21 Μαρ 2008

Γιατί το μέλλον θέλει αγώνα ...

Ατυχές Ποστ στους e-roosters σήμερα με τιτλο "Το Μέλλον. Γιατί?". Ένα ιστολόγιο που παρακολουθώ τακτικά απο την πρώτη μέρα που βρέθηκα στην μπλογκόσφαιρα. Και εξηγούμαι εν συντομία γιατί δεν επιθυμώ η συζήτηση να μετακινηθεί εδώ μόνο.

Είναι σεβαστό να έχεις άλλη άποψη για την αγορά και την οικονομία. Είναι επίσης σεβαστό να έχεις άλλη άποψη για την χρήση του δικαιώματος της απεργίας. Είναι επίσης σεβαστό να θεωρείς ότι η ασφαλιστική "μεταρρύθμιση" των Πετραλιά - Καραμανλή θα βελτιώσει το σύστημα.

Είναι επίσης κατανοητό και σεβαστό, ίσως κάποιες απο τις απόψεις σου να είναι τέτοιες λόγω της διαβίωσης σου στο εξωτερικό και της μη "τριβής" με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Απο εκεί όμως μέχρι το να τίθεται το ερώτημα : " Εάν είχατε την επιλογή και δυνατότητα θα μεγαλώνατε το παιδί σας στην Ελλάδα? Θα του δίνατε Ελληνική υπηκότητα? ", νομίζω πως ξεπερνάει κάθε όριο. Κι αν δεν θίγει πολλούς απο εμάς, θίγει κάθε Έλληνα του εξωτερικού, κάθε μετανάστη, τελικά πιστεύω κάθε άνθρωπο.

Δεν συμφωνώ με τέτοιες λογικές. Ο κάθε άνθρωπος γεννιέται κάπου και εκεί ξεκινάει να αγωνίζεται για να ζήσει. Εμείς γεννηθήκαμε στην Ελλάδα. Εδώ το παλεύουμε. Εδώ θα συνεχίσουμε να το παλεύουμε, ακόμη κι αν είχαμε την επιλογή να πάμε αλλού. Αγαπάμε αυτό τον τόπο, αγαπάμε την ιστορία του, τις παραδόσεις του, αγαπάμε τους ανθρώπους του, αγαπάμε τον εαυτό μας.

Γιατί η Ελλάδα είναι ο εαυτός μας , οι αξίες μας, το μέλλον μας.

9 σχόλια:

mantz είπε...

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ερωτήματα που "ξεπερνούν τα όρια".
Ερωτήματα ωμά, σαν το παραπάνω μας φέρνουν αντιμέτωπους με την πραγματικότητα. Το ύφος της συγκεκριμένης δημοσίευσης μπορεί να μη μου άρεσε αλλά το ερώτημα είναι ουσιώδες και βασικό.

Δείχνεις με την αγανάκτησή σου σχεδόν σαν να... "ποινικοποιείς" την ιδέα της μετανάστευσης.

S G είπε...

να πω την αληθεια ουτε γω δεν καταλαβα τι κακο εχει αυτο το ερωτημα. Ακομα λιγοτερο καταλαβα γιατι θα προσβαλει τους μεταναστες που εδειξαν με τις πραξεις τους οτι θα απαντουσαν αρνητικα: οχι δεν θελω παιδια στην Ελλαδα!

spallantzas είπε...

@ mantz και SG
οι μετανάστες δεν εφυγαν απο την ελλάδα γιατι δεν ηθελαν να μεγαλώσουν τα παιδια τους εδω! Έλεος! Πως τα καταφερνετε ρε κοπελια και κάνετε παντοτε το άσπρο - μαυρο !
αυτό ειπα εγω? για ξαναδιαβαστε το ποστ μου και μετα ξανα το άλλο (και τα σχολια που ακολουθησαν πια) και το ξανασυζητάμε.
εγω ποινικοποιώ την ιδέα της μετανάστευσης? τι είναι αυτά που λέτε?
Εγώ απλά εθεσα εναν προβληματισμό που λεει το έξής : είναι δυνατόν να ρωτάς έναν έλληνα για το που θαθελε να μεγαλωσει τα παιδιά του και να περιμένεις ως αναμενόμενη την απάντηση : "προφανώς όχι στην ελλάδα"? αυτό είπα μονο!
και για την πληροφόρηση σας , οι μετανάστες (οι οικονομικοί γιατί γιαυτούς μιλάμε) φεύγουν για να βρουν δουλειά να ζήσουν! Και όχι μόνο οι Έλληνες!

S G είπε...

Στεφαν στα οικονομικα εχουμε αυτο που λεμε revealed preference, οι πραξεις αποκαλυπτουντ τις προτιμησεις.

Να οι μεταναστες ηθελαν να κανουν παιδια στην Ελλαδα θα μπορουσαν να ερθουν να τα κανουν. Οτι δεν το επραξαν σημαινει απλουστατα οτι δεν ηθελαν, για τον Χ,Ψ λογο (ηθελαν καλυτερη δουλεια, υψηλοτερο μισθο, οτιδηοποτε). Δεν ειπαμε οτι σιχαινονται την Ελλαδα, αλλα προτιμησαν να κανουν παιδια εξω. Δεν βλεπω που ειναι το περιπλοκο ή περιεργο.

spallantzas είπε...

@SG
δύο τα λάθη που κάνεις, αλλά δεν θα επιμείνω πολύ γιατί δεν έχει νόημα :
1. εγω καταλαβαίνω ότι το ερώτημα δεν απευθυνεται σε ήδη μετανάστες αλλά σε Έλληνες. επομενως δεν εχει σχεση με αυτά που λες
2. οι μετανάστες δεν μεταναστεύουν για να κανουν παιδιά. μεταναστέυουν για να βρουν δουλειά (που δεν βρισκουν στην πατρίδα τους) για να ταϊσουν τα παιδια που ήδη έχουν.
Και τέλος πάντων διάβασε και την απάντηση του Ανεμου , που συμπλήρωσα κατω κατω στο ποστ , να δεις και σε ποιον άλλον κόσμο θα μπορούσε να είναι η απάντηση.

S G είπε...

το κειμενο του ανεμου δεν το καταλαβαινω και απαντησα εκει σχετικα.

Οσο για το 2, τι εννοεις ρε παιδι μου για να ταϊσουν τα παιδια τους? νηστικα θα εμεναν αλλιως? οχι βεβαια, απο την ελλαδα φευγουν οχι απτο ταμτουμ. Επιλογη ζωης κανουν-κανουμε.

Απλα δεν καταλαβαινεις οτι το να επιλεγεις ενα μερος με καλυτερες συνθηκες εργασιας κτλ σημαινει οτι προτιμας και τα παιδια σου να εχουν αυτες τις συνθηκες, τουτεστιν να γεννηθουν εκει. Δεν ειπε κανεις οτι προτιμας τα παιδια σου να μην μιλανε ελληνικα, να μην δουν ποτε νησακι και να μην φανε ποτε καλαμαρακια! απλα επιλεγεις ξεκαθαρα το καθημερινο τους περιβαλλον.

Να ρωτησω και αλλιως, το ερωτημα που παντα με βασανιζε:

αν μπορουσες να εχεις γεννηθει καπου αλλου με ολο σου το σοϊ, τους φιλους κτλ, ειλικρινα δεν θα το προτιμουσες? δεν ξερω πολλους αθηναιους που ειλικρινα αν το σκεφτουν θα ελεγαν οχι.

spallantzas είπε...

@SG
αγαπητέ μου , το ομολογώ , για άλλη μια φορά (και σ ειχα πεθυμήσει) με ...ρουμπωσες! η λογική σου είναι τόσο τετράγωνη που ...σκοντάφτω στις γωνίες!!!
δε περιμένεις φυσικά να σου απαντησω και στην τελευταία ερώτηση , τύπου "αν ο παππούς είχε ρόδες"
δεν καταλαβαίνω τη λογική σας να υπερασπίζεστε έναν "δικό σας" , ακόμη κι αν είπε μιαν απίστευτη μπούρδα!!! Δεν είναι ανοιχτό μιαλό αυτό , δεν είναι άποψη αυτό. Είναι σκοτάδι αιώνων πίσω!
Ξαναδες τις φωτογραφίες του άνεμου. κοιτατες καθε βραδυ για καμια βδομάδα , μπας και συνελθεις.

S G είπε...

δεν ειμαι σιγουρος τι σημαινει ρουμπωσα, αλλα φανταζομαι ειναι κατι καλο :-)

ρε συ δεν υπερασπιζομαι κανεναν δικο μου, στα τελευταια 10 σχολια μου στο ρουστερ εχω διαφωνησει με τον αρθρογραφο νομιζω!

Και με το συγκεκριμενον αρθρο δεν ειναι οτι συμφωνω (βασικα δεν καταλαβαινω ποια ειναι η βασικη του θεση) αλλα δεν νομιζω οτι μερικες ερωτησεις "ξεπερνουν τα ορια". Και νομιζω οτι η συγκεκριμενη ερωτηση ειανι απολυτως λογικη, και μενα με βασανιζει. Αν κανω οικογενεια, θελω να την κανω στην Ελλαδα, απο ολες τις χωρες που μπορω να επιλεξω?

οι φωτογραφιες του ανεμου επιμενω οτι δεν εχω ιδεα τι σχεση εχουν με αυτην την ερωτηση.

spallantzas είπε...

@SG
αν το που θα επιλεξω να ζησω είναι κάτι σαν άλμπουμ με φωτογραφίες, που εσύ πιστεύεις ότι μπορει να διαλέξεις έτσι απλά , τότε και οι φωτογραφίες του άνεμου είναι η απάντηση στο ερώτημα. έτσι απλά.