20 Μαΐ 2008

Επιμύθιο Πασοκοδιαδικασιών

Για τους φίλους και συντρόφους που - πέρα από τα σχόλια στο παρόν ιστολόγιο - μου έστειλαν και δεκάδες μαιλ και με πήραν τηλέφωνο σχετικά με την τοποθέτηση μου για τις εκλογικές "διαδικασίες" της περασμένης Κυριακής στο ΠΑΣΟΚ έχω να συμπληρώσω τα εξής :
  1. Δυστυχώς η εικόνα που αποκόμισα εγώ εδώ στην Αργολίδα φαίνεται να μην διαφέρει και πολύ από όσα με πληροφόρησαν για άλλες περιοχές της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Μυτιλήνης , της Ημαθίας, της Κορινθίας (αυτά βρήκα πρόχειρα στο διαδίκτυο). Το αποκορύφωμα ήταν η "λεωφορειακή γραμμή " Θεσσαλονίκη - Λάρισα!
  2. Σε αντίθεση με κάποιες άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου έφτασαν κάρτες μελών και επιχειρήθηκε να μοιραστούν, χωρίς τελικά αποτέλεσμα, στην Αργολίδα δεν έφτασαν ποτέ στα εκλογικά τμήματα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην εφαρμοστεί ούτε κατ'ελάχιστον η εγκύκλιος του Γραμματέα για τις κάρτες μελών και τις οικονομικές συνδρομές, μια διαδικασία που κατά τη γνώμη μου θα περιόριζε δραστικά τα όσα συνέβησαν. Θεωρώ ότι αυτό και μόνο, δηλαδή η μη εφαρμογή της εγκυκλίου αυτής με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, καθιστά διαβλητή , αν όχι στο σύνολό της άκυρη την όλη διαδικασία.
  3. Προσωπικά έστειλα μια αναφορά με όλα τα δεδομένα που είχα στη διάθεση μου στον Συνήγορο του μέλους, για δυο λόγους : Πρώτον διότι η απίστευτα γραφειοκρατική διαδικασία ενστάσεων μέσω της ΕΚΑΠ δεν οδηγεί πουθενά και καθυστερεί αφάνταστα. Και δεύτερον και σημαντικότερο διότι το θέμα δεν είναι απλά διαδικαστικό , είναι βαθύτατα πολιτικό διότι προσβάλλει κάθε έννοια εσωκομματικής δημοκρατίας, αλλά και την προσωπικότητα του κάθε πολίτη μέλους η φίλου. Θα συνιστούσα δε και σε όλους τους άλλους συντρόφους να ακολουθήσουν ατομικά η συλλογικά την ίδια πρακτική. Να δούμε τέλος πάντων πως λειτουργεί και αν λειτουργεί και αυτός ο θεσμός!
  4. Τέλος για αυτούς που εξακολουθούν να μου λένε ότι "τα λέω αυτά επειδή έχασα" να ξαναπώ τα εξής : Αυτοί που χάνουν σε αξιοπρέπεια είναι όσοι κάτω από τέτοιες συνθήκες θα συμμετέχουν στα νέα όργανα. Αυτοί που επίσης χάνουν - τις ελπίδες τους - είναι οι πολίτες που πίστεψαν σε κάτι καινούργιο. Αυτοί που δεν χάνουν σίγουρα, είναι αυτοί που κεντρικά αποφάσισαν, σχεδίασαν, υλοποίησαν και νομιμοποίησαν (και με την ανοχή τους) αυτή την παρωδία. Αυτό είχαν στο νου τους όταν επέσπευδαν χωρίς λόγω τις εκλογές, αυτό πέτυχαν! Προσωπικά το μόνο που έχασα ήταν πολύτιμος παραγωγικός χρόνος!
Αυτό ελπίζω να είναι το τελευταίο ποστ για το θέμα. Έχουμε σοβαρότερα να ασχοληθούμε. Αν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του ανέχονται να γίνονται ρόμπα στις τοπικές κοινωνίες και στα μάτια όλων των πολιτών, ε δεν θα βγάλουμε πάλι εμείς το φίδι από την τρύπα στα κομματικά. Και πολύ ασχοληθήκαμε ... Τελεία!

12 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

Ευχαριστώ για το λινκ Στέφανε. Ως πρόσφατο θύμα πασοκοδιαδικασιών και ο ίδιος θέλω να σε συγχαρώ για το θάρρος σου να τα πεις δημόσια. Οσο για τον συνήγορο αν σου απαντήσει , να μου τρυπήσεις τη μύτη! Εμενα πάντως ακόμη μ'απαντάει για τις προ-διετίας καταγγελίες μου.

