25 Μαΐ 2009

"Μη κυβερνητικές" παρεμβάσεις


«Θέλουμε να παροτρύνουμε τους Έλληνες να ψηφίσουν κατά περιβαλλοντική συνείδηση στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Η νέα Ευρωβουλή θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη μείωση των εκπομπών, για την προστασία της βιοποικιλότητας, για την αναθεώρηση του οικονομικού σχεδιασμού της ΕΕ. Οφείλουμε λοιπόν, εμείς οι πολίτες, να στείλουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανθρώπους που κατανοούν πραγματικά ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πάρεργο, αλλά μια ευκαιρία για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη»
Λίγο χοντροκομμένη και ...τσαπατσούλικη παρέμβαση του WWF στις ευρωεκλογές! Δεν νομίζετε? Το κατά τα λοιπά εξαιρετικό κείμενο- παρέμβαση για τις ευρωεκλογές, υποκρύπτει μια έμμεση, πλην σαφή, προτίμηση! Πόσο πολιτικά ορθό είναι, στα πλαίσια της κοινωνίας των πολιτών, μια διεθνώς καταξιωμένη "Μη κυβερνητική" οργάνωση να "παροτρύνει" τους πολίτες στο τι θα ψηφίσουν? Υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε άλλη χώρα?

Σε συνέχεια και του προηγούμενου ποστ, έχουμε αντιληφθεί τι παιχνίδι παίζεται και σε βάρος ποιου? Πόσο τελικά κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα η "πράσινη πρόταση" για την ΑΛΛΑΓΗ? Το έχει αντιληφθεί αυτός ο "ποιος" και οι ... καθ' ύλην αρμόδιοι? Έχουν σκεφθεί πως θα το αντιμετωπίσουν?

Γιατί εδώ δεν πρόκειται περί ...Τσιπρόφουσκας!

6 σχόλια:

bbchris είπε...

Απαντώντας σε συνδυασμό με το προηγούμενο post.

Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, ειδικά τα δύο που εναλλάσονται στην εξουσία, δεν εκφράζουν την σημερινή κοινωνία. Ούτε στο ελάχιστο. Γιατί δεν απαντούν πειστικά σε κανένα από τα ερωτήματα της κοινωνίας.

Δείχνουν από τις κινήσεις τους και τις δηλώσεις τους ότι το μόνο που τους ενδιαφέρουν είναι τα οφίτσια.

Η Νέα Διακυβέρνηση είναι κατάλοιπο της μετεμφυλιακής Δεξιάς χωρίς να προσπαθεί να το κρύψει.

Το Πασοκ πετάει ένα «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» αλλά για τον πολύ κόσμο είναι μέρος της βαρβαρότητας και όχι του Σοσιαλισμού. Ο κόσμος είπε ξεκάθαρα στον ΓΑΠ «Γιώργο άλλαξέ τα όλα», αλλά ο ΓΑΠ δεν πήρε το μύνημα; Δεν θέλησε; Αυτός το ξέρει. Ο κόσμος βλέπει τις ίδιες και τις ίδιες φάτσες, οι οποίες δεν έχουν να επιδείξουν κανένα έργο.
Νιετ. Ναδα. Τίποτα. Είχαν στη διάθεσή τους 8 χρόνια. Γιατί να πιστέψει κάποιος ότι θα τα καταφέρουν τώρα;

Κακά τα ψέμματα, τα δύο κόμματα εξουσίας είναι συνώνυμα με την ρεμούλα και τη διαπλοκή με το κεφάλαιο. Αυτό δύσκολα θ' αλλάξει πλέον στην συνείδηση του κόσμου. Φάνηκε από τις περασμένες εκλογές. 40% αποχή.

Οι πολίτες, επιλέγουν άλλες μορφές δράσης μακρύα από την μπόχα της κομματικής διαπλοκής. Οργανώνονται σε ΜΚΟ και σε τοπικό συλλογικό επίπεδο.
130.000 εθελοντές στην Ελλάδα έγραψαν οι εφημερίδες. Αλλά αγνοούνται από το κράτος. Γιατί άραγε;

Γιατί πάντα έρχονται σε αντίθεση με τα «θέλω» της κεντρικής εξουσίας.
Πάρε το παράδειγμα του Βοτανικού. Πάρκο με νόμο από το 1995 και ξάφνου προορίζεται για εμπορικό κέντρο και γήπεδο μιας Α.Ε.
130 είπαν όχι. Υπάρχουν πολλοί «130» στην Αθήνα που παλεύουν για μια ανθρώπινη πόλη. Κάθε περιοχή στην Αθήνα έχει μια τέτοια κίνηση πολιτών. Οργανώνουν ανοιχτές συνελεύσεις σε πλατείες, κάνουν δεντροφυτεύσεις, καθαρίζουν μοναπάτια, φυλάνε σκοπιές για φωτιές.

Κάπου εκεί ήρθε ο Συνασπισμός να «καπελώσει» το χώρο πολιτικά, αλλά δεν έπιασε το κόλπο, εξού και η ελεύθερη πτώση στα ποσοστά.

Οι οικολόγοι – πράσινοι ως πολιτική κίνηση έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι κάτι νέο που ξεπήδησε από εκεί μέσα.
Ο χώρος υπάρχει είναι σαφές. Μια βόλτα στο Πάρκο Che Guevara ένα Σαββατοκύριακο θα πείσει και τον πιο δύσπιστο.
Σίγουρα δεν είναι μικρός και ακόμα πιο σίγουρα δεν είναι μόδα.

Το πως θα εξελιχθεί θα το δείξει ο χρόνος.

Raindog είπε...

Ο ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται ότι «καπέλωσε» το θέμα του Βοτανικού, βγήκε και συγκρούστηκε (στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, στα ΜΜΕ, στο δρόμο) με όλο το πλέγμα των συμφερόντων (κατασκευαστικών εταιρειών, εταιρειών ΜΜΕ, Ομέρ Πριόνης-Κακλαμάνης, ποδοσφαιρικές ΠΑΕ) και βγήκε ηθικά και πολιτικά νικητής από αυτή τη σύγκρουση.

Όχι μόνος του βέβαια και όχι πάνω από τους πολίτες που αυτοοργανώθηκαν και πάλεψαν. Δίπλα τους στάθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με όλες του τις δυνάμεις και πλήρωσε και θα πληρώνει το πολιτικό κόστος. Και δεν μας πειράζει καθόλου που θα το πληρώσει (αν το πληρώσει τελικά, που δεν το πολυβλέπω) διότι στάθηκε όρθιος, πήρε το μέρος των πολιτών και των κινημάτων οικολογίας και δεν έκανε καμία ντρίπλα πολιτική προκειμένου να αποφύγει «το ποτήριον τούτο», δεν κρύφτηκε, δεν φυγομάχησε.

Αντιθέτως, την ίδια στιγμή, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συναγελάζονταν στα 100χρονα του ΠΑΟ με τα αφεντικά τους (μεταξύ των οποίων και ο κύριος Βωβός) σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα των πολιτών που ενδιαφέρονται για καλύτερη ζωή στις υποβαθμισμένες πόλεις μας. Και οι Οικολόγοι-Πράσινοι (μάλλον περισσότερο Πράσινοι απ' ότι Οικολόγοι) έλαμψαν δια της απουσίας τους (η μόνη συνεισφορά τους ήταν ένα ποδήλατο που χάρισαν στον «σχιζοφρενή δολοφόνο με το πριόνι» - Νικήτα Κακλαμάνη).

Τα ίδια έγιναν σε πάμπολλα μέτωπα που άνοιξαν για ζητήματα περιβάλλοντος και οικολογίας σε όλη τη χώρα. Να θυμίσω: παραλία Ελληνικού, πάρκο Κύπρου και Πατησίων, Λευκίμμη, λιθάνθρακας, πάρκο Χαριλάου Τρικούπη, Μαυροράχη Θεσσαλονίκης κ.λπ. κ.λπ. Παντού ο ΣΥΡΙΖΑ με όλες του τις δυνάμεις στήριξε τις κινήσεις των πολιτών που αγωνίζονταν για καλύτερο περιβάλλον, για ένα περιβάλλον πάνω από τα κέρδη των ιδιωτών και των εργολάβων που διαπλέκονται τόσα χρόνια με τα δύο μεγάλα κόμματα.

Και θα συνεχίσει να το κάνει, παρά το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών (το οποίο όμως πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλύτερο απ' αυτό που προσπαθούν να μας ψήσουν οι δημοσκοπήσεις ότι θα είναι) κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα των εργολάβων-ιδιοκτητών ΜΜΕ.

stefan είπε...

@Raindog
Μόνο που εδώ μιλάμε για τους Ο-Π και όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ! Στον οποίο ΣΥΡΙΖΑ να θυμίσω ότι ο Τρεμόπουλος ήταν υποψήφιος Νομάρχης Θεσ/νίκης πριν μερικά χρόνια!

Raindog είπε...

Ναι Στέφανε μιλάμε για τους Ο-Π, αλλά εσύ ανέφερες τα περί Τσιπρόφουσκας και ο b.b. chris περί καπελωμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τον Τρεμόπουλο, κάνεις λάθος, δεν ήταν υποψήφιος νομάρχης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν υποψήφιος νομάρχης συνεργασίας οικολόγων και ΣΥΝ (και όχι ΣΥΡΙΖΑ) πριν μπόλικα χρόνια, εν έτει 1998, όταν είχαμε μόλις καβατζάρει τα 30. Τότε ήταν άλλη ηγεσία στον ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόνο στα μυαλά των πιο ευφάνταστων και αισιόδοξων αριστερών.
Τότε, για να σου θυμίσω, όλοι "εθαύμαζαν" τα επιτεύγματα της σημιτικής διακυβέρνησης 1 χρόνο πριν τα χρήματα εξαφανιστούν από τα λαμόγια στη χοντρή μπάζα του χρηματιστηρίου.

spallantzas είπε...

@Raindog
Δεν κατάλαβα τη σχέση Τρεμόπουλου - Σημίτη - Χρηματιστηρίου.Αλλά δεν πειράζει!
Κατάλαβα ότι ο Συριζα αποτελεί μετεξέλιξη του ΣΥΝ προς το ... κουκουεδικότερον! γιαυτό μάλλον ο τρεμόπουλος από ροζ... πρασίνισε! :-)

Unknown είπε...

Μια πολύ καλή ενημέρωση για τους Μισθωτούς Κράχτες της Κονόμας [[ ΜΚΟ]] ας ανατρεξει στον σπουδαίο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ που δυστυχώς εφυγε πολύ νωρίς,Γ.ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗ,θα μαθει πολλά και τεκμηριωμένα....