20 Μαΐ 2008

«Για ένα άλλο χωροταξικό μοντέλο οργάνωσης της χώρας»

Το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) – «Ανδρέας Παπανδρέου» στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο της χώρας οργανώνει ημερίδα με τίτλο: «Για ένα άλλο χωροταξικό μοντέλο οργάνωσης της χώρας» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008, στο ξενοδοχείο IMPERIAL, Πλατεία Καραϊσκάκη.

Η μεγάλη κρισιμότητα και σπουδαιότητα του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, που πρόκειται να αποτελέσει τον χωρικό οδηγό αναπτυξιακής οργάνωσης της χώρας για τα επόμενα 15 χρόνια, επιβάλλουν τη δημόσια, επιστημονικά τεκμηριωμένη, αλλά και ταυτόχρονα οραματική διαμόρφωση ενός άλλου προτύπου χωρικής ανάπτυξης. Στόχος της ημερίδας είναι η ανάδειξη βασικών παραμέτρων ενός ισόρροπου μοντέλου εθνικής χωρικής οργάνωσης πουνα στηρίζεται στις βασικές αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής και χωρικής συνοχής, της ποιότητας και της καινοτομίας.

Σε αντίθεση με τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας, η κυβέρνηση κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή ένα Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης, για το οποίο έχουν διατυπωθεί σοβαρότατες ενστάσεις και επιφυλάξεις από το σύνολο σχεδόν των περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς και από μεγάλο αριθμό κοινωνικών και επιστημονικών φορέων της χώρας.

Στην ημερίδα έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Σ.ΧΑ.Α) που εκπροσωπούν Φορείς (ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΟΕΕ, ΞΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΠΟΧ, ΣΑΔΑΣ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΕΠ, ΓΣΕΕ, καθώς
και εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων).

Υστερόγραφο : Καλό θα είναι τέτοιες ημερίδες να γίνονται και στην περιφέρεια, που κατά γνώμη μου αφορά περισσότερο η "χωροταξική καταιγίδα" Σουφλιά. Όσο νάναι στην Αθήνα τα "έκτισαν" όλα. Τώρα έχουν βάλει στο μάτι την περιφέρεια, όπου όπως είχαμε γράψει πρόσφατα " η καλύτερη και αποδοτικότερη καλλιέργεια σήμερα είναι οι ...μεζονέτες !".

Δεν υπάρχουν σχόλια: