7 Μαΐ 2008

Οι πλούσιοι καταστρέφουν τον πλανήτη!

Ο Ερβέ Κεμπφ είναι ένας από τους γνωστότερους δημοσιογράφους που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος. Bρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή και καταθέτει στο «Εθνος» μια διαφορετική ματιά σχετικά με το οικολογικό πρόβλημα του πλανήτη:

" Θα μπορέσει ο πλανήτης να συνεχίσει να υπάρχει με τόσες ανισότητες, τόση καταστροφή του περιβάλλοντος, τόσες εκπομπές αερίων, τόσες καταστροφές δασών, τόση έλλειψη νερού, τόσο πυκνή δόμηση; Το σημερινό κοινωνικό σύστημα μας οδηγεί σε χειροτέρευση της κατάστασης. Αρα, ναι, πρέπει να ξαναβρούμε την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει ένα άλλο κοινωνικό σύστημα πέρα από τον υπερκαπιταλισμό. ...

... Με αξίες όπως μεγαλύτερη πρόσβαση στη συνεργασία, την αλληλεγγύη. Να γίνει το κοινωνικό αγαθό, όπως ο αέρας, το νερό, τα δάση, πραγματικά κοινωνικό. Η ανάπτυξη του καπιταλισμού τα τελευταία 30 χρόνια σήμανε μια τεράστια δημιουργία ανισοτήτων και μια ώθηση προς τον ατομισμό. Πιστεύαμε ότι ευτυχία ήταν να πλουτίσουμε την ίδια μας τη ζωή παίρνοντας πολλά πράγματα, αντικείμενα, ωραίες συσκευές, ωραία κινητά τηλέφωνα.

Θα πρέπει να αλλάξουμε τη δομή του συστήματος. Η αναζήτηση του κέρδους μπορεί να ωφελήσει το ένα ή το άλλο άτομο, τη μία ή την άλλη επιχείρηση, αν, όμως, έχουμε ένα κοινωνικό σύστημα που δεν ενδιαφέρεται για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος τότε αυτά είναι ψευτοκέρδη, δεν είναι κέρδη για την κοινωνία. ..."

Διαβάστε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη εδώ.

Υ.Γ. Η απορία μου παραμένει : Γιατί αξιόλογα γεγονότα όπως το Συνέδριο της Σύμης και τώρα το Athens Summit είναι μόνο αγγλόφωνα? Γιατί κάποιος δεν μεριμνά, έστω και μετά το συνέδριο, να παρουσιάσει και στα ελληνικά το πλούσιο υλικό?

Δεν υπάρχουν σχόλια: