19 Απρ 2010

Η θα τους γαμ*** σουμε ή θα μας γαμ***σουν

Το περιστατικό συνέβη στην πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο το περασμένο Σάββατο. Υψηλόβαθμος εφοριακός υπάλληλος κάθεται στην παρέα μου και δείχνει εξαιρετικά φορτισμένος. Συμμετέχουν ακόμη επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, όλοι προσκείμενοι ως επι το πλείστον στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. 

Η συζήτηση περιστρέφεται, όπως είναι λογικό, στα περί οικονομικής κρίσης. Ακούγονται διάφορες απόψεις υπέρ και κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι θεωρούν αυτονόητο το κρίσιμο ζήτημα της αναπτυξιακής πολιτικής. Ακούγονται πολλές απόψεις που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα της περιοχής, την ανάπτυξη του τουρισμού, των πόλεων, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των αποβλήτων.

Κάποια στιγμή ο εφοριακός υπάλληλος εκρήγνυται με πάταγο : " Ποια ανάπτυξη ρε παιδιά? Εδώ μου έκοψε 500 ευρώ από τον μισθό μου. Τσάμπα θα δουλεύω εγώ τώρα? Θα μου κόψει και τη σύνταξη σε  λίγο, θα μου τη δώσει και στα 65. Θα τον γα*** με τον ΓΑΠ. Ακούς εκεί να τολμήσει να βάλει χέρι στους μισθούς. Και μετά ήθελε να πιάσουμε και το τρίμηνο πλάνο για τα έσοδα. Αρχ*** α θα πιάσουμε. Μόνο τρεις εφορίες στις 140 το έπιασαν. Όχι παίζουμε. Σας λέω ... θα τον γαμ***με"!

Οι υπόλοιποι μένουμε άναυδοι στις θέσεις μας από την έκρηξη του εφοριακού. Η έκπληξη μας μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, όταν μας αποκαλύπτει το ύψος των αποδοχών του που φτάνουν τις 3.000€!!! Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να αντιδράσει, μάλλον γνωρίζοντας ότι δεν αξίζει τον κόπο να αντιδράσει. Σιγά σιγά η παρέα διαλύεται και όλοι αποχωρούν διακριτικά.

Η πρώτη μου αίσθηση από το γεγονός ήταν ένα ισχυρό σοκ. Πίστευα  και πιστεύω στην αναλγησία του ελληνικού δημοσίου και των λειτουργών του, αλλά αυτή η "θορυβώδης" και ωμή επιβεβαίωση του μπροστά στα μάτια μου ήταν ένα ισχυρό σοκ. Φίλοι μου εξιστορούν δεκάδες παρόμοια περιστατικά τον τελευταίο καιρό, για εκπαιδευτικούς που γκρινιάζουν για τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις τους, για μηχανικούς που θέλουν όλο και περισσότερα προνόμια, για γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία που παραπονούνται για τις εφημερίες τους, για υπαλλήλους που αντιδρούν σε κάθε πρωτοβουλία που αμφισβητεί τα "κεκτημένα". Αυτό όμως που έζησα από πρώτο χέρι με προβλημάτισε πολύ και με εξόργισε.

Δεν πάμε πουθενά με αυτό το κράτος, με αυτούς τους υπαλλήλους, με αυτή τη νοοτροπία. Δεν έχουμε μέλλον. Όσο και να προσπαθεί ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση, όσο και να δείχνουν διάθεση να συμμετέχουν ενεργά σε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, αλλά και γενικότερα οι πολίτες, όσο δεν ξηλώνεται αυτός ο αραχνιασμένος μηχανισμός του δημόσιου τομέα, τίποτα δεν θα προχωράει. Όσο οι συντεχνίες και οι συνδικαλιστές θα κάνουν κουμάντο και θα εξουσιάζουν το κράτος, αυτή η χώρα θα βολοδέρνει ανάμεσα στα χρέη, τα δάνεια, τα ελλείμματα και τις λιτότητες, που αφορούν τελικά όλους εκτός από τους δημόσιους υπαλλήλους. 

Αν και δεν είμαι αισιόδοξος, θεωρώ πως αυτή την ώρα είναι ίσως η πιο κατάλληλη - και σίγουρα η τελευταία - ευκαιρία αυτό να αλλάξει. Και να  αλλάξει δραστικά. Δεν θα πω τώρα πως. Το γράφω άλλωστε χρόνια τώρα για επιμέρους θέματα σε αυτό το ιστολόγιο. Πρέπει όμως να γίνει τώρα. Και όσο "θορυβώδης" είναι η αντίδραση των υπαλλήλων, άλλο τόσο "θορυβώδες" πρέπει επιτέλους να είναι το ξήλωμα αυτού του status quo. Η "κοινωνική αναταραχή" που θα ισχυριστούν κάποιοι ότι μπορεί να προκληθεί, ας συγκριθεί με την αντίστοιχη κοινωνική αναταραχή που θα αντιμετωπίσουμε, αν αποτύχουμε ως χώρα να βγούμε από το τέλμα. Δεν μπορεί επιτέλους μια χώρα 12 εκατομμυρίων να πορεύεται με βάση τη διάθεση 500.000 δημοσίων υπαλλήλων. 

