" ... αυτό που έχει σημασία είναι να δουν οι πολίτες τη διαφορά στην πράξη. Να τους πείσουμε ότι είμαστε σε θέση να αναλάβουμε ευθύνες και να δώσουμε λύσεις κι όχι μόνο να μιλάμε γι΄ αυτά. Προσωπικά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχω έτοιμο συγκεκριμένο σχέδιο για τη διάσωση των δασών και μπορώ να το εφαρμόσω αύριο. Όμως, όταν καλείσαι να συμμετάσχεις σε μια κυβέρνηση, χρειάζεται να συμφωνήσεις στο πλαίσιο. Κανένα σχέδιο για τα δάση δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν συμφωνηθεί ένα πλαίσιο δράσης κι αυτό ισχύει λίγο πολύ για όλα τα θέματα. Θέλω να πω ότι εκτιμώ και σέβομαι τις προσπάθειες που κάνει ο Γ.Παπανδρέου για να φέρει το περιβάλλον στο επίκεντρο, αλλά το κόμμα στο οποίο ανήκω αρνήθηκε τη συμμετοχή μας κι εγώ ανήκω σ΄ αυτό, δεν αιωρούμαι στο πολιτικό σκηνικό."
Η επίσημη τοποθέτηση της Μ.Βασιλάκου για το θέμα της συμμετοχής της στην Κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα της διαφορά νοοτροπίας των Πράσινων στην Ευρώπη και των συντρόφων τους στην Ελλάδα.
Δεν είμαι από αυτούς που απλά θεωρούν ότι ο ΓΑΠ "τους έστειλε αδιάβαστους με την επικοινωνιακού χαρακτήρα πρόταση του, ξέροντας ότι δεν θα δεχτούν". Είμαι βέβαιος ότι την εννοούσε την πρόταση! Τώρα αν κάποιοι τους οποίους εξουσιοδότησε την έκαναν κάπως ...τσαπατσούλικα, είναι μια άλλη ιστορία που δεν με αφορά.
Το σημαντικό είναι πως το κόμμα των Οικολόγων - Πράσινων έδειξε στην πράξη, για μια ακόμη φορά, την αδυναμία της "ελληνικής αριστεράς" να τολμήσει να συμμετέχει στην εξουσία και να εφαρμόσει έστω πτυχές των θέσεων της. Συμπτώματα ίδια με αυτά του ΚΚΕ και πολύ περισσότερο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Πράσινοι δείχνουν στην πράξη - κατά τα πρότυπα των άλλων αριστερών κομμάτων- να θεωρούν ιδιοκτησία τους την "πράσινη πολιτική", σε αντίθεση με τα όσα σωστά διακηρύττουν ότι "ο περιβάλλον μας αφορά όλους".
Η κυρία Βασιλάκου, έχοντας την εμπειρία της Αυστρίας και του τοπικού κοινοβουλίου της Βιέννης στο οποίο πολιτεύεται, αποδεικνύει με τα λόγια της πως οι Πράσινοι πρέπει να αποδέχονται τις προκλήσεις κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις, γιατί απλούστατα το κυρίαρχο ζήτημα της πολιτικής τους, η περιβαλλοντική κρίση, είναι πρόβλημα όλων και όχι των προοδευτικών, είναι πρόβλημα συνυφασμένο με την οικονομική κρίση και η διέξοδος από τη μια προϋποθέτει διέξοδο και από την άλλη.
Οι Οικολόγοι - Πράσινοι δυστυχώς απάντησαν πολύ νωρίς αρνητικά στο ερώτημα που είχα θέσει στις 25 Μαΐου σε τούτο εδώ το ιστολόγιο. Αλήθεια πως πιστεύουν πως θα συμβάλλουν στη "δημιουργία 5.000.000 εκατομμυρίων πράσινων θέσεων εργασίας που υπόσχονταν στο προεκλογικό τους σποτ τον Ιούνιο? Η πως θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις στις πράσινες συγκοινωνίες? Και πως θα φτάσουμε σε 40% πράσινη ηλεκτρική ενέργεια το 2020? Εκτός αν αυτά γίνουν μόνο στην υπόλοιπη Ευρώπη και όχι στην Ελλάδα.
Χάθηκε μια πολύτιμη ευκαιρία, ένα κομμάτι της ελληνικής αριστεράς να ξεφύγει από τη μιζέρια της διαμαρτυρίας και του περιθωρίου. Ευκαιρία που φοβάμαι θα στοιχίσει ακριβά στο κόμμα των Πρασίνων στο μέλλον. Το ερώτημα είναι αν επηρεάσει αρνητικά τη γενικότερο ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης στην Ελλάδα.
