11 Οκτ 2009

Συμπεράσματα ... Συγκρίσεις


Σαράντα οκτώ ώρες μετά την δική μου (και πολλών άλλων) αντίδραση για το opengov.gr δεν υπάρχει καμιά επίσημη αντίδραση, παρά μόνο ... διορθώσεις στα αυτονόητα ( ασφάλεια, ανάρτηση στο primeminister.gr , δήλωση απορρήτου, αφαίρεση πολιτικής δραστηριότητας), αλλά και αυτές ...στο πόδι, επιβεβαιώνοντας απλά του λόγου το αληθές και διογκώνοντας την εικόνα περί τσαπατσουλιάς.  Μέσα από τα ποστ που ανέβηκαν για το θέμα στην blogoσφαιρα θεωρώ πως έγινε ένας πολύ σημαντικός και παραγωγικός διάλογος για το θέμα - και όχι μόνο- αλλά το σημαντικότερο, έγινε καθαρό ποια θα είναι η στάση της blogoκοινότητας απέναντι σε κακές συμπεριφορές και λάθος επιλογές της νέας κυβέρνησης και μεμονωμένων μελών και ...υπαλλήλων της.

Πολύ εύστοχα  συνοψίζει ο trianta:


"Ρωτάω λοιπόν, ποια είναι η αξία των πολιτών που μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία; Βλέπει κάποιος διάθεση ανοχής;
Μήπως το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης συμμετοχής τους δείχνει κάποια πράγματα σε επαγγελματικά πολιτικά στελέχη και σε επαγγελματίες δημοσιογράφους;
Μήπως ως συμπλήρωμα στην επόμενη παράγραφο (από την προσωρινή σελίδα του Πρωθυπουργού) …
Θα ακολουθήσουν σταδιακά ανάλογες διαδικασίες και για τις υπόλοιπες θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου αυτό είναι δυνατό.
… πρέπει να προστεθεί «και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των ενδιαφερόμενων πολιτών»;"

Εγώ απλά θα συμπληρώσω αυτή την ... ιστορία με κάτι για σύγκριση, για να φανεί ξεκάθαρα ότι δεν μπορούμε να μην είμαστε αυστηροί σε τέτοια θέματα. Δείτε μια συνήθη προκήρυξη θέσης διευθυντή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Μιας θέσης που κινείται κάπου μεταξύ πολιτικής και τεχνοκρατικής υφής (φαίνεται ξεκάθαρα στα απαιτούμενα πρόσοντα), μιας προκήρυξης που αναφέρει συγκεκριμένα τη θέση, τα προσόντα,τα κριτήρια αξιολόγησης και τον τρόπο επιλογής.

Για να αντιληφθούν κάποιοι ότι το "οραματιζόμαστε τα αυτονόητα" εμείς το εννοούμε πραγματικά και δεν το διαπραγματευόμαστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: