Η νέα επιστήμη που μας προέκυψε σε αυτή την εκλογή λέγεται "αποχολογία"! Ξαφνικά ανακαλύψαμε στην Ελλάδα ότι έχουμε πολλούς ειδικευμένους ... "αποχολόγους"! Προκόπης, Καρατζαφέρης και ... Τσίπρας στην πρώτη γραμμή με ...ντοκτορά! Απείχαν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, απείχαν και αρκετοί του ΠΑΣΟΚ, απείχαν και οι νέοι ψηφοφόροι της Αριστεράς! Απείχαν γενικώς ο ένας στους 3+ πολίτες.
Αλήθεια σκέφτηκε κανείς από όλους αυτούς πόσο μπορεί να ενοχλεί έναν πολίτη όταν λες "δεν ήρθε να ψηφίσει ο ψηφοφόρος ΜΟΥ"? Τι είναι οι πολίτες ψηφοφόροι? Συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας ή μέλη συνδέσμων φιλάθλων με καρτα διαρκείας? Επειδή σε ψήφισαν μια φορά, είναι δεδομένο ότι θα σε ξαναψηφίσουν? Και τι θα πει "με την αποχή τους μας έστειλαν μήνυμα"? Κι αν το μήνυμα είναι "δε σε ξαναψηφίζω" πως θα το αντιμετωπίσουν?
Η σταθερή και μονότονη απάντηση που ακούμε τρεις μέρες τώρα είναι ότι "οι πολίτες απείχαν γιατί δεν εμπιστεύονται το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ"! Καινούργιο φρούτο και αυτό το "πολιτικό σύστημα" ! Τι είναι αλήθεια? Τα κόμματα? Το πολίτευμα? Η εκλογική διαδικασία? Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία? Το πολιτικό τουρλουμπούκι με τα ΜΜΕ και τους δημοσκόπους? Η λογική του "όλοι ίδιοι είναι"? Όλα αυτά μαζί?
Κάποιοι λένε πως οι πολίτες απείχαν από αδιαφορία! Αδιαφορία για τι? Για το μέλλον της κοινωνίας? Για το μέλλον των παιδιών τους? Για το πως ασκείται η πολιτική στην Ελλάδα? Έχουν λύσει οι πολίτες όλα τα προβλήματα τους και θεωρούν ασήμαντο να ασκούν το δημοκρατικό δικαίωμα της αντιπροσώπευσης τους?
Είχα γράψει πριν τις εκλογές, ότι κατά τη γνώμη μου η κοινωνία αποκτά σιγά σιγά, και τηρουμένων των αναλογιών ποιοτικά και ποσοτικά, κινηματικά χαρακτηριστικά της δεκαετίας του 80'. Νομίζω πως μια σωστή ανάγνωση των αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αποχής, επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό μου. Πρώτα και κύρια διότι, ύστερα από μια συντηρητική δεκαετία, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών κινείται και πάλι προς την πρόοδο. Αλλά όχι μόνο γιαυτό. Ο Τάκης Καμπύλης στη χθεσινή Καθημερινή ενισχύει αυτή μου την άποψη γράφοντας χαρακτηριστικά:
" Οι επικριτές της αποχής ίσως παραβλέπουν ότι η αποστασιοποίηση από έναν συγκεκριμένο τρόπο συμμετοχής στα κοινά δεν είναι ούτε πρόσφατη ούτε μεταφράζεται σε συνολική απαξίωση της δημοκρατίας (και πιθανότατα δεν πρόκειται για αδιαφορία).Μέσα σε μία 20ετία έχουν κλείσει οι οκτώ στις δέκα οργανώσεις βάσης των κομμάτων. Ο αριθμός των μελών τους έχει επίσης υποπολλαπλασιαστεί, ενώ οι κομματικές διαδικασίες και τα προγράμματα ελέγχονται αποκλειστικά από επαγγελματικά στελέχη και εμπειρογνώμονες (οι οποίοι συνήθως μετακινούνται και από κόμμα σε κόμμα). Αντίστοιχο φαινόμενο κυριαρχεί και στους άλλους φορείς συμμετοχής, για παράδειγμα στα συνδικάτα ή σε άλλες διαδικασίες της δημοκρατίας, όπως στις απεργίες.
Θα μπορούσαμε εύκολα να μιλήσουμε για αδιαφορία. Αλλά (όπως και στο παράδειγμα του αναγνωστικού κοινού) παρατηρούμε (επίσης) ότι δίπλα στους θεσμούς που φθίνουν δημιουργούνται παράλληλα νέοι πόλοι δράσης και συμμετοχής. Οι ελεύθερες παρεμβάσεις ομάδων μέσα από το Διαδίκτυο, η δημιουργία μπλογκ δράσεων και απόψεων (όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο), οι δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις και η έκρηξη σε όλη τη δημοκρατική Ευρώπη δεκάδων μορφών εθελοντισμού δεν μπορούν παρά να προσμετρηθούν σε μία νέα εποχή όπου η συμμετοχή αλλάζει πρόσωπο και ανακαλύπτει νέους δρόμους. Στο πλαίσιο μιας νέας διάστασης των σύγχρονων δημοκρατιών, της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών.
Με λίγα λόγια, ισχυρίζομαι ότι οι αιτιάσεις περί «αδιαφορίας» είτε ισχύουν συνολικότερα, δηλαδή συμπεριλαμβάνουν και τη μείωση του όγκου των χειροκροτητών στις κεντρικές κομματικές εκδηλώσεις, είτε αναγνωρίζουν τις ραγδαίες αλλαγές που έχουν συντελεσθεί, οπότε αντιλαμβάνονται και άλλες μορφές συμμετοχής που έχουν αναπτυχθεί."
Με απλά λόγια οι πολίτες δεν θεωρούν πλέον την ψήφο στις εκλογές κάθε τέσσερα η πέντε χρόνια μοναδικό τρόπο παρέμβασης τους στα κοινά. Επιλέγουν όλο και περισσότερο άλλες μορφές συμμετοχής για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων τους, μορφές που έχουν έντονα χαρακτηριστικά άμεσης δημοκρατίας. Ένα παράδειγμα : αν ένας πολίτης την Κυριακή των εκλογών, αντί να πάει να ψηφίσει, συμμετείχε στη δενδροφύτευση μιας καμμένης περιοχής, θα τον χαρακτηρίζαμε αδιάφορο?
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι πολίτες, πέρα από τις νέες μορφές συμμετοχής που επιλέγουν, απαιτούν όλο και πιο συστηματικά και από τους πολιτικούς φορείς να σέβονται και να λαμβάνουν υπόψη τους αυτή τη νέα συμπεριφορά, να ενθαρρύνουν και να στηρίζουν τέτοιες μορφές συμμετοχής, να εντάσσουν την άμεση συμμετοχική δημοκρατία στην πολιτική τους λειτουργία και τελικά να διαμορφώνουν και την πολιτική εξουσίας πάνω σε νέα συμμετοχικά πρότυπα! Αυτή η λαϊκή απαίτηση εκφράστηκε κατά έναν τρόπο και με την αποχή στις πρόσφατες εκλογές, κύρια από τους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους.
Είναι ζητούμενο πως θα ανταποκριθεί το "πολιτικό σύστημα" σε αυτή την απαίτηση. Είναι σχεδόν βέβαιο πως αν δεν ανταποκριθεί, θα ξεπεραστεί και θα ανατραπεί αργά η γρήγορα εκ βάθρων. Μια σημαντική μερίδα πολιτών στηρίζουν πολλά πλέον, όπως κι αν το διαβάσει κανείς, στον Γιώργο Παπανδρέου. Μην λησμονούμε φυσικά πως ο ΓΑΠ ήταν ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που έβαλε στην πολιτική του ατζέντα τις νέες μορφές συμμετοχής και την ενίσχυση της Κοινωνίας των πολιτών.
Ο Παπανδρέου έχει πλέον πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος ηγέτης της χώρας! Το ζητούμενο είναι να μην γίνει απλά ένας πρωθυπουργός μιας ακόμη αλλαγής, αλλά ο ηγέτης της ανατροπής και της συμμετοχής. Αυτό απαίτησαν οι πολίτες με την εκλογική τους συμπεριφορά και σοφά έπραξαν. Αυτό θα απαιτούν κάθε μέρα από εδώ και πέρα.
Υ.Γ. Φυσικά όλα τα παραπάνω ισχύουν για την Ελλάδα και το αναπόφευκτο γεγονός να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εκλογές ως "εσωτερική υπόθεση" και όχι ως "ευρω"υπόθεση. Όσα ισχύουν εδώ, δεν ισχύουν φυσικά στην υπόλοιπη Ευρώπη, που τα αποτελέσματα και η συμπεριφορά των πολιτών κινούνται προς τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Φυσικά η Ευρώπη είναι - ως συνήθως - 20 χρόνια μπροστά. Το θέμα είναι μην καταλήξουμε και εμείς μετά από 20 χρόνια στο ίδιο τέλμα.
9 σχόλια:
Καλά κάνει. Αφού του δίνουν το δικαίωμα να το κάνει, ας το κάνει. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι όσοι πήγαν για φραπέ δεν θα ψήφιζαν Καρατζαφέρη, Τσίπρα, Καραμανλή ή Παπανδρέου.
Οπότε, τζάμπα post.
@atma
Κανείς φυσικά δεν μπορεί να αποδείξει και το αντίθετο. Είναι όμως ενδιαφέρον να δούμε ποιοι και πόσοι από αυτούς που ψήφισαν ή δεν ψήφισαν, θα εμφανιστούν σε διαφορετικές συμμετοχικές διαδικασίες! Πίστεψε ... στο μέλλον θα είναι όλο και περισσότεροι...
αληθεια πιστευτε οτι ειναι πολλοι απο αυτους που δεν ψηφισαν που συμμετεχουν σε αλλες συμμετοχικες διαδικασιες?
εγω θεωρω πως οποιος συμμετεχει σε "διαφορετικες συμμετοχικες διαδικασιες" μπορει να αντιληφθει τη σημασια της γνωμης οπως αυτη εκφραζεται μεσω απο την εκλογικη διαδικασια.
δεν πιστευω πως ευκολα ενας ενεργος πολιτης, οχι απλα αρνειται να πει τη γνωμη του, αλλα πολυ περισσοτερο επιτρεπει στους εκαστοτε "αναλυτες" να την "αναλυσουν" αυτοι σμφωνα με το συμφερον τους -δικαιωμα που τους δινει απεχοντας.
@δήμητρα
Δεν το πιστεύω εγώ. είναι η πραγμα τικότητα. Από τη στιγμή που βρίσκει εκφράσεις συμμετοχής,που του δίνουν τη δυνατότητα να παρέμβει ανοιχτά και έτσι όπως αυτός επιθυμεί, δεν τον απασχολεί τί λένε οι άλλοι. Αλλωστε και στην κάλπη, όταν ψηφίζει, πάλι κάποιοι τον κατατάσσουν στο ένα η στο άλλο κόμμα. Ποιος μπορεί να το αποδείξει?
Οι πολίτες που δεν ψήφισαν, πρακτικά γύρω στο 30%, δεν είναι μια ενιαία ομάδα με κοινά χαρακτηριστικά. Άλλοι απλά είχαν κάτι άλλο να κάνουν στο τριήμερο και μπορούμε να πούμε ότι η αποχή τους ήταν περιστασιακή, άλλοι δεν ήξεραν τι να ψηφίσουν γιατί ο περιρρέων κενός πολιτικός λόγος τους έχει μπερδέψει, άλλοι υπάκουσαν στη μόδα γιατι αυτή τη φορά όσοι δεν ψήφισαν βρήκαν πρώτο τραπέζι-πίστα στις παρέες και στα media, και άλλοι γιατί πραγματικά συγκροτούν μια μονιμότερη πολιτική συμπεριφορά που οφείλεται στην αποστασιοποίηση των πολιτών από την αποθρασυμένη εξουσία. Αυτό το τελευταίο συμβαίνει και σε όσους ψήφισαν...
"ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ, ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΙΚΡΙΑ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ, ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΤΗΣ, ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ, ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ, ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ, ΤΩΝ ΑΓΟΝΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ, ΤΩΝ ΚΟΥΜΠΑΡΩΝ.
ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΣΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ.
ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ.
ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ ΜΕ ΠΑΧΥΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ GOLDEN BOYS, ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ.
ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΕΠΑΙΝΟΥΣΕ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΚΛΙΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ, ΕΝΩ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΦΙΣΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΦΕΡΝΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ.
ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΣΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΥ “ΜΕΙΩΣΕ” ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ, ΤΩΝ STAGE, ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 3-4 ΗΜΕΡΩΝ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ.
ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ ΨΗΦΙΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ, ΕΝΑ ΕΛΛΕΙΜΑ ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ ΑΥΞΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ, ΠΟΥ ΔΥΣΦΗΜΙΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ, Η ΙΔΙΑ ΤΟ ΜΕΙΩΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΑΣΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ.
ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΜΜΕΣΟΥΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΕΤΑΚ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΔΗΘΕΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ, ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ, ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΕΙΡΙΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΖΗΤΟΥΣΕ ΝΑ “ΜΑΤΩΣΟΥΜΕ” ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΖΗΤΟΥΣΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ, ΠΟΥ ΤΟ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΓΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.
ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.
ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΑΝ ΚΙΝΗΜΑ ΩΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ.
ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΑΝ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΑΝ ΜΟΝΗ ΘΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ."
Ναμαι και γω.Καλησπέρα.Δεν θα διαφωνήσω σε πάρα πολλα επι της ουσίας.Θα εκφρασω ομως την αποψη μου περι συμμετοχικότητος σε αλλες δραστηριότητες.Φοβάμαι πως οπως καθε αντιγραφή ,απο την μόδα μεχρι τον τρόπο διαβίωσης μας[αλλωστε τα ειδαμε τα χάλια μας,πόσο ετοιμοι ειμασταν για μεζονέτες]και στην προκειμένη περίπτωση ειμαστε υπερβολική σ'αυτό που λεγεται κοινωνική συμμετοχή στα δρόμενα,σε τρόπον ωστε να καταντήσει μια καρικατούρα η ολη υπόθεση και τις περισσότερες φορές να γίνεται προσπάθεια δημιουργίας μιας εικόνας -εν ολιγοις για το φαίνεσθαι-.Με παράλληλη αποξένωση του πολίτη απο την Πολιτική,οπου ειναι το κέντρο λήψης αποφάσεων.Η αυτονόμιση δραστηριοτήτων που αφορούν το σύνολο χωρίς την συνεργασία με την ''Πόλη'' στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν φερει αποτελέσματα για το κοινωνικό Σύνολο.
Και κάτι που με κάνει να πιστεύω πως ο τόπος αυτός θα αλλαξει μονο με βόμβα ΝΕΤΡΟΝΙΟΥ,ΠΡΟΥΠΌΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΘΕΊ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ''ΕΠΙΠΛΩΜΈΝΟΣ''απο μια νεα ''φάρα''.
Ο παπούς του νυν Υφηπουργού [φαντασμα]παιδείας Ταλιαδούρου,υπήρξαν,μαζί με τον Αλαμανη,δεξιός ο ενας Κεντρώος ο αλλος,οι δυο ΑΦΕΝΤΑΔΕΣ της Καρδίτσας.Τεράστια περιουσία και οι δύο.Οταν πέθανε λοιπόν και ανοιχθηκε η Διαθήκη του αναφερόμενος στον γιό του ,που θα επαιρνε την θεση του στον Υπουργικό θώκο,του ελεγε τα εξείς.
''Μεταξύ των λοιπών,σου κληροδοτώ και 15.000 πιστα κεφαλια''!!! Πρόκειται για γεγονός.Τωρα εσύ πες μου ,αν αλλαξε τίποτε!!!
@pasoksociety
Θα προτιμούσα να μην γράφεις κεφαλαία! Δεν φωνάζουμε εδώ, συζητάμε!
@Taspa
έχεις δίκιο εν μέρει. μόνο που στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή η "μόδα" δεν εκπορεύεται από τους ίδιους τους πολίτες. Στην Ελλάδα έχουμε και ένα άλλο κακό! Γουστάρουμε να μας καπελώνουν!
καλημέρα Στεφανε,Τελικά στο ιδιο καταλήγουμε,προκειμένου να χαίδεψουν αυτιά για δήθεν κοινωνία των πολιτών,δημιουργούν τις προυποθεσεις ,δημαγωγούν με στόχο την εκμεταλευση της καινοδοξίας,και το δόλωμα τσιμπάει.
Δημοσίευση σχολίου