8 Φεβ 2008

eforum.gr: Πολιτικές Κοινότητες και Αξιώματα

"Μολονότι τίποτα απ’ όσα κάνουν οι θνητοί δεν είναι αθάνατο, ωστόσο, αν οι άνθρωποι διέθεταν τον Λόγο που διατείνονται ότι έχουν, θα μπορούσαν τουλάχιστον να διασφαλίσουν τις πολιτικές τους κοινότητες από τον θάνατο που μπορεί να προέλθει από εσωτερικές ασθένειες, όπως ο πολιτικός επαγγελματισμός. Κι αυτό γιατί τα στελέχη των κομμάτων καταλήγουν να θεωρούν ως επάγγελμά τους την πολιτική με αποτέλεσμα να επιδιώκουν τα αξιώματα υπό μορφή θεσιθηρίας. Έτσι δημιουργούνται οι μηχανισμοί, τα μαχαιρώματα και τελικά ο μαρασμός του πολιτικού λόγου σε αντάλλαγμα κοινωνικής καταξίωσης ή ακόμα και οικονομικών συμφερόντων.

Οι επαγγελματίες πολιτικοί απομακρύνονται από την αρχική τους ιδεολογία που, κάποτε τους ένωνε με τα προβλήματα της κοινωνίας και του πολίτη, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν το αξίωμα τους όχι ως «εργαλείο» για την επίλυση προβλημάτων, πράγμα για το οποίο του δόθηκε άλλωστε, αλλά ως μέσο αλλαγής κοινωνικού status. Το να κάνεις με επαγγελματικό τρόπο κάτι που δεν είναι επάγγελμά σου αλλά που το επιλέγεις με διάθεση να προσφέρεις, είναι θεμιτό. Το να κάνεις, όμως, επαγγελματικό αυτοσκοπό την ενασχόληση με τα κοινά, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυτό που λέμε «πολιτικές μπίζνες», συγκυριακούς συμμάχους, κυριλέ πολιτευόμενους και ευκαιριακούς ψηφοφόρους.

Η αλλαγή του Λόγου και τα αξιώματα δεν είναι αυτοσκοποί μιάς και μια σειρά σοβαρών ζητημάτων έχουν ήδη λυθεί. Αυτό που απομένει είναι η Πράξη για την καταξίωσή τους. Η Δημοκρατία, λόγου χάριν, υπάρχει ως πολίτευμα αλλά θέλει βάθεμα και διαρκή ανανέωση μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών αλλά και την προώθηση νέων προτάσεων, εκσυγχρονισμού, ανάπτυξης και θεσμών. Έχει ανάγκη να δημιουργηθούν οι συνθήκες για νέα πρόσωπα που θα εκφράζουν τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και παράλληλα θα αναπτύσσουν τεκμηριωμένο λόγο απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Τα πρόσωπα που είναι φορείς του καινούργιου πρέπει να έχουν την ευκαιρία να καταξιώσουν στην Πράξη τον λόγο τους και να δοκιμασθούν στα Κοινά μέσα από καθημερινή δράση και παρουσία. Για τον λόγο αυτό, καλούνται να υπηρετήσουν τα Κοινά με καινοτόμο λόγο και προοπτική πολλές φορές χρησιμοποιώντας «κανάλια» και διαδικασίες που, δυστυχώς, κάποιοι άλλοι διαχειρίζονται απαγορευτικά για οτιδήποτε καινούργιο, άλλοτε επειδή δεν το καταλαβαίνουν και άλλοτε επειδή διαστρεβλώνουν τις διαδικασίες μέσα από την εμμονή τους ως επαγγελματίες κομματάρχες ή πολιτικοί.

Καλούνται τα νέα πρόσωπα να προκαλέσουν από την αρχή διάλογο, να ενημερώσουν και να ενημερωθούν, να διαβάσουν και να γράψουν, να πείσουν με τον λόγο τους τόσο για τις προθέσεις τους όσο και για την συνέπειά τους, ν’ αφουγκρασθούν αλλά και να αντιπαρατεθούν ακόμη αν έχουν ουσιαστικό λόγο τον πολίτη, να ξαναδημιουργήσουν αυτό που για χρόνια τώρα χάνεται, τον πολιτικό λόγο και να φέρουν κοντά στην πολιτική τη νέα γενιά έτσι ώστε εξασφαλίσουν και τη συνέχεια. Η έλλειψη ατόμων με ηγετικά χαρακτηριστικά είναι απόρροια της παθητικότητας της κοινωνίας που προέρχεται από την απώθηση που έχουν δημιουργήσει οι σημερινές συντεχνίες των πολιτικών.

Τα στελέχη των κομμάτων δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία και αρχηγοί σε φέουδα, είναι πολίτες σαν όλους μας που τους δώσαμε την ευκαιρία να μας εκπροσωπήσουν και να μιλήσουν εκ μέρους μας, όπου χρειασθεί. Ελέγχονται και αλλάζουν όταν δεν τηρούν τον λόγο τους και τις υποχρεώσεις τους και αυτό είναι Δημοκρατία.

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δίνει την ευκαιρία ν’ αντιστραφεί το κλίμα της απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών. Πρώτα απ’ όλα με αυτοκριτική και δεύτερο με προσωπική ευθύνη απέναντι στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και που η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν είναι ικανή να επιλύσει.

Γιατί το πρόβλημα δεν είναι να φύγουν Αυτοί και να έλθουν οι Άλλοι. Είναι ότι οι Άλλοι πρέπει να είναι μέσα από εμάς και να δουλεύουν μαζί μ’ εμάς για εμάς με ξεκάθαρες ιδέες και προθέσεις που δικαιώνουν την συμμετοχή τους."

Δημοσιευθηκε απο τον χρήστη tractatus στο eforum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: