13 Φεβ 2009

Πορτοκάλια εναντίον περιβάλλοντος...

Ένα άρθρο του ΠΟΛΙΣ με εξαιρετικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας, κύρια για το θέμα της χρήσης λιπασμάτων.

Ένας χυμός πορτοκαλιού μπορεί να μην παράγει όσο διοξείδιο παράγει ένα λίτρο βενζίνης αλλά .... δεν υπολείπεται όσο θα νόμιζε κανείς!!

Αυτό δεν αποτελεί "πρόσκληση" να σταματήσετε να πίνετε χυμούς πορτοκαλιού και φυσικά άλλων αντίστοιχων φρούτων ή απλώς αναψυκτικά, αλλά ίσως είναι χρήσιμο να γνωρίζετε το "αποτύπωμα" σας έστω και με αυτές τις απλούστερες από τις καταναλωτικές μας συνήθειες...

Επίσης, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι μόνο η μεταφορά των προϊόντων που εκπέμπει αλλά, στην περίπτωση της αγροτικής παραγωγής, σε σχεδόν 60% των συνολικών εκπομπών την ευθύνη την έχει η σύγχρονη αγροτική παραγωγή με τα λιπάσματα κλπ.

Σύντομα όλα τα προϊόντα, είτε από επιλογή μάρκετιγκ, είτε επειδή θα επιβληθεί από τη νομοθεσία, θα αναγράφουν στην ετικέτα τους και τις εκπομπές που παράγουν... Έτσι θα ξέρουμε ότι μια σκόνη πλυσίματος παράγει 800 γραμμάρια, ενώ τα παπούτσια Timberland από 10 έως 100 κιλά ανάλογα με το μοντέλο!

Περισσότερα εδώ (για τους γαλομαθείς)

Πολύ "συζήτηση" πάντως για αυτό το πρόβλημα και οι ελάχιστες αποτελεσματικές δράσεις, προκαλούν μάλλον βαθειά απογοήτευση καθώς η πρόσθεση των αριθμών είναι αμείλικτη σε σχέση με τους ρυθμούς που μεγενθύνεται η σχετική χιονοστιβάδα. Ενόψει αυτής, όχι για να αδιαφορήσετε ως αδύναμοι κρίκοι, αλλά αντίθετα για να αντισταθείτε, πιστεύουμε ότι τα πορτοκάλια είναι μάλλον ...αθώα.

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και σκέψου ότι η συζήτηση έγινε για τα πορτοκάλια. Πόσο μάλλον για το σύνολο των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων...