25 Σεπ 2009

Ευθύνες , αξίες και ... χαντάκια!

"Άκουσα αρκετά από κάποιους που ξεπέρασαν και όρια. Φιέστες πολιτικών δεν έγιναν. Προπαγάνδα κομματική δεν υπήρχε για να σταλούν mail. Ευθύνες περισσότερες επωμίστηκα."

Αυτό είναι το κατά Δημήτρη Κωστούρο ζουμί της προχθεσινής συζήτησης. Έτσι είναι πράγματι! Γιαυτό και όντως η συζήτηση μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένη.
Τι τελικά έγινε χθες? Το τι δεν έγινε, το λέει ό ίδιος! Κανείς υποψήφιος βουλευτής ή εκπρόσωπος κόμματος δεν εμφανίστηκε, αν και είχαν κληθεί όλοι και αν και εκεί στόχευε κυρίως η πρωτοβουλία, πάντα κατά τα λεγόμενα του ίδιου (" Παραμονές εκλογών άρα και οι πολιτικοί πιο "κοντά μας".Έχετε ακούσει κάποιον να τοποθετηθεί για τη σχολική στέγη?"). Το γιατί δεν ήρθαν είναι ... προς διερεύνηση. Σίγουρα πάντως δεν είναι μόνο το φορτωμένο προεκλογικό τους πρόγραμμα.

Τι συζητήθηκε? Τα αναφέρει περιληπτικά ο ίδιος: 
  1. Χωροταξική ανακατανομή των σχολείων διότι κάποια παρουσιάζουν μεγάλο συνωστισμό τη στιγμή που γειτονικά τους σχολεία έχουν πολύ λιγότερα παιδιά. Αλήθεια πόσα χρόνια το ξέρουμε αυτό? Και ποιος ευθύνεται γιαυτό?
  2. Τα σχολεία που έχουν προβλεφθεί στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως. Αλήθεια αυτές οι επεκτάσεις γιατί καθυστερούν? Τι εκπαιδευτικές μονάδες έχουν προβλεφθεί? Τι χώροι άθλησης? Πόση είναι η συνολική έκταση που ωφελείται ο Δήμος από τις επεκτάσεις αυτές και σε τι διατίθεται?
  3. Πιθανή χωροθέτηση σε όμορα οικόπεδα εκπαίδευσης και αθλητισμού στην επέκταση σχεδίου πόλεως στη Γλυκειά έτσι ώστε να αυξηθούν οι χώροι και οι υποδομές. Τώρα θα το κάνουμε αυτό? Γιατί δεν έγινε μέχρι τώρα? Τι γίνεται αλήθεια με τους χώρους άθλησης στην περιοχή Κούρτη?
  4. Οικόπεδα που υπάρχουν και έχουν χαρακτηρισθεί χώροι εκπαίδευσης. Τι ακριβώς προβλέπει το νέο ΓΠΣ? Επαρκούν οι προτεινόμενοι χώροι εκπαίδευσης για μια προβλεπόμενη πόλη 40.000 κατοίκων τα επόμενα 20-30 χρόνια?
  5. Να εξετασθούν τα στοιχεία τα αριθμητικά των Δημοτικών για να δούμε τα μελλοντικά στοιχεία για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Μήπως και αυτό έπρεπε να το έχουμε κάνει ήδη? Και έτσι να υλοποιείται το νέο ΓΠΣ?
  6. Στατικές μελέτες στα παλιά Σχολικά συγκροτήματα. Σωστό κι αυτό, αλλά γιατί δεν έχει γίνει τόσα χρόνια?
  7. Το 2015 να έχουμε ένα από τα καλύτερα σχολεία στην Ελλάδα στην επέκταση του σχεδίου πόλεως στη Γλυκειά. Σχολείο που θα έχει τις απαραίτητες αθλητικές , τεχνολογικές , οικολογικές και εργαστηριακές υποδομές. Εδώ δεν θα κάνω κανένα σχόλιο ...
Είναι φανερό ότι η συζήτηση κινήθηκε - σε μεγάλο ή μικρό βαθμό, δεν έχει σημασία - προς τη σωστή κατεύθυνση. Μήπως έγραφα πάνω κάτω τα ίδια χθες? Μήπως τα ίδια προτείνει χρόνια τώρα η "Αλλη Πρόταση"? Μήπως για τα ίδια αγωνίζονται οι φορείς της Σχολικής Κοινότητας? Προς τι λοιπόν τα παράπονα για "κάποιους που ξεπέρασαν τα όρια" στην δημόσια κριτική τους ως προς τον τρόπο και όχι ως προς το περιεχόμενο? Μήπως θάπρεπε να γίνει αντιληπτό ότι η υπεύθυνη στάση κάποιων σε αυτό που επιδιώχτηκε να γίνει έφερε το τελικό θετικό αποτέλεσμα?

Τα προβλήματα λοιπόν είναι λίγο πολύ γνωστά. Και οι λύσεις είναι γνωστές! Το ζητούμενο είναι η υλοποίηση και εδώ η ευθύνη είναι σε αυτούς που έχουν την εξουσία. Σε αυτούς τους ίδιους ανήκει και η ευθύνη των τόσων χρόνων  απραξίας. Και - καλώς η κακώς - ο Δημήτρης Κωστούρος ανήκει και στους πρώτους και στους δεύτερους.
Επειδή λοιπόν κατηγορήθηκα ευθέως - και με άκομψο τρόπο - για προσωπική εμπάθεια, οφείλω να πω τα εξής:
  • Στην κοινωνία του 21ου αιώνα δεν ψάχνουμε ούτε για μεσσίες, ούτε για "μάνα εξ ουρανού" για να λύσουμε τα καθημερινά προβλήματα, όπως αυτό της σχολικής στέγης. Μπροστά στο τέλμα που ονομάζεται ελληνική δημόσια διοίκηση, ψάχνουμε για συμμαχίες πολιτών και των αντιπροσώπων τους που μπορούν και θέλουν να λύσουν τα προβλήματα και να αποκρούσουν κάθε είδους συντεχνία, συμπαιγνία και συμφέρον. Συμμαχίες με καθαρές κουβέντες και πάνω στο τραπέζι, συμμαχίες που θα θέσουν κοινά αποδεκτούς στόχους, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, μηχανισμό παρακολούθησης και διαδικασία απόδοσης ευθυνών ή ευσήμων! Με δυο λέξεις ψάχνουμε και επιδιώκουμε την κοινωνική λογοδοσία. Αυτές οι συμμαχίες δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν "πολιτικές αποχρώσεις", γιατί απλά στην Ελλάδα του 2009 τα κόμματα και οι εκφραστές τους αδυνατούν δυστυχώς να κατανοήσουν τη νέα δυναμική της κοινωνίας. Όποιος με τόλμη και ειλικρίνεια αποδέχεται αυτή τη λογική είναι σύμμαχος των πολιτών. Όποιος όχι, θα βρεθεί σύντομα και ανεπιστρεπτί στο περιθώριο. Αγαπητέ Δημήτρη προχτές αποδέχτηκες εκ των πραγμάτων αυτή τη λογική! Αν φανείς συνεπής στο μέλλον σε αυτή, τότε όλοι , και εγώ πρώτος από όλους, θα πρέπει να αποδεχτούν το ρόλο που σου αναλογεί στην κοινωνική συμμαχία, αλλά και εσύ το δικαίωμα των πολιτών στην λογοδοσία. Και λογοδοσία δεν είναι μόνο η ψήφος κάθε 4 χρόνια.
  • Το πρόβλημα της σχολικής στέγης (και όχι μόνο) στο Ναύπλιο δεν είναι πρόβλημα έλλειψης οράματος "για το τέλειο σχολείο του 2015"! Το πρόβλημα της σχολικής στέγης, όπως και όλα τα άλλα καθημερινά προβλήματα (νερό, σκουπίδια, δημόσιοι χώροι, πολιτισμός, αθλητισμός), είναι πρόβλημα αδυναμίας (ή και επιλογής, και αυτό είναι το χειρότερο) υλοποίησης των αυτονόητων. Αυτονόητων εδώ και δεκαετίες. Και όσο και καλοπροαίρετος να είναι κανείς, δεν μπορεί να λησμονεί ότι γιαυτό φταίνε αυτοί που είχαν και έχουν την εξουσία εδώ και 20  χρόνια (και δεν εξαιρώ κανέναν σε όλα τα επίπεδα).  Και σε αυτούς ανήκεις δυστυχώς αγαπητέ Δημήτρη. Αν τώρα αποφασίσεις να διαφοροποιηθείς ουσιαστικά στο μέλλον, θα κριθείς και πάλι από την κοινωνία. Προς το παρόν πρέπει να μάθεις να δέχεσαι την δημόσια κριτική, όντας δημόσιο πρόσωπο και μάλιστα αιρετός και να μην ψάχνεις προσωπικές εμπάθειες πίσω από αυτήν. Τα προβλήματα είναι κοινά, οι στόχοι πρέπει να είναι κοινοί, τα παιδιά μας θα ζήσουν στην ίδια πόλη και αλίμονο αν δήθεν προσωπικές αντιθέσεις μπαίνουν πάνω από το αυτονόητο που έπρεπε να έχει γίνει ...χτες.
  • Πράγματι, ύστερα και από την προχθεσινή συζήτηση, οι ευθύνες που επωμίστηκες είναι περισσότερες. Επιλογή σου ήταν και την αποδέχτηκες. Κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει γιαυτό. Δεν ξέρω αν αυτό επεδίωκες (δεν ξέρω πως θα ήταν με την παρουσία πολιτικών εκπροσώπων) αλλά έτσι έγινε. Και έγινε έτσι γιατί βρέθηκες, εσύ μόνος από την πλευρά της "συμπολίτευσης", αντιμέτωπος με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Ήταν προφανές ότι έτσι θα γινόταν. Ο χρόνος θα δείξει αν θα φανείς συνεπής. Και ο χρόνος μετράει και τώρα αμείλικτα. Πρώτος σταθμός το Γενάρη! Ένα είναι βέβαιο : η συνέπεια ανταμείβεται πάντοτε από τους πολίτες!
  • Και κάτι τελευταίο. Στη ζωή μου έχω μάθει, με κόστος συχνά, να βάζω το κοινό συμφέρον πάντα πάνω από το προσωπικό. Έχω μάθει να κρίνω και να κρίνομαι, έχω μάθει να διαλέγομαι και να σέβομαι την διαφορετική άποψη και το δικαίωμα του άλλου να την έχει. Έχω μάθει προπάντων να συμμετέχω ισότιμα με όλους. Απεχθάνομαι την ιδιοτέλεια και τη συναλλαγή. Για τις αξίες μου αυτές συχνά ναι ... ξεπερνάω και τα όρια, πάλι με προσωπικό κόστος, υπερασπιζόμενος και τον εαυτό μου και κάθε συμπολίτη μου που διεκδικεί μαζί μου τα αυτονόητα. Κάποτε μου είπες "υπάρχει ένα χαντάκι ανάμεσα μας, ας μην το ανοίξουμε άλλο"! Το στοίχημα φίλε δεν είναι να μην το ανοίξουμε άλλο, το στοίχημα είναι να το κλείσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όπως και κάθε άλλο "χαντάκι" που συναντάμε μπροστά μας. Σε αυτό, να σαι βέβαιος, θα με βρεις πιστό σύμμαχο. Στο αντίθετο θα με βρεις αμείλικτο εχθρό!
  • Τελεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: