18 Ιουν 2008

Τώρα που τρέχουμε πάλι στις παραλίες ...

... ας σκεφτούμε κι ας ενημερωθούμε και λίγο για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στις παράκτιες ζώνες και ας συμπεριφερθούμε δεόντως.

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Ιδιαίτερα ευάλωτες θα είναι οι παράκτιες περιοχές. Μέσα στον αιώνα μας, 100 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι θα κινδυνεύουν ετησίως από μόνιμη πλημμύρα των παράκτιων περιοχών, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αλλά και από την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, ή την αύξηση της έντασης και της συχνότητάς τους στις παράκτιες ζώνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 25% των παράκτιων υγρότοπων ανά τον κόσμο θα χαθούν μόνιμα. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα που με το πλήθος των νησιών της διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη, στην οποία συγκεντρώνεται πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων, η τρωτότητα της παράκτιας ζώνης είναι ζήτημα τεράστιας περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής σημασίας.

Διαβάστε μια ανάλυση του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σχετικά με το πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τις παράκτιες ζώνες, που οφείλεται και πόση αναμένεται να είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ποιες είναι οι πιο απειλούμενες περιοχές στην Ελλάδα, καθώς και ποιες μπορεί να είναι οι συγκεκριμένες πολιτικές αντιμετώπισης και προσαρμογής.

Όσοι δε είστε κάτοικοι της βορειοανατολικής Πελοποννήσου και έχετε χρόνο σας συστήνω να παρακολουθήσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα στην Κόρινθο για τον Κορινθιακό Κόλπο.

Η φωτογραφία από το freemybeach.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: