12 Δεκ 2007

Ασφαλιστικό. Που πάμε τελικά?


Μεγάλη απεργία σήμερα στην Ελλάδα για το ασφαλιστικό. Ίσως η μαζικότερη μετά το '90. Πολλοί περιμένουν σήμερα να ζητοκραυγάσουν ότι "το λαϊκό κίνημα" ξαναβρίσκει τον "επαναστατικό" βηματισμό του. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι φιλοδοξούν να στείλουν άλλον έναν υπουργό απασχόλησης σπίτι του.

Γιατί όμως ? Έχουμε καταλάβει ως πολίτες ποιό είναι πραγματικά το Ασφαλιστικό Ζήτημα? Έχουμε σκεφτεί πως θα μπορούσε να λυθεί? Και πότε? Γιατί καλή είναι η κινητοποίηση και η αντίδραση σε αντιλαϊκές και νεοφιλελεύθερες μεθοδεύσεις, αλλά ....παρακάτω?

Το ΠΑΣΟΚ δημοσίευσε με διαφορά 10 ημερών δύο (!!) ενημερωτικά σημειώματα για το ασφαλιστικό εδώ και εδώ. Με λίγες λέξεις η κεντρική ιδέα και των δύο σημειωμάτων είναι "εμείς το κάνουμε καλύτερα από τη ΝΔ". Τίποτα παραπάνω.

Ο Τάσσος Γιαννίτσης έδωσε χτες μια σύντομη συνέντευξη στα ΝΕΑ . Λέει αρκετά και ενδιαφέροντα. Λέει και πικρές αλήθειες. Επί του προκειμένου επιμένει στην άποψη του ότι το 2001 χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. Εγώ θα πω ένα πράγμα . Κύριε Γιαννίτση μου, έξω απο το χορό πολλά τραγούδια λέμε! Και επιτέλους πείτε μας κάποτε, ποιοί και γιατί αντέδρασαν και ακύρωσαν την "ευκαιρία" του 2001!

Για να δείτε το μέγεθος της τσαπατσοδουλειάς που κάνουμε ως Έλληνες (πολιτικοί και μη) με το ασφαλιστικό , σας παραπέμπω (όχι τόσο για το περιεχόμενο και τις πολιτικές απόψεις, όσο για την έκταση του θέματος και την μεθοδολογία αντιμετώπισης του) στην Γερμανική Ατζέντα 2010. (Το κείμενο δυστυχώς υπάρχει μόνο στα Γερμανικά, Αγγλικά και Γαλλικά). Για όσους Γερμανομαθείς θέλουν να εντρυφήσουν περισσότερο υπάρχει και αυτό .

Ρίξτε μια ματιά και λυπάμαι προκαταβολικά για την απογοήτευση που θα νιώσετε μετά για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Γιατί στην Ελλάδα ... πραγματικά δεν κινείται τίποτα!

11 σχόλια:

tractatus είπε...

Οι διαφορές των πινάκων δεν είναι το "τίποτα παραπάνω" που καταλήγεις. Είναι σαφείς θέσεις. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Λάθη κάναμε και τραίνα χάσαμε είναι αλήθεια αλλά δεν πιστεύω ότι είμαστε ίδιοι με τη ΝΔ στο ασφαλιστικό. Θέλουμε και παραπάνω βέβαια απ' όλα αυτά αλλά δεν έχουμε να κάνουμε με τους πιο εύκολους καιρούς και πρέπει να τα συνυπολογίσουμε όλα σοβαρά. Ας τελειώσουμε, λοιπόν, με την αναπηρία του εσωτερικού μας τάχιστα γιατί έχουμε δουλειά στην κοινωνία.

spallantzas είπε...

@tractatus
Αν οι "διαφορές των πινάκων" είναι η απόδειξη ότι δεν είμαστε ίδιοι με τη ΝΔ (ή όπως το λέω εγώ , το κάνουμε καλύτερα απο τη ΝΔ) και αυτό μας ικανοποιεί, τότε δεν τα ισοπεδώνω εγώ. Ισοπεδώνονται από μόνα τους.
Απο εκεί και πέρα, με τις δύο τελευταίες φράσεις σου συμφωνώ απόλυτα. "έχουμε πολυ δουλειά στην κοινωνία" , γιατί δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα. Ούτε και εμείς φυσικά.

leon είπε...

Ας πει κάποιος τι ακριβώς σημαίνει "αριστερή πολιτική" στο ασφαλιστικό σήμερα (εμπεριστατωμένα όμως) και μετά ας κατηγορήσουμε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει διακριτή πολιτική από τη ΝΔ...
Κατά τη γνώμη μου, το μέγα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι αυτό:
Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς είναι "αριστερό", "προοδευτικό", προς το αληθινό συμφέρον των πλατιών εισοδηματικών τάξεων και τι όχι.
Με λίγα λόγια δεν υπάρχει σε εξέλιξη μια αυθεντική κοινωνική συμμαχία, με ξεκάθαρα αιτήματα, που να εκφράζεται από τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς.
Αντίθετα εμμένουμε στις λογικές του '80, συγκρίνουμε (αν είναι δυνατόν!) τον Ανδρέα με το Γιώργο και εν τω μεταξύ λειτουργεί ο κοινωνικός αυτοματισμός - προς δόξαν των "ελληνοπρεπών νεοφιλελευθέρων", των καιροσκόπων του ΚΚΕ και των οππορτουνιστών του ΣΥΝ (και του πονηρού Καρατζαφέρη)...
Το ΠΑΣΟΚ απλά προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά υπερασπιζόμενο μετερίζια που κατακτήθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Δεν είναι ό,τι το καλύτερο, αλλά δεν έχει κι άλλη διέξοδο.
Όταν η πολιτική της ΝΔ αρχίσει να αποδίδει τους "καρπούς" της - ήδη έχει - τότε θ' αρχίσουν να λειτουργούν τα πολιτικά αντανακλαστικά μιας κοινωνίας που σήμερα είναι βυθισμένη στην κρίση.
Σε ένα όμως πρέπει να συμφωνήσουμε:
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβληθεί η "πολιτική Πρετεντέρη", που σημαίνει "το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με κάθε τίμημα, γιατί αυτό μπορεί καλύτερα από την ΝΔ"...
Αυτή η λογική θα ήταν η ταφόπλακα του ΠΑΣΟΚ.
Υπομονή...

spallantzas είπε...

@leon
συμφωνώ σε πολλά. έχω την αίσθηση ότι δεν είναι απλά πρόβλημα έλλειψης "αριστερής πολιτικής", αλλά πολιτικής γενικά!
υπομονή? κάνουμε και τίποτα αλλο?

Ανώνυμος είπε...

Ποιος θα μας σώσει; Ποιός θα μας σώσει;
Ποιός Έλληνας ή Βάρβαρος Θεός;
Τραγουδούν οι δούλοι στον Άτταλο τον Γ΄του Κώστα Βάρναλη.
Ο Έλληνας ξέρει πως πληρώνει εισφορές, ουκ ολίγες... Και τώρα ακούει να του λένε πως κινδυνεύει να μείνει χωρίς σύνταξη... Ο Έλληνας ξέρει πως τα ασφαλιστικά του Ταμεία πλήρωσαν τα κερατιάτικα κάθε οικονομικού εγκεφάλου, από τον Μαρκεζίνη μέχρι τον Αλογοσκούφη. Τα λεφτά χάθηκαν στο δρόμο (!) Περιέργως κάποιοι τα εκμεταλλεύθηκαν τα λεφτά αυτά. Επί τριάντα χρόνια τα κατέθεταν χωρίς τόκο στις τράπεζες, οι οποίες τα χρησιμοποιούσαν για να εφαρμόσουν τις "αναπτυξιακές πολιτικές" των Κυβερνήσεων.
Σήμερα, όπως σωστά το είχε προσδιορίσει ο Ρέππας, το θέμα είναι η χρηματοδότηση των Ταμείων για να μπορέσει το ασφαλιστικό σύστημα να βρει τα ίσα του.
Από τα λεφτά των ασφαλισμένων πλούτισαν οι Τράπεζες και οι επιχειρηματίες.
Ε! λοιπόν φίλε Στέφανε, όποιος έχει κάτι τις μέσα στα σκέλια του, θα φορολογήσει τις Τράπεζες και τα μερίσματα των μεγαλοεπιχειρηματιών για να σταθεί στα ίσα του το σύστημα.
Ο Καραμανλής δεν δείχνει διατεθιμένος για κάτι τέτοιο. Ελπίζω οι δικοί μας να μην αποδειχθούν τόσο αριστεροί όσο ο Σπράος (μπρρ!) και ο Γιαννίτσης (ξανά μπρρ!)

tractatus είπε...

leon έβαλες τα πράγματα σε σωστή βάση. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αν αυτή τη στιγμή συγκρίνουμε πράγματα με τη πολιτική της ΝΔ είναι ακριβώς γιατί όλο το άλλο πεδίο είναι προς ανίχνευση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι εξαιτίας της σοσιαλιστικής του ταυτότητας κοντά στους αδύνατους και του μη προνομιούχους και με αυτή τη βάση να δημιουργεί θέσεις...αλλά 'αριστερά' είναι κάτι που ανασκευάζεται σήμερα και για μένα τα δύο κόμματα της αριστεράς συζητιώνται ως προς τη στάση τους για αριστερά....
Υπάρχουν νέες τάξεις εργαζομένων με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά στις κατηγορίες: πλούσιος, φτωχός και μικρομεσαίος σήμερα γι' αυτό είμαστε σε μετάβαση. Η υπομονή εκεί παίζεται. Κατά τα άλλα κι εκεί που ανήκουμε, πολλές φορές, ταξική πάλη κάνουμε....

ritsmas είπε...

Εγω προχωρω σε συνταξιοδοτικό των παιδιών μου με μεγαλη τραπεζα. Δεν γινεται αλλιως, καθε μερα που περνάει μειον ειναι. Από την άλλη δεν ξέρω ποιον να πρωτοκατηγορήσω για την υφαρπαγή των ταμείων, για το κρατος που δεν πληρωνει τις εισφορές του, για την επιμονή ολων μας να μην θέλουμε να δουμε γύρω την πραγματικότητα. Δεν με ενδιαφερει ποιος ειναι πανω στην εξουσία. Θέλω να μπει μια τάξη, αλλά δεν μπορεί να μπει σε βάρος όσων ίσα ισα τα βγάζουν περα. Γι αυτό γεμισαμε ζωνιανά και διαφορα τετοια.. Αντε τωρα, στεφαν, γίνομαι εξαλλη καθε φορά

If...ιγένεια είπε...

Μουσείο προβλημάτων.

spallantzas είπε...

@all
για όλα αυτά που λέτε σας παρέπεμψα στην γερμανική Agenda 2010. Γιατί επίλυση του ασφαλιστικου ζητήματος δεν σημαίνει , παίρνει το κομπιουτεράκι ο κάθε Γιαννίτσης , ή Σπράος , ή Ρέππας , ή Σιουφας , ή Μαγγίνας και Αλογοσκούφης σήμερα και κάνει 5 πράξεις του ποδαριού και αλλάζει ποσοστά συμμετοχής, χρόνια, και εισφορές και καθάρισε για 20 χρόνια. Παίρνει μέτρα συνολικά για την κοινωνία. αυξάνει τις δαπάνες για την παιδεία, φορολογεί αποθεματικά που δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, φορολογεί τράπεζες, συμβατικά καύσιμα, μειώνει εξοπλισμούς, και άλλα πολλά.
Αυτό εμείς δεν το κάνουμε στην Ελλάδα. Όπως δεν κάνουμε και πολλά άλλα. Και πρέπει επιτέλους να αρχισουμε να τα κάνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Με Τίποτα Γερμανικά Συστήματα .
Η αλήθεια και η Λύση είναι αντίθετα!

spallantzas είπε...

@ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ
Εγω δεν είπα να δούμε τις "γερμανικές" λύσεις, και φυσικά η "γερμανική" αλήθεια δεν είναι ίδια με την "ελληνική". Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στη μεθοδολιγία. αξίζει τον κόπο. επιμένω.