26 Νοε 2007

Νέα ηγετική ομάδα?

Πάλι βιάζονται τα ΜΜΕ. "Η νέα ηγετική ομάδα" γράφει το Έθνος. "Με ενδεκάδα Γιώργου" τα ΝΕΑ.

Νομίζω είναι υπερβολή να "ονομάζουμε" την προπαρασκευαστική επιτροπή ενός συνεδρίου "νέα ηγετική ομάδα", όταν μάλιστα εκκρεμεί και ένα δεύτερο (ουσιαστικά πολιτικό) όργανο, αυτό του Πολιτικού Σχεδιασμού.

Νομίζω επίσης ότι είναι βιασύνη να κρίνουμε πρόσωπα , πριν καν οι ίδιοι μάθουν τι αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν, και όχι πολιτικές διεργασίες και στόχους. Αν κρίνουμε τις επιλογές προσώπων με βάση τα βασικά κριτήρια που τέθηκαν από τον ίδιο τον ΓΑΠ στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΣ , θεωρώ πως ο Πρόεδρος είναι σε μεγάλο βαθμό συνεπής στις δεσμεύσεις του. Και οφείλω να πω πως σε κάποιες περιπτώσεις παίρνει και μεγάλα ρίσκα! Θα του βγούνε? Μπορεί ναι , μπορεί όχι. Έτσι είναι το ρίσκο στην πολιτική.

Αν κρίνουμε τις επιλογές με βάση το "κάδρο" που είχαμε αναφέρει σε αυτό το ιστολόγιο μετά την εκλογή του ΓΑΠ (αν και επαναλαμβάνω δεν είναι αυτό το κατ'εξοχήν πολιτικό κάδρο), θα λέγαμε ότι είναι ένα μάλλον πολύχρωμο κάδρο με μερικές "γκρίζες" (όχι και τόσο ελκυστικές) πινελιές και μερικά ζωηρά (σε αποχρώσεις του κόκκινου) γεμίσματα. Η κορνίζα θα έλεγα ότι είναι μάλλον "παλιομοδίτικη".

Είναι προφανές ότι πολλοί (αν όχι όλοι) από τους επιλεγέντες θα κριθούν (όχι απο τον Πρόεδρο πλέον , αλλά από την κοινωνία) από τις πράξεις τους , αλλά και τις επιλογές που θα κάνουν οι ίδιοι σε πρόσωπα που θα δουλέψουν μαζί τους και από τις πολιτικές προτεραιότητες που θα προτάξουν. Αν ακολουθήσουν τη συνήθη "πασοκική" λογική, αν συμβιβαστούν με κατεστημένες λογικές, αν δεν φυλάξουν τα νώτα τους από τα (βέβαια) συντροφικά μαχαιρώματα, αν δεν ποντάρουν και αυτοί (όπως κάνει ο ΓΑΠ με αυτούς) σε νέα πρόσωπα και νέα φυσιογνωμία του κινήματος μέσα από την κοινωνία, τότε θα περάσουν και αυτοί απαρατήρητοι. Αν συγκρουστούν και ανατρέψουν , αν έχουν γερό στομάχι και δεν τα βροντήξουν στην πρώτη δυσκολία, τότε έχουμε ελπίδες για κάτι καλό. Παίρνουν μεγάλη ευθύνη και πρέπει να δείξουν τις πραγματικές τους οργανωτικές και πολιτικές ικανότητες.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι το νέο ΠΑΣΟΚ δεν είναι (δεν πρέπει να είναι ) πλέον κόμμα αξιωματούχων, νέων και παλιών. Το νέο ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι κόμμα της κοινωνίας , πρέπει να είναι καθρέφτης των 800.000 μελών και φίλων που το στήριξαν τη δύσκολη στιγμή. Οι σύντροφοι λοιπόν που αναλαμβάνουν τη δύσκολη υποχρέωση της επανίδρυσης , πρέπει να κινητοποιήσουν ξανά και περισσότερο συνειδητά όλον αυτό τον κόσμο , πρέπει να βρουν επιτέλους εκείνα τα νέα δυναμικά στελέχη που τόσο λείπουν από το κίνημα , πρέπει να ανοίξουν επιτέλους τις κομματικές πόρτες.

Καλή επιτυχία σε όλους. Καλή επιτυχία ιδιαίτερα στον Παναγιώτη - μια και είναι του "σιναφιού" μας. Αλλά στην καλή φίλη την Αίγλη . Εδώ θάμαστε ...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια, βλέπεις κάτι διαφορετικό;

Η Αίγλη, ο Κόκκος κι ο Βρυώνης κάνουν αυτή τη δουλειά καιρό τώρα, μάλλον ρουτινιέρικα. Ο Αλέξανδρος είναι πολύ καλό παιδί με γερή υποστήριξη για να εκλεγεί στη Β', υιός στελέχους υπό διαδοχή και δεν ρισκάρει (γιατί άλλωστε;), οι γνωστές πενεπιστημιακές κυρίες, ολίγοι κύριοι, κάποιοι βουλευτές μάλλον άχρωμοι -άσε τους εν δυνάμει γραμματείς- και ο Ανδρουλάκης για τη νοστιμιά εν είδει αλατοπίπερου.
Δεν βλέπω καθόλου περιφέρεια, νέες δυνάμεις και κυρίως ανθρώπους με πρωτότυπες ιδέες. Μάλλον σε μια συνήθη γραφειοκρατική εξέλιξη μου μοιάζει.
Επίσης θα πρέπει ν' αποιφασίσεις αν είναι μια απλή "προπαρασκευαστική επιτροπή ενός συνεδρίου" ή αν αναλαμβάνουν τη "δύσκολη υποχρέωση της επανίδρυσης".
Πρόσεχε στεφαν. με την άμβλυνση της κριτικής (τύπου "ναι μεν, αλλά") απλά βοηθάς κάποιους να διατηρήσουν τη βολική και μακάρια ακινησία τους.

degreece

ΥΓ αλήθεια με ποιούς καλλιτέχνες θα φέρει σε επαφή το κίνημα η 'Κυρά της Κέρκυρας';

spallantzas είπε...

