23 Σεπ 2009

Περιφρόνηση

Άφησα μερικές μέρες να περάσουν να δω πως θα πάει το πράγμα. Δεν αντέδρασα (αν και τόκαναν άλλοι) ούτε στα σχόλια περί "συμπλεγμάτων" θέλοντας να δω μέχρι που θα φτάσει η κουτοπονηριά. Τώρα λοιπόν, λίγες ώρες πριν την "εκδήλωση" οφείλω να σημειώσω κάποια πράγματα, γιατί είμαι βέβαιος ότι θα τα βρούμε μπροστά μας σύντομα.

  • Μέχρι και χθες ψάχναμε να βρούμε περί τίνος τελικά πρόκειται. Είναι συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας? Είναι ανοιχτή εκδήλωση? Είναι προεκλογική συγκέντρωση κάποιου υποψήφιου? Τι είναι τελικά? Δεν έβγαινε συμπέρασμα, διότι οι προσκλήσεις ήταν ... αλλόκοτες. Πως είναι δυνατόν να καλείς ως Πρόεδρος της ΔΕΠ υποψήφιους και εν ενεργεία βουλευτές και όχι δημοτικούς συμβούλους? Πως είναι δυνατόν να καλείς Αντινομάρχη (όσο κι αν είναι αρμόδιος) και όχι Νομάρχη. Πως είναι δυνατόν να καλείς προέδρους συλλόγων γονέων σχολείων και να μην καλείς τις μαθητικές κοινότητες? Πως είναι τέλος δυνατόν να μην καλείς τα ίδια τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας? Τελικά χθες μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα ανακαλύψαμε ... προβοκάτσια της γραμματείας του Δήμου!
  • Ποιος είναι τελικά ο στόχος αυτής της "μάζωξης"? Κατά τον διοργανωτή είναι "οι λύσεις και οι αρμοδιότητες της κάθε βαθμίδας διοίκησης"! Να το μεταφράσω πολύ καλοπροαίρετα? "Δεν φταίμε εμείς, φταίνε (και θα φταίνε και στο μέλλον) άλλοι"! 
  • Γιατί προέκυψε αλήθεια τώρα η ανάγκη για "λύσεις και καθορισμό αρμοδιοτήτων"? Πάλι κατά τον διοργανωτή "γιατί είναι αρχή σχολικής χρονιάς"! Αλήθεια πόσες "αρχές σχολικής χρονιάς" έχουν περάσει από τότε που υπάρχει πρόβλημα σχολικής στέγης στο Ναύπλιο? Μήπως η φετεινή αρχή βολεύει καλύτερα από την επόμενη , που θα είναι αρχή σχολικής χρονιάς πριν από δημοτικές εκλογές? Μήπως τώρα που θα υπάρξει κυβερνητική αλλαγή ψάχνουμε να βρούμε καινούργια άλλοθι για πράγματα που (δεν) θα γίνουν?
  • Ποιο είναι αλήθεια το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Ναύπλιο? Είναι ακόμη μόνο η μεταστέγαση του 5ου Δημοτικού Σχολείου? Είναι η επέκταση του 4ου δημοτικού? Είναι οι αναρίθμητες αίθουσες προκάτ που έχουν πλημμυρίσει τα προαύλια όλων των σχολείων?  Είναι τα νηπιαγωγεία σε μαγαζιά? Είναι το οικόπεδο Καββεζού ή αυτό του ΚΕΜΧ? Είναι το μπλέξιμο των αρμοδιοτήτων? Ή είναι η παντελής έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού για το ποιες πραγματικά είναι οι ανάγκες σχολικής στέγης στην πόλη, όχι μόνο τώρα αλλά και σε ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας? Σχεδιασμός που είναι άγνωστη λέξη για την παρούσα (και όλες τις προηγούμενες) δημοτική αρχή σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στη σχολική στέγη. Σχεδιασμός, η έλλειψη του οποίου, αναπληρώνεται συνήθως με προχειρότητα, τσαπατσουλιά, κουτοπονηριά και ενίοτε τυχοδιωκτισμό. Και φυσικά μονίμως χαμένοι είναι οι πολίτες.
  • Τελικά τι θέλει να πετύχει ο διοργανωτής με αυτή την πρωτοβουλία? Εδώ δεν θάμαι καλοπροαίρετος (όντας και ... κομπλεξικός), αλλά στυγνά ρεαλιστής : " Εγώ ο όψιμος "πασόκος" που έχω συμμαχήσει με μια δεξιά δημοτική αρχή στο Ναύπλιο και έχω αναλάβει να "λύσω" τα προβλήματα της παιδείας στην πόλη, ψάχνω να βρω άλλοθι απεγκλωβισμού από ένα σίγουρο αδιέξοδο που ο ίδιος δημιούργησα τα τελευταία δύο χρόνια, υποσχόμενος ..πράματα και θάματα. Και αυτό το άλλοθι θα μου το δώσει η πανθομολογούμενη κυβερνητική αλλαγή. Αλλαγή που ή θα λύσει τα προβλήματα, οπότε καλά κάνω και είμαι "πασόκος" ή δεν θα τα λύσει, οπότε καλά κάνω και είμαι με τη δεξιά πλειοψηφία! Δηλαδή ότι και να συμβεί από εδώ και πέρα, εγώ θα είμαι κερδισμένος και προπάντων δεν θα έχω ευθύνες για ότι συνέβη στο παρελθόν"!
Και τώρα νομίζει πως μας έπιασε όλους ... Κώτσους! Γιατί νομίζει πως "όλοι στραβά αρμενίζουμε" όπως λέει ο ίδιος! Λάθος φίλε μου! Γιαυτό και το μόνο που σου αξίζει τελικά είναι η περιφρόνηση. Και αυτό θα εισπράξεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και απόψε, από όσους πραγματικά νοιάζονται για την πόλη και τους πολίτες!

Υστερόγραφο 1 : Κόμπλεξ κατωτερότητας έχει αυτός που όταν χάνει, δεν δίνει το χέρι αναγνωρίζοντας την ήττα! Μπάσκετ παίζεις και ξέρεις τι εννοώ!
Υστερόγραφο 2 :  Προς όσους απόψε τάξουν λαγούς με πετραχήλια! Προσέξτε γιατί έρχεται σκάνδαλο τέτοιο, που όσα κουβεντιάζουμε σήμερα θα μοιάζουν στην κυριολεξία αστεία! Δύο λέξεις μόνο : Πανεπιστήμιο - Δαλαμανάρα!

1 σχόλιο:

katerina είπε...

Έχεις απολυτο δίκιο. Ο αγωνας, ο κάθε αγώνας, πολιτικός, κοινωνικός, επιχειρηματικός, αθλητικός, κρινεται απο την στάση του ηττημένου. Ειναι η μεγάλη ώρα. Στην ήττα δειχνεις αυτό που εισαι, όχι στην νικη.

Περιεργο, και εγώ το ίδιο θέμα "διαπραγματευομαι" σήμερα, ίσως λίγο πιο ...πλατιά.