18 Ιουν 2008

Αυτό είναι ενδιαφέρον ...

Επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, απέστειλαν ο βουλευτής της ΝΔ, Πέτρος Τατούλης, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, με την οποία ζητούν να τεθεί σε νέα ανοικτή, ουσιαστική και δημόσια διαβούλευση το αναθεωρημένο Σχέδιο Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου.

Στην επιστολή τους οι τρεις βουλευτές, αφού αναφέρουν ότι «η θεσμοθέτηση του πλαισίου πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό αναπτυξιακό χάρτη της Ελλάδας για τα επόμενα 15 χρόνια», υποστηρίζουν ότι από τη συζήτηση στη Βουλή «γεννώνται ερωτήματα, που δεν απαντώνται από το παρόν νομοσχέδιο».

«Σε γενικές γραμμές», λένε οι τρεις βουλευτές, «θα μπορούσαμε να πούμε ότι καταγράφεται μια έλλειψη σαφούς στρατηγικής, ξεκάθαρης φιλοσοφίας και σύγχρονου οράματος».

Οι βουλευτές βλέπουν ελλείψεις σε όλο το Σχέδιο προβλέψεων κόστους και καθορισμού αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων (όπως στο θέμα της απεξάρτησης από το λιθάνθρακα και το λιγνίτη, αλλά και στο μείζον ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης).

Επίσης, σημειώνουν ότι λείπει η καταγραφή του τρόπου με τον οποίο θα επιτευχθεί η επιθυμητή συνέργεια και ισορροπία μεταξύ αναπτυξιακού και χωροταξικού σχεδιασμού (επί παραδείγματι πώς θα διαχωριστεί ο ρόλος και οι μηχανισμοί εφαρμογής ΕΣΠΑ και ΓΠΧΣ).

Επιπλέον, εκτιμούν ότι «ουδεμία σχεδόν πρόβλεψη υπάρχει για το πολιτιστικό περιβάλλον, δεν αποσαφηνίζεται το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που θα ακολουθήσουμε, ενώ τα μέτρα προστασίας για το περιβάλλον φαίνεται να μην έχουν στηριχθεί στη βάση αναλογιστικών μελετών.» Και πολλά άλλα ακόμη ερωτήματα.

Οι τρεις βουλευτές καλούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να μην θέσει σε συζήτηση προς έγκριση στην Ολομέλεια το αναθεωρημένο Σχέδιο Εθνικού Πλαισίου Χωροταξίας, αλλά να τεθεί το σχέδιο σε «νέα, ανοικτή, ουσιαστική και δημόσια διαβούλευση ώστε να έρθει στη Βουλή έχοντας παραγματικά εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση που θα επιτρέψει την εφαρμογή του στην πράξη».

Έχω μια απορία :γιατί μόνο οι τρεις?

από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: