9 Ιουλ 2009

Τέρμα η πλάκα...

" Ο Δήμος όφειλε (!!) να δηλώσει συμμετοχή στο εν λόγω έργο, καθώς αυτό είναι 100% χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ. Μετά την κατάθεση του αντίστοιχου τεχνικού δελτίου η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να προχωρήσει με επιφυλακτικά (!!) και προσεκτικά (!!) βήματα μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαριστεί ο τρόπος που θα γίνει και θα λειτουργήσει το site".

Τάδε έφη εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ο Δημήτρης Κωστούρος. Θετική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος καλοπροαίρετος την αντίδραση, αν και σε ένα ποσό της τάξης του 1,3 εκ. ευρώ δεν φτάνει η "επιφύλαξη" και η "προσοχή". Και επειδή ίσως κάποιοι να θεώρησαν ότι ... κάνω πλάκα με τα αλλεπάλληλα ποστ της εβδομάδας που πέρασε, τώρα που η Δημοτική Αρχή δια στόματος του ...αρμοδίου Κωστούρου δήλωσε "επιφυλακτική" και "προσεχτική", ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους!

Την ώρα λοιπόν που στο Ναύπλιο πανηγυρίζαμε για τον ... πακτωλό χρημάτων της ΕΕ που θα εισρεύσει στο Δήμο και θα επιτρέψει στους επισκέπτες του να παραγγέλνουν online μέχρι και την ... ξαπλώστρα τους στην κινητή καντίνα της Καραθώνας ή τα σουβλάκια τους στον Καλλίνη, εντελώς συμπτωματικά η ίδια πρόταση, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ποσό ακριβώς είχε κατατεθεί σε 20 τουλάχιστον άλλους Δήμους και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας. Επομένως η εν λόγω πρόταση δεν είναι κάτι που προέκυψε συγκεκριμένα για το Ναύπλιο, τις ανάγκες της πόλης και των τουριστικών φορέων της, αλλά μια πρόταση-αρπαχτή φασόν κάποιων εταιρειών, πού πόνταραν σε πολλά σημεία της Ελλάδας και ...όπου κάτσει (και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα κάτσει στο Ναύπλιο).

Την ίδια ώρα που οι "μέν" τζογάρουν με τα "τσάμπα λεφτά της ΕΕ" οι "δε", μέσω άλλου προγράμματος πλασσάρουν το ίδιο "προϊόν" σε επίπεδο επιχείρησης με πολύ λιγότερα χρήματα. Πιο συγκεκριμένα την εβδομάδα που διανύουμε δύο τουλάχιστον εταιρείες έχουν επικοινωνήσει με 400 τουλάχιστον τουριστικές επιχειρήσεις της Αργολίδας και τους προτείνουν ολοκληρωμένο τουριστικό πόρταλ με κόστος που κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά τις 10.000 €! Μάλιστα στο διαδίκτυο υπάρχουν και τα παραδείγματα προτύπων των προτεινόμενων πόρταλ, εδώ και εδώ.

Είναι λοιπόν εύλογη η απορία: Τι θα προτιμήσει ένας επιχειρηματίας του τουρισμού? Να περιμένει ένα χρόνο να δημιουργηθεί (αν εγκριθεί) ένα αμφίβολης ποιότητας και λειτουργικότητας site, που δεν θα ξέρει πόσο θα στοιχίσει να συμμετέχει στο μέλλον, ή να επενδύσει άμεσα σε ένα προσωπικό και με βάση τις πραγματικές του ανάγκες πόρταλ, το οποίο θα του προσφέρει άμεσα ανταποδοτικά οφέλη με γνωστό από την αρχή και σημαντικά μικρό κόστος? Και επειδή η απάντηση είναι δεδομένα μονοσήμαντη, είναι να απορεί κανείς τι άλλο εκτός από αρπαχτή μπορεί να είναι η πρόταση του 1,3εκ €, μια και η ίδια η πολιτεία με τις πολιτικές της καταδικάζει εκ των προτέρων σε αποτυχία την όποια πρόταση?

Λυπάμαι αν ο όρος "αρπαχτή" θίγει κάποιους επώνυμους συμπολίτες μας! Δεν έχει σημασία αν τους αφορά έμμεσα η άμεσα. Η πολιτική τους ευθύνη έγκειται στο γεγονός ότι συναινούν στην (τυχόν) κατασπατάληση χωρίς ουσιαστικό όφελος ενός σημαντικότατου ποσού στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης. Πρέπει να αντιληφθούν αμέσως ότι δεν πρόκειται απλά για ένα προκλητικά ακριβό πόρταλ, αλλά για ένα άχρηστο προκλητικά ακριβό πόρταλ.

Κι αν πραγματικά ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση των "τσάμπα χρημάτων" της ΕΕ για την ψηφιακή σύγκλιση, ας αποσύρουν τώρα την απαράδεκτη πρόταση που εκθέτει και το Δήμο και τους ίδιους, ας συγκαλέσουν μια ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ με αποκλειστικό θέμα την ψηφιακή σύγκλιση και ας ακούσουν τις προτάσεις των Δημοτικών παρατάξεων αλλά και των ενδιαφερόμενων φορέων. Αν αυτά τα χρήματα υπάρχουν διαθέσιμα , θα μπορούσαμε να κάνουμε θαυμαστά πράγματα για την πόλη μας, ξεκινώντας από ένα αξιοπρεπές γενικό πόρταλ που τόσο ανάγκη έχει το Ναύπλιο και φτάνοντας π.χ. μέχρι την ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης του Παλαμήδη που λίγοι εκτός Ναυπλίου γνωρίζουν την τεράστια αξία της.

