6 Απρ 2010

Η αλλαγή στο Ναύπλιο είναι στο χέρι μας.


Φαίνεται λοιπόν πως το ΠΑΣΟΚ άκουσε! Πριν από ένα μήνα έγινε στο Ναύπλιο, με πρωτοβουλία της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, συνάντηση πολιτών και κινήσεων «για την δυνατότητα δημιουργίας ενός ενωτικού δημοκρατικού ψηφοδελτίου στην Ναυπλία εν όψει των εκλογών με Καλλικράτη».

Η πρωτοβουλία της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ ήταν σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση, με βάση και όσα είχα γράψει στο προαναφερθέν ποστ. Η συνάντηση έγινε στη σωστή χρονική συγκυρία και τάραξε σίγουρα τα νερά των δημοτικών πραγμάτων στην Πόλη. Το γεγονός κουβεντιάζεται παντού και η αντίδραση των πολιτών είναι θετική.

Η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα υπήρξε ικανοποιητική. Η "άλλη πρόταση" συμμετείχε και τοποθετήθηκε με τους εκπροσώπους της και ο διάλογος που έγινε ήταν σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση. Κάποιες επιμέρους τοποθετήσεις για το ζήτημα των προσώπων δεν νομίζω ότι στην παρούσα φάση ωφελούν, αλλά θεωρώ πως δεν επηρέασαν το γενικότερο θετικό κλίμα.

Εκείνο το οποίο εμένα μου έκανε εντύπωση, όταν το πληροφορήθηκα, ήταν η παρουσία και οι τοποθετήσεις "μελών" του ΠΑΣΟΚ που εδώ και χρόνια συνεργάζονται με τις Δημοτικές Πλειοψηφίες. Οι κύριοι αυτοί ήρθαν -μετά από χρόνια- σε μια συνάντηση του ΠΑΣΟΚ, για να ζητήσουν, λέει, το λόγο "που το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε ποτέ την αυτοκριτική του, για επιλογές του παρελθόντος, που τους οδήγησαν στη συνεργασία με την δημοτική πλειοψηφία" !!!

Αν και θα μπορούσα να πω πολλά για το θέμα και στεναχωρήσω πολλούς ένθεν και ένθεν, δεν θα το κάνω. Δεν είναι η ώρα για αναζήτηση ευθυνών για πράγματα που καλώς ή κακώς έγιναν ή δεν έγιναν στο παρελθόν. Τώρα προέχει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των δυνάμεων για την αλλαγή στο Δήμο. Και θεωρώ πως σε αυτήν τη συσπείρωση χωράνε όλοι, αρκεί να τοποθετηθούν ειλικρινά και ξεκάθαρα μπροστά στους πολίτες και να δεχτούν τις βασικές αρχές που θα διέπουν τη δημιουργία ενός ενωτικού και ισχυρού ψηφοδελτίου.

Σημασία δεν έχει τι κάναμε μέχρι σήμερα! Σημασία έχει τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Η πόλη μας δεν αντέχει άλλες "συναλλαγές", ούτε τις υπάρχουσες ούτε τις "κλωνοποιημένες". Μέσα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα συνολικότερα και επομένως και για την περιοχή μας και για την πόλη μας, μπροστά σε μεγάλες αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το σχέδιο "Καλλικράτης", όσο και από γενικότερες σημαντικές αλλαγές στη δομή και τον τρόπο άσκησης της δημόσιας διοίκησης, το Ναύπλιο πρέπει και μπορεί να βρεθεί στην αφετηρία της νέας εποχής με μια δημοτική αρχή που θα θέλει και θα μπορεί, που θα στηρίζεται στους πολίτες και θα σέβεται τη γνώμη τους, που θα υπερασπίζεται τα κοινά συμφέροντα αυτής της πόλης και δεν θα υποτάσσεται στα συμφέροντα των λίγων.

Σε αυτή τη βάση, η όποια συζήτηση αυτή την ώρα για πρόσωπα που θα μπορούσαν να τεθούν επικεφαλής, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και δεν συμβάλλει θετικά στην όλη προσπάθεια. Προέχει αυτή τη στιγμή η πολιτική σύγκλιση όλων των δυνάμεων που συμφωνούν στη δημιουργία ενός ενωτικού ψηφοδελτίου. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα πρέπει να γίνουν δημόσιες συζητήσεις και στρογγυλά τραπέζια πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν την πόλη, να κατατεθούν προτάσεις και να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο "πρόγραμμα αλλαγής για την πόλη".

Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα θα δεσμευτούν όλοι δημόσια να συμμετέχουν στην υλοποίηση του. Και με βάση αυτό το πρόγραμμα θα ξεκινήσει η συζήτηση συγκρότησης του ψηφοδελτίου στο σύνολο του και βέβαια και στο θέμα του επικεφαλής. Αυτός, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προκύψει μέσα από έναν ειλικρινή και δημόσιο διάλογο, χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα, χωρίς καπελώματα και εμμονές σε πρακτικές του παρελθόντος, χωρίς λογικές του τύπου "εγώ έχω λευκή επιταγή" ή "εγώ είμαι ο εκλεκτός ".

Χρόνος υπάρχει για να γίνουν όλα αυτά σωστά. Και διάθεση από όλες τις πλευρές φαίνεται να υπάρχει. Και το πιο σημαντικό , οι πολίτες επικροτούν αυτήν την πρωτοβουλία. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Είναι ευθύνη όλων μας να πετύχουμε και να αλλάξουμε τα δεδομένα στο Ναύπλιο. Προσωπικά θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια, τόσο σαν μέλος της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ όσο και συμμετέχοντας στην δημοτική κίνηση της "άλλης πρότασης".

Η ΑΛΛΑΓΗ στο Ναύπλιο είναι στο χέρι μας! Και θα την κάνουμε πράξη!

Η φωτογραφία είναι του Γ.Αντωνίου

2 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ο δείμος του πολίτη είπε...

Το Ναύπλιο έχει μεγάλη ένα ενωτικό νικηφόρο ψηφοδέλτιο.