Πέτρος ΚΟΥΠΕΓΚΟΣ είπε...

΄Oσα ειπώθηκαν stefan, στα τελευταία σου περί ΠAΣOK ποστ, καλά ειπώθηκαν.
΄Oσα έγιναν βέβαια, ΔΕN HTAN KAΛA... και επιβεβαιώνουν το τέλμα στο οποίο εδώ και πολλά χρόνια, (περισσότερα και από τότε που προέκυψε το "άλλαξε τα όλα" του ΓAΠ,) βρίσκεται το ΠAΣOK.

Για ότι σε αφορά, πιστεύω ακράδαντα, ευτυχώς που ήρθαν έτσι τα πράγματα...

Είναι σκέτη ειρωνεία πάντως, διαβάζοντας τις αφίσσες του Mάη του 68 και κάποια συνθήματα που παραμένουν επίκαιρα...

ΣΥMMΕTΕXΩ, ΣΥMMΕTΕXΕΙΣ, ΣΥMMΕTΕXΕΙ, ΣΥMMΕTΕXOΥMΕ, ΣΥMMΕTΕXΕTΕ, ΕΠΩΦΕΛOΥNTAΙ!

Στα "δικά" μας, ποιοί επωφελούνται από την πολυδιαφημισμένη "συμμετοχή";

TO KOMMA ΠΕΘANΕ, ΠΡΕΠΕΙ NA ΣKOTΩΣOΥMΕ TO ΠTΩMA TOΥ!

Πόσα "κεφάλια" έχει αυτό το παλιό, ανεκδιήγητο, αλαζονικό, συντηρητικό ΠAΣOK;

MΙA ΙΔΕA ΠOΥ BAΛTΩNΕΙ
ΕΙNAΙ MΙA ΙΔΕA ΠOΥ ΣAΠΙZΕΙ!

Πόσο καιρό θα μείνουν στο συρτάρι οι έννοιες της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας κλπ και ΠOΙOΣ ΠΙΣTΕΥΕΙ ότι αυτό που ΔΕN ΕΙMAΣTΕ ΣΕ ΘΕΣH NA ΕΦAΡMOΣOΥMΕ ΣTO KOMMA MAΣ ...ΘA ΕΙMAΣTΕ ΣΕ ΘΕΣH NA TO ΕΦAΡMOΣOΥMΕ ΣΕ OΛOKΛHΡH THN KOΙNΩNΙA;

Γιαυτό, κανένα έλεος, κανένας δισταγμός στην κριτική και την φωνή της συνείδησης και της αλήθειας.

Mόνο καλό μπορεί να κάνει.

Εντός του ΠAΣOK, είναι προφανές ότι δεν το θέλουν, και σε ότι μας αφορά, δεν μας θέλουν επειδή αυθόρμητα το εκφράζουμε.

Θεωρούν το ΠAΣOK δικό τους, ιδιοκτησία, περιουσία, ευκαιρία, μέσο, διαδρομή, σκαλί, ασανσέρ... δεν ξέρω τι άλλο, αλλά το ΕNNOOΥN ότι είναι ..."δικό" τους...

Εκτός του ΠAΣOK, δεν μας εμποδίζει κανείς, εκτός από το γεγονός ότι και εκεί τον χορό τον σέρνουν πρόσωπα και θεσμοί που έχουν "διαπιστευθεί" στο σύστημα ώστε να εξασφαλίζουν την αποδοχή του.

Θα χρειαστεί ΦANTAΣΙA για την επόμενη μέρα στην ΕΞOΥΣΙA...
και ΔHMΙOΥΡΓΙKO ΡΕAΛΙΣMO για να ΥΛOΠOΙHΣOΥMΕ τις προσδοκίες μας.

ΥΓ: Συγγνώμη για τα Kεφαλαία γράμματα που ...μισείς! Aποτελούν εξαίρεση!

pmitsiou είπε...

Δεν θα σου πω "μην ασχολείσαι άλλο", γιατί κι εγω το κάνω. Μάθε μόνο ότι η όλη διαδικασία βρωμάει από παντού. Δεν είναι ούτε μονοπλευρη ούτε κατευθυνόμενη η μπόχα. Διάχυτη είναι. ΄

Επίτρεψε μου να νοιώθω "οικεία" την αντίδρασή σου. Μπορεί να ξεκινάμε από διαφορετικές αφετηρίες, μπορεί την έκρηξη να την πυροδότησαν διαφορετικά γεγονότα αλλά έχω την αίσθηση ότι θα ξαναβρεθούμε. Και είμαστε πολλοί.

spallantzas είπε...