Ας αποφασίσουν λοιπόν οι "άρχοντες" ότι καινοτόμες πολιτικές για την πόλη και τους πολίτες γίνονται μόνο με τη συμμετοχή όλων και τον ειλικρινή και δημόσιο διάλογο των άμεσα αλλά και έμμεσα εμπλεκομένων και όχι και με την ανταπόκριση στο ... σφύριγμα ενός περαστικού του τύπου "έλα να πιάσουμε την καλή"!
Και ειδικά στο χώρο της ψηφιακής σύγκλισης μην προσπαθούν να μας παραπλανήσουν! Είναι μικρός ο κόσμος της ψηφιακής κοινωνίας, όσο τεράστιο και αν φαντάζει το διαδίκτυο!

5 σχόλια:

bbchris είπε...

Tα 1.300.000 ευρώ για τη δημιουργία ενός portal δεν λένε τίποτα από μόνα τους.

Έχω διαβάσει 2-3 άρθρα στο παρόν blog και άλλα 4-5 σε άλλα Ναυπλιώτικα blogs ότι θα δώσει ο Δήμος Ναυπλίου 1.300, ενώ η δουλειά μπορεί να γίνει με 10.000...

Κανένας δεν μπήκε στον κόπο να μας πληροφορήσει τι δίνει ο ένας με 1.300.000 και τι ο άλλος με 10.000.
Γιατί, για να είναι το ίδιο πράγμα το αποκλείω.

Όπως είμαι σίγουρος ότι για να δίνει έγκριση η Ε.Ε. γι' αυτά τα χρήματα τόσο θα κοστίζει. Δεν είναι και τόσο χαζοί όσο τους πιστεύουμε.
Απλά στην Ελλάδα έχουμε μάθει να μην πληρώνουμε για τις υπηρεσίες και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το πόσα θα πληρώσουμε και όχι τι θα πάρουμε με αυτά που θα πληρώσουμε.

Eν κατακλείδι ένα portal των 10.000 με design "τσαρούχι - φουστανέλα - σουβλάκι με πίτα" και που στον 15ο επισκέπτη κρασάρει ο server, είναι πολύ ακριβότερο από ένα του 1.3 εκατ. ευρώ που θα έχει τις δυνατότητες του yahoo.com.

stefan είπε...

@b.b.chris
Το τεχνικό φυλλάδιο (28 σελίδες) το έχω στα χέρια μου, και τα όσα αναφέρω στηρίζονται σε αυτό. Αν κριθεί σκόπιμο , μπορεί να το σκανάρω και να το ανεβάσω.
Δεν είναι όμως αυτό το θέμα.
Σε αυτά που λες, σαφώς και δεν πρόκειται για το ίδιο περιεχόμενο με δυο διαφορετικές τιμές!
Τα δεδομένα είναι τα εξής :
1. ένα πρόγραμμα τρέχει στην κοινωνία της πληροφορίας και σε αυτό έχει κατατεθεί μια πρόταση για τουριστικό πόρταλ κόστους υλοποίησης (και όχι λειτουργίας) 1,3 εκ. ευρώ.
2. Αυτή η πρόταση έχει κατατεθεί αυτούσια σε 20 τουλάχιστον πόλεις και νομούς της χώρας.
3. Στις Ψηφιακές Συγκλίσεις τρέχει ταυτόχρονα ένα άλλο πρόγραμμα , πάλι για τουριστικό πόρταλ, σε επίπεδο επιχείρησης με κόστος από 7 έως 40 χιλ. ευρώ.ανα επιχείρηση και συνολική δαπάνη 108 εκ. ευρώ!
Αν αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με το ότι και η τελευταία πανσιόν του Ναυπλίου είναι συμβεβλημένη με ένα τουλάχιστον online συστημα κρατήσεων (είτε δικό της , είτε διεθνές, είτε τρίτου) δεν αποδεικνύουν το άστοχο έως προκλητικό της αρχικής πρότασης, τότε εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά!
Τι να τα κάνουμε αλήθεια τα yahoo.com στο Ναύπλιο, όταν δεν έχουμε μια ιστοσελίδα της προκοπής για την πόλη?

Ανώνυμος είπε...

Η μεγάλη διαφορά για το μεγάλο προτεινόμενο Portal είναι το project management

bbchris είπε...

Στέφανε, δεν αμφισβητώ την αλήθεια των γραφόμενών σου αλλά θέλω να επισημάνω ότι στα αντίστοιχα portal των πόλεων της Δύσης, μπορείς να βρεις οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεσαι ως επισκέπτης.

Γιατί να μην φτιαχτούν και αντίστοιχα τέτοια στην Ελλάδα;

Βέβαια όλα αυτά για να είναι χρηστικά πρέπει να ανανεωνονται καθημερινά, πράγμα που σημαίνει έξοδα.

alkis είπε...

@b.b. chris φιλε το blog μου ειναι δωρεαν αν το δεις ειναι ανωτερο και τα 10 000 ευρω υπερβολικα ειναι ιδιοκτητη της σελιδας σε προωθησα και σε εκανα παραπομπη μιλαμε για μασα
το βρηκα απο http://anemos5.blogspot.com/