22 Απρ 2008

Ναυπλιακά ευτράπελα στο λιμάνι ...


Αυτό είναι το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου και το λιμάνι του. Λιμάνι ...τρόπος του λέγειν, διότι η κύρια δραστηριότητα στο χερσαίο χώρο του είναι η ελεύθερη και ανεξέλεγκτη στάθμευση αυτοκινήτων, η οποία τα σαββατοκύριακα, τις αργίες και το καλοκαίρι είναι πραγματικός εφιάλτης για την πόλη. Τέτοιες μέρες και το κομμάτι του λιμανιού που βλέπετε δεξιά στη φωτογραφία γεμίζει ασφυκτικά. Μιλάμε για ένα χώρο στάθμευσης 2,500 αυτοκινήτων, ίσως έναν από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα.

Πρόσφατα η δημοτική αρχή, μέσω του δημοτικού λιμενικού ταμείου που ανήκει ο χώρος, πρότεινε την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού σε ιδιώτη για την δημιουργία ζώνης ελεγχόμενης στάθμευσης επί πληρωμή. Tη θέση μου για το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο προσβάλει βάναυσα τη νοημοσύνη των κατοίκων της πόλης, έχω διατυπώσει παλαιότερα.

Εκείνο που θα προσθέσω σήμερα, για να διαπιστώσετε την πλήρη ανευθυνότητα και προχειρότητα τόσο του Λιμενικού Ταμείου όσο και κατ' επέκταση της Δημοτικής αρχής είναι το εξής γεγονός.

Με βάση την πρόταση για το ιδιωτικό πάρκινγκ, το κόστος στάθμευσης ενός αυτοκινήτου γι 24 ώρες θα ανέρχεται στο ποσό των 5 ευρώ. Από αυτά τα 5 ευρώ ο Δήμος Ναυπλίου θα εισπράττει περίπου 10 cent!!! Δεν θα εξετάσω τώρα αν αυτό είναι ακριβό ή όχι, ούτε αν τα έσοδα του Δήμου, σε αντίθεση με του ιδιώτη, θα είναι σκανδαλωδώς λίγα. Θα σας πω μόνο, ότι με βάση το ισχύον τιμολόγιο ελλιμενισμού ενός πλοίου στο λιμάνι του Ναυπλίου, το κόστος ελλιμενισμού για μια ημέρα ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των ... 7 έως 15 ευρώ!!!

Γελάσατε ? Εγώ καθόλου! Γιατί η κοροϊδία έχει και τα όρια της. Θέλετε να ακούσετε και κατι ακόμη? Ορίστε λοιπόν.

Το Δημοτικό λιμενικό ταμείο παρέχει, ως οφείλει, νερό σε τουριστικά σκάφη και πλοία που ελλιμενίζονται. Το νερό αυτό αγοράζει από τη ΔΕΥΑΝ προς 37 cent το κυβικό και πουλάει - μέσω ενός υπεργολάβου (!) - στα πλοία προς 1 ευρώ το κυβικό. Το κέρδος του Λιμενικού Ταμείου ανέρχεται στο 40% περίπου.

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως στον απολογισμό που παρουσίασε το ΔΛΤ Ναυπλίου, το κόστος του νερού που αγόρασε είναι 20.000 Ευρώ , ενώ οι εισπράξεις του από την παροχή στα πλοία 17.000 ευρώ (τα νούμερα μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτά , αλλά η σχέση είναι αυτή)!! Τώρα πως είναι δυνατόν με 40% καπέλο να μπαίνεις και μέσα, αυτά μόνο η Δημοτική αρχή του Ναυπλίου τα καταφέρνει !!!

Άντε . Καλό Πάσχα !

Υ.Γ. Κατά τα λοιπά τα δημοτικά τέλη αυξάνονται κάθε χρόνο προκλητικά και η ΔΕΥΑΝ έχει συσσωρευμένο χρέος 9.000.000 ευρώ που αυξάνεται κάθε χρόνο με ρυθμούς 10%. Το καλοκαίρι δε που έρχεται προβλέπεται πολύ δύσκολο σε ότι έχει να κάνει με το νερό. Οι πάντες προειδοποιούν ... η δημοτική αρχή κοιμάται τον ύπνο του δικαίου!

2 σχόλια:

Matrix είπε...

Καλημέρα.

Για τα τιμολόγια των Λιμενικών Ταμείων η σχετική νομοθεσία είναι στο ΦΕΚ 310 Β /2004 "Αναπρ/σμός δικαιωμάτων Λιμενικών Ταμείων και Δημοτ. Λιμεν. Ταμείων"

Σίγουρα έχει βγει και πιο πρόσφατο με νέο αναπροσδιορισμό τιμών.

Καλές Γιορτές!

spallantzas είπε...

@matrix
ευχαριστώ. επίσης.
και αυτό το πασοκ το έκανε?!! εύγε!