26 Απρ 2008

Οικονομική Δημοκρατία και Κοινωνικά Δικαιώματα

Ένα εξαιρετικό άρθρο της Λούκας Κατσέλη στην Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία. Αξίζει να το διαβάσετε. Ξεχωρίζω :

"...Η πρώτη συνιστώσα, δηλαδή η οικονομική δημοκρατία, αφορά κυρίως τους όρους με τους οποίους ο πολίτης συμμετέχει και διαμορφώνει το αποτέλεσμα της λειτουργίας της αγοράς προς όφελός του. Οι αγορές δεν είναι σχεδόν ποτέ «ουδέτερες». Το ποιος ωφελείται και ποιος βλάπτεται από τη λειτουργία τους εξαρτάται από την πληροφόρηση που διαθέτει ο κάθε συναλλασσόμενος, τη διαπραγματευτική δύναμή του και τους όρους της συναλλαγής.
...
Η προάσπιση της οικονομικής δημοκρατίας είναι εφικτή μόνο μέσω της ενεργοποίησης και συμμετοχής των πολιτών και των φορέων τους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των επιμέρους πολιτικών. Με προώθηση ενός αποτελεσματικού
δημοκρατικού προγραμματισμού. Με ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποκέντρωση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και πόρων. Με αποτελεσματική αποτίμηση του παραγόμενου έργου και διαρκή λογοδοσία.

Η δεύτερη συνιστώσα αφορά στην προάσπιση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων: διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τους πολίτες, δικαίωμα για σταθερή απασχόληση, ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία, την υγεία και κοινωνική ασφάλιση, καθώς και προάσπιση μιας νεότερης γενιάς δικαιωμάτων, όπως π.χ. το δικαίωμα για ένα βιώσιμο περιβάλλον.
...
Μια γνήσια προοδευτική οικονομική πολιτική, επομένως, δεν εξαντλείται σε επιδοματικές παροχές. Συνδυάζει στοχευμένα μέτρα ανάπτυξης με μέτρα κοινωνικής ανέλιξης και προστασίας. Γιατί χωρίς αύξηση του πλούτου σε συνδυασμό με αποτελεσματικές αναδιανεμητικές πολιτικές, μόνο οι έχοντες και κατέχοντες θα απολαμβάνουν τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα. ..."

3 σχόλια:

dzach είπε...

"[...]Με οργάνωση ενός ισχυρού κινήματος καταναλωτών, δανειοληπτών, συνεταιριστών, δημιουργικών επιχειρηματιών και καινοτόμων επενδυτών.. Με στήριξη της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων έναντι του κεφαλαίου. Με μέτρα και πολιτικές που ενισχύουν τους θεσμούς συλλογικής εκπροσώπησης, τον δημοκρατικό προγραμματισμό, την περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση."

"[...]Με αποτελεσματική αποτίμηση του παραγόμενου έργου και διαρκή λογοδοσία."

"[...]Οι προτάσεις αυτές συνθέτουν τη μόνη αξιόπιστη πρόταση για μια εναλλακτική οικονομική πολιτική διακυβέρνησης της χώρας, για να βγει από το αδιέξοδο όπου την έχει οδηγήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας."

Ωραία είναι όλα αυτά αλλά φοβάμαι ότι το άρθρο "κομίζει γλαύκα εις Αθήνας". Το ζητούμενο είναι να βοηθήσεις πρακτικά, σαν κίνημα ή κόμμα, όχι (ότ)αν είσαι κυβέρνηση, στην οργάνωση του καταναλωτικού, δανειοληπτικού, συνεταιριστικού, επιχειρηματικού, καινοτόμο επενδυτικού κινήματος, όχι να παρουσιάζεις την αναγκαιότητα ύπαρξής του. Ζητούμενα είναι τα ίδια τα μέτρα που ενισχύουν τη συλλογική εκπροσώπηση, οι ίδιοι οι μηχανισμοί λογοδοσίας της διοίκησης αλλά και των πολιτικών, και όχι μόνον η (επ)ανακάλυψη της αναγκαιότητάς τους.

Ζητούμενος είναι φυσικά κι ο πολιτικός που θα το πράξει όχι αυτός που θα το ονειρευτεί. Η μόνιμη επωδός για τη "μόνη αξιόπιστη πρόταση για μια εναλλακτική οικονομική πολιτική διακυβέρνησης της χώρας", όταν δεν συνοδεύεται από τις ανάλογες πρακτικές και πράξεις στο επίπεδο των κινημάτων που τα λόγια ευαγγελίζονται, δηλώνει δυστυχώς μόνιμη αδυναμία πράξης σε συνθήκες εκτός εξουσίας και ακυρώνει όλα τα ωραία λόγια.

Δυσκολεύομαι να εντοπίσω κάτι το πρωτότυπο στο άρθρο που υποδεικνύεις. Η αναγκαιότητα όλων αυτών είναι ήδη προ πολλού γνωστή και εμπεδωμένη. Η επανάληψή γνωστών αναγκαιοτήτων δεν τις μετατρέπει δυστυχώς σε εφαρμοσμένες πρακτικές.

spallantzas είπε...

@dzach
φιλε μου γιαυτό το πρότεινα. καλά τα λέμε ... σκ...ά τα κάνουμε. Η Κατσέλη τα λέει από τη θέση ευθύνης που έχει δημόσια πρώτη φορά. Μένει να δούμε τις πρακτικές της και αυτών που θα τις αναθέσει.
συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! γιαυτό άλλωστε το πρότεινα.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα δεν είναι τι κάνει η κυρία Κατσέλη, αλλά τι κάνει ο καθένας μας στην καθημερινότητα του και τελικά το συλλογικό ον, που λέγεται κόμμα: ΤΙΠΟΤΑ. Ας ταυτιστούμε με ιδέες και να πάμε σε διαδικασίες υλοποίησης.
Οι πιστοί πρέπει να δένουν τη θεωρία με την πράξη, αλλιώς ισχύουν όσα λέτε. Η κ. Κατσέλη κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στα στελέχη της αυτοδιοίκησης και του ΠΑΣΟΚ, για υλοποίηση και αυτά απλώς προσπέρασαν.
Αν θέλουμε να τσεκάρουμε την αξιοπιστία κάποιου , τον δοκιμάζουμε.
Μικρή συμβολή στην ίδια αντίληψη για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ :
1. http://www-ithacanet-gr.pblogs.gr/2008/01/symmetohikh-oikonomia.html

2. http://www-ithacanet-gr.pblogs.gr/251390.html
ευχαριστώ