13 Φεβ 2009

"Πατσ"μάνια!


Αυτή η ιστορία με το θάνατο του 53χρονου σε ασθενοφόρο, λόγω έλλειψης ηλεκτροδίων στο απινιδωτή του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ , δείχνει για άλλη μια φορά την τσαπατσουλιά της κοινωνίας μας και των ΜΜΕ να δημιουργούν "γεγονότα" παίζοντας με τον ανθρώπινο πόνο. Το ότι εκ των υστέρων αποδείχτηκε άλλη η αιτία θανάτου, κάνει το ζήτημα ακόμη πιο προκλητικό!

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση θα διαβάσετε στο 221.gr

Εγώ σε αυτά θα συμπληρώσω τα εξής :
  • Κατ' αρχήν είναι γνωστό σε όποιον ξέρει από πρώτες βοήθειες ότι ο απινιδωτής δεν είναι ο μόνος τρόπος (ούτε ο βασικός) καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης ενός ασθενούς. Αλλά ακόμη κι αν είναι απαραίτητος, είναι γνωστό ότι τα ηλεκτρόδια χρησιμοποιούνται για να μην πάθει ο ασθενής εγκαύματα στο στήθος! Πόσο σημαντικό όμως είναι να πάθει ένα απλό εγκαυμα ένας άνθρωπος, αν αυτό του σώσει τη ζωή? Δεν μπορώ λοιπόν να δεχτώ διασώστη του ΕΚΑΒ να λέει "έχασα τον ασθενή γιατί δεν είχα πατς" ! Τίθεται λοιπόν ένα σοβαρό θέμα εκπαίδευσης των διασωστών του ΕΚΑΒ.
  • Στα Νοσοκομεία υπάρχει όντως, όπως είπε χθες το υπουργείο, μια συγκεκριμένη διαδικασία εξοπλισμού των ασθενοφόρων με αναλώσιμα υλικά. Μόνο που δεν ακολουθείται πιστά, δημιουργώντας έτσι προβλήματα! Οι διασώστες του ΕΚΑΒ κινούνται κάθε μέρα σε έναν μεγάλο αριθμό νοσοκομείων, κύρια στις δύο μεγάλες πόλεις, και συνηθίζουν να παίρνουν - έτσι απλά - ότι χρειάζονται για το ασθενοφόρο, χωρίς χαρτιά, χωρίς υπογραφές και συχνά χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Η δε αδυναμία (η και αδιαφορία) των διοικήσεων των Νοσοκομείων να ελέγξουν την τήρηση της διαδικασίας οδηγεί συχνά σε περιστατικά σαν το πρόσφατο.
  • Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, κύρια τον τελευταίο χρόνο, παρατηρείται αυξημένη έλλειψη αναλωσίμων αλλά και φαρμάκων σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας. Αν αυτό συνδυαστεί με την διαρκή έλλειψη προσωπικού δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα πλήρους αποδιοργάνωσης της δημόσιας υγείας και είναι καθαρά θέμα τύχης και φυσικά ηρωικής προσφοράς των υγειονομικών αν ατυχή περιστατικά δεν συμβαίνουν συχνότερα. Αλλά για τον κύριο "τίποτα" και όσους προηγήθηκαν τα έχουμε πει.
Μήπως τελικά συμβαίνουν περισσότερα τέτοια περιστατικά και δεν τα μαθαίνουμε? Δεν είναι όμως το θέμα μας, θέμα δημοσιότητας. Γιατί τόσος θόρυβος για ένα περιστατικό σε ένα ασθενοφόρο, και τσιμουδιά για δεκάδες θανάτους μέσα σε μονάδες εντατικής θεραπείας?

Μήπως διαλέγουν κάποιοι επιλεκτικά κάποια περιστατικά για να δημιουργήσουν μια ψεύτικη εικόνα, να ρίξουν ευθύνες μόνο στην γραφειοκρατία και την κυβέρνηση από τη μια , αλλά - το κυριότερο - να πετύχουν την απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων? Μήπως είναι τελικά πρόκληση να εκμεταλλεύεσαι ένα ανθρώπινο γεγονός για να δημιουργήσεις ένα ψεύτικο πολιτικό γεγονός στα μάτια της κοινωνίας, παρακάμπτοντας την ουσία?

Και μήπως οι πολιτικοί προύχοντες αυτού του τόπου, που βγήκαν χτες στα παράθυρα μαζί με τους συνδικαλιστές, πρέπει επιτέλους να πάψουν να "παράγουν πολιτική " διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και του κάθε ανευθυνοπεύθυνου και πάντως υπαλλήλου ρεπόρτερ?

Δεν είμαι ο "ειδικός" να απαντήσω! Θα αναφέρω όμως την "ατάκα" ενός πιο ειδικού από μένα:

" Αν ήμουν προϊστάμενος του ΕΚΑΒ, η διευθυντής νοσοκομείου, η τέλος πάντων υπουργός, το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να στείλω αυτούς τους δυο διασώστες του εν λόγω ασθενοφόρου σπίτι τους" .

4 σχόλια:

fire and axe είπε...

Σωστά όλα όσα γράφεις.Μόνο που ο άνθρωπος χάθηκε από γαστρορραγία(επίσημη έκθεση του ιατροδικαστή).Μη μπλέκεις και με ιατρικά θέματα.Δε το παλεύεις.Άστο.

spallantzas είπε...

@doctor-K
σωστό και αυτό! μόνο που κάνει ακόμη πιο προκλητική τη στάση κάποιων συνδικαλιστών που ούρλιαζαν χθες στα κανάλια για πατς και ...πουτς!
γιατρός δεν είμαι! μηχανικός είμαι! χαζός πάντως δεν είμαι σίγουρα!

fire and axe είπε...

Μέσα είσαι.Πολλά πάτς-πολλά λεφτά.Πολλά λεφτά-πολλά λαμόγια.Πολλά λαμόγια-πολύ καυγάς.Πολύ καυγάς-λίγη δουλειά.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε θεωρώ ότι π΄ροκειται για τσαπατσουλιά, αλλά τακτική περιορισμού εξόδων. Απλά κάποια στιγμή θα έπεφτε αυτή η μείωση σε κάποιου το κεφάλι. θα δούμε κι άλλα εν καιρώ. Κάτι ξέρουν οι γιατροί και οι οδηγοί που φωνάζουν τοσα χρόνια πια.