16 Ιουλ 2008

Υπάρχει "off the record" στην ΑΛΛΑΓΗ?

Για το συμπόσιο της Σύμης, για τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα που πραγματεύεται κάθε χρόνο, για τους σημαίνοντες ανθρώπους της παγκόσμιας πολιτικής σκέψης που συμμετέχουν, αλλά και για την εμμονή των διοργανωτών σε μια απολύτως κλειστή διαδικασία για λίγους , πολύ λίγους, έχω γράψει πολλές φορές ...και πέρυσι ... και πρόσφατα. Έχουν γράψει και άλλοι.

Σήμερα όμως διαβάζω μια αποστροφή του Παναγιώτη Βρυώνη στο ReC-on , live από την Ουρανούπολη, που πραγματικά με άφησε άναυδο!

Λέει ο Παναγιώτης : " Δυστυχώς δεν μπορώ να ανεβάσω video από τις συζητήσεις γιατί η κεντρική ιδέα είναι ότι γίνονται off the record. " !!!

Ο vrypan είναι ειλικρινής και μπράβο του!

Ας μας απαντήσει όμως κάποιος ... πολιτικά υπεύθυνος : Το θέμα του φετινού Συμποσίου είναι (στα αγγλικά ) "A turning point: The courage for change". Σε ελεύθερη μετάφραση " Ένα σημείο καμπής : το "θάρρος" για αλλαγή". Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στο συμπόσιο είναι και ο J. Stiglitz. Διαβάζω σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Guardian :

"Rich countries must reduce, if not eliminate, distortional agriculture and energy policies, and help those in the poorest countries improve their capacity to produce food. But this is just a start: we have treated our most precious resources – clean water and air – as if they were free. Only new patterns of consumption and production – a new economic model – can address that most fundamental resource problem. "
Μια ενδιαφέρουσα άποψη η οποία δίνει πολλές αφορμές για διάλογο! Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτός ο άνθρωπος και εξαιρετικός επιστήμονας θα πει κάτι διαφορετικό στην Ουρανούπολη! Γιατί ένας τέτοιος διάλογος να είναι off the record? Γιατί να μην ανοίγει πλατιά στην κοινωνία? Γιατί να μην είναι κομμάτι της καθημερινης πολιτικής παρέμβασης ενός προοδευτικού πολιτικού κινήματος?

Είναι καλύτερα να συζητάμε αν τα πήρε ο Τσουκάτος και που τα έδωσε? Αν ο Michele πήγε διακοπές με έξοδα της Siemens η όχι? Αν η Αλέκα έχει μετοχές στο Γερμανό ή όχι? Αν ο Μανώλης θα αποχωρήσει από την πολιτική ή όχι?

Δεν μπορούμε επιτέλους να αντιληφθούμε ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν έχει πλέον (δεν είχε ποτέ στην ουσία μεταπολεμικά) εκείνη τη δομή - όπως σε όλες τις χώρες του Δυτικού κόσμου - και εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να απαλλάσεται έγκαιρα και υπεύθυνα από κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας και φαινομένων διαφθοράς? Οτι δεν μπορεί να αποτινάξει από πάνω του τη στάμπα της εξουσίας μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μπανανίας που δεν ζηλεύει σε τίποτα καθεστώτα της Αφρικής και της πρώην Ανατολικής Ευρώπης?

Τι είναι αυτό που μας κάνει σαν προοδευτικό κίνημα να μιλάμε off the record για το "θάρρος της αλλαγής" ? Λές και ντρεπόμαστε πια να μιλήσουμε ειλικρινά στον ΠΟΛΙΤΗ και να πούμε " ναι ! Είμασταν και εμείς μέρος του προβλήματος! Έχουμε στο ακέραιο τις ευθύνες μας! Και σε πρόσωπα και σε πολιτικές! Αλλά έχουμε και το θάρρος να αλλάξουμε! Αλλά για να αλλάξουμε μια λύση υπάρχει : ο ΠΟΛΙΤΗΣ να έχει τον πρώτο λόγο! Παλιές δομές, παλιές λογικές, βαρίδια ορατά και απρόσωπα που μας σέρνουν - αν δεν μας κρατάν καθηλωμένους - σε αδιέξοδες πολιτικές χρόνια τώρα, μένουν οριστικά πίσω. Επετηρίδες και πολιτικά τζάκια διαγράφονται από το χάρτη! Ξεκινάμε από την αρχή με "θάρρος και θράσσος" για την αλλαγή! Δεν είμαστε ξερόλες, δεν είμαστε σίγουροι, αλλά είμαστε ειλικρινείς και θα το παλέψουμε... για ένα καλύτερο μέλλον!

Μπορεί λοιπόν να μας απαντήσει κάποιος? Υπάρχει off the record στην ΑΛΛΑΓΗ?

Υστερόγραφο : για το σημερινό ποστ συνέβαλλε και η εν μέρει έμμεση προτροπή του Γκιώνη για "απο-στροφή" από τα "συνήθη" θέματα μου!

9 σχόλια:

konstantinos chouvardas είπε...

Eυχάριστη έκπληξη το post σου Στέφανε.... keep walking...
Βέβαια άλλο οι συζητήσεις και οι προσωπικές απόψεις και άλλο οι θέσεις ενός κόμματος αλλα σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο...
Που πάει η Συμμετοχική Δημοκρατία εε!!!??? δεν ξέρω....

spallantzas είπε...

@kosta chouvarda
μα αυτό είναι το πρόβλημα Κώστα! Γιατί να είναι άλλο? Γιατί τα "καλά" και "δυνατά" θέματα να συζητούνται απο την ηγεσία και στελέχη του κόμματος off the record και σε μας τους ΠΟΛΙΤΕΣ να πλασσάρουν πρωι πρωι Μιλένες που τσακώνονται με τον κάθε Αδωνη για το αν η Αλεκα είχε μετοχές στο Γερμανό?
Δεν είναι υποκρισία απέναντι στον ΠΟΛΙΤΗ?

philos είπε...

Πολύ λογικός ο προβληματισμός σου. Αλλά ένα κόμμα εξουσίας, δύσκολα αλλάζει τακτικές και πρακτικές δεκαετιών.

αταξίας είπε...

@ philos

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Νομίζω, διαβάζοντας όλο το διάλογο που έχει αναπτυχθεί και στα τρία μπλογκ (stefan, doleros και vrypan) ότι δεν πρόκειται περί μιας μυστικοπάθειας ΠΑΣΟΚ καθ' εαυτού, αλλά για μια ελιτίστικη κατά κάποιο τρόπο συνήθεια ατόμων της επιστημονικής, πολιτικής και πνευματικής κοινότητας, που θέλουν να αισθάνονται ότι συζητούν στα πλαίσια μιας κλειστής λέσχης χωρίς ακροατήριο "ασχέτων".

Δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με αυτό βέβαια.

@ stefan
Από την άλλη όμως, τι θα άλλαζε αν όλο το συμπόσιο ήταν ανοιχτό. Για χάρη της κοινής γνώμης θα ακούγονταν μερικές κορώνες, θα δημοσιεύονταν και μερικά στρογγυλεμένα συμπεράσματα. Και λοιπόν; Θα άλλαζε κάτι;

spallantzas είπε...

@αταξία
μετά την ανάγνωση αυτού του ποστ και την παρακολουθηση της κουβέντας στα άλλα δυο μπλογκς, δεν μπορώ να φανταστώ πως πιστεύεις πως το πρόβλημα μου είναι το αν το συμπόσιο της σύμης θα είναι ανοιχτό ή όχι!

spallantzas είπε...

@philos
δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για να εξετάσουμε τον βαθμό δυσκολίας τώρα! Το ζητούμενο είναι αν πρέπει να ΑΛΛΑΞΕΙ, αν μπορεί να ΑΛΛΑΞΕΙ και σε τελική ανάλυση ... αν θέλει να ΑΛΛΑΞΕΙ!

still-elate είπε...

...να καταθεσω κι εγω τον κυνικο και ..."ελιτιστικο" προβληματισμο μου...
ειστε ΤΟΣΟ σιγουροι οτι ο μεσος πολιτης ψηφιζει αυτους που ασχολουνται με τις συμμετοχικες δημοκρατιες και τις οικολογικες ευαισθησιες???

ειστε τοσο σιγουροι οτι εκεινο που χωλαινει -βασικα- ειναι ΜΟΝΟ οι εκπροσωποι του πολιτη στις οποιες αιρετες θέσεις???

...ΜΗΠΩΣ, λέω ΜΗΠΩΣ, το προβλημα το εχουν κι οσοι ΣΤΕΛΝΟΥΝ αυτους τους εκπροσωπους???
Μηπως δηλαδη ακομα κι αν τετοια θεματα αναδειχθουν on the record, ΑΜΕΣΩΣ θα θαφτουν, επειδη καποιοι προτιμουν the good old fashioned way, κι επειδη αυτο στην τελικη ειναι που ΠΙΑΝΕΙ στους ψηφοφορους???

Μηπως επειδη καποιοι ΜΟΝΟ τα ρουσφετια και σκανδαλα και συναλλαγες κατω απο το τραπεζιξερουν, κι οι ψηφοφοροι τους ΜΟΝΟ απο αυτα καταλαβαινουν, , γυριζουν ταχυτατα και αποτελεσματικοτατα το παιχνιδι στο δικο τους τερεν, ωστε να μπορουν να συμμετασχουν κι αυτοι???

Μπορω να φερω στο μυαλο μου 1500 στελεχη του ΠΑΣΟΚ (και οχι μονο του ΠΑΣΟΚ βεβαια, δεν εχουμε την αποκλειστικοτητα) που και ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ να δουν το αποσπασμα που παραθετεις, Στεφανε, οχι μονο ΔΕΝ θα το καταλαβουν, αλλα και θα το παρουσιασουν ως "κουλτουριαρικα νεοφιλελευθερα που δεν επειγουν" ( off the record) και θα αρχισουν ευκαιριας δοθεισης τους φτηνους κι ανεξοδους λαικισμους (on the record), μια και απο οικολογια και συμμετοχικη δημοκρατια ΔΕΝ σκαμπαζουν....

Και μηπως οι πολιτες στην πλειοψηφια τους γκαριζουν για "αλλαγη" μεν οταν διοριζονται αλλοι, αλλα μολις τους σφυριξεις το αντιδοτο (δηλαδη τη φραση "διορισμος για σενα") σφυριζουν στον αερα και τρεχουν πισω απο τον οποιο απαιδευτο επιδεξιο επιδοξο κομματαρχη???? Και μενει το συνθημα για η αλλαγη να αφορα ολους τους ΑΛΛΟΥΣ???

αταξίας είπε...

@ stefan

Δεν έχεις κι άδικο... :-)

spallantzas είπε...

@elate
τα ίδια λέμε... από άλλη αφετηρία!