13 Οκτ 2009

Μη βιάζεστε!

Διακρίνω αυτές τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης ένα δικαιολογημένο εν μέρει... άγχος των κυβερνητικών στελεχών να παράξουν άμεσα έργο που θα βρει θετική ανταπόκριση από την κοινωνία. Κάποιοι έχουν κλειστεί στα γραφεία τους και το ψάχνουν και καλά κάνουν. Κάποιοι άλλοι αναλώνονται σε βιαστικές... ακυρώσεις, αναστολές και σκέτες καταγγελίες προηγούμενων πολιτικών . Κάποιοι τρίτοι φοβούνται να αγγίξουν "καυτές πατάτες". Και μπορεί η γενικής εικόνα της κυβέρνησης (κυρίως λόγων των πρωτοβουλιών του ίδιου του ΓΑΠ) να φαίνεται θετική, αλλά πίσω από την κουρτίνα καιροφυλακτούν εκρηκτικά μίγματα προβλημάτων.

Όλοι δείχνουν να προσπαθούν να ασχοληθούν με όλους και με όλα, λες και τους έβαλε κάποιος (ο ΓΑΠ?) το μαχαίρι στο λαιμό να φτιάξουν την ιδανική κοινωνία εδώ και τώρα! Έχω την αίσθηση ότι αυτή η λογική θα φέρει (αν δεν έχει ήδη) σύντομα γκάφες ολκής ή νέα αδιέξοδα. Η καθημερινότητα του πολίτη και η λύση χρόνιων προβλημάτων δίνει πόντους θετικής ανταπόκρισης στην κοινωνία. Όμως η αποσπασματική επίλυση κάποιων θεμάτων, χωρίς σχεδιασμό, προτεραιότητες και τελικά μηχανισμό ελέγχου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε μια κοινωνία όπως η ελληνική με τα τόσα διαρθρωτικά προβλήματα, γεννά πολύ γρήγορα νέα προβλήματα, πιο σύνθετα και πιο δυσεπίλυτα από τα πρώτα.

Θα συνιστούσα λοιπόν στους υπουργούς και στα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη να θέσουν προτεραιότητες και να ασχοληθούν αυτό τον πρώτο καιρό με λίγα και καλά! Παράλληλα να βάλουν ομάδες εργασίας να δουλέψουν σκληρά πάνω στο σχεδιασμό και τους μεσομακροπρόθεσμους στόχους, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προδιαγραφές υλοποίησης. Ταυτόχρονα να βάλουν στην καθημερινή τους ατζέντα (πάλι μέσα από ομάδες δουλειάς ειδικών στο θέμα ανθρώπων) την υλοποίηση της πραγματικής κοινωνικής διαβούλευσης και λογοδοσίας, της πραγματικής δηλαδή συμμετοχής των πολιτών. 

Να γίνει επιτέλους καθαρό ότι τούτη τη φορά οι "πόντοι" αποδοχής από την κοινωνία δεν θα προκύψουν μέσα από τα τηλεοπτικά παράθυρα και τις δημοσκοπήσεις, αλλά από την άμεση τριβή με την κοινωνία και τους πολίτες. Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε κάτι σε αυτόν τον τόπο.
Ελπίζω οι προγραμματικές δηλώσεις του ΓΑΠ στο τέλος της εβδομάδας, να δώσουν ένα μπούσουλα σε αυτό που εννοώ.

4 σχόλια:

deGreece είπε...

Το σχόλιό μου είναι σήμερα λίγο διαφορετικό, έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε...

Διακοπή
Το έργον των θεών διακόπτομεν εμείς,
τα βιαστικά κι άπειρα όντα της στιγμής.
Στης Ελευσίνος και στης Φθίας τα παλάτια
η Δήμητρα κ' η Θέτις αρχινούν έργα καλά
μες σε μεγάλες φλόγες και βαθύν καπνόν. Αλλά
πάντοτε ορμά η Μετάνειρα από τα δωμάτια
του βασιλέως, ξέπλεγη και τρομαγμένη,
και πάντοτε ο Πηλεύς φοβάται κ' επεμβαίνει.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης


Μετάνειρα («Διακοπή»)
Μυθολογικό πρόσωπο. Σύζυγος του Κελεού και μητέρα του Τριπτολέμου και του Δηιφώντος. Οταν η Δήμητρα αναζητούσε την κόρη της Περσεφόνη, φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Κελέου. Για να τον ευχαριστήσει αποφάσισε να κάνει αθάνατο το γιο του Δηιφώντα. Οταν όμως αποπειράθηκε να τον περάσει μέσα από τις φλόγες για να καούν οι θνητές σάρκες του, η Μετάνειρα -παρεξηγώντας τις προθέσεις της Δήμητρας- έβαλε τις φωνές με αποτέλεσμα να προκληθεί ταραχή μέσα στην οποία κάηκε ο άτυχος Δηιφών. Σε αυτό το μύθο αναφέρεται το ποίημα «Διακοπή»

ΥΓ Μην παρεξηγηθεί το θέμα των 'θεών', δεν αναφέρομαι στους αρχηγούς(ο), μακρυά από μένα... Αναφέρομαι στις καλές προθέσεις.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εγώ αντίθετα πιστεύω ότι κινούνται γενικά σε μία σωστή κατεύθυνση. Ορισμένοι έχουν ακόμα να οργανώσουν τις αρμοδιότητες και τις υπηρεσίες τους. Κάποιοι άλλοι άρχισαν να προβάλλουν τμήματα των στόχων τους, χωρίς να χρησιμοποιούν δημοσιογραφικές πηγές, αλλά μιλώντας απευθείας σε δημοσιογράφους. Έτσι, είδαμε για τα κρατικά οχήματα, έτσι είδαμε για τη σχετική περιβαλλοντική και οικονομική σχεδίαση κλπ.

Στέλιος είπε...

Στέφανε έχεις δίκιο σε γενικές γραμμές, όμως καμιά φορά το να τρέχεις από την αρχή είναι καλύτερο: πιστεύω ότι αν κάποια πράγματα πήγαιναν ξανά "με τον αραμπά", όπως επί ΝΔ, σύντομα η καθημερινή ρουτίνα των υπουργείων θα τα "έθαβε" και ίσως ποτέ να μην ξεκινούσαν. Καλύτερα κάποια πράγματα να γίνονται με το "καλημέρα σας" και να διορθώνονται στην πορεία, παρά να μην ξεκινούν καθόλου και να μετατίθενται στο διηνεκές του χρόνου. Ο "κουρασμένος" όλο έλεγε ότι θα κάνει μικρή κυβέρνηση και όλο το ανέβαλε. Αν δεν σχεδίαζε την κυβέρνησή του μικρή από την αρχή και ο Γιώργος, ίσως να φτάναμε στο τέλος της 4ετίας και ακόμη να είχαμε 45 υπουργούς.

aristos είπε...

Ο Κος Πρωθυπουργος, ως “αμερικανοτραφης” λειτουργει-δουλευει & σκεφτεται με τις αμερικανικες και οχι μονο πρακτικες “project management’. Αυτο δεν ειναι και τοσο κακο. Το κακο ειναι ειναι οτι αυτα που κανει δεν τα εχει σχεδιασει-μετρησει-υπολογισει η δεν γνωριζει πως να τα κανει.
Exει λοιπον καταρτησει μια λιστα θεματων (tasks) στο μπλοκακι του & καθημερινα σβηνει ενα-ενα τα θεματα (done), θεωροντας πως υλοποιηθηκαν.
Για παραδειγμα, ειχε πει προεκλογικα θα φερω τον Ασεμπιγιο και τον εφερε, ετσι εσβησε την εκκρεμοτητα (done), ειχε πει διαφανεια στις προκυρηξεις των γενικων γραμματεων ολα στο διαδικτυο (done) κλπ.
Με αυτον τον τροπο λοιπον ολα DONE, ολα καλως καμωμενα.
Του διαφευγει ομως οτι ενα προγραμμα (project) συμφωνα με τις βασικες αρχες του project management (βλεπε wikipidia
http://en.wikipedia.org/wiki/SMART_(project_management)
θα πρεπει να ειναι SMART:
S Specific Significant, Simple
M Measurable Meaningful, Manageable
A Attainable Appropriate, Achievable, Agreed, Assignable, Actionable, Action-oriented
R Relevant Realistic, Results/Results-focused/Results-oriented, Resourced
T Time-bound Time framed, Timed, Time-based, Timeboxed, Timely, Time-Specific, Timetabled, Trackable, Tangible

με λιγα λογια θα πρεπει να εχει αναλυθει-κοστολογηθει-εξετασθει και καθορισθειεπακριβως ο σκοπος και το χρονοδιαγραμμα υλοποιησης του.
Τι εχει γινει απ ολα αυτα, ΤΙΠΟΤΑ!!!
Αν αυτου τι γινεται “show business” , επικοινωνιακα τρυκ και απλη διαγραφη (done) .
Μονο που σε λιγο θα ακουγονται πραγματικα done-done αλλα θα ειναι απο τα καμπανακια που θα χτυπανε σε ολα και για ολα τα θεματα.

DONE