Ας τελειώσει επιτέλους αυτό το παραμύθι. Ας πάει κάθε εκπαιδευτικός στη θέση του δίπλα στο μαθητή, για να έχει ουσιαστικό νόημα η καλύτερη στην Ευρώπη αναλογία μαθητών - εκπαιδευτικών. Ας πάει κάθε μηχανικός, κάθε εφοριακός και κάθε γιατρός στη θέση του, ας ξεχάσει τους "μπάμπηδες" και τα προνόμια κι ας προσφέρει τις σωστές υπηρεσίες στον πολίτη. Κι όποιος δεν γουστάρει, η πόρτα είναι ανοιχτή και περιμένουν κι άλλοι, νέοι, στη σειρά με όρεξη για δουλειά. Επιτέλους ας μας αδειάσουν τη γωνιά όσοι μπήκαν στο δημόσιο για να κάθονται και όχι για να δουλεύουν. 

Η δουλειά δεν είναι ντροπή αλλά ούτε και προνόμιο. Είναι δικαίωμα και βασικά υποχρέωση, πολύ περισσότερο όταν το αντικείμενο της είναι η προσφορά υπηρεσιών και η διευκόλυνση του πολίτη. Η ευθύνη αυτής της κυβέρνησης και του Παπανδρέου προσωπικά είναι πολύ μεγάλη αυτή την ώρα. Γιατί τελικά για να μη μας "γα***σουν", πρέπει άμεσα να τους "γα***με" εμείς.

10 σχόλια:

Φιρφιλιώνης Μάριος είπε...

Προσπαθώ και εγώ να παραμείνω αισιόδοξος αλλά τώρα τελευταία έχουμε όλοι την ίδια γεύση από τις συζητήσεις μας. Εμείς ζωντανοί - νεκροί στις επάλξεις της ιδιώτικής επιχείρησης και από την άλλη ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ κράτος με άθαντους υπαλλήλους... με τόσους δημόσιους υπαλλήλους έπρεπε να μας φέρνουν τα χαρτιά στα γραφεία μας αλλά αντί αυτού...τα νοσοκομεία δεν έχουν προσωπικό και γιατρούς, τα σχολεία μας δεν έχουν καθηγητές, οι πολεοδομίες δεν έχουν ανθρώπους, ...το ίδιο στις εφορίες...φτάνει πιά.. ας πάει ο καθένας στη θέση τους για να ...μετρηθούμε!!!
Και το φέρτε πίσω τα κλεμένα ας μην το έχουμε μονό για τις χρηματικές υπερεξαιρέσεις των ημέτερων και υμέτερων αλλά για όλους αυτούς που αγνοούν την ευθύνη της θέσης που τους εμπιστεύονται!!
Έχω μέσα μου Θυμό και πλέον δεν μπορώ να το κρύβω!! Εσείς;;;

Μας βλέπω σε λίγο για κοινωνικό εμφύλιο!!!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ασχολείσαι και με πράγματα που δεν ξέρεις.μείνε στο επίπεδο του φίλου σου του εφοριακού και άσε τους εκπαιδευτικούς απ'έξω.
Στα ελληνικά σχολεία έχουμε 25 μαθητές στην τάξη και θα γίνουν 30 όταν στα σχολεία της Ευρώπης έχουν κάτω από 20.
Πιάσαμε μια καραμέλα και την μασάμε κάθε μέρα.
Να φύγουν λοιπόν οι εκπαιδευτικοί να πάτε εσείς να κάνετε το μάθημα να δείτε τι σημαίνει εκπαίδευση.
Γιατί δεν είπες τίποτα στον φίλο σου; Γιατί; Ήθελες να βγάλεις την ουρά σου απ' έξω για να φωνάζεις από την ασφάλειά σου εναντίον των εκπ/κων.
Δες μήπως το πρόβλημα είσαι εσύ και η συμπεριφορά σου;

spallantzas είπε...

@Ανώνυμο
Γιατί αλήθεια έχουμε 20 μαθητές και θα γίνουν 30? Μήπως γιατί, με βαση στοιχεία του Υπουργείου 10.000 εκπαιδευτικοί δεν είναι σε θέσεις διδασκαλίας, αλλά αραχτοί σε διοικητικές θέσεις? Πως εξηγείται αλλιώς να έχουμε την καλύτερη αναλογία στην Ευρώπη δάσκαλου/μαθητή και ταυτόχρονα να έχουμε τόσα παιδιά στην τάξη?
Είπε κανείς να φύγετε οι εκπαιδευτικοί και να κάνουμε εμείς το μάθημα? Το αντίθετο λέμε: να πάτε επιτέλους στα παιδιά και να ασκήσετε με υπευθυνότητα το λειτούργημα σας. Η μήπως θεωρείτε υπευθυνότητα, το να λείπετε το πρωί από τη θέση σας και να βγάζετε μαύρο χρήμα το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, με την ανοχή του κράτους, από τα ιδιαίτερα?
Σας ενοχλεί πλέον η συμπεριφορά μας και το ότι εκφράζουμε το θυμό μας ε? Τι να κάνουμε? Έφτασε ο κόμπος στο χτένι.Δεν πάει άλλο.
Ελπίζω μόνο κάποια στιγμή να αποφασίσετε και εσείς όπως και εμείς να πείτε τη γνώμη σας δημόσια.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανάλογα είναι κι αυτά που ακούω κι εγώ από εκπαιδευτικούς με αφορμή το νέο νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου.

