8 Μαΐ 2008

Ο πάτος του μπουκαλιού !

Έχω γράψει εδώ και ένα μήνα, ότι η βιασύνη με την οποία αποφασίστηκαν οι εκλογές οργάνων στο ΠΑΣΟΚ, δεν με βρίσκει σύμφωνο, ούτε αισιόδοξο για την έκβασή τους. Δυστυχώς τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες (ή μάλλον ουσιαστικά από την αρχή της εβδομάδας, διότι πριν έλειπαν όλοι σε διακοπές) έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους μου με τον πιο οδυνηρό τρόπο.

Κατ' αρχήν όσο αφορά τις διαδικασίες :
  • Η εγκύκλιος και οι οδηγίες λένε πως μέσα σε αυτή την εβδομάδα πρέπει να γίνουν όλες οι δημοτικές συνελεύσεις, την Κυριακή η Νομαρχιακή Συνέλευση και την Δευτέρα να κλείσουν τα ψηφοδέλτια. Η διαδικασία αυτή χαρακτηρίστηκε χθες σε σύσκεψη της Γραμματείας της ΝΟΕΣ Αργολίδας "ανέκδοτο" και είναι βέβαιο ότι καμιά Δημοτική Συνέλευση δεν πρόκειται να γίνει. Δεν ξέρω φυσικά κατά πόσο αυτό καθιστά διαβλητή την όλη διαδικασία. Αλλά μάλλον στο ΠΑΣΟΚ αυτά είναι "ψιλά γράμματα".
  • Μετά υπάρχει η αστειότητα των ποσοστώσεων, που κάποιοι (όχι λίγοι) αντιμετωπίζουν όχι σαν μέσο για τον εμπλουτισμό των οργάνων με νέα και με όρεξη για δουλειά πρόσωπα (κυρίως νέους και γυναίκες), αλλά αντιθέτως για να αποκλείσουν τους νέους και ικανούς. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η λογική με την οποία αντιμετωπίζεται η ποσόστωση στις τοπικές οργανώσεις. Το καταστατικό και η εγκύκλιος λένε πως στην εξαμελή δημοτική επιτροπή πρέπει να υπάρχουν 2 γυναίκες , 3 νεοσεισερχόμενοι για πρώτη φορά σε όργανα και ένας κάτω των 35 ετών. Κάποιοι λένε : "αν βάλουμε δυο νεοεισερχόμενες γυναίκες και έναν νεολαίο, τελειώσαμε και πάμε για άλλους τρεις" . Υπάρχουν όμως και οι πιο "ξύπνιοι" (τρομάρα τους) που λένε : " Αν βάλουμε 2 γυναίκες που είχαμε και πριν, τρεις νεοεισερχόμενους και έναν μόνο κάτω των 35 , δεν χρειάζεται να κάνουμε καν εκλογική διαδικασία !!! Την κάνουμε για το θεαθείναι." Έχει δε και συνέχεια η παρωδία. Λέει ένας πρώην Δημοτικός Γραμματέας : "Στήνω έτσι το ψηφοδέλτιο της Τοπικής μου οργάνωσης, βρίσκω και έναν ακόμη για γραμματέα και εγώ βάζω υποψηφιότητα για την Νομαρχιακή επιτροπή. Κάνω και τριάδα με άλλους δυο δημοτικούς γραμματείς που επίσης θα κάνουν το ίδιο και βγαίνω στην Νομαρχιακή επιτροπή, λόγω της τρισταυρίας(γιατί εκτός των άλλων μετράω και για νεοεισερχόμενος( έτσι λέει η ΕΚΑΠ) !!! " Τι περισσεύει με αυτόν τον τρόπο στην νέα Νομαρχιακή ? Οι θέσεις των 5 γυναικών που θα "ορισθούν" στην ουσία από όλους μαζί.
  • Αν όλα τα παραπάνω λέγονται εκλογή νέων οργάνων ... με τις υγείες μας !
Αλλά πέρα από τα διαδικαστικά υπάρχουν και τα ουσιαστικά πολιτικά, που πάλι αποκλείουν το σύνολο των νέων ανθρώπων από την λεγόμενη ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Τον τελευταίο καιρό μετά το συνέδριο είναι ορατό ότι μια σειρά παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ επαναδραστηριοποιείται στο κόμμα και επιχειρεί να το ελέγξει απόλυτα. Οι "λοχίες" του '80, όπως πολύ εύστοχα τους χαρακτήρισε ένας σύντροφος μου, πάνε να γίνουν οι "στρατηγοί" του 2008!

Έχω γράψει και παλιότερα ότι δεν συμμερίζομαι απόψεις για "οπισθοχώρηση των παλιών". Ο καθένας έχει την πολιτική του ιστορία και διαδρομή και μπορεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να συμβάλλει στην αναγέννηση του κινήματος όσο και ένας νέος. Άλλο όμως αυτό και άλλο η με το "έτσι θέλω" άλωση των οργάνων του κόμματος "με τους δικούς μας", το κόψιμο κάθε διαφορετικής φωνής και η επιστροφή στην πιο σκληρή τακτική του συγκεντρωτισμού και των κατάλοιπων των λενινιστικών κομμάτων. Γιατί σύντροφοι, αν πιστεύετε ότι θα ξαναφέρετε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία με τις τακτικές και πρακτικές του '80 είστε δυστυχώς εκτός τόπου και χρόνου! Κι αν σήμερα οι δημοσκοπήσεις λένε ότι το 85% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ λέει πως το κόμμα δεν έχει βρει το δρόμο του, μετά από αυτή την εκλογική παρωδία των προσυμφωνημένων εκλεγμένων, θα λένε ότι δεν πρόκειται να τον βρει ποτέ!

Ποιοι θα είναι οι ωφελημένοι και ποιοι οι ζημειωμένοι αυτής της ιστορίας?

Ωφελημένοι φυσικά οι πολιτικάντηδες, οι βουλευτές, νυν, πρώην και μέλλοντες, οι οποίοι θα βρουν ελεύθερο πεδίο να δράσουν μπροστά σε άβουλα και ανίκανα κομματικά όργανα.

Ζημιωμένοι οι πολίτες που θα χάσουν και την τελευταία ευκαιρία συμμετοχής στα κοινά μέσα από ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα, θα χάσουν κάθε ελπίδα στήριξης στην επίλυση των καθημερινών τους προβλημάτων και είναι βέβαιο ότι θα αναζητήσουν διαφορετικούς τρόπους πολιτικής παρέμβασης.

Αυτό το τελευταίο να το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι κομματικοί ινστρούχτορες που - οι αφελείς - πιστεύουν πως οι πολίτες θα πάνε για μια ακόμη φορά στα σπίτια τους και στον καναπέ τους και δεν θα τους ενοχλούν στο "έργο" τους. Η περίοδος ανοχής τελείωσε οριστικά, τα προβλήματα οξύνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς και οι πολίτες θα πάρουν σύντομα την κατάσταση στα χέρια τους, ξεπερνώντας οριστικά το υφιστάμενο πολιτικό status quo. Αυτό το "οργανωθείτε - ξεσηκωθείτε - αγωνιστείτε" που κάποιοι κάνουν πως δεν το άκουσαν καν, θα γίνει σύντομα το κύμα που θα συμπαρασύρει τα πάντα, από την κορυφή μέχρι τον πάτο! Αυτόν τον πάτο που στις 18 Μαΐου θα πιάσουμε οριστικά.

Όσοι δεν το βλέπουν αυτό είναι πολιτικά τυφλοί, ιδεολογικά κουφοί και κοινωνικά ανάπηροι!

7 σχόλια:

tractatus είπε...

Στέφανε, αυτό το : "οργανωθείτε-ξεσηκωθείτε-αγωνιστείτε" είναι προτροπή ...αλλά οι προτροπές χωρίς οργάνωση και στόχο είναι απλά ευγενείς προθέσεις...ο κόσμος έχει ανάγκη να δει ακόμα και να εκπλαγεί απο τις αλλαγές που προκύπτουν απο το έναυσμα...κι όχι να απογοητευτεί απο τη γοητεία της πρόθεσης....έτσι απλά.
Οι καλές προθέσεις δεν είναι στρατηγική, αποτέλεσμα και κυρίως δεν είναι εύκολος ξεσηκωμός....
Ξέρεις πόσες φορές έχουμε ψηφίσει εξαιτίας αυτής της ελπίδας τους τελευταίους μήνες; Αν δεν αλλάξουμε σε όλα τα επίπεδα απλά θα μας προσπεράσουν....:)(

Ανώνυμος είπε...

Ποιά εγκύκλιος καλέ; Την έχουν δεί νομίζεις;
Χτες πήραμε μηνυματάκι για να δηλώσουμε παρόν το Σάββατο (στην Κόρινθο)! Η εγκλυκλιος έχει ερθει από τις 23 Απρίλιου όμως!
Με τις υγείες μας παιδιά!

Intuition

spallantzas είπε...

@tractatus
αγαπητή Ελένη. με αυτά που γράφεις τώρα με τσιγκλάς να γίνω στο σχόλιο μου πιο σκληρός από ότι στο ποστ!
Δεν εξετάζω πια ποιος το είπε το τρίπτυχο αυτό. Μάλλον ουτε ο ίδιος δεν καταλαβε τι είπε!
Το εξετάζω από την δική μας πλευρά. Τέσσερα χρόνια τώρα, είμασταν εκεί στα δύσκολα, όταν άλλοι ήταν αλλού για αλλού! 6 μήνες τώρα είμασταν στα ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ πάλι , όχι απλά εκεί, αλλά μπροστάρηδες. τρέξαμε για αυτό το ρημαδι το κόμμα όσο δεν έτρεξε όλο το κόμμα 10 χρόνια τώρα! Πιστέψαμε πάλι, ελπίσαμε, προτείναμε, ενισχύσαμε, υποστηρίξαμε... τα δώσαμε όλα. Και τώρα - που υποτίθεται (έτσι πιστευουν κάποιοι) ότι τα δύσκολα πέρασαν , έρχονται αυτοί που ήταν ΑΛΛΟΥ να στρογγυλοκαθήσουν με το έτσι γουστάρω στις καρέκλες και να κάνουν κουμάντο!
Για πρώτη φορά στην συντομη κομματική μου ζωή στο ΠΑΣΟΚ νοιώθω τόσο "εγκλωβισμένος" πολιτικά. Ίσως η "λυτρωση" τελικά έρθει από την εκλογική παρωδία της 18ης Μαίου.
Μια εκλογή θα είναι μια αναγνώριση από κάποιους πολίτες ότι κάτι προσφέραμε και εμείς ελπίζοντας σε μια ΑΛΛΑΓΗ. Μια μη εκλογή θα είναι το άλλωθι για ... άλλες πολιτείες!

tractatus είπε...

Για ποιά εκλογή μιλάς;

Μια εκλογή θα είναι μια αναγνώριση από κάποιους πολίτες ότι κάτι προσφέραμε και εμείς ελπίζοντας σε μια ΑΛΛΑΓΗ. Μια μη εκλογή θα είναι το άλλοθι για ... άλλες πολιτείες!

Είναι κάτι που δεν ξέρω μάλλον...

Πάντως άλλες πολιτείες ακόμα δεν έχουν χτιστεί...έτσι για ενημέρωση :))))Α! Ισως η "ευδαίμων Αρκαδία"...ET IN ARCADIA EGO....

spallantzas είπε...

μια εκλογή σε ένα τοπικό όργανο...
η αρκαδία ...είναι το κακό της μοίρας μας στην Πελοπόννησο...

Ανώνυμος είπε...

Περιττό να πω πως το λάτρεψα το κείμενο..
Ακόμα περισσότερο δε, με συγκλόνισε μια φράση στο σχόλιο σου
"Για πρώτη φορά στην συντομη κομματική μου ζωή στο ΠΑΣΟΚ νοιώθω τόσο "εγκλωβισμένος" πολιτικά."
Για αυτό αδερφέ εγω την "εκανα" δεν θα δώσω ξανά την ευτυχία στους μηχανισμούς να με ακυρώσουν ειδικά οταν στερούνται πολιτικών επιχειρημάτων και λόγου.
Με απλά λόγια ... να πάει να γαμηθει το οργανομένο Πασοκ και ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.

Τα μετερίζια μας τα ξέρουμε και θα ξαναπάμε απο τα ίδια να πολεμήσουμε. Εκεί που οι δεν θα λέμε τους εχθρούς "συμπολεμιστές".

Μόνοι έστω... αλλά με αυτούς που θα έρχονται δίπλα μας να μην έχουν κάτι να περιμένουν και να συν-τρεφονται απο την ίδια ιδέα, το ίδιο όραμα.
Δεν λέει να θέτεις πλέον εαυτόν σε κρίση όχλου - παράγωγου μηχανισμών με εκμαυλισμένη την συνείδηση και εξουδετερωμένα τα "θέλω" του.

Εγώ λοιπόν χαιρέτω.
Και τώρα γίνομαι πιο μάχιμος, πιο επικίνδυνος...

Αν θές ρίξε και μια ματια εδω
http://saita.pblogs.gr/2007/11/afoy-den-sebeste-na-me-fobaste.html

Γραμμένο 18/11/2008 αλλά ποιος θα το έλεγε πως ανασύρεται και πάλι άνετα.

ikor είπε...

Πράγματι οι εκλογές αυτές με τόσες ποσοστώσεις μοιάζουν με ...αλγόριθμο!

Καλή η πρόθεση του 50% για νεοεκλεγέντες, αλλά εξαφανίζεται σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο. Εκεί που οι συγκρούσεις είναι πιο επώδυνες δηλαδή.

Στη Σουηδία δεν ισχύουν ποσοστώσεις. Εφαρμόζονται από την κοινωνία όμως. Εδώ αντίθετα γίνονται εργαλείο για εκλογομαγειρέματα...