28 Αυγ 2008

Η είδηση της χθεσινής ημέρας

"18.500 κενές θέσεις στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας! Από αυτές μόνο 1.000 θέσεις στα πανεπιστήμια και οι υπόλοιπες στα ΤΕΙ. Ιδιαίτερη "περιφρόνηση" έδειξαν οι υποψήφιοι στα τμήματα γεωπονικής κατεύθυνσης και τουριστικών επαγγελμάτων! Στον αντίποδα η ζήτηση παιδαγωγικών και φιλολογικών σχολών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο".

Εξαιρετικό δεν ακούγεται ? Σε μια χώρα που στη νεότερη ιστορία της βασικοί μοχλοί ανάπτυξης είναι ο πρωτογενής (γεωργία - κτηνοτροφία) και ο τριτογενής (υπηρεσίες τουρισμού) τομέας, η νεολαία της χώρας "αρνείται" να ασχοληθεί με αυτά τα αντικείμενα! Το "αρνείται" είναι φυσικά σε εισαγωγικά, γιατί μόνο η νεολαία δεν φταίει γιαυτό!

Δεν θα πω εδώ πάλι για τις ευθύνες της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας σε θέματα παιδείας που τις έχουμε συζητήσει συχνά. Δεν είναι όμως και αυτό ένα δείγμα ότι σε αυτό τον τόπο δεν υπάρχει ίχνος οράματος, ίχνος σχεδιασμού, ίχνος στόχων για το τι χώρα τελικά θέλουμε τα επόμενα χρόνια? Για το ποιο θα είναι το μέλλον των επόμενων γενιών? Τελικά το μόνο "μέλλον" που δήθεν εξασφαλίζει η ελληνική πολιτεία στους νέους είναι μια θεσούλα στο (δήθεν) δημόσιο σύστημα (δήθεν) εκπαίδευσης? Άντε και ένα δεύτερο (μαύρο) εισόδημα από τα ιδιαίτερα, που γιγαντώνονται λόγω της ανεπάρκειας του συστήματος που οι ίδιοι υπηρετούν?

Είναι δυνατόν σε μια πόλη σαν το Μεσολόγγι, που βρίσκεται σε μια περιοχή με το μεγαλύτερο υδάτινο δυναμικό της Ελλάδας και σε κρίσιμες εποχές για το νερό όπως η τωρινή, να μην υπάρχει ούτε ένας νέος (τουλάχιστον από την ίδια την περιοχή κατ' αρχήν) που να ενδιαφέρεται για μια έστω από 335 θέσεις του ΤΕΙ διαχείρισης υδάτινων πόρων? Γιατί το ίδιο συμβαίνει και στο ΤΕΙ Άρτας για τις τεχνολογίες τροφίμων και τη ζωική παραγωγή? Τι ίδιο και στη Φλώρινα? Γιατί πρέπει όλοι οι Μεσολογγίτες και οι Αρτινοί και οι Φλωρινιώτες να γίνουν γιατροί , δάσκαλοι και δικηγόροι? Γιατί πρέπει να φύγουν από το τόπο τους σώνει και καλά για μια δήθεν "μεγάλη" πόλη? Τι κάνουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, κόντρα στη λογική του κράτους, για να κρατήσουν τη νεολαία τους? Μήπως τελικά είναι αλήθεια ότι αξιολογούν τα τοπικά περιφερειακά εκπαιδευτικά ιδρύματα σαν κέντρα "συλλογής όρθιων πεντοχίλιαρων" και όχι σαν πόλους τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης?

Κάθε χρόνο τα ίδια λέμε τελικά. Το πρόβλημα παραμένει ένα : ακούει κανείς?

2 σχόλια:

still-elate είπε...

...γιατί στα ΤΕΙ διδασκουν καθηγητες Μέσης εκπαίδευσης, και κερδίζει ο πιο "γαλανος" ή ο πιο "πρασινος" η ο πιο "κοκκινος", αναλογως τι θα συμφωνησουν οι συνδικαλισταραδες.

...γιατί ο ΑΣΕΠ εχει καταργηθεί απο την κυβερνησάρα μας, αφού το ΠΑΣΟΚ εφαγε πρωτα το ξύλο, τζάμπα και δωρεάν.

...γιατι αν δεν μπει εδω, θα τον στειλω οξω.

...γιατι αν δεν μπει στην Αθηνα/Θεσσαλονικη, πάλι θα τον στείλω όξω.

...εκτος αν τον βγαλω καρδιακο, η με 39 αδέρφια που σπουδαζουν στην Αθηνα/Θεσ-νικη ήδη, ή με εισοδημα 1500 ευρω τη δεκαετια, για να τον φερω εκει που θέλω. Αλλιώς, είπαμε. ΟΞΩ.

...γιατι για να τον στριμωξω σε μια θεση αργότερα, θελω 4ετη φοιτηση. Την οποια τα ΤΕΙ δεν δεχονται. Γιατι αν την δεχθούν ΤΙ θα γινουν οι καθηγητες μεσης εκπαιδευσης που διδασκουν εκει τωρα??? Μεταπτυχιακα και διδακτορικα θα τρεχουν να κανουν στα γεραματα???

...γιατι τα τμηματα τα παιρνουν τα λεφτα ετσι κι αλλιως, μια και δεν αποδεικνυεται ο πραγματικος αριθμος φοιτητων, αφου η παρακολουθηση δεν ειναι υποχρεωτικη... οποιοι "μπουν" και παρουν πάσο, θεωρουνται φοιτητες, κι ας ειναι στην Αργεντινη να χορευουν ταγκο όλο το χρόνο... Κι αφου ΔΕΝ υπαρχει αξιολογηση και παράμετροι που ελεγχονται, μια και ΟΙ ΙΔΙΟΙ δεν τη δεχονται, και οι ΦΟΙΤΗΤΕΣ τους σιγονταρουν, αντε αποδειξε τα αυτονοητα...

...γιατι αντι να υπαρχουν "μορια" εντοπιοτητας, αναλογως με την πολη του καθενα, για να κρατησουμε καποια παιδια που δεν εχουν τα χρηματα να σπουδασουν αλλου, κανουμε το αναποδο. Παμε τα ενοικια στα υψη, ωστε να διωξουμε κι αυτους που ερχονται, ο,τι εισοδημα κι αν εχουν... (που αν ειχαν υψηλο, δεν θα ερχονταν στην επαρχια, θα πηγαιναν ΟΞΩ). Όπως κανουμε και με τους τουριστες δηλαδη. Καποιος ηλιθιος απο την ΕΕ θα βρεθει να μας δωσει αποζημιωσεις, η απο την κυβερνηση να μας αποσπάσει τις ψήφους.... "Αποζημιωση λογω κουτοπονηριάς" που λέμε...

Κι αυτοι ειναι μερικοι προχειροι λόγοι...
περαστικα μας.

still-elate είπε...

...καλό αυτο εεε??

"θελετε την αξιολογηση, παιδια μου που, καθηγητες και φοιτητες???"

"οοοοοοοοχιιιιιι!!!!!!!!!!!"

"ε, καλα, δεν σας είπαμε και καμπούρηδες, εντάξει, δεν σας αξιολογω... Η αξιολογηση σας θα γινει προκαταβολικα, απο το τι θα δηλωσουν τα παιδια στις Πανελληνιες. Καποια καν δεν ψηφιζουν ακόμα, βεβαια, αλλα ε, μια αξιολογηση Πανεπιστημιων και ΤΕΙ ειναι ικανα να κανουν."

ε ρε......