@degreece
Αγαπητή μου, χαίρομαι ιδιαίτερα όταν σχολιάζεις τα post μου,υλοποιώντας (και συμπληρώνοντας στην ουσία) αυτό που πρέπει να είναι ο ρόλος των σχολίων σε ένα ιστολόγιο, δηλαδή να γράφονται πραγματα που ο συγγραφεας δεν θέλησε (ή δεν σκέφτηκε ,η δεν μπόρεσε)να πει και να συνεχίζεται ο διάλογος. Στο σχόλιο σου δεν επιθυμώ να προσθέσω ή να αφαιρέσω το παραμικρό.
Το δικό μου σχόλιο θα είναι σύντομο. Θα περιμένω λίγο ακόμη. Πολύ λίγο. Νάσαι σιγουρη!
Εγω το ένα κάδρο το περιέγραψα. το άλλο το περιμένω.
Απλά δεν θέλω να αδικήσω κανέναν και να προεξοφλήσω καταστάσεις. Ελπίζω να δικαιωθώ, αν και ... χλωμό το βλέπω.

Πέτρος ΚΟΥΠΕΓΚΟΣ είπε...

Αγαπητή degreece, σήμερα λέγαμε για σένα με κάποιο φίλο που παρατηρούσε ότι "δεν ακούγεται τελευταία". Του απάντησα, μην ανησυχείς, διαισθάνομαι ότι θα εμφανιστείς όπου νάναι, ιδιαίτερα μετά την χθεσινή ανακοίνωση για την ΚΟΕΣ του νέου ΠΑΣΟΚ!
Διαβάζοντας το σχόλιο σου και την απάντηση του Stefan, που όπως είναι φυσικό και γιαυτόν, συμφωνεί, δεν έχω να πω τίποτα άλλο εκτός από ότι επιβεβαίωσες και πάλι την εκτίμηση μου στην πολιτική ευαισθησία και οξυδέρκεια.

Αντιγράφω επίσης κάτι επίκαιρο από παλαιότερο σχόλιο σου:
".....Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα και σε περίπτωση νίκης και σε περίπτωση ήττας. Κι αυτό γιατί, ξεκινώντας απ’ τα χαμηλά του βουνού, έχει περισσότερες επιλογές και μεταφορικά δύο δρόμους: τον ανηφορικό που οδηγεί στην κορυφή και αυτόν που πάει γύρω-γύρω απ’ τους πρόποδες και οδηγεί γρήγορα στην άλλη μεριά όπου θα συναντήσει τη ΝΔ. Η άνοδος προϋποθέτει κόπο, ιδέες και ουσιαστική ανανέωση, η παράκαμψη μόνο τη νοσταλγία της εξουσίας. Η ανανέωση δεν ήρθε για το ΠΑΣΟΚ ούτε στις προηγούμενες εκλογές, ούτε σε αυτές. Οι επιλογές των καινούργιων προσώπων μόνο αντιπροσωπευτικές δεν είναι των στρωμάτων και των κοινωνικών ομάδων που η κεντροαριστερά θέλει να εκπροσωπήσει. Αν στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές οι ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις έσωσαν κάπως τις εντυπώσεις, τώρα στις Βουλευτικές η επιλογή άχυμων πολιτικών προσώπων και χυμωδών TV σταρς έδειξε και τα όρια του μηχανισμού ανάδειξης στελεχών, ενώ κι η συντηρητική πολιτική καμπάνια με δοκιμασμένες συνταγές είχε και αυτή τη δική της τελευταία (;) ευκαιρία.

Η ανανέωση της πολιτικής ζωής με πρόσωπα, πολιτικό λόγο και τρόπους δράσης είναι κυρίαρχο αίτημα της κοινωνίας. Μαζικές συγκεντρώσεις με σημαιούλες, φυλλάδια, μονόδρομα sites, τηλεοπτικά μηνύματα διαφημιστικής αισθητικής και αναρίθμητα SMS είναι μια άχρηστη σπατάλη πόρων και ανθρώπων με κλασματικά μηδενικό αποτέλεσμα. Τηλεοπτικές μονομαχίες παπαγάλων έχουν αποκλειστικά φυσιολατρικό ενδιαφέρον και οι υποψήφιες τηλεοπτικές περσόνες όταν σκάνε κάνουν φριχτό θόρυβο. Όταν δεν παράγεται πολιτική, δεν εφαρμόζεται κιόλας γιατί φυσικά δεν υπάρχει τίποτε για να εφαρμοστεί. Η περίφημη ‘κοινή γνώμη’ που στην ουσία είναι ‘κοινή άγνοια’ επικρατεί της κοινής λογικής που επιτάσσει επιτέλους να προχωρήσουμε.

Η αλλαγή πολιτικών αρχηγών δεν σήμαινε τελικά και αλλαγή πολιτικής εικόνας για τα κόμματα. Σήμερα η εμπιστοσύνη των πολιτών σε όλους τους πολιτικούς χώρους βρίσκεται στο ναδίρ. Τη Δευτέρα δεν περιμένω κάτι να τελειώσει, ελπίζω κάτι να αρχίσει."