28 Φεβ 2008

Πάντα θα υπάρχουν αυθαίρετες κυβερνήσεις...

Η δήλωση του ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά ότι "πάντα θα υπάρχουν αυθαίρετα" δείχνει για άλλη μια φορά την "σεμνότητα και ταπεινότητα" με την οποία η "νέα διακυβέρνηση του καθιστού Βούδα" προχωράει στις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις!

Τι μας παρουσίασε χθες ο Κ.Σουφλιάς? 14 άρθρα σε 7 ενότητες , πέντε συνολικά σελίδων για το Εθνικό Χωροταξικό της Ελλάδας! Πέντε σελίδες γράφανε 4 χρόνια!!! 1,2 σελίδες το χρόνο! Και τι λέει τελος πάντων αυτό το σχέδιο?

  1. Εντός τετραετίας από την ψήφιση του Σχεδίου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δασολόγιο. (Έχω την αίσθηση ότι ο Τηλαφος θα τελειώσει νωρίτερα) Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διατύπωσε, ήδη, τις βασικές του ενστάσεις επί των αεροφωτογραφιών του ΄45, που προτάθηκε να χρησιμοποιηθούν. «Θεωρώ ότι για την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, είναι απαραίτητη η χρήση αεροφωτογραφιών σε περίοδο κατά το δυνατό κοντινότερη του 1974, έτος ψήφισης του Συντάγματος. Αν αυτές είναι εκείνες του ΄60, ασφαλώς, και επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν αυτές». Αυτό μεταφράζεται σε αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων!
  2. Εντός πενταετίας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα αποχετευτικά δίκτυα και οι βιολογικοί καθαρισμοί σε όλους τους οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων. Εξαιρετικός σχεδιασμός, αν λάβουμε υπόψη μας το ρυθμό που αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι οικισμοί (βλ. Ανατολική Αττική για να μην πάω στην επαρχία και στις παραλίες)
  3. Εντός τετραετίας θα πρέπει να έχουν συντελεστεί η διοικητική και γεωγραφική ανασυγκρότηση της χώρας, με μείωση του αριθμού των Περιφερειών, των Νομών και των Δήμων (κατά την εκτίμηση του κ. Σουφλιά, η συρρίκνωση θα πρέπει να φτάσει το 50%). Αυτό σημαίνει Καποδίστριας 2, αλλά ο σχεδιασμός δείχνει και πάλι του ποδαριού!
  4. Εντός ενός έτους, θα πρέπει να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί όλοι οι ΧΑΔΑ. Σώωωωπα !! χρειαζόταν το Εθνικό Χωροταξικό για να το μάθουμε αυτό? Τα πρόστιμα της ΕΕ δεν μας είπε ποιος θα πληρώσει!
  5. Προβλέπεται αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης / αξιοποίησης αποβλήτων, από 24%, που είναι σήμερα για τα οικιακά απόβλητα, στο 60% της ποσότητάς τους για το έτος 2020. Τι ταχύτητα είναι αυτή ρε παιδί μου!!! Η Ελευσίνα τα κατάφερε μόνη της σε δύο χρόνια!!!
  6. Ως το 2013 πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες οριοθέτησης και κήρυξης, ως προστατευομένων χώρων, επιπλέον 80 περιοχών του δικτύου Natura 2000. 18 χρόνια (γιατί τότε ξεκίνησε το προγραμμα) για να ολοκληρωθεί ένα project που στην Ευρώπη έχει ολογκληρωθεί απο το 2002!!! Και προσέξτε τον όρο "οριοθέτηση" !! Κρύβει πολλά
Όσο για τη εκτός σχεδίου δόμηση (για την οποία έκανε και την περιβόητη δήλωση) τι ανήγγειλε ?

  • την υποκατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης με κατάλληλες σχεδιαστικές ρυθμίσεις και Ζώνες ελέγχου, κατά προτεραιότητα στις κρίσιμες περιοχές του εξωαστικού χώρου, όπου ασκούνται και οι μεγαλύτερες πιέσεις (ευρύτερες αστικές, νησιωτικές, παράκτιες κ.λ.π.) μπλα μπλα μπλα ...
  • τον προσδιορισμό ευρύτερων ζωνών στις οποίες θα επιτρέπεται η χωροθέτηση οχλουσών χρήσεων (μεταποιητικές δραστηριότητες μέσης και υψηλής όχλησης, κτηνοτροφικές μονάδες κ.α.) χμμμμμ.....
  • τον προσδιορισμό ζωνών προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των φυσικών πόρων και του τοπίου, στις οποίες θα περιορίζεται ή και θα απαγορεύεται η δυνατότητα δόμησης. χμμμμμ....
  • την ενίσχυση των περιοχών οργανωμένης οικιστικής, παραγωγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης και την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών δημιουργίας τους. Κοινώς δώστε γη στους ιδιώτες...
  • την επιβολή περιορισμών στη δόμηση, τη χρήση και την κατάτμηση, όπως εξειδικεύονται στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τον ορεινό και τον παράκτιο χώρο. Εδώ είναι το ζουμί. Τα έχουμε παλιότερα σε άλλα ποστ.
  • την προώθηση της αρχής «συμπαγούς πόλης» σε όλα τα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού. Μπλά μπλά μπλά ...
  • την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης με ριζικές αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία. Δεύτερο ζουμί , προεκλογικού χαρακτήρα που αφορά κυρίως Αττική, Χαλκιδική και Νησιά...

Κοινώς ο "Σαρακατσάνος" δεν μας είπε τίποτα απολύτως. Ακούσατε μήπως τίποτα για το Κτηματολόγιο? Ακούσατε τίποτα για ανοιχτούς πράσινους χώρους? Ακούσατε τίποτα για δίκτυα πόλης ? Γιατί δεν είναι μόνο η αποχέτευση υποδομή σήμερα σε μιά Πόλη! Είναι και οι επικοινωνίες, είναι και η ύδρευση , είναι το φυσικό αέριο, είναι τα πεζοδρόμια , οι ποδηλατόδρομοι!!!

Απλά ακούσαμε όλοι μας το αναθεωρημένο ευχολόγιο του Σουφλιά , όπως ήταν και το πρόγραμμα που είχε συντάξει για την ΝΔ το 2004! Ένα ευχολόγιο του στυλ "μην αγγίζετε τίποτα που στενοχωρεί τον καταλληλότερο και τους νταβατζήδες του"

Θα επανέλθω αναλυτικότερα. Θα πω τώρα απλά πως οφείλουμε, μπροστά σε τόσους νεκρούς και σε τέτοια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που ζήσαμε το περσινό καλοκαίρι, να αναλάβουμε επιτέλους όλοι τις ευθύνες μας και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Και δεν εννοούμε την άμεση συμπλήρωση του κτηματολογίου και την εκπόνηση των δασικών χαρτών, που έπρεπε να είχαν γίνει χθες, αλλά την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων. Τόσο η Κυβέρνηση όσο και όλα τα άλλα κόμματα, αλλά και οι υποψήφιοι βουλευτές θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν την θέση τους τώρα, ώστε να κριθούν αναλόγως. Είναι προς το συμφέρον τους αλλά πριν από όλα είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας, το οποίο υποτίθεται ότι όλοι μας υπηρετούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: