30 Οκτ 2008

The Story of America



Συχνά εμείς οι Ευρωπαίοι, είτε λόγω κουλτούρας είτε λόγω τοπικισμών, εύλογα δεν την καταλαβαίνουμε την ιστορία της Αμερικής. Τούτη τη φορά όμως υπάρχει μια διαφορά, μια αξιοπρόσεχτη διαφορά. Εμείς οι Ευρωπαίοι (ακόμη και εμείς οι αλλοπρόσαλλοι Έλληνες), στο πρόσωπο ενός Αμερικανού, είμαστε αναγκασμένοι, καλώς η κακώς, να ψάξουμε την ελπίδα για μια σαρωτική παγκόσμια ΑΛΛΑΓΗ. Και δείχνουμε να το κατανοούμε αυτό, ίσως περισσότερο και από τους ίδιους του Αμερικανούς.

Αυτό το φιλμάκι, που οι περισσότεροι βλέπουν σαν μια πολιτική διαφήμιση και μάλιστα "χρόνια μπροστά" δεν έχει τόσο αξία γιαυτό! Η μεγάλη του αξία είναι ότι δείχνει κάποιες εικόνες της Αμερικής που δεν ξέρουμε, που δεν είχαμε δει πολλοί μέχρι σήμερα, της σημερινής Αμερικής που δεν διαφέρει καθόλου και από το τελευταίο χωριό της Ηπείρου ή της Θράκης, της Αμερικής του άνεργου, του ανασφάλιστου, του πολύτεκνου, του νέου επιστήμονα και επιχειρηματία που τα βγάζει δύσκολα. Και μια τέτοια Αμερική δεν μπορεί να "κυβερνάει" τον κόσμο, όσο κι αν η "νέα παγκοσμιοποιημένη τάξη" το επιθυμεί.

Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι - εμείς οι πολίτες - να προσδοκούμε μια ΑΛΛΑΓΗ στη χώρα που έχουμε δεχτεί ότι ηγείται του πλανήτη. Είναι ίσως η πρώτη και σίγουρα και η τελευταία φορά που πρέπει να το κάνουμε. Γιατί αν δεν υπάρξει εκεί ΑΛΛΑΓΗ, είναι δεδομένο ότι το "σύστημα" θα καταρρεύσει! Και μέχρι να "στηθεί" άλλο θα χαθούν γενιές πολλές.

Την ξέρουμε την ανθρώπινη ιστορία. Κάθε φορά μας υπενθυμίζει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι γουστάρει να επαναλαμβάνεται. Όμως η κάθε επανάληψη είναι και πιο οδυνηρή. Πόσο μάλλον τώρα που πέρα από όλα τα άλλα καταστρέφουμε ανεπανόρθωτα και τον πλανήτη, καταστρέφουμε δηλαδή τη ζωή την ίδια, ζωή που δεν επαναφέρεται με "σχέδια σωτηρίας" και εκατομμύρια!

Η ΑΛΛΑΓΗ λοιπόν στο Νέο Κόσμο είναι ζητούμενο! Μας αρέσει η όχι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: