24 Ιουλ 2008

Μεσημεριανά Γκάζια


«Tο να έχουμε ακυβερνησία, δεν είναι για μας κατάρα. Ενδεχομένως να είναι και ευλογία για τον τόπο, αν οδηγήσει σε λύση προς τα Αριστερά»

Ποιος το είπε ? Ο cool Alexis! Προσπαθώ να το ερμηνεύσω :

Δηλαδή αν φέτος εκτός από την Ηλεία και την Αρκαδία, καεί και η Αργολίδα και η Κορινθία και του χρόνου όλος ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου ...

... αν εκτός από τον ΟΤΕ και τα λιμάνια ξεπουλήσουμε και την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ, και την Εθνική Τράπεζα ,και το σπίτι μας το ίδιο...

... αν εκτός από τη Siemens , τα "πάρουμε" του χρόνου και από την Fujitsu και την Mercedes....

... αν για τις 500 χωματερές που δεν θα κλείσουμε πληρώνουμε για κάθε μια 34.000 ευρώ για κάθε μια την ημέρα από 1/1/2009 (δεν τολμάω να κάνω τον πολλαπλασιασμό!)...

... αν εκτός από τα καρτέλ στο γάλα , την ναυσιπλοΐα, τη βενζίνη και το σίδηρο, αποκτήσουμε καρτέλ και στο νερό ...που οσονούπω τελειώνει...

... αν τέλος στερηθούμε βασικών ατομικών δικαιωμάτων όπως αυτό της υπεράσπισης του πολίτη από μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ή άλλες σημαντικές ανεξάρτητες αρχές ...

... τότε όλα αυτά θα είναι "ευλογία θεού" ώστε να υπάρξει λύση προς τα αριστερά?

Μετά από τέτοιες ανεπανόρθωτες ζημιές , θα υπάρχει πλέον ελπίδα για αυτόν το τόπο, όχι απλά και μόνο από την αριστερά , αλλά από τον οποιονδήποτε? Τέτοιες λογικές οδηγούν η όχι στην παραμονή του καταλληλότερου για αρκετά ακόμη χρόνια στο σβέρκο μας? Καλύτερα λοιπόν η δεξιά στο κεφάλι μας, παρά έστω μια μικρή χαραμάδα ελπίδας για τους πολίτες?

Εχω μια απορία ρε σεις Αλέκο και Αλέκο : Οποία η διαφορά σας τελικά από την Αλέκα?


18 σχόλια:

Oneiros είπε...

Δεν ξέρω το context, αλλά χωρίς να θέλω να τον δικαιολογήσω, ίσως αναφέρονταν στις κλασικές δηλώσεις Μπακογιάννη περί μετεκλογικής ακυβερνησίας ("εμείς πιστεύουμε σε ισχυρές κυβερνήσεις κλπ."). Αν όντως το εννοούσε όπως το θέτεις, έχεις δίκιο να επικρίνεις τη δήλωση.

spallantzas είπε...

@oneiros
Κοίτα ... να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας! θα είχα όλη την καλή διάθεση να τον δικαιολογήσω και εγώ. Όμως τέτοιου είδους ακυβερνησία δεν πρόκειται να υπάρξει, γιατί υπάρχει και ο Καρατζαφέρης. Η στην χειρότερη περίπτωση θα ξαναγίνουν εκλογές αμέσως και τότε, πάλι τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα για την ΝΔ (και τον ΛΑΟΣ αν χρειαστεί). Επομένως ακόμη και αν εννοούσε αυτό, δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να συμβεί.
Εκείνο όμως που θα συμβεί σίγουρα, με αυτήν την "φιλοσοφία" είναι ότι δεν έχει καμιά τύχη , αυτό που λέγεται (καλώς ή κακώς) κεντροαριστερά, να έχει πιθανότητες νίκης.
Και σε αυτό δεν βλέπω διαφορά από το ΚΚΕ. Επομένως ...μάλλον δυστυχώς έχω δίκιο...:-)

Oneiros είπε...

Δεν κρύβομαι πίσω από κανένα δάκτυλο, τα εννοώ όπως τα είπα.

spallantzas είπε...

