4 Φεβ 2009

Υπάρχουν και καλά νέα!

Πήρα ένα μαιλ από φοιτητές του τμήματος θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το οποίο με χαροποίησε ιδιαίτερα! Πριν λίγο καιρό είχα γράψει για την "πρωτοβουλία γονέων" στη Γερμανία και το άρθρο αυτό έγινε ένα από τα πιο διαβασμένα ποστ του ιστολογίου. Το μαιλ που ήρθε σήμερα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή τη "δημοφιλία"! Λένε λοιπόν οι φοιτητές:

Την Κυριακή που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε στη σχολή Καλών Τεχνών (η οποία είναι πλέον ανοιχτή σε όλους τους πολίτες) θεατρικό παιχνίδι με τη συμμετοχή φοιτητών, γονέων και παιδιών διαφόρων ηλικιών. Μετά το πέρας του θεατρικού παιχνιδιού έγινε και συζήτηση για την ανάγκη που υπάρχει να δημιουργηθεί στην πόλη ένας εναλλακτικός παιδότοπος ο οποίος θα είναι υπό τη συλλογική αυτοδιαχείριση όσων συμμετέχουν και θα διαφοροποιείται από τους ήδη υπάρχοντες.

Ορισμένα πεδία στα οποία εκφράστηκε συμφωνία αναφορικά με το πώς θα πρέπει να διαφοροποιείται μια τέτοια προσπάθεια από τους ήδη υπάρχοντες παιδότοπους είναι : α) η μη εμπορευματική λειτουργία του, β) η επικέντρωση σε εναλλακτικά παιδαγωγικού χαρακτήρα παιχνίδια και όχι σε παιχνίδια εκτόνωσης (βλ χώροι παραγεμισμένοι με πολύχρωμα πλαστικά) και γ) η δημιουργία κύκλου συζητήσεων και σεμιναρίων αυτομόρφωσης πάνω στις σύγχρονες παιδαγωγικές ιδέες. Επίσης στην συζήτηση έγινε αναφορά στο ζήτημα εύρεσης χώρου.

Οι απόψεις που τέθηκαν ήταν αρκετές και διαφορετικές. Μεταξύ αυτών ακούστηκε και η άποψη να λειτουργεί ορισμένες μέρες της εβδομάδας το πανεπιστήμιο ως χώρος πραγματοποίησης του θεατρικού παιχνιδιού και διεξαγωγής των συζητήσεων μεταξύ όσων ενδιαφέρονται πραγματικά για μια τέτοια προσπάθεια. Η τελευταία άποψη έγινε γενικά αποδεκτή. Έτσι λοιπόν την Τετάρτη 4 του μηνός και ώρα 6 μμ είναι και πάλι καλεσμένοι όσοι γονείς (μαζί με τα παιδιά τους) και λοιποί πολίτες επιθυμούν να συμβάλουν άμεσα σε αυτή την προσπάθεια.

Συγχαρητήρια στα παιδιά και σε όσους είχαν την ιδέα και θα προσπαθήσουν να την υλοποιήσουν. Δυστυχώς στην Ελλάδα αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο με αυτό της Γερμανίας, ώστε να ήταν δυνατή η δημιουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου παιδικού σταθμού (και όχι απλά παιδότοπου), δεν υπάρχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δύσκολα θα συνδράμει! Και μόνο όμως η προσπάθεια των φοιτητών και των συμπολιτών μας αξίζει συγχαρητηρίων!

1 σχόλιο:

ikor είπε...

Παράδειγμα προς μίμηση είναι αυτή η πρωτοβουλία. Γιατί είναι ο ορισμός του "δημόσιου".

Μακάρι να ενθαρρυνθούν και να θεσπιστούν τέτοιες μορφές αυτοοργάνωσης και στη χώρα μας.