@παντελή
δεν ασχολούμαι άλλο, τα ξερω. απλά θέλω να μην κρύβομαι πίσω από το δάκτυλο μου και αυτοί που διαβάζουν αυτό το ιστολόγιο να το ξέρουν.
και θέλω επίσης οι αναγνώστες μου να μάθουν μερικά πράγματα που ξέρω παραπάνω.
σίγουρα θα βρεθούμε ... σύντομα ...και σιγουρα είμαστε πολλοί! πάντα ήμασταν .... οι περισσότεροι!

spallantzas είπε...

... κι αν δεις το επόμενο ποστ , μιλάω με ονόματα και διευθύνσεις πλέον!

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τη Λάρισα Γράφει ο Γιαν. παπαϊω’αννου στο blog του ΛΑΡΙΣΑ Σε μια κάλπη που μπορώ να ξέρω καλά,βρέθηκαν 391 ψηφοδέλτια εκ των οποίων τα 137 ήταν νέα μέλη..(κάποιοι είπαν “οτι κάτι γυφτάκια έρχονταν με κόκα κόλα στο χέρι..” εγω δεν είδα κανέναν Ρομά) και 254 μέλη και φίλοι.
Επί συνόλου εγγεγραμμένων στην συγκεκριμένη κάλπη 2538!
Έξοχα!coca cοlitsa κανείς;

Σχολιάζω, γιατί νομίζω πως μας αφορά όλους

. Ψήφισε δηλαδή
μόνο 10% των εγγεγραμμένων. Αλλά προστέθηκε άλλο ένα 5,5% νέων μελών και φίλων! Πολύ ωραίο και ελπιδοφόρο, φαίνεται. Και Αυτά τα όποια *νέα* μέλη προφανώς δεν συγκινήθηκαν ούτε από τις εκλογές για πρόεδρο ούτε από τις συνεδριακές διαδικασίες αλλά όλα αυτά τα υποτιθέμενα νέα μέλη συγκινήθηκαν από τις εκλογές για ανάδειξη νέας νομαρχιακής και περιφερειακής! Και το κόμμα κατρακυλάει στις δημοσκοπήσεις! Ποιος κοροϊδεύει, ποιόν άραγε

2. Ο σύντροφος Ραούλης, διορισμένος γραμματέας (από τον πρόεδρο, ντε!) της Νομ. Επιτροπής και υπεύθυνος για τις εκλογές καταγγέλλει σήμερα έκτροπα. Δεν σχολιάζει όμως τον εξαιρετικά χαμηλό αριθμό των ψηφοφόρων. Ούτε απολογέιται για τη μηδενική σχεδόν δημοσιότητα που ΔΕΝ έδωσε ο ίδιος στις διαδικασίες!

Ερώτημα 1ο . Αυτός δεν ήταν υπεύθυνος (σύμφωνα και με τη σχετική εγκύκλιο) για να διαφυλάξει τις διαδικασίες εκλογής? Γιατί δεν διέθεσε μετρημένους σφραγισμένους φακέλους, γιατί δεν ζήτησε να διαγράφονται οι ψηφίσαντες και απλώς βολεύτηκε με την υπογραφή, γιατί δεν μας έδωσε (ή δεν φρόντισε να οργανώσει σωστά το να μας δοθούν χωρίς καθυστερήσεις) τις προσωρινές κάρτες μέλους, γιατί δεν μας έδωσε (ή δεν φρόντισε να μας δοθούν) τα ερωτηματολόγια για να δηλώσουμε τα δίκτυα στα οποία θέλουμε να συμμετέχουμε, γιατί, γιατί, γιατί….

Γιατί δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες που ακολουθούνται και στον τελευταίο σύλλογο? Δεν ήταν η διασφάλιση των διαδικασιών, πρωτίστως δική του ευθύνη?

Ερώτημα 2ο . Δεν ήταν παρών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ώστε εγκαίρως να παρέμβει? Οι περισσότεροι από μας μείναμε για λίγο. Αυτός ήταν και έπρεπε να είναι εκεί συνεχώς. Όταν όμως είδε ότι έχανε, έφυγε . Κατά τις 10.30μμ. από ότι λέγεται. Θεσμικά έπρεπε να μείνει ως το τέλος της διαδικασίας. Αν κέρδιζε δεν θα έμενε? Αν κέρδιζε, θα έλεγε τα ίδια?

Ερώτημα 3ο .. Χαίρομαι που παραδέχεται ότι το ανοιχτό μητρώο οδηγεί σε διάτρητο κόμμα. Όταν πολλοί από μας τα λέγαμε, μας κατηγορούσε (και η παρέα του) ως βενιζελικούς, υπονομευτές και δε συμμαζεύεται. Τώρα του ήρθε η επιφοίτηση?

Διαπίστωση 1η. Οι διορισμένοι, δεν πετυχαίνουν εύκολα στα κόμματα. Ούτε ο ίδιος ούτε η παρέα του εκλέχτηκαν.
Διαπίστωση 2η. Αυτό το κόμμα επέλεξε να στήσει η ηγετική ομάδα που το ελέγχει. (πρόεδρος, γραμματέας κλπ). Ας το λουστεί!
Διαπίστωση 3η . Οι σοβαροί άνθρωποι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ, για τους λόγους που ο ίδιος καταγγέλλει. Η διαφορά είναι ότι αυτοί δεν είναι συνυπεύθυνοι, όπως ο ίδιος
Διαπίστωση 4η. Έκτροπα τέτοια έγιναν παντού στην Ελλάδα. Οι διορισμένες ΝΟΕΣ και οι γραμματείες τους δεν κατόρθωσαν (ή μήπως δεν επέλεξαν??) να διαφυλάξουν τη νομιμότητα των διαδικασιών.
Διαπίστωση 5η.Οι ψηφοφόροι δεν εμπιστεύονται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα των ημετέρων, γιατί βλέπει αυτά που γίνονται ακριβώς και θα πάνε ή για τσίπρα ή για εκδρομή την ημέρα των εκλογών.
Τέλος, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Καταγγέλλει τους μηχανισμούς, ποιος? Αυτός που παίζει στον κεντρικό μηχανισμό, του προέδρου και του γραμματέα! Που έφτιξε Π80 με άτομα επιλογής του στη Λάρισα για να στηρίξει τον ΓΑΠ! Αν δεν ήταν σε ισχυρό μηχανισμό, θα τον διοριζαν δοτό γραμματέα! Που ήταν εξαφανισμένος όλο αυτό το διάστημα.

Το ξαναλέω, σύντροφοι και φίλοι, δεν πείθουμε έτσι τον κόσμο. Και ας στείλει τα χαιρετίσματα στον νεοεκλεγέντα ΓΑΠικό φίλο του, που δεν κανει τον κόπο ούτε μήνυμα να στείλει σε νομαρχιακή διαδικασία, ότι δύο βουλευτές θα βγάλει η Λάρισα στις επόμενες εκλογές έτσι όπως το πάει ο πρόεδρος και οι φίλοι του ανά την Ελλάδα!

Ανώνυμος είπε...

και επίσης

Ο Αντρέας ούτε το Λιβάνη δεν τον τολμούσε να διορίσει. Ο ΓΑΠ, ο ορφανός γιός, όπως λες, διορίζει όχι μόνο ΚΟΕΣ και συνέδρους αλλά και ΝΟΕΣ και τις γραμματείες τους. Σε κάποιες περιπτώσεις και τον επικεφαλής γραμματέα. Στη Λάρισα διόρισε προεκλογικά τον σ. Βούλγαρη για να φέρει εις πέρας τις εθνικές εκλογές και μετεκλογικά το σ. Ραούλη για να επιτύχει την εκλογή του προέδρου. Η ικανότητά τους κρίνεται βεβαίως εκ του γνωστού σε όλους αποτελέσματος!
Και οι δύο όταν εκτέθηκαν στην κοινωνία της Λάρισας έχασαν παρά τις μεθοδεύσεις του πρώτου (όπως κατηγορείται από τον δεύτερο) και την ευθύνη των διαδικασιών που είχε ο δεύτερος. ΓΑΠικοί και οι δύο, τμήμα του κεντρικού ΓΑΠικού μηχανιμού. Γιατί ο πρόεδρος λειτουργέι δυστυχώς ως αρχηγός τάσης με μηχανισμούς και όχι ως αρχηγός κομματος! Παρεπιπτόντως έχουμε χάσει από το προσκήνιο της Λάρισας και το σ. Λιάγκα! Επιλογή και αυτός του ΓΑΠ!

pmitsiou είπε...