9 σχόλια:
Από που κι ως που προέκυψαν "αριστερά" οι χρυσογελασμένοι;
Από τις δεξιές ψήφους που πήραν;
Μην τρελαθούμε κιόλας!
@anemo
Σωστό σχόλιο! Αλλά άλλο ηγεσία και άλλο ψηφοφόροι. Γιαυτό και στην προκειμένη περίπτωση η άρνηση φοβάμαι πως θα πληρωθεί πολύ ακριβά!
Συγγνώμη Στέφανε, πάλι διαφωνώ.
Άν οι οικολόγοι ήταν στη Βουλή, ίσως και έπρεπε να το σκεφτούν, τότε εξάλλου οι έδρες του ΠΑΣΟΚ θα ήταν σαφώς λιγότερες και η συνεργασία κομμάτων μια καινούργια σελίδα στην ελληνική πολιτική ιστορία. Τώρα με αυτές τις συνθήκες η συμμετοχή των Οικολόγων-Πράσινων στην κυβέρνηση θα ήταν πολιτική αυτοκτονία γι αυτούς.
Όσο για τους χαρακτηρισμούς περί χρωμάτων της ψήφου και ονοματολογοπαιγνίων δύο παρατηρήσεις:
- η πολυσυλλεκτικότητα δεν έβλαψε κανένα κόμμα μέχρι τώρα
- ο κοντόφθαλμος φανατισμός, έστω και σε βαθυπράσινες αποχρώσεις, έβλαψε πολλούς.
@DeGreece
Το ζητημα αγαπητή μου είναι αν τελικά κάνεις πολιτική για την "πάρτη σου" ή για τους πολίτες!
Πάντως το αν θα ήταν πολιτική αυτοκτονία ή όχι δεν θα το μάθουμε τελικα!
Εκείνο που θα μάθουμε σίγουρα, θα είναι το ποσοστό τους στις επόμενες εκλογές.
Όσο για το τελευταίο, δεν διαφωνούμε!
Στέφανε, πρέπει να πω πως δεν παίζεσαι! Σε ένα άρθρο σου τα είπες όλα και ξεκαθάρισες το τοπίο με τους ΟΠ. Κατ' αρχήν παραβλέπεις αυτό που λέει η Βασιλάκου "όταν καλείσαι να συμμετάσχεις σε μια κυβέρνηση, χρειάζεται να συμφωνήσεις στο πλαίσιο". Ποιο ήταν το πλαίσιο στην περίπτωσή μας? Οι ΟΠ μιλούσαν για προγραμματική σύγκλιση πριν τις εκλογές και όχι να πάνε να πάρουν τα πόστα. Προγραμματική σύγκλιση σημαίνει συζήτηση και όχι μόνο μεταξύ ηγεσιών αλλά και στην βάση, Μας φαντάζεσαι να συζητάμε με το τοπικό ΠΑΣΟΚ Κορινθίας για την πράσινη ανάπτυξη? Γνωρίζεις τους ανθρώπους? Οι ΟΠ δεν είναι κόμμα ειδικών, αν το ΠΑΣΟΚ θέλει ειδικούς η ελεύθερη αγορά έχει πολλούς. Μια χαρά είναι και η Μπορμπίλη. Ποιες πολιτικές θα εφαρμοστούν είναι το ερώτημα και όχι ποιοι θα τις εφαρσμόσουν. Εμείς οι ΟΠ θα στηρίξουμε πολιτικές και έξω από τα υπουργεία. Υστερα, εσύ όταν υπογράφεις ένα συμβόλαιο δεν πρέπει να συμφωνήσεις στους όρους ή υπογράφεις εν λευκώ και μετά βλέπεις? Το έργο το έχουμε ξαναδεί με τον Ευθυμιόπουλο άλλωστε... Τώρα λες πως οι ΟΠ "θεωρούν ιδιοκτησία τους την "πράσινη πολιτική". Οι ΟΠ λένε πως με την παρουσία τους πρασινίζουν και τα άλα κόμματα. Ο Παπανδρεόυ μίλησε για την πράσινη ανάπτυξη μετα τους ΟΠ, και βεβαίως μετα τον Ομπάμα, τον ΟΗΕ, και ένα σωρό συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη που τα λένε χρόνια. Εδώ στην Ελλάδα τα ανακαλύπτουμε αυτά 20 χρόνια μετά.
Πιθανόν να θεωρείς βέβαια πως πρέπει να πάμε όλοι στο ΠΑΣΟΚ για να ξεμπερδεύουμε, αυτό είναι μιά άποψη.... Επειδή βιάστηκες να μαντέψεις την τύχη των ΟΠ (Ευκαιρία που φοβάμαι θα στοιχίσει ακριβά στο κόμμα των Πρασίνων στο μέλλον.Το ερώτημα είναι αν επηρεάσει αρνητικά τη γενικότερο ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης στην Ελλάδα) αναρωτιεμαι μήπως είσαι σίγουρος και εσύ, αν όσα λέει ο Παπανδρέου δεν πρόκειται να γίνουν. Εμείς οι ΟΠ ευχόμαστε να γίνουν. Το ερώτημα είναι όμως, για να γίνουμε πιο πρακτικοί, πως εννούν την πράσινη ανάπτυξη οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ όπως ο Πνευματικός της Κορίνθου (χέρι-χέρι με τον Μπεγλίτη. Θυμίζω το αδιέξοδο των σκουπιδιών και τους τεμενάδες όλως των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ στον περιφερειάρχη με τον δεματοποιητή του. Μας φαντάζεσαι εμάς τους ΟΠ της Κορίνθου να μας διορίσει ο Πνευματικός στην καθαριότητα, για να ασχοληθούμε με την δεματοποίηση? Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ μετους δημάρχους του? Θα τους ξαναδώσει χρίσμα?
Βέβαια ενδιαφέρον έχουν και άλλες απόψεις με τις οποίες συμφωνείς. πχ θα ήθελα να μάθω τι σημαίνει δεξιά ψήφος κλπ κλπ.
Βέβαια καταλαβαίνω πως πραγματικά λυπάσαι που δεν έγινε μια κάποια συνεργασία. Και εγώ θα ήθελα στις εκλογές ΠΑΣΟΚ 152 και ΟΠ 8! Τι να κάνουμε όμως δεν μας τα φέρνει όπως θέλουμε η κολοζωή! Τωρα όμως τι έχεις πάθει και θες να μας θάψεις νωρίς νωρίς?
@Ευ.Σπινθάκη
Βαγγέλη ξέρεις ότι σε πολλά(αν όχι σε όλα) από αυτά που λες συμφωνώ. Όμως δεν είναι αυτό το θέμα του ποστ, όπως δεν ήταν και του προηγούμενου.
Είναι πιο σημαντικό το πρώτο μέρος της δήλωσης Βασιλάκου και όχι το δεύτερο. Και είμαι σε θέση να γνωρίζω τι ακριβώς εννοεί.
Τώρα για το πότε και ποιος μίλησε πρώτος στην ελλάδα για πράσινη ανάπτυξη,άστο κι αυτό. Απλά να πω μην μπερδεύουμε την οικολογία (που έχει ιστορία 20 χρόνων όντως) με την πράσινη ανάπτυξη.
Τέλος για τις έδρες,εγω θα προτιμούσα 149 και 9 και 9. Και μετά να δω και τον Χρυσόγελο και τον Κουβέλη στη κυβέρνηση. Αλλά όπως ξέρεις ,η κάλπη είναι πόρνη!
Τελος πάντων ,καλά να πάτε, το εύχομαι ειλικρινά,και στο μέλλον και να μην κολλήσετε καμιά συριζίτιδα.
Χάθηκε πάντως μια πολύ καλή ευκαιρία!
Αγαπητέ @Άνεμε με έκπληξη παρατηρώ οτι τα σχόλια σου, τώρα τελευταία, έχουν πυκνώσει εναντίον των ΟΠ, καθώς και οτι ξεχυλίζουν από εμπάθεια και κακοβουλία. Αυτή η γραμμική, της εις άτοπον απαγωγή (δεν είναι αριστερά, άρα είναι δεξιά) δεν σε τιμά και ούτε είναι το εξυπνότερο επιχείρημα του κόμου. Καλώς φίλε μου ... αλλά η ενασχόλησή σου με τον Σύριζα, ειδικά σε συνθήκες "εκλογικής μάχης" δεν νομίζω οτι δικαιολογεί την κατρακύλα ενός σοβαρού (νόμιζα) και ενεργού πολίτη. Εκτός αυτού, η "εκλογική μάχη" τέλειωσε φίλτατε. Ο κόσμος είναι μικρός και οι γέφυρες φιλίας και συνεργασίας είναι μπροστά μας... μην τις κόβεις έτσι άτσαλα και άγαρμπα.
@Στέφανε, επειδή διακρίνω μια κάποια προσπάθεια για αντικειμενική κρίση σχετικά με το θέμα που δημοσιεύεις, σε παρακαλώ διάβασε την ανάρτηση στο tvxs και θα επανέλθω. Στο μεταξύ πρόσεξε αυτά που σου γράφει ο Ευ. Σπινθάκης.
http://www.tvxs.gr/v22887
Το ερώτημα ουσίας είναι: Ένα σοβαρό κόμμα, που προσβλέπει σε συναινέσεις και συνεργασίες προτείνει ανάληψη υφ. περιβάλλοντος, χωρίς διάλογο, με προσωπική πρόταση σε ένα άλλο μέλος ενός άλλου κόμματος, μια (1) μέρα πριν ορκιστεί η κυβέρνηση ;; Για να κάνει τι, ο υφ. ;; την γλάστρα ;; ή το καμμένο χαρτί που πάει κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων.
Αν θέλει συνεργασία το Πασοκ, εδώ είμαστε για να προτείνει πλαίσιο διαλόγου, και εδώ είναι (το Πασοκ) για να προτείνουν οι ΟΠ συνεργασία και πλαίσιο διαλόγου.
Η όλη ιστορία μου θυμίζει το γνωστό: "Κορώνα χάνεις. Γράμματα κερδίζω".
Πολύ άσχημα άρχισε το Πασοκ ... ή ακριβώς έπραξε όλο τούτο, με επικοινωνιακή μαεστρία μάλιστα, για να ναρκοθετήσει κάθε προσπάθεια συνεργασίας με τους ΟΠ στο μέλλον, ώστε νάχει τα νότα του καλυμμένα ;;;
Αγαπητέ Στέφανε
Θεωρώ ότι η πρόταση που έγινε στη Βασιλάκου από το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο πολύ μεγάλο φάουλ του ΓΑΠ, ως πρωθυπουργού. Είναι πολιτικά απαράδεκτο να προτείνεις την ανάληψη ενός Υπουργείου σε ένα στέλεχος άλλου κόματος, χωρίς προγραμματική σύγκλιση. Γνωρίζω ότι η πρόθεση του ΓΑΠ μπορεί να μην ήταν κακή, όμως η πράξη αυτή μου θυμίζει μέρες του 65.
"Η ίδια -εμμέσως πλην σαφώς- ανέφερε ότι χρειάζονταν από τους Οικολόγους Πράσινους να της πουν: «Τράβα εσύ, κι εμείς είμαστε μαζί σου», προκειμένου να δεχθεί την πρόταση. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο καταλληλότερος χειρισμός θα ήταν το κόμμα να δηλώσει πως «καταρχάς αντιμετωπίζει την πρόταση θετικά, αλλά μια οριστική απάντηση θα μπορεί να επιτευχθεί μόνο βάσει διαλόγου και μιας στοιχειώδους συμφωνίας σε βασικά ζητήματα»."
Αυτά (από το TVXS) για μένα επιβεβαιώνουν δυστυχώς πλήρως τα όσα γράφω στο ποστ μου! Πολύ περισσότερο δεοι αποφάσεις του συνεδρίου τις οποίες γνωριζα :
" στις πρόσφατες -προεκλογικά- αποφάσεις του συνεδρίου, σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα δεν θα συμμετείχε σε μία ανάλογη συνεργασία, εάν δεν συνέτρεχε ζήτημα σχηματισμού κυβέρνησης. Άλλωστε, βάσει των ίδιων θέσεων, δεν θα ήταν ενδεδειγμένη μία κυβερνητική συνεργασία, εφόσον το κόμμα θα βρίσκονταν εκτός Βουλής. Παράλληλα, το συνέδριο έθετε το ζήτημα μιας προγραμματικής συμφωνίας ως βασικής προϋπόθεσης για κυβερνητική συνεργασία."
Το τρίτο λοιπόν που εσείς ισχυρίζεστε ως πρωτεύον ,είναι το τρίτο! Το τριτεύον! Αλλά τι νόημα έχει αυτό,αν υπάρχει απόφαση ότι "δεν συμμετέχουμε ....έτσι κι αλλιώς"?
Σας ευχαριστώ πάντως για το διάλογο! Αν η πρόταση ήταν ένα επικοινωνιακό τρικ,δεν θα κουβεντιάζαμε τόσο πολύ ! Έτσι δεν είναι?
Δημοσίευση σχολίου