22 Νοε 2007

Νομίζω το παρακάνετε ...

Διαβάζω στην Locandiera.gr για την απεργία των Δημοσιογράφων και το (προκλητικά αυστηρό) κάλεσμα της προς τους bloggers να "απεργήσουν" και αυτοί!
Για όσους δεν ξέρουν τη Locandiera (γνωστή και ως Mirandolina), πρόκειται για την Λαμπρινή Θωμά, δημοσιογράφο, μέλος της ΕΣΗΕΜΘ, συνεργάτη του skai.gr, του athens international radio, και της " Ε " και παλιότερα του flash , της ΕΤ3 και πολλών άλλων εντύπων.

Γράφει η κ. Θωμά :

" ... Στις απεργίες του Τύπου οι Ενώσεις Συντακτών δεν καλούν σε συμμετοχή μόνον τα μέλη τους αλλά και όλους όσοι δημοσιογραφούν (!). Στις απεργίες του Τύπου είθισται να υπάρχει ενημέρωση μόνον για θέματα που αφορούν τις απεργίες αυτές καθ’ αυτές. Καμμία άλλη ενημέρωση δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Κάθε άλλη “ενημέρωση” αποτελεί ξεκάθαρη απεργοσπαστική κίνηση.... "

Αγαπητή κυρία Θωμά πρώτον δεν είναι όλοι οι bloggers δημοσιογράφοι (ευτυχώς).

Δεύτερον οι μη δημοσιογράφοι bloggers δεν δημοσιογραφούν όλοι, το αντίθετο μάλιστα. Αν και ετυμολογικά έχετε δίκιο , δεν είναι η δημόσια έκφραση γνώμης ενός πολίτη (και στο διαδίκτυο) δημοσιογραφία , για τον απλούστατο λόγο ότι δεν πληρώνεται ο πολίτης - ιστολόγος για να την πει.

Τρίτον οι bloggers δεν είναι (ευτυχώς και αυτό) ούτε ενιαία κοινωνική ομάδα, ούτε οργανωμένο συνδικάτο, ούτε συντεχνία για να υπερασπιστεί κάποια κεκτημένα ή δικαιώματα μιας "συγγενούς" (κατά τη γνώμη σας) συντεχνίας. Οι bloggers είναι πολίτες , ενεργοί πολίτες του διαδικτύου,είναι επιστήμονες, εργαζόμενοι, οικογενειάρχες, άνεργοι, μετανάστες, gay, και τελευταία και "δημοσιογράφοι". Αν οι τελευταίοι θέλουν να στερήσουν απο την κοινωνία του διαδικτύου την απλόχερη δυνατότητα που τους προσφέρεται εναλλακτικά για να ενημερώσουν, ας το κάνουν. Αυτοί ξέρουν. Αλλά όχι και να μας πείτε "απεργοσπάστες"!

Τέταρτον οι δημοσιογράφοι απεργούν απέναντι στο κράτος και την κυβέρνηση και τους εργοδότες τους (αυτό το τελευταίο πιο χλιαρά, νομίζω) για τα δικαιώματα που θεωρούν ότι θίγονται. Οι bloggers απέναντι σε ποιον να απεργήσουν? Απέναντι στους συμπολίτες τους ? Τους συνομιλητές τους στο διαδίκτυο? Τους αναγνώστες τους? Και για ποια κεκτημένα?

Τέλος κυρία Θωμά θα σας θυμίσω ότι τον τελευταίο καιρό αρκετοί συνάδερφοι σας επιτίθενται στα blogs με προκλητικό έως χυδαίο τρόπο. Παράλληλα κάποιοι άλλοι προσπαθούν να ηγεμονεύσουν στην blogoσφαιρα, προτείνοντας δήθεν κανόνες δεοντολογίας, επικρίνοντας την ανωνυμία (όταν αυτοί πρώτοι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο στα κρυφά), παρεμβαίνοντας (και απο το διαδίκτυο) σε πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες (όπως στην πρόσφατη εκλογή Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ) με τρόπο απαξιωτικό. Δεν είναι κομματάκι προκλητικό από τη μια να μας "βρίζετε" και από την άλλη να απαιτείτε την "συμπαράσταση" μας, αλλιώς θα μας πείτε "απεργοσπάστες"?

Αγαπητή Locandiera τιμείστε την πλούσια εμπειρία σας στη δημοσιογραφία και στα ΜΜΕ, υπερασπιστείτε αυτό που εσείς νομίζετε ότι σας ανήκει και αφήστε τους ιστολόγους να κανονίσουν μόνοι τους τα του οίκου τους. Τα καταφέρνουμε μια χαρά. Εσείς ιστολογείτε και σήμερα απεργείτε για το επάγγελμα σας. Εμείς ιστολογούμε για το κέφι μας, για τα παιδιά μας, για την πατρίδα μας , για το περιβάλλον και όχι για το χρήμα.

Ναστε σίγουροι ότι αν κρίνουμε ότι πρέπει να στηρίξουμε μια προσπάθεια θα το κάνουμε καλά με τη φωνή μας και οχι με τη σιωπή μας.

Και επειδή υπάρχει και η πολιτική ουσία της απεργίας και έχω και πολιτική άποψη επί του θέματος, να μην τα ξαναγράφω εδώ , διαβάστε στη "Γενιά των 700€"

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασες το μπάνερ του αναρχοχριστιανισμού. Αν γίνει η Δευτέρα Παρουσία τη μέρα που απεργεί η Λοκαντιέρα πώς θα το μάθουμε;

Grammateas είπε...

Το θέμα είναι η ελιτίστικη λογική των "υγιών ταμείων". Όσοι μπήκαμε πρόσφατα στην αγορά εργασίας δίνουμε περίπου 200-250 € για ασφάλιση και απαιτούμε να έχουμε μία αξιοπρεπή σύνταξη. Τόσα δίνουν και οι δημοσιογράφοι, οι μηχανικοί και άλλοι που θίγονται. Όμωε όλοι έχουμε δικαίωμα στην αξιοπρεπή ασφάλιση, τουλάχιστον όσοι δίνουμε εισφορές (εγώ έχω την ατυχία να είμαι στο ΙΚΑ). Δηλαδή εμείς τι να πούμε;

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ: ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΄΄ΕΜΕΝΑ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ, ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΝΑ ΛΕΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ''. ΘΑ ΜΑΣ ΦΙΜΩΣΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ?ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ, ΑΛΛΑ ΤΙ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΕΙ, ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΑ blogs, ΑΦΕΝΟΣ ΜΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ, ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΔΕ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΥΣΗΧΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ. ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΄΄ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ΄΄ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ Η ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ!!! ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΓΓΙΞΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ..........Κ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΑ!

spallantzas είπε...

παρακαλώ να αποφεύγονται τα κεφαλαία, αν είναι δυνατόν.

Maria Mikro Analogo είπε...

http://mikroanalogo.blogspot.com/2007/11/blog-post_23.html