Και εγώ δεν εννοούσα εσένα! :-)

pmitsiou είπε...

Συμφωνώ με τον Τσίπρα. Η λογική των ισχυρών κυβερνήσεων χρησιμοποιήθηκε ως μπαμπούλας από τα δύο κόμματα εξουσίας επί σειρά ετών και ταυτόχρονα ως άλλοθι του πολιτικού συστήματος για την μη εφαρμογή αναλογικότερων εκλογικών συστημάτων.

Ο... φόβος του ΠΑΣΟΚ ότι θα μείνει για πολύ εκτός νυμφώνος (εξουσίας) δεν μπορεί να είναι πολιτικό επιχείρημα ούτε οδηγός συνεργασιών.

spallantzas είπε...

@παντελή
Συμφωνώ! Κάτι παρόμοιο λέω και εγώ μετά το 2004 για το ΠΑΣΟΚ. Αν είναι να ξανάρθει ένα τέτοιο ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, καλύτερα να μην έρθει.
Όμως αυτό δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που λέει ο Τσίπρας (και το ΚΚΕ κατ' επέκταση), όχι τώρα, χρόνια πολλά τώρα.
Δεν νομίζω ότι ζούμε πλέον σε εποχές που μπορούν να στέκονται "λενινιστικές" αντιλήψεις του στυλ " η εξαθλίωση οδηγεί στην επανάσταση των μαζών". Ειδικά το θέμα του περιβάλλοντος δεν είναι αναστρέψιμο ώστε να ελπίζουμε σε προοδευτική στροφή επειδή η συντηρητική διακυβέρνηση οδηγεί τα παντα στην καταστροφή.
Αυτή είναι η βασική ένσταση μου!

pmitsiou είπε...

@stefan

Συμφωνώ ότι συμφωνούμε. Επειδή παρακολούθησα τον ...συλλογισμό του ΣΥΝ πριν τον αφορισμό Τσίπρα, θεωρώ ότι στο βαθμό που απαντά σε αυτούς που χρησιμοποιούν τον μπαμπούλα της ακυβερνησίας για να απαιτήσουν την ψήφο των πολιτών, καλά έκανε και έκανε την δήλωση αυτή.
Διότι νισάφι πιά με τη λογική "μετά από εμάς το χαός"

spallantzas είπε...

@παντελή
Είναι σωστό να λέει κάποιος γενικά ότι ο δικομματισμός οδηγεί πλέον συστηματικά στην συντήρηση, και επομένως "εκλογική ακυβερνησία" μπορεί να στρέψει την κοινωνία προς προοδευτικότερες λύσεις!
Δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα συμβεί. Μπορεί να συμβεί ακριβώς το αντίθετο!
Ειδικά όταν αυτός που μιλάει δεν έχει πολιτική πρόταση διακυβέρνησης, αλλά απλά θέλει να υπάρχει στο πολιτικό προσκήνιο για να ... υπάρχει!
Ξαναλέω ότι η βασική μου ένσταση στο θέμα είναι ότι αυτά που λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Τσίπρα, προσομοιάζουν περισσότερο από ποτέ με όσα λέει εδώ και 35 χρόνια το ΚΚΕ! Και με αυτό σκεπτικό δεν βλέπω η χρησιμότητα της δήλωσης!
Για να είμαι πιο σαφής δεν βλέπω πως τέτοιες δηλώσεις - άσχετα αν σε γενικές γραμμές είναι σωστές - μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ουσιαστικής ανατροπής του απόλυτου πολιτικού αδιεξόδου που ζούμε σήμερα.
Ξαναμασημένη τροφή είναι! Τα έχουμε ξανακούσει αυτά εκατοντάδες φορές από την μεταπολίτευση και μετά από την αριστερά ... και προκοπή δεν είδαμε!

Γκιωνης είπε...

@παντελής

" Η λογική των ισχυρών κυβερνήσεων χρησιμοποιήθηκε ως μπαμπούλας από τα δύο κόμματα εξουσίας επί σειρά ετών και ταυτόχρονα ως άλλοθι του πολιτικού συστήματος για την μη εφαρμογή αναλογικότερων εκλογικών συστημάτων "

. Μήπως το θέμα για ένα Αριστερό κόμμα είναι τί Πολιτική παράγει και προωθεί, τι θέσεις προβάλλει ή επεξεργάζεται έστω, και όχι το να περιμένει την εξαθλίωση τών μαζών ώστε να αναγκαστούν ( ! ) να στραφούν Αριστερά ;
. Μήπως από ένα " Ανανεωτικό " ( τρομάρα του ) κόμμα θά 'πρεπε να είναι οι απαιτήσεις μας πιό μεγάλες ;
. Μήπως από την Αριστερά πρέπει να απαιτούμε να συνδέει την Πολιτική και με κάτι που λέγεται Ηθική και όχι μόνο με το ποιός θα ανεβάσει τα ποσοστά του στο χρηματιστήριο τών Δημοσκοπήσεων, που έτσι κι αλλοιώς είναι καθοδηγούμενο ;
. Μήπως το να τιμωρούμε το λαό ( επειδή δεν μάς ψηφίζει ) στηρίζοντας ακόμη και ενισχύοντας την όποια Δεξιά, δεν είναι πολιτική στάση αλλά περισσότερο αφορά ψυχοπαθολογικές καταστάσεις ;
. Μήπως το Βρώμικο '89 θά 'πρεπε να γίνει πιά μάθημα ; Έχει ακούσει κανένας σ' αυτό που έμεινε από την Αριστερά τών πατεράδων μας που νά 'χει ακούσει τίποτε για Αυτοκριτική ;

καλημέρα Στέφανε.

Υ.Γ. βλέπω οτι την καθημερινότητα τήν τρώνε οι ... "μεγάλες" δηλώσεις "μεγάλων" ανδρών ! ! ! !
( μη με παρεξηγήσεις σε παρακαλώ. Είναι ένα αστείο που αναφέρεται στην τελευταία μας κουβέντα ).

spallantzas είπε...

@γκιώνη
καλημέρα και σε σένα...
οι "μεγάλες δηλώσεις των μεγάλων ανδρών" είναι αυτές που καταστρέφουν την καθημερινότητα μας, αλλά πολύ περισσότερο το αύριο μας!
Είναι ο "θυμός των κάτω" για τον "κυνισμό των πάνω"...

pmitsiou είπε...

@ γκιώνης @ stefan

Συμφωνω με όσα λετε.
Μόνο που αυτα που εσείς λετε έρχονται σαν απάντηση σε θέσεις και απόψεις που δεν εκφράστηκαν ποτέ από τον Τσίπρα. Έρχονται σαν απάντηση σε μια - κατά την άποψή μου - διαστρέβλωση των δηλώσεών του.
Ίσως η λέξη "ακυβερνησία" να μην ήταν η ενδεδειγμένη αλλά νομίζω (δεν εχω την πλήρη δήλωση) ότι ο Τσίπρας εννοούσε την αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Άρα, ο Τσίπρας είπε ότι αν η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης οδηγήσει τους ψηφοφόρους αριστερότερα, τότε η αδυναμία αυτή είναι ευκτέα.
Αυτή - για μένα - δεν ειναι μια κακή δήλωση.

Αλλά ακόμη κι αν εννοούσε την ανυπαρξία του κράτους στη δεδομένη συγκυρία ή οποία από πολλούς χαρακτηρίστικε ως στην πράξη ακυβερνησία, η δήλωσή λέει "Ενδεχομένως να είναι και ευλογία για τον τόπο, αν οδηγήσει σε λύση προς τα Αριστερά" Ποιός διαφωνεί; Και γιατί; Από που από τα λεγόμενα συμπεράνατε ότι λέει "θα επιδιώξω την ακυβερνησία για να κερδίσω ψήφους"? Λέει με άλλα λόγια ότι ακόμα κι από αυτό το "κακό" θα μπορούσε ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ να βγει κάτι καλό.



Υ.Γ. Δεν ειμαι ούτε οπαδός του Τσίπρα ούτε ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ

spallantzas είπε...

