4 Φεβ 2009

Ερχεται το Sakshat


H Ινδία παρουσίασε το Sakshat, το φθηνότερο laptop του κόσμου: θα κοστίζει από 10$ (γύρω στις 500 ρουπίες ή 8 €) και φιλοδοξεί να βελτιώσει τις δεξιότητες εκατομμυρίων μαθητών. «Αν οι γονείς θέλουν να κάνουν ένα δώρο στα παιδιά τους, μπορούν εύκολα να το αγοράσουν», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ρ. Π. Αγκραουάλ. Τo Sakshat (η λέξη σημαίνει «μπροστά στα μάτια σου») παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων Αρτζούν Σινγκ στον ναό Τιρουπάτι του Χιντεραμπάντ. Αναπτύχθηκε από αρκετούς οργανισμούς, όπως η Επιτροπή Πανεπιστημιακών Υποτροφιών, το Τεχνολογικό Ινστιτούτου του Μαντράς και το Ινδικό Ινστιτούτο Επιστημών της Μπανγκαλόρ. Είναι λίγο μικρότερο από τα συνηθισμένα laptops, δεν είναι ακόμη εντελώς έτοιμο και αναμένεται να διατεθεί στην αγορά σε περίπου έξι μήνες. Έχει μνήμη 2 GΒ και συνδέεται ασύρματα με το Ίντερνετ. Για να είναι χρήσιμο ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, κατασκευάστηκε ώστε να μην καταναλώνει πολλή ενέργεια. Το Sakshat δημιουργήθηκε για να γεφυρώσει το «ψηφιακό χάσμα» μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός φιλόδοξου προγράμματος εκπαίδευσης μέσω του Ίντερνετ που θα συνδέσει 18.000 σχολεία και 400 πανεπιστήμια σ΄ όλη την Ινδία. *

Είπατε τίποτα κύριε Negroponte? Και όσοι εδώ στην Ελλάδα υπόσχονταν 1.300.000 φτηνούς λαπτοπ των 100$ (που έγιναν 200$) στα σχολεία?

Έγραφα πριν 2 χρόνια και ένα μήνα ακριβώς :

"Ο Τάσος Καφαντάρης θέτει στο άρθρο του ένα τελευταίο απλό ερώτημα στον Μιχάλη Μπλέτσα :

“τι θα συμβεί αν μέχρι την έναρξη της μαζικής παραγωγής (του OLPC) - ας πούμε το 2008 - οι Κινέζοι και η Intel βγάλουν φορητό με 100 δολλάρια?”

Και η απάντηση :

“Τότε … νικήσαμε! Θα έχουμε πετύχει το στόχο μας, που είναι ακριβώς η διάθεση προσιτού σε όλους εργαλείου για την κάλυψη του ψηφιακού χάσματος”.

Ειλικρινά απορώ με την , ας μου επιτρέψει ο κατά τα λοιπά αξιολογότατος έλληνας επιστήμονας, “ελαφρότητα” της απάντησης.

Δηλαδή όταν το ελληνικό κράτος - υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση, από ότι είναι βέβαιο- θα έχει δεσμευτεί να αγοράσει - χωρίς καμιά διαπραγμάτευση και με απευθείας και αδιαφανή διαδικασία - και να προσφέρει 1.300.000 OLPC στην ελληνική εκπαίδευση και κυκλοφορήσει ένα ανταγωνιστικό προϊόν στην αγορά ίσως και με πιο προχωρημένα χαρακτηριστικά και τεχνολογία, εμείς θα φωνάζουμε “ζήτω, νικήσαμε το ψηφιακό χάσμα” ??!!!

Τελικά έχω άδικο να πιστεύω ότι πίσω από το “νικήσαμε” κρύβεται και το “κονομήσαμε”?
Και τώρα που το "ανταγωνιστικό προϊόν" δεν κάνει 100 αλλά 10$ !!! Πόσο κονομήσαμε τελικά?

* από τα ΝΕΑ

5 σχόλια:

Γκιωνης είπε...

. Καλημέρα φίλε Στέφανε

. Νομίζω οτι είναι λίγο υπερβολικό το σχόλιο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε οτι η ομάδα τού laptop τών 100 € έκαναν σημαντικό έργο. Το συγκρίνουμε με την προηγούμενη κατάσταση κόστους τών μέχρι τότε laptops. Ως προς αυτό μπράβο τους. Το οτι η τεχνολογία προχωρά πιό γρήγορα από οτι τα γραφειοκρατικά ή επιχειρηματικά προγράμματα, αυτό ας το έχουν υπ' όψιν τους οι υπεύθυνοι που σπε3ύδουν να κλείσουν συμφωνίες.

. Και πάλι καλημέρα . . .

spallantzas είπε...

@Γκιώνη
Ποιο σχόλιο είναι υπερβολικό? Κανείς δεν αμφισβήτησε την προσπάθεια OLPC! Εκείνο που κατακρίναμε και τότε αρκετοί στοι διαδίκτυο, και σήμερα επιβεαιωνόμαστε ήταν από τη μια η αλλαζονία κάποιων της ομάδας OLPC ότι "εμείς είμαστε και κανείς άλλος" και δεύτερον αυτό που αναφέρεις και εσύ : η ελαφρότητα των "ιθαγενών" να μοιράζουν πράσινα gagdetakia στα σχολεία!

Πίστευε κανείς ειλικρινά τότε ότι η τεχνολογία δεν θα προχώραγε? Αν ναι , τότε ήταν πολύ αφελής!

spallantzas είπε...

Νομίζω δε πως η απάντηση Μπλέτσα τότε, έτσι όπως επιβεβαιώνεται πανηγυρικά σήμερα , τα λέει όλα! το μέγεθος της αλλαζονίας και της αφέλειας δεν περιγράφεται!

Elli είπε...

γενικά όσον αφορά το olpc η νοοτροπία ήταν ότι όσο πέφτουν οι τιμές των ημιαγωγών τόσο θα πέφτει η τιμή του. Μάλλον στην Κίνα έχουνε πέσει πολύ οι τιμές :-)

Πέτρος ΚΟΥΠΕΓΚΟΣ είπε...

Κοιτάξτε και κάποιες εξελίξεις που ανακοινώνει ο Νεγκρεπόντε και δεν είναι άσχετες με την νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε (αυτό παράλληλα με την ανακοίνωση της απόλυσης του μισού προσωπικού και της μείωσης του μισθού των υπολοίπων...)
http://news.cnet.com/8301-1001_3-10159166-92.html?tag=newsEditorsPicksArea.0

Προσπάθησαν να κάνουν κάτι καλό για τους πολλούς στα πλαίσια ενός κόσμου στα μέτρα των λίγων.
Προφανώς και ο "καπιταλισμός" χορτάτος και ο κόσμος καλύτερος για όλους είναι μια φανταστική ιστορία...

Από την άλλη μεριά, ο "φτηνός" υπολογιστής των ινδών ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να είναι τόσο φτηνός. Αυτό που εμφανίζεται "φτηνό" είναι το διαφορετικό άθροισμα των επιμέρους δαπανών κατασκευής τους σε αντιστοιχία άλλου νομίσματος, εργασιακών συνθηκών, όρων χρήσης, περιβαλλοντικού αποτυπώματος...
Ο "φτηνός" υπολογιστής είναι λογιστικά φτηνός.
Και όπως και άλλα πολλά αγαθά, ούτε είναι σίγουρα αυτό που χρειάζονται, ούτε μάλλον αρκεί...