11 Σεπ 2009

Μνήμη και άποψη στο διαδίκτυο

Στην blogoσφαιρα είναι γνωστό ότι έχουμε μνήμη γαϊδάρου. Όχι έπειδή είμαστε τίποτα υπερφυσικοί άνθρωποι από άλλον πλανήτη, αλλά επειδή πολύ απλά η ίδια η τεχνολογία του διαδικτύου μας το επιτρέπει! Scripta manent γαρ ! Οφείλω λοιπόν να θυμίσω τα γεγονότα της Καβάλας πριν από αρκετό καιρό καθώς και την τοποθέτηση του ΓΑΠ πάνω στο θέμα!

Σήμερα κάποιοι (εμπλεκόμενοι τότε, αλλά και άλλοι) ανέδειξαν και πάλι το θέμα, με αφορμή την υποψηφιότητα μιας εκ των βασικών τότε "δραστών" με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα! Σωστά μέχρι εδώ, γιατί δε πρέπει να ξεχνάμε και δεν ξεχνάμε στην blogoσφαιρα. Μέχρι εδώ όμως! Από εκεί και πέρα όσοι επιχειρούν σήμερα να εκμεταλλευτούν το γεγονός για να επιτεθούν προσωπικά στον ΓΑΠ, δεν διαφέρουν σε λογική σε τίποτα από αυτούς τους "πρασινοκαβαλάρηδες" που δημιούργησαν τότε το επεισόδιο.

Αν η εν λόγω κυρία, ζητώντας πια να είναι δημόσιο πρόσωπο, θέλει να μας δείξει - εδώ στο διαδίκτυο - πως έχει νέο πολιτικό ήθος, ας κάνει δημόσια την αυτοκριτική της. Σε τελική ανάλυση τούτη τη φορά θα την κρίνουν οι πολίτες! Η επίκαιρη πολιτική τοποθέτηση του ΓΑΠ που την αφορά είναι κατά τη γνώμη μου η εξής : " Όσοι ράβουν κουστούμια εξουσίας , να τα αφήσουν στη ντουλάπα".

Όσο για την ουσία της υπόθεσης, είναι προφανές ότι η "συγγνώμη" του τότε δεν έχει καμιά σχέση με την επιλογή του σήμερα! Όπως καμιά σχέση δεν έχει και η προσωπική ιστοσελίδα του Παπανδρέου με τις κομματικές διεργασίες του κόμματος ΠΑΣΟΚ. Αυτό το τελευταίο, τουλάχιστον για τους πολίτες του διαδικτύου θάπρεπε να είναι προφανές.

Σχετικά :

Η συγνώμη του Γ. Παπανδρέου

12 σχόλια:

pmitsiou είπε...

Έκανα μια προσπάθεια να ξαναθυμηθώ τα γεγονότα κι έπεσα σε διαδικτυακές μαύρες τρύπες: ιστολόγια που δεν υπάρχουν ή που έχουν γίνει "κλειστα".

Εγώ ένα έχω να πω, Στέφανε: Γαμώ τα κομματικά ένσημα, γαμώ!

spallantzas είπε...

@Παντελή
Ετσι νόμισαν, πως κλεινοντας τα ιστολόγια θα ...ξεχάσουμε. Ως γνωστόν όμως στο διαδίκτυο τίποτα δεν σβήνεται.

Argos είπε...

Θέλω να πιστεύω ότι δεν θεωρείς ότι είμαι ένας από αυτούς που "...όσοι επιχειρούν σήμερα να εκμεταλλευτούν το γεγονός για να επιτεθούν προσωπικά στον ΓΑΠ..." Δεν είχα τέτοιο σκοπό και αν είχα θα το έκανα σε άλλο επίπεδο.
Η συγκεκριμένη περίπτωση, ξέρεις πολύ καλά, έχει και έν απροσωπικό, ανθρώπινο κομμάτι. Στο post μου δέχομαι το προφανές, το ότι η πρόταση για την υποψηφιότητα της κυρίας έχει περάσει από τοπικό επίπεδο, απλά έχει εγκριθεί και από κεντρικό, ή όχι;
Η κυρία θα κριθεί αλλά όχι από την συγκεκριμένη στάση της που επέτρεψε σε ανθρώπους που δεν ψηφίζουν στην Καβάλα να δούνε μια πλευρά του εαυτού της. Οι συμπολίτες της θα την κρίνουν από άλλα κριτήρια, που αν τα στηρίξουν στο link που δίνεις (Kavalanet) θα είναι του κ@#$ου.
Το 2004 υπήρξαν πολίτες, ακόμα και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που ψηφίσανε τον Καραμανλή για την υπόσχεση να επανιδρύσει το κράτος. Σήμερα θα υπάρξουν πολίτες, από διάφορους του ΠΑΣΟΚ πολιτικούς χώρους, που θα ψηφίσουν ΓΑΠ για το δικό του όραμα. Κανένας δεν θέλει να απογοητευτεί ξανά.
Μην ψάχνεις εξωτερικούς εχθρούς. Ακόμα και αυτοί που διαφωνούνε πολιτικά μαζί σου είναι φίλοι σου. Στα λένε μπροστά σου και εκτίθενται και αυτοί κάθε μέρα με τον δικό τους τρόπο, άσε που δεν ψάχνουν οφίτσια. Το πρόβλημα βρίσκεται στους εσωτερικούς εχθρούς.