φίλε ανώνυμε. Δεν προσθέτεις ΤΙΠΟΤΑ πια. Αντίθετα, αφαιρείς. Σε όλες τις πλευρές (ΓΑΠικοί, Βενιζελικοί, Κομματικοί, και ό,τι άλλο θες) υπάρχουν σύντροφοι και λαμόγια. Πολιτες (με κεφαλαίο Π) και γυμννοσάλιαγκες. Αυτό που τους εκτρέφει και τους κάνει να θεριέυουν και να κυριαρχούν είναι η ανοχή μας. Πάντα για το γενικό καλό ανεχόμαστε ανεπαισθήτως στην αρχή τη λαμογιά μέχρι να μας πνίξει από παντού. Πάντα με δικαιολογιές. Η συγκυρία, οι εκλογές, ο λαός, οι άλλοι, η δεξά κλπ. Σταδιακά, ούτε καταλαβαίνεις πως καταντάς να χρησιμοποιείς τις λαμογίστικες μεθόδους του "άλλου" για να τον κερδίσεις. Ούτε καταλαβαίνεις πως γίνεσαι ίδιος με αυτόν που κοροϊδεύεις.
Ξέρεις πόσους έχω βρει, ανώνυμε, που από ΟΛΑ όσα έγραψα πριν δυό μήνες στην επιστολή παραίτησης το μόνο που τους πείραξε ήταν η αποστροφή για τα κουταλοπίρουνα; Μα είναι δυνατό;;;; Μετά από τόσα χαστούκια το μόνο που μας πειράζει ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΉΘΕΙΑ;
Επιμένω και θα το φωνάζω ώσπου τα πνευμόνια μου να διαλυθούν:

Η αριθμητικά μεγαλύτερη συμμετοχή σε ψηφοφορίες δεν ειναι κριτήριο δημοκρατίας ρεεεεεεεεεεεεεεεεεε!

Επιτέλους! Μην σας χαϊδεύουν τ' αυτιά με ωραία λόγια γιατί απέχουν από την αλήθεια.

Υ.Γ. Χτες το βράδυ, τηλεφώνησα στο Στέφανο τον Παπανώτα. Τον νέο γραμματέα (και μοναδικό υποψήφιο) στη Δ.Ο. Λάρισας. Του είπα ότι ειμαι στη διάθεσή του για κάθε βοήθεια. Εγω. Που ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΙΑ ΠΑΣΟΚ. Χωρις ιδιοτέλεια. Χωρίς να περιμένω κάτι. Χωρίς να αποβλέπω πουθενά. Έτσι, για να λύσω και την απορία του Νικολάκη του Κοσμέτσα όταν εναγωνίως ρωτούσε "Ποιός είσαι εσύ ρε Παντελή;". Έτσι.

Συγνώμη, Στέφανε, που σου πιάσαμε το χώρο. Ανώνυμε, πολλοί και πολλά φταίνε. Μην βιάζεσαι όμως να αναθεματίσεις...

spallantzas είπε...

με την άνεση σας παιδιά. εγω σαν πρωην διορισμένος και νυν μη εκλεγμένος ...ακούω! :-)

Ανώνυμος είπε...

Ρε στεφ καλά θα έκανες να μας ακούσεις νωρίτερα. Και σύ ρε Παντελή όλο φέυγεις και όλο γυρνάς στον τόπο του εγκλήματος! Σορρυ για το ΑΝΏΝΥΜΟΣ από κεκετημένη ταχύτητα γιατί δεν ξανειχα απαντήσει σ' αυτό ιστολόγιο! βλέπεισ ότι τα γράφω καπως βιαστικά εντός ωραρίου εργασίασ!

spallantzas είπε...

@μάρκος
ώπα μάγκες. μη βγάζετε τώρα συμπεράσματα του τύπου "ο αγώνας τώρα δικαιώνεται"!
Δεν θέλω τέτοια : "να μας άκουγες νωρίτερα" ! και ξέρετε πολύ καλά γιατί!

pmitsiou είπε...

@ Μάρκος

"Και σύ ρε Παντελή όλο φέυγεις και όλο γυρνάς στον τόπο του εγκλήματος!"

Δε με θέτε? Δεν ξαναγυρνώ!

Λοιπόν, φίλε Μάρκο, από το χώρο δεν έφυγα ποτέ. Από το κόμμα έφυγα. Το ξεκαθάρισα. Τη βοήθειά μου την προσφέρω σε όσους συμπαθώ.

Έλα μια μέρα και πες μου΄: ¨Γειά είμαι ο Μάρκος". Έτσι, για γνωριμία"