15 Μαρ 2008

Πολιτικό μνημόσυνο ... ή αντίο diablog.gr

Ένα χρόνο μετά την ημέρα που το diablog.gr σταμάτησε νε εκπέμπει το μήνυμα του συμμετοχικού πολιτικού διαλόγου στην ελληνική blogoσφαιρα , πριν λίγο ανακάλυψα ότι το συμμετοχικό ιστολόγιο που ήταν η αφορμή να ασχοληθώ με το blogging κατέβηκε οριστικά.

Όντας αυτή τη στιγμή στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ , λίγο πριν πέσουν τα φώτα, λίγο πριν αρχίσει το ραλλυ της εκλογής του ΕΣ, απογοητευμένος από κάποια που είδα να μην αλλάζουν, αλλά και αισιόδοξος για αυτούς που γνώρισα και θέλουν να αλλάξουν πολλά, συγχωρέστε με, αλλά θα αλλάξω θέμα, παραμένοντας ουσιαστικά στο ίδιο. Στον ΔΙΑΛΟΓΟ , εναν διάλογο που δεν είδα στην πασσαρέλα του συνεδρίου, έναν διάλογο που δειλα δειλά έσκαγε μύτη στις αίθουσες του υπογείου, έναν διάλογο που έπαιζε στις οθόνες του eforum.gr, έναν διάλογο που θέλουμε σαν πολίτες του διαδικτύου πια όχι απλά να κάνουμε μεταξύ μας , αλλά να επιβάλλουμε αν είναι δυνατόν σε ολόκληρη την κοινωνία.

Με αφορμή λοιπόν το κλείσιμο του diablog.gr και - ας πούμε - αντί μνημοσύνου θα δημοσιεύσω σήμερα κάτι που κρατάω 1 χρόνο τώρα και βάλε στο αρχείο μου. Πιστεύω πως σήμερα έχω το δικαίωμα να το δημοσιεύσω. Είναι μια συνέντευξη που δόθηκε, αλλά δεν δημοσιεύτηκε ποτέ. Δεν έχει σημασία ποιος την ζήτησε και γιατί και ποιοι τη δώσαμε τότε. Έχει όμως αξία τα όσα απαντήσαμε τότε ... σημασία πολιτική ...για αυτά που μπορούμε να κάνουμε.

Και επιπλέον εκτός απο μνημόσυνο , είναι και μια πρόταση δράσης για το μέλλον . Πρόταση αφιερωμένη στους ΦΙΛΟΥΣ μου απο το eforum.gr και για όσα έχουμε να κάνουμε απο αύριο κιόλας.

Τέλος αυτό το κείμενο είναι μια καλή δικαιολογία για μένα να αποφύγω να γράψω τον επίλογο του συνεδρίου που συμμετείχα. Γιατί ειλικρινά λίγα πράγματα ήταν αξιοσημείωτα σε αυτό συνέδριο αυτό καθ' αυτό. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε τις επόμενες μέρες ...

- Προφανώς για να έχετε φτιάξει το diablog πιστεύετε στο πολιτικό διάλογο. Τι αντιπροσωπεύει για σας προσωπικά αυτή η έννοια;;;

Για μας ο διάλογος είναι η αμφίδρομη επικοινωνία, η οριζόντια διαβούλευση, η ενεργοποίηση της κοινωνίας από κάτω προς τα πάνω. Ο πολιτικός διάλογος εδραιώνει τη συνειδητοποίηση των πολιτών, θέτει κανόνες ηθικής και διαφάνειας και διαχέει, μέσα από τον πλούτο των ιδεών, πληροφόρηση και εμπειρία.

Πιστεύουμε στον ανοιχτό πολιτικό διάλογο, δηλαδή σε έναν πολιτικό διάλογο με διασφαλισμένη την ισότιμη συμμετοχή όσων το επιθυμούν, απλών ή επώνυμων πολιτών, για σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν ως πολίτες της χώρας μας αλλά και ως πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας. Το διαδίκτυο προσφέρεται ως μέσο για την υποστήριξη του ανοιχτού πολιτικού διαλόγου λόγω της ανοιχτής αρχιτεκτονικής του δομής, και για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε το diablog ως ένα διαδικτυακό ημερολόγιο καθημερινού πολιτικού διαλόγου. Θεωρούμε ότι στη χώρα μας, περισσότερο από άλλες δυτικές χώρες, δεν είναι αναπτυγμένη η κουλτούρα του πολιτικού διαλόγου – αντίθετα κυριαρχεί συχνά ο πολιτικός μονόλογος, το «καφενείο» και η «τηλεοπτικοποίηση» της πολιτικής. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της θεσμικής κρίσης του συστήματος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας το οποίο για να την ξεπεράσει είναι απαραίτητο να μπολιαστεί από νέους θεσμούς διαβούλευσης και συμμετοχής του πολίτη. Το diablog φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μικρό πυρήνα ανοιχτού πολιτικού διαδικτυακού διαλόγου και να δημιουργήσει μια on-line κοινότητα πολιτικού προβληματισμού, απελευθερωμένη από δογματικές αγκυλώσεις και κομματικές εξαρτήσεις. -

Ένα φόρουμ πολιτικού διαλόγου μπορεί να συνεισφέρει στη λήψη αποφάσεων ή απλά λειτουργεί ως ένα άλλοθι δημοκρατίας και οι αποφάσεις λαμβάνονται αλλού κεκλεισμένων των θυρών;;;

Ένα φόρουμ πολιτικού διαλόγου, όχι απαραίτητα διαδικτυακό, πρέπει καταρχάς να επιδιώκει την εμβάθυνση του διαλόγου και την εξαγωγή συμπερασμάτων και προτάσεων για λύσεις, και γι’ αυτό υπεύθυνοι είναι οι διαχειριστές του φόρουμ. Ο απώτερος στόχος όμως κάθε φόρουμ είναι ακριβώς η δυνατότητα να ακουστούν οι απόψεις των πολιτών από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, και στην ουσία οι πολίτες να συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται. Αυτό είναι και το κομβικό σημείο για τη μετάβαση σε μια μορφή πολιτεύματος, όπου η διαβούλευση μεταξύ των πολιτών αποκτά κεντρική θέση στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης της πολιτικής. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει επί του παρόντος στην Ελλάδα. Στην Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, λειτουργεί εδώ και καιρό το DEMOS των Εργατικών, ένα πραγματικά επιτυχημένο παράδειγμα πολιτικού φόρουμ με έντονη παρουσία και στο διαδίκτυο.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, τα κόμματα, που θα έπρεπε να είναι οι ουσιαστικοί εκφραστές του πολιτικού διαλόγου, δεν αντιμετωπίζουν με την αναγκαία σοβαρότητα το ζητήματα αυτά και συχνά «παίζουν» ή εμπαίζουν τους πολίτες, χρησιμοποιώντας περιστασιακά ένα πολιτικό φόρουμ διαλόγου σαν άλλοθι για προειλημμένες αποφάσεις.

Χαρακτηριστικό επίκαιρο παράδειγμα είναι η απόλυτη σύγχυση που επικρατεί για τα θέματα της παιδείας σήμερα, σύγχυση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη λήψη εσφαλμένων πολιτικών αποφάσεων. Η έλλειψη διαλόγου, και συνεπακόλουθα και πληροφόρησης, είναι καταφανής, και δυστυχώς, παρά τις καλές προθέσεις κάποιων, μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει πάρει σοβαρή πρωτοβουλία για να ανοίξει τον διάλογο με την κοινωνία για τα θέματα αυτά.

Γι’ αυτούς τους λόγους και για άλλους θεωρούμε το διαδίκτυο και τον διαδικτυακό πολιτικό διάλογο ως μια διέξοδο, όχι βέβαια την μοναδική, ούτε απαραίτητα και την καλύτερη. Το διαδίκτυο είναι εργαλείο επικοινωνίας και σαν τέτοιο θέλουμε να το χρησιμοποιούμε. Δεν παραλείπουμε όμως σε καμιά περίπτωση να είμαστε και ενεργοί πολίτες , στο χώρο δουλειάς μας, στη γειτονιά μας, σε κάθε κοινωνική μας δράση.

- Υπάρχει θεματολόγιο για Παιδεία, ΜΚΟ αλλά όχι για τον πολιτισμό, ως ξεχωριστή ενότητα. Δεν έχει θέση ο πολιτισμός σε ένα ιστολόγιο πολιτικού διαλόγου, δεν ενδιαφέρει;

Σαφώς και έχει θέση ο πολιτισμός σε ιστολόγιο πολιτικού διαλόγου, όμως γενική επιδίωξη μας είναι να κρατήσουμε τη θεματολογία μέσα σε κάποια πλαίσια. Επικεντρωθήκαμε σε αυτό το πρώτο πιλοτικό στάδιο λειτουργίας του ιστολογίου σε θέματα που πιστεύουμε ότι από τη φύση τους προϋποθέτουν και «σπρώχνουν» στο διάλογο, αλλά και δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε απλό πολίτη – χρήστη να συμμετέχει και να πει τη γνώμη του, χωρίς να έχει απαραίτητα την εξειδικευμένη γνώση.

Στην πορεία προσθέσαμε και άλλα θέματα , όπως το προηγούμενο καλοκαίρι το «θερινό τμήμα» ,όπου συζητήσαμε και θέματα πολιτισμού με την ευρεία έννοια ή το «έχεις γράμμα κύριε δήμαρχε» με αφορμή τις τοπικές εκλογές. Επίσης πρόσφατα ασχοληθήκαμε με το αυθαίρετο κλείσιμο του cultureguide.gr, συζήτηση που είχε και αρκετή συμμετοχή.

- Θεωρείτε το εγχείρημα σας πετυχημένο; Έχετε θέσει ποσοτικούς στόχους συμμετοχής; Ποιοτικά τι έχει περισσότερη σημασία στο diablog, το dialogue ή το blog, που πέφτει στη πραγματικότητα το βάρος; Το ένα φέρνει το άλλο, ποιό από τα δύο είναι το σημείο αφετηρίας και ποιό το σημείο αναφοράς; Τέλος, τι θα μείνει από όλα αυτά;

Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό το blog το στήσαμε δυο-τρεις καθημερινοί, εργαζόμενοι, άνθρωποι με ελάχιστα μέσα, αλλά με πολύ μεράκι.

Σήμερα, μετά από 6 μήνες λειτουργίας έχουμε σχεδόν 100 εγγεγραμμένους χρήστες και εκατοντάδες αναγνώστες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχουμε μέσο όρο πάνω από 200 επισκέψεις την ημέρα και προσπαθούμε να δημοσιεύουμε ένα άρθρο καθημερινά. Αυτά τα πρώτα ποσοτικά στοιχεία δεν συνιστούν βέβαια πρωτοφανή επιτυχία, αλλά για μας είναι μια καλή αρχή.

Προσπαθούμε να κρατάμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ποιότητας τόσο στην αρθρογραφία όσο και στις συζητήσεις, και μέχρις ένα βαθμό νομίζουμε ότι το έχουμε πετύχει. Το diablog είναι βέβαια ένα blog, καθώς παρακολουθεί με εποπτική διάθεση την επικαιρότητα, αλλά δεν είναι ένα προσωπικό ημερολόγιο, όπως συνηθίζεται για τα blogs παγκοσμίως. Σχεδιάστηκε σαν μια «διαδικτυακή πλατεία» , όπου ο κάθε χρήστης – πολίτης μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση ή να παρέμβει σε μια άλλη. Με αυτή την έννοια, το βάρος βρίσκεται στο διάλογο, και αυτό είναι και το κυριότερο ζητούμενο.
Τι θα μείνει από όλα αυτά;
Θέλουμε να μείνει μια μικρή συμβολή στην καλλιέργεια της κουλτούρας πολιτικού διαλόγου και της διαβούλευσης. Από την πλευρά του πολίτη, αυτό σημαίνει σεβασμός στην άποψη του άλλου αλλά και εμβάθυνση της αντίληψης ότι το ατομικό συμφέρον του κάθε ενός δεν μπορεί να διαφέρει συνολικά από το συλλογικό συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών, Από την άλλη πλευρά, οι αιρετοί εκπρόσωποι που συμμετέχουν στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων θα πρέπει να αρχίσουν να εμπιστεύονται τη γνώμη των πολιτών, και όχι μόνο τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων, και να αξιολογούν και να λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις και τις προτάσεις που καταθέτουν οι πολίτες.

Ευελπιστούμε ότι αυτός ο διαδικτυακός τόπος θα αποτελέσει ένα φιλόξενο χώρο για τη σύνθεση προοδευτικών απόψεων που θα προέρχονται από απλούς πολίτες ή μη, με τη συμμετοχή όλων, σε μια κοινή προσπάθεια να βρεθούν και να προταθούν λύσεις σε προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, σε θέματα της καθημερινότητας που μας απασχολούν όλους, και όλοι μαζί να δράσουμε – και πέρα από την οθόνη του υπολογιστή μας ως ενεργά μέλη της κοινωνίας - για την υλοποίηση αυτών των λύσεων.
goodnight diablog .... good morning ...eforum ...good day ...14!

Δεν υπάρχουν σχόλια: