18 Φεβ 2008

Κύπρος : Οι δημοσκόποι τα ...θαλάσσωσαν...αλλά στην Ελλάδα το χαβά μας...

Κάποιοι στην Ελλάδα παρουσίασαν τα αποτελέσματα του α΄ γύρου των Κυπριακών Προεδρικών Εκλογών ως να αντίκεινται στα συμφέροντα της Κύπρου, ταυτίζοντας, με αυτό τον τρόπο, Παπαδόπουλο και Μεγαλόνησο. Εν ολίγοις, οι Κύπριοι, σύμφωνα με κάποιους ειδήμονες, ψήφισαν ενάντια στα συμφέροντά τους. Οι ίδιοι ειδικοί φαίνεται να πιστεύουν πως εμείς εδώ γνωρίζουμε καλύτερα τι συνιστά κυπριακό συμφέρον από ότι τα 2/3 του κυπριακού λαού.

Εντελώς συμπτωματικά δε όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν διαχρονικά τον Παπαδόπουλο νικητή του α΄ γύρου και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών τον Κασουλίδη τρίτο. Η λαϊκή ετυμηγορία, ωστόσο, τους διεύψεσε πανηγυρικά, σε μία ακόμη ισχυρή ένδειξη ότι δεν θα πρέπει να επαφιόμαστε σε αυτές.
Πολύ περισσότερο όταν, στη χώρα μας, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις στόχο έχουν να δημιουργήσουν κλίμα και να επιβεβαιώνουν τις κατά καιρούς δήθεν προβλέψεις αυτών που τις «φτιάχνουν».

2 σχόλια:

ΔΑΝΑΗ είπε...

Οι δημοσκόποι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε καλύτερο. Τα δεδομένα της Κύπρου δεν είναι σαν της Ελλάδας για να βγάζουμε συμπεράσματα με βάση τη δική μας πείρα. 450 χιλιάδες ψήφοι είναι όλη η Κύπρος. Κι όταν λέμε πρώτος ο ένας και τελευταίος ο άλλος, αυτό μετριέται με ελάχιστους ψήφους. Μπορεί καμία δημοσκόπηση να το πιάσει αυτό;

spallantzas είπε...

δεν σχολίασα την αστοχία των δημοσκόπων (τόσο) όσο την ερμηνεία του αποτελέσματος, και την επιμονή κάποιων στο "Παπαδόπουλος=Κύπρος".
Απο την άλλη δεν καταλαβαίνω γιατί σε ένα σώμα 450.000 ψηφοφόρων, ένα δείγμα 1500 σε μι δημοσκόπηση, ή 8500 σε ένα exit poll (νούμερα αντίστοιχα με την Ελλάδα των 10.000.000) αστοχούν τόσο εύκολα!