2 Απρ 2008

Αντιφάσεις στο νέο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε χθες στο pasok.gr το νέο κατασταστικό του κινήματος, όπως αυτό εγκρίθηκε στο πρόσφατο 8ο συνέδριο του κινήματος. Μια πρώτη ματιά δείχνει ορισμένες σημαντικές αντιφάσεις , ιδίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την σχέση του κινήματος με την κοινωνία των πολιτών.

Αναλυτικά :

Στο άρθρο 26 αναφέρεται για τα Δίκτυα : " ... Τα Δίκτυα μπορεί να έχουν ως ιδρυτική τους αφετηρία το Κίνημα ή άλλες αυτόνομες από αυτό κινήσεις και πρωτοβουλίες...."

Παρακάτω στο άρθρο 44 πάλι για τα Δίκτυα αναφέρεται : " ... Η οργανωτική τους δομή και λειτουργία, καθώς και η εκπροσώπησή τους εξειδικεύονται με Κανονισμό Λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου."

Έχω την απορία : Πως είναι δυνατόν ένα δίκτυο πολιτών που θα έχει αφετηρία ίδρυσης του μια αυτόνομη πρωτοβουλία πολιτών, να ρυθμίζει τη λειτουργία του με βάση κανονισμό που θα αποφασίζει το Εθνικό Συμβούλιο?

Στο ίδιο μοτίβο είναι και όσα αναφέρονται για τις συνδικαλιστικές παρατάξεις :

Αρθρο 45 : " ... 1. Την ευθύνη για την άσκηση πολιτικής και τον συντονισμό δράσεων σε χώρους εργασίας, για επαγγελματικά ή κλαδικά θέματα έχουν αποκλειστικά οι αυτόνομες συνδικαλιστικές παρατάξεις στις οποίες συμμετέχουν και τα Μέλη του Κινήματος. 2. Η δομή, η οργάνωση και η λειτουργία τους καθορίζονται με Κανονισμό Λειτουργίας στο πλαίσιο των καταστατικών αξιών και αρχών του Κινήματος."

Είναι προφανές ότι το (1) έρχεται σε αντίθεση με το (2) !

Επίσης θα πω πως με λύπη μου διαπίστωσα ότι παραμένουν στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ το άρθρο 48 για το ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΗΣ , όπως και η ατυχής διατύπωση του άρθρου 37 / παρ.3 για την "πιστοποίηση των ΜΚΟ" (απο ποιόν αλήθεια?).

Δυστυχώς το έλλειμμα αντίληψης για τη πραγματική αυτόνομη δυναμική της ΚτΠ από κάποιους μέσα στο κίνημα δίνει την εσφαλμένη αίσθηση στους πολίτες για το πως εννοεί το ΠΑΣΟΚ τη σχέση του με την κοινωνία των πολιτών και τις οργανώσεις της.

Για κάποιους (ακόμη) η ισότιμη συμμετοχή του κάθε πολίτη (και της συλλογικότητας που θέλει αυτός ελεύθερα να συμμετέχει ) στα κοινά και στο πολιτικό γίγνεσθαι πρέπει να περνάει μέσα από την κομματική γραφειοκρατία της ΧΤ.

Κρίμα ...


2 σχόλια:

tractatus είπε...

Στέφανε, εντόπισες 1-2 αντιφάσεις. ΟΚ...αλλά οι μεγαλύτερες αντιφάσεις είναι αλλού ...στην κοινωνία κι εκεί πονάει πιο πολύ το κρίμας....:(

spallantzas είπε...

@tractatus
μιλησα για πρωτη ματιά και αποκλειστικά για το καταστατικό.
Δεν έχεις άδικο φυσικά , αλλά καμιά φορά η αντιμετώπιση των "μικρών" δείχνει τη νοοτροπία που αντιμετωπίζεις και τα "μεγάλα"!
Ειδικά όταν μιλάμε για την ΚτΠ