6 Φεβ 2008

Τα Δελτία Ειδήσεων , οι δημοσκοπήσεις και ο αξιολύπητος Κίμων

Δύο συγκεκριμένα τηλεδικεία των 8:00 αποφάνθηκαν χθες για το σημαντικότερο γεγονός της ημέρας.

Όχι ... δεν ήταν το νοσηρό κλίμα των ημερών, ούτε τα σκάνδαλα και οι σκανδαλώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να τα συγκαλύψει, ούτε πολύ περισσότερο τα προβλήματα της καθημερινότητας που αυξάνουν ολοένα την αγωνία και την ανασφάλεια των πολιτών για το παρόν και το μέλλον, αλλά η αρνητική δημοσκόπηση της GPO με έμφαση στα του ΠΑΣΟΚ.

Και τι δεν είδαμε και τι δεν ακούσαμε.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μόνο δύο:
  1. Τον ισχυρισμό του «χούλιγκαν» δημοσιογράφου του MEGA ότι το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από την Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων για να κάνει ντόρο μετά τη δημοσκόπησή που παρουσίασε αυτός στην εκπομπή του. Φανταστείτε δηλαδή τι σημασία αποδίδει σε αυτήν, γεγονός που αποκαλύπτει και τις προθέσεις του για το πως να αξιοποιεί τα στοιχεία της.
  2. Την παρουσία του κ. Κίμωνα Κουλούρη στο δελτίο του Antenna, αφού πρώτα με πρωϊνές του δηλώσεις είχε φροντίσει (ηθελημένα ή άθελα του) να ρίξει νερό στο μύλο όλων αυτών που επιχειρούν να ελέγξουν την πολιτική ζωή του τόπου, ασκώντας τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση σε αυτόν που δεν ελέγχουν και άρα φοβούνται περισσότερο: τον ΓΑΠ.
Το μεγαλύτερο δυστύχημα, πάντως, είναι πως η τηλεοπτική ατζέντα των ειδήσεων των 8:00 εν πολλοίς καθορίζει και την πολιτική ατζέντα, κυρίως λόγω της απουσίας πολιτικά ουσιαστικού περιεχομένου πρωτοβουλιών από μεριάς κυβέρνησης (και την συνακόλουθη αντιμετώπιση των όποιων ζητημάτων με επικοινωνιακά κυρίως τεχνάσματα), αλλά βέβαια και της εμφανούς και από ότι φαίνεται αποτελεσματικής προσπάθειας «θαψίματος» της ατζέντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης – με όλα τα γνωστά παρεπόμενα του στυλ "γιατί δεν μιλάει το ΠΑΣΟΚ", "που είναι η αντιπολίτευση", "ένας Τσίπρας θα μας σώσει", κτλ.

Το προηγούμενο Σάββατο η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική επιτροπή για τη Siemens , παίχτηκε 8ο θέμα στο δελτίο του Mega, στις 8.40,και μάλιστα κατα προκλητικό τρόπο δεν παρουσιάστηκε στη ουσία η πρόταση και οι παρεμβάσεις του ΓΑΠ και των βουλευτων του κινήματος , αλλά η απάντηση απόρριψης του κ. Παυλόπουλου και η παρέμβαση του κ.Αλαβάνου!!!

Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αντιμετωπίζονται και πολλαπλασιάζονται ως θέσφατα. Αντικειμενικές αλήθειες. Μη αναστρέψιμες πραγματικότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι διαφορά 3 μονάδων μεταξύ Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Ελλάδα στις δημοσκοπήσεις, αντιμετωπίζεται από τα ΜΜΕ ως «τεράστια» και μη αναστρέψιμη. Τα ίδια ΜΜΕ, αντίστοιχη η και μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ π.χ. Κλίντον και Ομπάμα, την αντιμετωπίζουν ως «μάχη στήθος με στήθος»!

Αυτό το «μηχανάκι» στήθηκε καθόλη τη διάρκεια της τριετίας 2004-2007. Όλες οι δημοσκοπήσεις επβεβαίωναν την «άνωθεν γραμμή» ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν καρπώνεται τη φθορά της Ν.Δ.». Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ δεν κατήγγειλε ξεκάθαρα τη μεθόδευση από την αρχή, αλλά μόνο λίγο πριν τις εκλογές, όταν το κακό -η πλύση εγκεφάλου της κοινής γνώμης- είχε ήδη γίνει. Αυτή τη φορά, όμως, είμαστε πονηρεμένοι και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε δημοσιογράφους με «οπαδικές» λογικές και κυρίως στα γνωστά οργανωμένα συμφέροντα να επιβάλλουν τις επιλογές τους. Η 11η Νοεμβρίου ήταν μόνο η αρχή.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα διαφωνήσω -κάθε άλλο- με το ρόλο που επιχειρούν να παίξουν τα Μέσα και κάποιοι τηλεστάρ. Απλώς, δεν θεωρώ ότι οι πολίτες είναι τόσο χειραγωγούμενοι.
Επιπλέον, ειδικά για τις δημοσκοπήσεις και πέρνα του κλασικού "αποτυπώνουν τάσεις της στιγμής" θα ήθελα να παρατηρήσω πως στη γενική τους τάση δεν λένε κάτι διαφορετικό απ' αυτό που ακούς γύρω σου -και αυτό το λέω διαχρονικά. Π.χ. η "κοιλιά" του ΠΑΣΟΚ, που κατέγραφαν όταν ήταν στην κυβέρνηση, είχε αποτυπωθεί σε δημοτικές και ευρωεκλογές και στην οριακή επικράτηση του 2000. Όπως αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα των εκλογών.
Ορθώς, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει το ρόλο των Μέσων -διαχρονικό ρόλο, πάντως- αλλά θεωρώ ότι πρέπει να ξεφύγει από την αντίληψη, που διαχέεατι πλέον και στα άλλα κόμματα, ότι η πολιτική γίνεται μέσω των Μέσων, για να μην πούμε ότι γίνεται στα Μέσα. Οι παρεμβάσεις γίνονται στην κοινωνία. Ο καθένας βλέπει τι γίνεται στο χώρο του (επαγγελματικό, συνδικαλιστικό, κοινωνικό) και κρίνει. Και αποφασίζει με κριτήρια πολύ ευρύτερα (και ουσιαστικά, αν και όχι πάντα ορθά) από αυτά που θέτει η τηλεοπτική (παρα)πολιτική ατζέντα.

spallantzas είπε...

@λαμπρο
Συμφωνώ απολύτως. Και διευκρινίζω ότι δεν αμφισβητώ τις δημοσκοπήσεις. Συμφωνώ επίσης πως οι πολίτες δεν χειραγωγούνται στην πλειοψηφία τους τόσο εύκολα.
Σκέψου όμως ότι υπάρχει μια αδιευκρίνιστη ψήφος της τάξης άνω του 15% και μια ψήφος διαμαρτυρίας, που φτάνει το 10%. Αν αυτό το 25% αγνοείται και αν ταυτόχρονα το 3% παρουσιάζεται σαν "αγεφύρωτο χάσμα" , τότε μια κρίσιμη μάζα πολιτών (κύρια στην περιφέρεια) σιγουρα επηρεάζεται.
Αυτό φυσικά δεν αναιρεί τη σωστή σου θέση ότι "η πολιτική δεν γίνεται απο τα μέσα και στα μέσα"

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το 20-25%της "διαμαρτυρόμενης" ή "αδιευκρίνιστης" ψήφου είναι το περίφημο electorat flottant των Γάλλων,η κυμαινόμενη ψήφος,η υπό διαμόρφωση ψήφος, αυτή τελοσπάντων που προστιθέμενη δίνει τη νίκη.Είναι φανερό ότι μια τέτοια αποτύπωση μαζί με την ερμηνεία της δείχνει τη μεγάλη κινητικότητα της "μπίλιας" ΑΥΤΉ ΤΗ ΣΤΙΓΜΉ.Δείχνει τις διεργασίες που γίνονται στο εν δυνάμει εκλογικό σώμα. Εδώ είναι Βαλκάνια,δεν είναιπαίξε γέλασε Great Pretender!

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς και έχει σημασία αυτό το ποσοστό. Αυτό που ισχυρίζομαι είναι πως καθοριστικότερη επίδραση έχει η πολιτική που "εισπράττει" ο πολίτης στο χώρο του από τον κάθε πολιτικό σχηματισμό. Και πολλές φορές, ειδικά στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς και της πληθυντικής αριστεράς, ο κεντρικός πολιτικός λόγος ακυρώνεται από τον τοπικό, κλαδικό ή συνδικαλιστικό λόγο που εκπέμπεται από στελέχη του κάθε χώρου.

spallantzas είπε...

@λαμπρο
Είναι προφανές ότι συμφωνώ απόλυτα!
Απλά ξαναλέω. Αν πάω σε μια γειτονιά και βρώ 10 παιδιά, και πάρω κάρβουνο και μουτζουρώσω τα 5 και τα κάνω κατάμαυρα. Και την άλλη μέρα βάλω κάποιον να μου πει τι παιδάκια βλέπει στη γειτονιά , θα μου πει προφανώς 5 μαύρα και 5 άσπρα. Αυτό εννοώ , πολύ απλοϊκά.

Ανώνυμος είπε...

@λάμπρο
εχεις δίκιο ότι ο κεντρικός πολιτικός λόγος ακυρώνεται τοπικά ή ειδικά.Υπάρχει τραγική έλλειψη έγκυρων "πολλαπλασιαστών" των μηνυμάτων.Μπλεκουμε την ελευθερία του λόγου με την εγκυρότητα του λόγου,συν κάτι σκ..φατσες από καιρό ξεσκισμένες που σκάνε μύτη στο γυαλί μόλις μυριστούν τον κίνδυνο και τα δύο μαζί δημιουργούν μαζί το φαινόμενο του εκκρεμούς στην κοινή γνώμη.

Στέλιος είπε...

@all: θα μου επιτρέψετε καταρχήν να μην είμαι τόσο σίγουρος ότι δήθεν οι πολίτες δεν χειραγωγούνται! Η ιστορία, παλαιότερη και νεότερη, είναι γεμάτη από παραδείγματα ομάδων, ανθρώπων και λαών ολόκληρων που χειραγωγήθηκαν και επέδρασαν στις εξελίξεις. Πόσο μάλλον με τον ελληνικό λαό, που ούτε κρίση ούτε μνήμη έχει. Αλλά και πάλι έτσι να είναι, αυτό το 2-3% που αποτυπώνεται ως διαφορά ΝΔ-Πασόκ στις δημοσκοπήσεις δεν είναι προφανώς ένας ολόκληρος λαός! Είναι μία ομάδα, ένα κομμάτι πολιτών που, χειραγωγούμενο, δίνει τη διαφορά!