21 Φεβ 2008

"Το ανοιχτό κόμμα ερμηνεύεται κατά το δοκούν"

Ο καλός φίλος και συνάδελφος Νίκος Δεπούντης πήρε σειρά να εκθέσει απλά και ξεκάθαρα τις απόψεις του στο papandreou.gr , σε αυτή την ενδιαφέρουσα "ακολουθία" συνεντεύξεων απο bloggers που καθιέρωσε η ιστοσελίδα του Γιώργου Παπανδρέου τον τελευταίο καιρό , παράλληλα με το στέκι των blogs.

Ξεχωρίζω, ως συνήθως, το σημαντικότερο, κατα τη γνώμη μου, κομμάτι :

" ... Κάποιοι από τους πολίτες αρχίζουν μέσω των blogs, των δικτύων, των εθελοντικών οργανώσεων και άλλων μορφών αυτοοργάνωσης να αποκτούν μια δυναμική η οποία δεν υφίστατο μέχρι τώρα στη Κοινωνία. Η Δεσπόζουσα θέση των κομμάτων αμφισβητείται. Καi αυτός είναι ο λόγος που τα κόμματα ή μάλλον καλύτερα τα πρόσωπα που στελεχώνουν τα όργανα των κομμάτων προσπαθώντας να αυτοπροστατευθούν πολεμούν λυσσαλέα αυτή τη καινούργια μορφή παρέμβασης των πολιτών. Δεν θέλουν σκεπτόμενους πολίτες, αλλά άβουλα ψηφία που θα τους συντηρήσουν στην εξουσία, την όποια τέλος πάντων εξουσία που τους εκφράζει.

Θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο από μόνοι τους οι πολίτες να αλλάξουν το υπάρχον «καθεστωτικό» σύστημα. Το θεωρώ όμως πολύ πιθανόν αν τα κόμματα και στη προκείμενη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ υιοθετήσουν, αναδείξουν και ενισχύσουν προσπάθειες της Κοινωνίας των Πολιτών, ξεχνώντας όμως τη λογική και τις πρακτικές του παρελθόντος."
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.

2 σχόλια:

theodore είπε...

Τρία πουλάκια κάθονταν....

Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εσείς εξακολουθείτε να ασχολείστε με ανοιχτά κόμματα,κοινωνίες των πολιτών κι άλλα τέτοια γραφικά.

Συνεχίστε να κοιμάστε σύντροφοι!

Το ξύπνημα που θα σας κάνει η κοινωνία θα σας μείνει χαραγμένο στην μνήμη για όλη σας την ζωή.

Αλήθεια γιατί δεν φτιάχνετε μιά ΜΚΟ,να είστε και της μόδας;

spallantzas είπε...

@theodore
αφου θες να μιλησουμε αυτη τη γλώσσα, ας την μιλήσουμε μια φορά (και μοναδική.
1. Απο τα τρία πουλάκια που κάθονταν στις 11.11.ο7 διαλέξαμε το ένα. Τα άλλα δύο ...πέταξαν! Το ένα μάλλον έπεσε κάτω και τσακίστηκε απο το πολύ το βάρος! Κι ας είχε κανονίσει κάποιους (του ομίλου) να τον πιάσουν!
2. Γραφικά είναι αυτά που ασχολεισαι εσύ (ή και εσείς , αν θες): η Μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία (πωωωωωωπω πόσο χρόνο του πηρε να το σκεφτεί αυτό ρε φίλε?), οι όμιλοι προβληματισμών ( εκείνο που δεν κατάλαβα ποτέ είναι αν ο όμιλος θα ασχολείται με τα προβληματα ή θα δημιουργεί προβλήματα) και άλλα παρόμοια!
3. Επειδή εσυ όχι μόνο κοιμάσαι αλλά είσαι και ασχετος , δες αυτό για να μάθεις ότι και ο Βενιζέλος έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο για το "ανοιχτό κόμμα και την κοινωνία των πολιτών" (άσχετα αν ούτε ο ίδιος πιστεύει αυτά που γράφει).
4. συγνώμη για τον τρόπο της απάντησης αλλά τον ζήτησες. δεν θα ξαναεπαναληφθεί , άσχετα με το τι θα κάνεις εσύ.
5. την επόμενη φορά που θα σχολιάσεις σε αυτό το blog να έχεις επιχειρήματα και να μην πετάς μπαρούφες!