29 Σεπ 2008

Βιάζονται κάποιοι να πανηγυρίσουν...


" Οριστική λύση μετά από 50 χρόνια"
" Ο Αλέξανδρος Κοντός ενέκρινε 40.500.000 για τον Ανάβαλο"
" Η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τέλος στο πρόβλημα 30 χρόνων"
" 40.500.000 ευρώ για τον Ανάβαλο, ανάσταση για την Αργολίδα"

Αυτά είναι τα σημερινά πρωτοσέλιδα του τοπικού τύπου. Για όσους δεν κατάλαβαν, υποτίθεται ότι δίνεται οριστική λύση για το νερό άρδευσης και ύδρευσης στην Αργολίδα, μετά από απόφαση του Υπουργού Γεωργίας να εντάξει στο Αλέξανδρος Μπαλταντζής έργο 40 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Αργολίδα, ύστερα από πρόταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας.

Αυτά λένε τουλάχιστον αυτοί που "έδωσαν" την είδηση στα ΜΜΕ και σήμερα πανηγυρίζουν. Και είναι πολλοί :

- Ο Νομάρχης, ο οποίος διεκδικεί την "πατρότητα" της επιτυχίας. Βέβαια θα πρέπει να μας εξηγήσει κάποιος, πως είναι δυνατόν πριν 15 μόλις μέρες ο Νομάρχης να λέει ότι " ο Ανάβαλος δεν είναι αρμοδιότητα μας" , μετά από 2-3 μέρες να λέει ότι συντάσσει μελέτη για τον Ανάβαλο, μετά από μια βδομάδα να παίρνει απόφαση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο βάση μια μελέτης που συντάχθηκε (σε πόσες μέρες αλήθεια?) και την επομένη ο υπουργός να εγκρίνει και να εντάσσει το έργο!
- Οι κυβερνητικοί βουλευτές και πολιτευτές που ο καθένας φυλάει για τον εαυτό του την ... "επιτυχία". Άλλοι λέγοντας ότι οι "υπογραφές" για το νερό έφεραν αποτέλεσμα, άλλοι ότι οι παρεμβάσεις τους στην κυβέρνηση ήταν καθοριστικές. Κανείς φυσικά δε λέει ότι άπαντες ήσαν απόντες από την πλημυρρίδα των κινητοποιήσεων των πολιτών στην Αργολίδα τον τελευταίο καιρό.
- Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ που μπήκαν τελευταίοι στο "παιχνίδι" της κινητοποίησης για το νερό κάτω και από την πίεση των πολιτών, κι αν δεν ξεραινόταν στην κυριολεξία το στοματάκι μας φέτος το καλοκαίρι, δεν θα χαμπάριαζαν τίποτα!

Όμως οι πολίτες δεν τσιμπάνε πλέον τόσο εύκολα και αυτό φάνηκε χθες ξεκάθαρα σε μια ακόμη μαζική κινητοποίηση στο Δρέπανο του Δήμου Ασίνης, όπου βροντοφώναξαν : " Νερό, Νερόοο , Νερόοοοοοοο"!

Για να δούμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα τι ακριβώς αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και αν τελικά έχουν ουσία οι πανηγυρισμοί, η απλά τώρα που άρχισαν και τα πρωτοβρόχια βρέθηκε ο τρόπος να ξαναπάμε όλοι σπίτια μας! Είναι αλήθεια τελικά, ότι αυτό που δεν γίνεται 50 χρόνια τώρα στην Αργολίδα με τους υδατικούς πόρους, έγινε ξαφνικά σε 10 μέρες?

Πρώτα πρώτα θα ήταν άξιο στατιστικής διερεύνησης να βρει κάποιος πόσες φορές, τα τελευταία 35 χρόνια τουλάχιστον, έχει αναγγελθεί η υλοποίηση έργων για το νερό και έχουν μείνει στα χαρτιά. Τίποτα δεν εγγυάται ότι και η τωρινή αναγγελία είναι εξασφαλισμένη.

Δεύτερον η προχειρότητα σύνταξης της λεγόμενης "πρότασης" που εγκρίθηκε, δεν εγγυάται με κανένα τρόπο την οριστική έγκριση του έργου. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε χθες στη συγκέντρωση στο Δρέπανο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑ Ναυπλίου : " Αν βάζαμε ένα παιδί δημοτικού σχολείου να γράψει μια έκθεση για το νερό, θα έγραφε καλύτερα από την πρόταση αυτή"!

Τρίτον και σημαντικότερο η πρόταση στην ουσία της δεν περιλαμβάνει πάλι την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων άμεσα, αλλά ξανά και ξανά τη σύνταξη μελετών για την υλοποίηση κάποιων έργων στο μέλλον. Μάλιστα στονν προγραμματισμό αυτό της πρότασης μπαίνουν και νέες παράμετροι, όπως αυτή της μεταφοράς νερού στην Ερμιονίδα από τον Ανάβαλο, χωρίς καμιά απολύτως προηγούμενη διερεύνηση της σκοπιμότητας του εγχειρήματος.

Τέλος όλα αυτά που αναγγέλονται δεν αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου και ολοκληρωμένου σχεδιασμού ανάπτυξης της Αργολίδας τα επόμενα χρόνια. Ωραία κύριοι, έχουμε την μεγαλύτερη πηγή υπόγειου νερού της Ευρώπης και θέλουμε να την αξιοποιήσουμε! Για ποιο σκοπό? Τι θα αναπτύξουμε? Ποιο θα είναι το αγροτικό μέλλον της Αργολίδας? Θα συνεχίσουμε να ποτίζουμε ελεύθερα μέσα από τα χαντάκια? θα συνεχίσουμε να κλέβουμε νερό από τις διώρυγες? Θα συνεχίσουμε να αντλούμε κάθε 50 μέτρα από γεωτρήσεις? Θα προστατέψουμε η όχι τις υπόλοιπες πηγές? Θα φτιάξουμε μικρά φράγματα για τα πολλά επιφανειακά νερά? Θα αντικαταστήσουμε τα παλιά δίκτυα ύδρευσης? Θα διαχειριστούμε τα σκουπίδια έτσι ώστε να μη μολύνουν τον υπόγειο ορίζοντα από τις παράνομες χωματερές? Θα βάλουμε προδιαγραφές στο τουρισμό, στις μονάδες βιολογικού καθαρισμού, στα χυμοποιεία, στα τσιμεντάδικα? Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τις πόλεις ανεξέλεγκτα σε βάρος του κάμπου και των ορεινών όγκων? Μήπως τέλος έχει ακούσει κανείς για τις κλιματικές αλλαγές και την ερημοποίηση? Όλα αυτά τα πήρε κανείς υπόχη του, όταν σύντασσε στο πόδι προμελέτες?

Ας μην βιάζονται λοιπόν κάποιοι να πανηγυρίζουν. Ας μας πουν πρώτα πρώτα τι έκαναν τόσα χρόνια και δεν λυνόταν το πρόβλημα. Και μετά ας μας δώσουν το ολοκληρωμένο σχέδιο για την Αργολίδα. Και να θυμούνται και κάτι τελευταίο : κι άλλες πηγές στο παρελθόν υπόσχονταν ότι θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα, και σήμερα, μετά την ανεξέλεγκτη χρήση στέρεψαν και δεν βγάζουν σταγόνα. Και ο Ανάβαλος μπορεί σήμερα να παρέχει πλούσια τα "ελέη" του, αλλά αν συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς και με την ίδια λογική, ίσως να ...δυστυχήσουμε να τον δούμε και αυτόν να στερεύει!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

λέγε λέγε μπορεί να τα πιστέψεις και ο ίδιος! Τσούζει που το λύσαμε το πρόβλημα σε ένα μήνα ενώ έσυ κάθεσαι μόνος σου και κράζεις όποιον τολμίσει να κινητοποιηθεί; πονάει ε; σε καταλαβαίνω!

spallantzas είπε...

@ανωνυμο
"το λύσατε" το πρόβλημα! άσε και το ονοματάκι σου να ξέρουμε ποιον να .. ευχαριστήσουμε για το καλο που μας έκανε!

Ανώνυμος είπε...

άλλα λογια να αγαπιόμαστε...μεγάλε δεν ξέρεις τι σου γίνεται

spallantzas είπε...

@ανώνυμο
"μεγάλε" ! εσύ που ξέρεις , δε μας λες και εμας?