9 Απρ 2008

Καποδίστριας ΙΙ : Ετοιμαστείτε για μεγάλο ...γλέντι!

Τα όσα έγιναν για το ασφαλιστικό θα είναι αστεία μπροστά σε ότι θα γίνει με τον Καποδίστρια ΙΙ που ετοιμάζει ο Προκόπης! Δείτε το παρακάτω Δελτίο τύπου που έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Κακλαμάνης και θα καταλάβετε :

" ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή «”διαρροές” για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και τον χαρακτήρα που αυτή θα έχει στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης», οι οποίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης με επιστολή που απευθύνει προς όλους τους δημάρχους της χώρας, σημειώνει μεταξύ των άλλων ότι:

«Επειδή τέτοιου είδους δημοσιεύματα δεν απηχούν ούτε κατ’ ελάχιστο τις απόψεις μας και ταυτόχρονα ναρκοθετούν την ομοφωνία μας, σχεδόν, απέναντι στην μεγάλη αυτή πρόκληση της αποκέντρωσης με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλώ όλους να επιδείξουν την δέουσα σοβαρότητα».

Σημειώνει ότι το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ολοκληρώνει τις επόμενες μέρες τις προτάσεις για τα προαπαιτούμενα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Αυτές θα συζητηθούν στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ και σε όλες τις ΤΕΔΚ για να διατυπωθούν οι τελικές θέσεις της Αυτοδιοίκησης.Οι θέσεις αυτές θα παρουσιαστούν σε συνέδριο στα μέσα Μαΐου και πάνω σ΄ αυτές θα κληθούν Κυβέρνηση και Πολιτικά Κόμματα να τοποθετηθούν.

«Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει στην επιστολή ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, οι αιρετοί της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, σε κλίμα αρραγούς ενότητας και ενισχυμένοι με την απόφαση του Τακτικού μας Συνεδρίου, θα πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους απέναντι στον τόπο και την Αυτοδιοίκηση. Ελπίζουμε στο ίδιο πνεύμα να κινηθούν και οι άλλοι παράγοντες του πολιτικού μας συστήματος, έτσι ώστε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της χώρας και των πολιτών που μας εξέλεξαν».
1/4/08 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ"

Για όσους πιθανόν δεν κατάλαβαν, η ΝΔ έχει αποφασίσει τον Καποδίστρια ΙΙ . Και τον έχει αποφασίσει αποκλειστικά και μόνο ενόψει του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει τις περιφέρειες 5, τους Νομούς 15 και τους Δήμους 400. Έτσι την βολεύει καλύτερα, έτσι θα κάνει. Γιατί? Γιατί απλούστατα ένα πακέτο έμεινε και γι' αυτήν να "φάει" και φροντίζει να στρώσει το τραπέζι καλά. Γιαυτό και εφαρμόζει την παλιά της πρόταση (αυτήν είχε και όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε τον Καποδίστρια Ι), δηλαδή να κάνει δήμους τις παλιές επαρχίες.
Ποια θα είναι τα επακόλουθα αυτής της "μεταρρύθμισης" , αρκετά και πολύ άσχημα :
  1. Πρώτα πρώτα πρόκειται για δουλειά του ποδαριού (σιγά το νέο για ΝΔ), χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό. Νομίζω όμως ότι σκόπιμα θα γίνει έτσι, γιατί η κυβέρνηση θεωρεί ότι η μεγάλη αντίδραση θα υπάρξει στο τοπικό επίπεδο με την συνένωση των δήμων, ενώ την ίδια ενδιαφέρει περισσότερο το θέμα των περιφερειών και των νομών. Εκτός δε από αυτό θα ρίξει στη σκακιέρα και ένα ακόμη θέμα που θα την απεγκλωβίσει απο άλλα που λειτουργούν αρνητικά για αυτήν (ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ακρίβεια, Ασφαλιστικό κλπ).
  2. Είναι προφανές ότι περαιτέρω συνένωση Δήμων και μάλιστα δραστική, αλλά χωρίς ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων και κυρίως πόρων θα επιδεινώσει την κακή κατάσταση και θα διογκώσει τα προβλήματα των τοπικών εξουσιών, σε μια εποχή που οι υποδομές παραμένουν στα επίπεδα του προηγούμενου αιώνα και προβλήματα όπως το νερό και τα σκουπίδια θα δημιουργήσουν τρομερές αντιθέσεις στο άμεσο μέλλον. Είναι βέβαιο ότι η πρόθεση της κυβέρνησης θα δημιουργήσει έκρηξη τοπικιστικών αντιθέσεων.
  3. Το τρίτο πράγμα που θα συμβεί με τη νέα συγχώνευση δήμων και νομών με τέτοιο τρόπο, είναι προσπάθεια της κυβέρνησης και του συστήματος γενικότερα να χειραγωγήσει τις τοπικές κοινωνίες και τα πολλά αυτόνομα σχήματα πολιτών που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια (ένας στους τρεις πολίτες ψήφισε στις τελευταίες τοπικές εκλογές υποψήφιο που δεν είχε κομματικό χρίσμα). Είναι προφανές ότι σε έναν δήμο όσο μια παλιά επαρχία η επιλογή των υποψηφίων θα είναι πολύ περισσότερο κομματική από ότι σε έναν μικρό δήμο μιας πόλης που όλοι γνωριζόμαστε. Είναι προφανές ότι οι κινήσεις πολιτών πρέπει να κινηθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα, πράγμα που απαιτεί και περισσότερο χρόνο και περισσότερη οικονομική επάρκεια. Βέβαια οι φήμες λένε πως η ΝΔ θα "συνοδεύσει " τη μεταρρύθμιση με πολιτική ανακοίνωση που θα λέει ότι δεν θα δίνει πλέον χρίσματα σε κομματικούς υποψήφιους. Και τον τρελό του χωριού να ρωτήσω, θα μου απαντήσει ότι πρόκειται για στάχτη στα μάτια.

Η κυβέρνηση - όπως γίνεται αντιληπτό και από το δελτίο τύπου - έχει αποφασίσει να προχωρήσει πολύ γρήγορα. Μέσα στο Μάιο θα κάνει τις ανακοινώσεις και θα καλέσει δήθεν σε διάλογο. Και μέχρι τέλος του χρόνου θα κλείσει το θέμα , με στόχο οι επόμενες εκλογές να γίνουν με τη νέα δομή.

Τι σκοπεύει να κάνει η αντιπολίτευση? Είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει πολιτικά και επιστημονικά το θέμα? Ή θα αρκεστεί σε μια στείρα άρνηση, ενισχύοντας τις τοπικιστικές εξάρσεις? Οι βουλευτές θα έχουν το θάρρος να πούνε την αλήθεια, να κάνουν προτάσεις ή θα εγκλωβιστούν στο κυνήγι της ψήφου?

Το ΠΑΣΟΚ τελικά και ο κύριος Σκανδαλίδης που ορίστηκε για το διάλογο με τα άλλα κόμματα και τις προτάσεις για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος (και τετοιες είναι και αυτές που θα γίνουν) είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ένα θέμα που θα φέρει τα πάνω κάτω στην διοικητική διάρθρωση της χώρας και θα φρενάρει κάθε σκέψη για βιώσιμη ανάπτυξη ή θα πιαστούν στον ύπνο? Και θα ενδώσουν και αυτοί στην στείρα άρνηση? Ή μήπως θα ασχολούνται με την (εντελώς λανθασμένη χρονικά αλλά και ουσιαστικά πολιτικά ) εκλογή τοπικών κομματικών οργάνων (απο ποιούς αλήθεια?) πάλι μεχρι τα μέσα Μαίου και το πουλάκι θα ...πετάξει?

2 σχόλια:

Argos είπε...

Να ξεκινήσω με την δήλωση ότι σε καμιά περίπτωση δεν είμαι ειδικός σε τέτοια θέματα.
Θεωρώ ότι οι συνενώσεις των χωριών σε μεγαλύτερα αυτοδιοικητικά σχήματα ήταν, είναι απιβεβλημένες. Το θέμ αείναι πως; Με τι κριτήρια; Στον Καποδίστρια Ι υπήρξαν συνενώσεις που, καώς κατά την γνώμη μου, περιοριστήκανε στο επίπεδο των νομών, μη λαμβάνοντας υπ' όψη τις ιδιατερότητες των τοπικών κοινωνιών. Απλό παράδειγμα, στα μέρη μου υπήρχαν χωριά που είχαν μεγαλύτερες σχέσεις, εμπορικές, κοινωνικές κ.λ.π. με μεγαλύτερα χωριά από τον γειτονικό νομό από ότι με χωριά του δικού τους νομού.
Ένα άλλο πρόβλημα ήταν και η πραγματική αντιπροσώπευση του κάθε δημοτικού διαμερίσματος και πως ο κάθε δήμαρχος λειτουργεί αποκεντρωτικά και όχι συγκεντρωτικά. Αυτό θέλει πολύ συζήτηση και ασφαλώς διαφορετικού τύπου δημοκρατία από κάτω προς τα πάνω και όχι ανάποδα...

spallantzas είπε...

@argos
αν και όχι ειδικός, σωστά τα λές ... και ακόμη χειρότερα ειναι... και ακόμη χειρότερα θα γινουν. γιατί δεν υπαρχουν κριτήρια. το μόνο κριτήριο είναι η "μασα" του ΕΣΠΑ