4 Δεκ 2009

Αντώνης όπως Γιώργος , αλλά...

Η νίκη του Α.Σαμαρά, όπως και εκείνη του Γ.Παπανδρέου πριν δύο χρόνια, δεν ήταν μια νίκη κάποιας τεχνικής ή κόλπου. Ήταν αποτέλεσμα μεγάλων κοινωνικών ρευμάτων που μακριά από τις επιρροές των διαπλεκομένων και εκείνων που έχουν τον πρώτο λόγο στα ΜΜΕ, επέβαλαν λύσεις που σύμφωνα με το σώμα των εκλεκτόρων δύνανται να φέρουν καλύτερες προοπτικές για τους ίδιους, από ότι οι επιλογές που έκαναν τα «συστήματα». Από αυτή τη σκοπιά και οι δύο εκλογές ήταν εκλογές αύξησης της αυτονομίας της πολιτικής. Αυτονομία που οφείλουν οι δύο πολιτικοί να προασπίσουν, αρκεί να κατανοήσουν ότι όταν μιλάμε για αυτονομία του Πολιτικού από μεγάλα συμφέροντα δεν εννοούμε μόνο τη δική τους προσωπική αυτονομία, αλλά όλου του δικού τους περίγυρου: Βουλευτών, προσωπικών συνεργατών, υπουργών, διοικητών τραπεζών και ΔΕΚΟ.


Προδημοσίευση από το άρθρο του Νίκου Κοτζιά στην αυριανή Αξία.

3 σχόλια:

Νίκος_11_11_64 είπε...

Too good to be true

DeGreece είπε...

Γενική παρατήρηση:
Η κουβέντα περί συμφερόντων μόλις αρχίζει να βγαίνει στην επιφάνεια για κάποιον, είναι ήδη ξεπερασμένη.

Η πολυπλοκότητα των σχέσεων και οι ταχύτητες των εξελίξεων οδηγούν σ'ένα ρευστό τοπίο μέσα στο οποίο μόνον ιδιαίτερα ικανοί πολιτικοί μπορουν να ελιχθούν αποτελεσματικά.

Κατά τη γνώμη μου δεν είναι η αυτονομία απαραίτητη -γιατί αυτό θα ήταν απλώς ρομαντικό- αλλά η χειραγώγηση των συμφερόντων από θέση ισχύος. Συμφωνώ για την ομοιότητα της εκλογής των δύο αρχηγών, υπάρχει, και υποθέτω ότι θεωρείς ότι σταματά εκεί. Δεν συμφωνώ με την αιτιολόγηση.

Η παράκαμψη των κομμάτων (κατ' άλλους των 'ειδεχθών μηχανισμών')συνιστά μια καινούργια δημοψηφισματικού τύπου διαδικασία με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ας μην μας διαφύγει η τεράστια πολιτική δύναμη που συγκεντρώνεται σ'ένα μόνο πρόσωπο και η άμετρη απαξίωση (πολιτική πάντα) των ηττημένων.

stefan είπε...

@DeGreece
Κυρία μου τα σέβη μου! Σας επεθυμησα.
Όταν ανεβάζω ένα κομματι απο αρθρο του ΝΚ δεν σημαίνει πάντα απαραίτητα ότι συμφωνω. Πόσο μάλλον όταν είναι μια μονο παράγραφος. Θεωρώόμως ότι τα αρθρα του Νίκου δίνουν πάντα σύνθημα καλού διαλόγου.
Συμφωνώ απολύτως μαζί σας!