@παντελή
Η δήλωση λέει ακριβώς αυτό που είναι στα εισαγωγικά!
Εγω στα σχόλια μου διευκρίνισα και τις δύο περιπτώσεις που μπορεί να εννοεί (και κλίνω και εγώ τελικά προς την άποψη ότι εννοεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης).
Είπα λοιπόν γιαυτό , και το ξανατονίζω, ότι η πρόσφατη εμπειρία πανευρωπαϊκά (Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία) έδειξε ότι η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης (και η γενικότερη αδυναμία διακυβέρνησης από ισχυρά κόμματα) δεν οδήγησε σε "αριστερές" λύσεις , αλλά το αντίθετο σε εξαιρετικά ακραίες δεξιές και συχνά φασίζουσες λύσεις.
Και αυτό διότι η Αριστερά έμεινε μόνο να "παρατηρεί" και να "εύχεται".
Δεν υπάρχει λοιπόν διαφωνία με την δήλωση αυτή καθ αυτή, που θα μπορούσε να την κάνει ο οποιοσδήποτε! Υπάρχει ένσταση με την γενικότερη πολιτική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό, που για μένα, επαναλαμβάνω, θυμίζει σε πολλά ΚΚΕ. Πρόσφατα έγραψα και κάτι άλλο ... ότι αναμένονται (από άλλους) αλλαγές τύπου ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ. Όλα αυτά δείχνουν την αδυναμία της ελληνικής αριστεράς να παρέμβει πολιτικά στο γίγνεσθαι και αναγκάζεται και αυτή να παίζει το παιχνιδάκι μιας life style πολιτικής που επιβάλλουν τα ΜΜΕ.

Γκιωνης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γκιωνης είπε...

@παντελή

και συγνώμη άν καταχρώμαι τον χώρο τού Στέφανου, πού συμφωνώ με όσα έγραψε στο αμέσως προηγούμενο σχόλιό του, αλλά να επανέλθω για λίγο.

. Δεν έχω καμμία διάθεση αντιδικίας και ευχαριστώ για την απάντηση.
. Αναρωτιέμαι μόνο :
. Άν το ΠΑΣΟΚ δεν εμπνέει ακόμη εμπιστοσύνη και χάνει ψηφοφόρους, γιατί μπορεί κάποιος να νομίζει οτι μετά από μιά μακρά ή βραχεία περίοδο ακυβερνησίας και κρίσης τού πολιτικού συστήματος, όλοι αυτοί θα περάσουν σε μιά, όποια "Αριστερά" ;
. Τού προσφέρει αυτή η Αριστερά τα εχέγγυα ασφαλούς διεξόδου ; Με ποιές συμμαχίες ; Σε ποιό πρόγραμμα ; Αυτό που ζήτησε ο ... Ψυχάρης τήν εποχή τής δημοσκοπικής ανόδου τού Συρριζα ;
. Ποιός μπορεί να εμπνευστεί από μία Αριστερά που ..." είναι με τούς κουμπούρες " ( δήλωση Αλαβάνου σε Λύκειο· μήπως σάς θυμίζει το από άμβωνος και καναλιών " ελάτε, σάς πάω " τού Χριστόδουλου ; ) και τών δημαγωγιών με το νού στις δημοσκοπήσεις ;
. Θέλουμε Αριστερά για να αλλάξουμε τον κόσμο ή για να ανέβουν τα ποσοστά στην ...AGB ;

. Πολλά ερωτηματικά και φοβάμαι οτι κουράζω.

. Αλλά ξέρεις Παντελή, " επιδιώκω την ακυβερνησία " είναι και το να αρνείσαι πεισματικά κάθε είδους συνεργασία τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, έστω και πειραματικά, έστω και για "μικρά " θέματα τής καθημερινότητας.
. Και δεν μπορεί να είναι άλλοθι για αυτήν την, οπωσδήποτε στείρα και για το λαό και για την Αριστερά γενικώτερα, άρνηση το ...άρθρο 16 για την Παιδεία ! ! !
. Και η κατάσταση με αυτήν την συμπεριφορά, και μ' αυτές τις δηλώσεις μου φαίνεται οτι περιγράφεται με το : " τών οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε "...( εν τάξει· μάλλον υπερβάλλω και εννοείται οτι δεν αναφέρομαι στις επισημάνσεις σου ).