spallantzas είπε...

@Argos
Προφανώς και δεν εννοώ εσένα! Ξέρουν πολύ καλά αυτοί που τους εννοώ!
Δεν ψάχνω να βρω ούτε εξωτερικούς ούτε εσωτερικούς εχθρούς.
Θύμισα γεγονότα (δεν είδα αλλήθεια άλλον από το ... συνάφι μου να το κάνει) και ασκώ κριτική σε αυτό που ξεπερνά τα εσκαμμένα.
Και ξαναλέω : άλλο η συγγνώμη του τότε (και πολύ σωστή) άλλο η επιλογή του σήμερα (και πολύ λάθος)!

kaltsovrako είπε...

Στέφανε, θα ήθελα να γνωρίζω αν θεωρρείς πως εγώ ή η γυναίκα μου (ψιλικατζου) ήμαστε οι "εχθροί" του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Για να μπορέσω να ξεκινήσω τη συζήτηση. Ευχαριστώ.

bbchris είπε...

Stefan, το παρελθόν δείχνει το παρόν και το παρόν, το μέλλον, λένε οι πιο μορφωμένοι από εμένα.

Δέχομαι τις ειλικρινείς προθέσεις του ΓΑΠ.
Αλλά έχει παρελθόν στις «ομορφιές» επιλογής υποψηφίων.
Θυμήσου τις περασμένες εκλογές για νομάρχη, στο «χωριό» μας.

Δεν φτάνει να λέει ότι ΘΑ κάνει.
Και ο τωρινός, θα επανιδρύσει το κράτος έλεγε, κάποιοι αφελείς τον πίστεψαν, και είδαμε τα αποτελέσματα...

Η επιλογή των υποψηφίων είναι ένα δείγμα των προθέσεων.
Και αν πούμε ότι με τον Ντεμ... δεν ήξερε και δεν είχε προλάβει να «τ' αλλάξει όλα», τώρα δεν έχει καμία δικαιολογία.

Ας το ξαναπάρουν απ' την αρχή εκεί στο ΠΑΣΟΚ, αν θέλουν να έχουν μαζί τους το προοδευτικό και σκεπτόμενο κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας που παρεπιπτόνος είναι κάπου στο 25% του εκλογικού σώματος.
Αλλοιώς θα μείνουν να κυνηγούν ανεμόμυλους...

stefan είπε...

@kaltsovrako
Μπορείς ελεύθερα να ξεκινήσεις τη συζήτηση!
Θα ήθελα μόνο στην αρχή να μου αναφέρεις, σε ποιο σημείο του post μου αναφέρομαι συγκεκριμένα (επι λέξη ή από τα συμφραζόμενα) σε "εχθρούς του ΠΑΣΟΚ". Ευχαριστώ και εγώ.

stefan είπε...

@b.b.chris
Για μένα είναι το ίδιο ασήμαντη η συμμετοχή της εν λόγω κυρίας στο ψηφοδέλτιο με τη μη συμμετοχή του Σημίτη! Ο νοών νοείτο!

kaltsovrako είπε...

Λέει ο Argos: "Θέλω να πιστεύω ότι δεν θεωρείς ότι είμαι ένας από αυτούς που "...όσοι επιχειρούν σήμερα να εκμεταλλευτούν το γεγονός για να επιτεθούν προσωπικά στον ΓΑΠ..." Δεν είχα τέτοιο σκοπό και αν είχα θα το έκανα σε άλλο επίπεδο." ...και απαντάς: "Προφανώς και δεν εννοώ εσένα! Ξέρουν πολύ καλά αυτοί που τους εννοώ!"... Από τα παραπάνω συμφραζόμενα λοιπόν, έβγαλα αυτό το συμπέρασμα. Θα ήθελα, απλώς να ξεκαθαρίσουμε αυτό το ζήτημα, για να ξέρω τουλάχιστον εξ' αρχής, πώς μας βλέπεις, κι αυτό γιατί (από τα συμφραζόμενα πάλι) καταλαβαίνω πως θεωρείς πως τα δυο post (το δικό μου και της κωνσταντίνας, δηλ.) επιτείθνται στον κ. Παπανδρέου.

Τάσος

stefan είπε...

@kaltsovrako
Σε τέτοιες περιπτώσεις προσπαθώ πάντοτε να είμαι πολύ προσεκτικός και πολύ συγκεκριμένος σε οτι γράφω.Γράφω λοιπόν πως αυτοι (οι εμπλεκόμενοι και άλλοι, δηλαδή εσείς) ανεδειξαν τι θέμα και σωστά.Εκεί εννοώ εσάς. Μεχρι εκεί! Το ίδιο άλλωστε έκανα και εγώ, ακολουθώντας το παράδειγμα σας σε αντίθεση με τους συντρόφους μου που κατάπιαν τη γλώσσα τους, όπως και τότε που σας υπερασπίστηκα πεντακάθαρα και πάλισε πείσμα των πασόκων.
Από εκεί και πέρα είναι αυτοί που το εκμεταλλέυονται και σημερα όπως και τότε. Αυτοί είναι που επιτίθενται στον ΓΑΠ. Αν διαβάσετε το άρθρο μου τότε (υπάρχει το λινκ στο ποστ, θα καταλάβετε ποιους εννοώ) Για το ΠΑΣΟΚ δεν με απασχολεί! Τέτοιοι εμφανίστηκαν και στα σχόλια σας και αλλού.
Η ένσταση μου για τα δικά σας ποστ έγκειται μόνο στην τελευταία φράση του ποστ! Περίμενα δηλαδή από εσάς να σας είναι ξεκάθαρο ότι (δυστυχώς η ευτυχώς) άλλο ΠΑΣΟΚ και άλλο ΓΑΠ ... και τότε και τώρα!
Θεωρώ λοιπόν ξεκάθαρα πως ο τιτλος "η συγγνώμη του ΓΑΠ" είναι ατυχής, ενώ αυτός του Πάνου, είναι πολύ πιο συγκεκριμένος και εύστοχος, γιατί τονίζει αυτό ακριβώς που συμβαίνει.

kaltsovrako είπε...

Στέφανε, τότε σου οφείλω μια συγνώμη για το μπουκάρισμα μου και την σύγχιση μου. Βλέπεις, πολλοί τότε θεώρησαν πως ήμασταν βαλτοί, αρκετοί περισσότεροι μας τα "χώναν" και για άλλου είδους λόγους και όσον αφορά θέματα αξιοπρέπειας ελπίζω να καταλαβαίνεις πως είμαι κάπως "ευαίσθητος". Ακόμα κι αν πρόκειται να τα βάλω με κάτι που πολύ πιθανόν να είναι αρκετά δυνατότερο από εμένα.

Όσον αφορά την ταμπακιέρα τωρα. Ίσως να λές σωστά για την blog-όσφαιρα "Μέχρι εδώ". Όμως, μοιάζει να ξεχνάς πως κι αυτή αποτελείται από ανθρώπους, που με τη σειρά τους είναι και ψηφοφόροι.

Η ανάλαφρη γραφή μου τότε, εκτός από την οργή μου για όσα μου συνέβησαν, είχε σαν σκοπό να δείξει πως διαμορφώνονται οι συνθήκες να αναδεικτούν πολιτικά φυντανάκια αύριο-μεθαύριο στην επαρχία, που ένας απλός πολίτης αν δεν έχει συναναστραφεί μαζί τους δε θα καταλάβει ποτέ πως πρόκειται, στην καλύτερη, είτε για αντίγραφα του Ραν-Ταν-Πλαν, είτε στην χειροτερη, καιροσκόποι, τυχοδιόκτες και εκολαπτόμενα κούτσουρα (κοινωνικώς) από βλαχο-τζάκια.

Στην προκειμένη, είμαι σίγουρος πως η επιλογή της έγινε για λόγους επικοινωνιακούς, τύπου, νέα, φρέσκια, ιντερνετού με στόχο την νεολαία της περιοχής. Δεκτό. Μόνο που όσο με αφορά, και πίστεψέ με με αφορά (όπως νομίζω στην τελική πως θα έπρεπε να αφορά τον καθένα), για αυτήν ο πρόεδρος του Κινήματος ζήτησε συγνώμη (δείχνοντας τον τρόπο και το δρόμο) τη στιγμή που σε αυτόν τον τόπο δεν έχει ζητηθεί η παραμικρή συγνώμη για άλλα τεράστια πολιτικά εγκλήματα. Και σήμερα (χθες) βλέπω τους ανθρώπους του Κινήματος να την προτείνουν για μέλος του Κοινοβουλίου, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τη δήλωση του προέδρου τους. Εκεί είναι λοιπόν που διαφωνώ μαζί σου. Στο ότι η προσωπική ιστοσελίδα του Παπανδρέου δεν έχει καμία σχέση με τις κομματικές διεργασίες του κόμματος. Δεν ξέρω πως λειτουργούν οι μηχανισμοί μέσα σε ένα κόμμα, αλλά διάολε, μου μοιάζει λογικό και ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ -ειδικά απ' τη στιγμή που ορισμένοι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ έχουν προμετωπίδα στα blog τους το link με την προσωπική του ιστοσελίδα (που και εκεί το logo του ΠΑΣΟΚ είναι εμφανές ακόμη και σε άνθρωπο με καταράκτη τύπου Νιαγάρα)- πως έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί. Θα μου πεις βέβαια με τη σειρά σου και σωστά, "μα βρε αδελφέ, έχουν μπεί και πιο αμαρτωλοί σε ψηφοδέλτια". Ναι, μα μιλάω όπου γνωρίζω και κυρίως όπου και όσο με αφορά προσωπικά.

Για τα παιδιά που τότε μας την πέσανε και σήμερα κάνουν πως δεν ακούν πιστευω πως είτε έχουν καταλάβει πως δεν είχαμε κανένα σκοπό να κάνουμε σαχλαμάρες με το χώρο, είτε δεν θέλουν να "εκτεθούν" επειδή είναι νιώθουν πως αφού δικαιώθηκε ο "αγώνας" της κ. Τσακαλέρου και μάλιστα έπειτα από τέτοιο ατόπημα, όπου να ναι έρχεται και ο δική τους σειρά. Βλέπεις, η επαρχία δίνει πολλες δυνατότητες σε τέτοιου είδους πρακτικές.

Όσον αφορά την τότε "συγνώμη" και την επιλογή της κυρίας σήμερα, επέτρεψέ μου τουλάχιστον να αφορά εμένα και την γυναίκα μου. Ως πολίτη αυτής της χώρας που θεωρώ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ πως μπορώ να υπερασπίζομαι την τιμή και την υπόληψή μου και επιπροσθέτως να επισημαίνω κάποια πράγματα που με αφορούν προσωπικα σε ένα blog.

Υ.Γ.1
Η διαφορά στους τίτλους ανάμεσα στα post του Πάνου και της Κωνσταντίνας ήταν μια επιπλέον φράση-σχόλιο του Πάνου για τα τεκτενόμενα. Πώς γίνεται να διαφωνείς με τον τίτλο που δεν έχει σχόλιο και μάλιστα όταν το post είναι κυρίως αυτοαναφορικό;
Υ.Γ.2
"Για μένα είναι το ίδιο ασήμαντη η συμμετοχή της εν λόγω κυρίας στο ψηφοδέλτιο με τη μη συμμετοχή του Σημίτη!" Αυτό ξαναπέστο!
Υ.Γ.3
και πάλι συγνώμη. Ένοιωσα πολύ κοθώνι.

stefan είπε...

@kaltsovrako
Συμφωνούμε σε όλα,εκτός από το ΠΑΣΟΚ - ΓΑΠ. Το αυτονόητο θα ήταν να ταυτίζονται,αλλά στην Ελλάδα τα αυτονόητα είναι ακόμη ... οράματα. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον κάτι θα αλλάξει.
Όσον αφορά την ... φερέλπιδα υποψήφια αφού η ίδια επέλεξε,κατά δήλωση της, να κάνει τον προεκλογικό της αγώνα κύρια από το διαδίκτυο,ιδού πεδίον δόξης λαμπρό! Είμαι σίγουρος πως θα είναι σε ... καλά χέρια και θα δοκιμάσει την μνήμη μας αλλάκαι την ... έμπνευση μας! Αρκεί αυτή να είναι καθαρά πολιτική και όχι προσωπική,όχι δηλαδή ότι έκανε και η ίδια σε σας τότε!