούτε το savoir vivre δεν λέει κάτι τέτοιο!

Θέμης Λαζαρίδης είπε...

Ωραία ομιλία. Αλλά για να υλοποιηθούν όλα αυτά χρειάζονται συγκρούσεις που δεν έχω πειστεί ότι ο ΓΑΠ είναι διατεθειμένος να κάνει.

Παρεμπιπτόντως, στην τελευταία μου «κοινωνιολογική» ανάλυση στο GURF χωρίζω τους Έλληνες σε δύο φυλές: τη φυλή του χαβαλέ και τη φυλή της δημιουργίας. Δυστυχώς, η φυλή του χαβαλέ υπερτερεί.

vagnes είπε...

Φιλε amask
Δεν θελω να πιστεψω οτι εχουμε διαφορετικες αποψεις σε οτι σημαινει Δημοκρατια.
Η ισοτητα δικαιωματων που το καταστατικο του κομματος κατοχυρωνει δεν μπορει να βαφτιζεται resalto, εναν αρχηγο δεν μπορει να τον δικαιολογεις που δεν χαιρεται απο την τηρηση του καταστατικου.
Τη συγχαρητηριο ευχη στον νικητη των εκλογων παντως το savoir vivre πρεπει να την αναφερει δεν ηρθε τοτε που επρεπε και μαλλον (απ' οτι ξερω) δεν ηρθε ακομη.
Ευγενης ο Γιωργος ειναι σιγουρα δεν αμφιβαλλω, αλλά δεν νομιζω οτι επρεπε να περιμενει οτι μετα απο ηττα, κανενας δεν θα βαλει υποψηφιοτητα για να μη τον στεναχωρησει και να κανει "χαρουλες"

Διαβασε αν θες για το ιδιο θεμα το σχολιο μου (θα δημοσιευτει συντομα ελπιζω) στον Μ. Ανδρουλακη στη νεα του αναρτηση "Τα μικρα δραματα της 12ης Νοεμριου"
http://mimisandroulakis.blogspot.com/
Ευχαριστω φιλε stefan για τη φιλοξενια

Ανώνυμος είπε...

Η ισότητα δικαιωμάτων είναι αναντίρητη.Το ύφος και το ήθος της υποψηφιότητας με ενοχλούν και τα σχολιάζω.Ηγέτης είναι αυτός που νικάει πρωτίστως τον κακό εαυτό του.
Ευχομαι, πάντως, να επικρατήσει η συναισθηματική ευφυϊα,είναι "αγαθό εν ανεπαρκεία", όπως γνωρίζετε.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το σενάριο πραγματικά θα έπειθε του πολίτες οτι ο ΓΑΠ αλλαξε γιατι οποιος μπορεί να γκρεμίσει το δικό του σπιτι πρωτα ειναι σιγουρο οτι θα μπορεσει να αλλαξει και το ΠΑΣΟΚ.Τοτε μονο οι πολιτες θα στρατευτουν διπλα του και θα του δωσουν την ευκαιρια να κυβερνησει την ΕΛΛΑΔΑ.Αλλιως συντομα τα πραγματα θα ειναι χειροτερα απο πριν!!!Μπραβο στο σεναριογραφο ελπιζω να το στειλει και στον ΓΑΠ.