. Και τέλος για να μην υπάρχει παρεξήγηση, είμαι κατά τής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΡΙΖΑ, θεωρώντας οτι σε θέματα θέσεων, αφ' ενός δεν υπάρχει σαφήνεια, αλλά το κυριώτερο δεν υπάρχουν και θέσεις αφού άλλοτε διαφωνεί ο ΣΥΝ, άλλοτε ο ΝΑΡ, άλλοτε ο Μπανιάς και άλλοτε η οργάνωση τής ... Ορεστειάδας ή όποια άλλη "συνιστώσα" τού ΣΥΡΡΙΖΑ.

pmitsiou είπε...

@ γκιώνης

Υπάρχει μια ουσιαστική και ειδοποιός διαφορά στον τρόπο που αναλύουμε τα πράγματα. Για να γίνω κατανοητός, δεν ειμαι (πιά) ΠΑΣΟΚ.
Ο καθένας μπορεί να κάνει εκτιμήσεις για το με΄λλον. Εκτιμήσεις για το πως νομίζει οτι θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι στη μια ή στην άλλη περίπτωση. Οι εκτιμήσεις συνήθως αποτιμώνται εκ του αποτελεσματος. Ακόμα και τότε όμως δεν ειναι βέβαιο ότι όλοι θα συμφωνήσουν.
Για να γίνω πιό κατανοητός:
Ήταν φανερό από την επόμενη σχεδόν των εκλογών ότι βαδίζουμε σε μια κλιμακούμενη απαξίωση του πολιτικού σκηνικού. Εκ του αποτελέσματος ΕΓΩ βγάζω το συμπέρασμα ότι εαν δεν υπήρχε ο Αλαβάνος, την απογοήτευση του εκλογικού σώματος θα την είχε εισπράξει ο Καρατζαφέρης. Θα μου πεις, ειναι δυνατό οι ίδιοι άνθρωποι να κινούνται με τέτοια ευκολία από την μια στην άλλη πλευρά του πολιτικού δισδιάσταστου σκηνικού; ΕΓω πάλι εκτιμώ πως ναι, ειναι.

ΕΣΥ τώρα, μπορείς να έχεις άλλες εκτιμήσεις....

Δεν ειν' κακό... να διαφωνείς, δεν ειν' κακό...

Στέλιος είπε...

Τί απορία είναι αυτή που έχεις? Και οι 2 είναι αδαείς, φανφαρόνοι, δεν κυβέρνησαν ποτέ για να μπορέσουν να δώσουν λύσεις, έστω και ατελείς, ξέρουν μόνον να κριτικάρουν χωρίς να αναλαμβάνουν ευθύνες.

Sinistra Radicale είπε...

Πρώτον.
Ο γνωρίζων την ελάχιστη Λενινιστική ιστορία, (και όχι τις παραμορφώσεις που υπέστη το Λενινικό έργο απο τον Στάλιν), ξέρει ότι ο Λένιν έδινε πολύ μεγάλη σημασία στην ύπαρξη προγράμματος, και στην λύση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο Λαός.
Δεύτερον. Ο γνωρίζων ελάχιστη πολιτική ιστορία αυτού του τόπου, γνωρίζει ότι το ΚΚΕ παρείχε κριτική στήριξη στο ΠΑΣΟΚ την πρώτη τετραετία, και επίσης γνωρίζει το τηλεφώνημα του Παπανδρέου στον Χαρίλαο, που του είπε, "Χαρίλαε, αύριο θα επικοινωνήσουμε για την κυβέρνηση που θα φτιάξουμε".... ένα τηλεφώνημα που δεν έγινε ποτέ βέβαια....
Τρίτον. Το ΝΑΡ, δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ......

αγροτης !!! είπε...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ..
ΟΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΤΟ ΠΗΡΕΣ ...!!!!