sxoliastis είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα 16 χρόνια, είμαι αορίστου χρόνου, με 3 παιδιά και παίρνω 1500 € (με καθυστέρηση 1,5 μήνα στη πληρωμή το τελευταίο καιρό) και λέω ευχαριστώ. Ως πότε όμως.
Όσο οι βουλευτές θα ψηφίζουν μόνοι τους τις αυξήσεις στους μισθούς τους,
όσο οι δικαστικοί θα παίρνουν αυτοί αποφάσεις για τους δικούς τους μισθούς,
όσο οι πρόεδροι των κρατικών οργανισμών θα παίρνουν 200, 300 ή 500 χιλιάδες € το χρόνο,
όσο η ελίτ των δημοσίων υπαλλήλων θα καθορίζει τη πορεία του κράτους, όσο δημόσιοι υπάλληλοι 40 και 45 χρονών θα παίρνουν πρόωρη σύνταξη 2000 € ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΟ.
Ας το καταλάβουν οι κυβερνώντες για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη πριν το ΔΝΤ δείξει τη πόρτα εξόδου στους απλούς υπαλλήλους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και τότε θα είναι αργά για τις επιπτώσεις που θα δημιουργήσει η κοινωνική έκρηξη που έρχεται!!!

espectador είπε...

Αναρωτηθηκες φιλε μου, μετα την πρωτη σου αγανακτηση, γιατι ο εφοριακος φιλος σου εφτασε να παιρνει 3.000 ευρω, οταν οι υπολοιποι υπάλληλοι του δημοσιου φτανουν τα 1400 μετα απο 35 χρονια δουλειας? Γιατι καποιοι "θυλακες" του δημοσιου ηταν τα χαιδεμενα παιδια και τωρα φυσικο ειναι να διαμαρτυρονται. Το συστημα τους ειχε δοσει προνομια, τους ειχε δοσει μισθους και επιδοματα (κυριως αυτα) και την δυνατοτητα να διαπραγματευονται με τους πολιτες. Και γιατι, κατα την γνωμη σου, δεν δουλεουν οι δημοισοι υπαλληλοι (ετσι γενικα και ισοπεδωτικα οπως ακουγεται εδω και χρονια-ενω οι ιδιωτικοι ε?)? τελος παντων. Χιλιομασημενη τροφη που αφηνει απεξω το κυριο προβλημα της καταχρεωμενης χωρας (θαρρεις και ολα αυτα στους μισθους πηγαιναν), ουτε κουβεντα για ολυμπιαδες, για σπαταλες (το "αγιο" φως προχθες το εφεραν με τιμες λεει αρχηγου κρατους). Κριμα.

CITIZEN είπε...

Δύο σύντομες παρατηρήσεις.

1.Στο φίλο σου τον εφοριακό να του πείς να πάει να κάνει τις μαγκίες του στο Δ.Ν.Τ. που έρχeται, να δεί τι κλωτσιές έχει να φάει.
Και επειδή θέλει να ρίξει τον Γ.Α.Π., να είναι βέβαιος ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ειναι μόνο κατ επίφαση Ελληνική, γιατί κατ ουσία θα ειναι του Δ.Ν.Τ.
Τότε να δεις πως θα νοσταλγησει τις βελουδινες περικοπες του Γ.Α.Π.,
διοτι τα καλοπαιδα του Δ.Ν.Τ. θα απολυουν τους μαγκες σαν τον παραπανω εφοριακο κατα χιλιαδες, και τοτε να δεις μαυρο δακρυ που θα χυθει στη Πλατεια Συνταγματος.

2.Στον εξοργιμένο εκπαιδευτικο θα κάνω μια ερώτηση.
Πόσους καθηγητές γνωρίζεις που κάνουν μάθημα λιγότερο απο 8 ώρες την εβδομάδα,τι ποσοστο ειναι αυτοι στο συνολο, εαν ειναι βιωσιμο αυτο το φαινομενο, και εαν κρίνει το παρπανω φαινόμενο δίκαιο τόσο για τους υπολοιπους μαχιμους καθηγητες, όσο και για τη κοινωνία.
Ποια πρεπει να ειναι η σταση της Πολιτειας απεναντι σ αυτο το φαινομενο δηλ να συνεχισει να το ανεχεται ?
Θέλω απάντηση συγκεκριμένη και όχι περι ''ανεμων και υδατων''.

Υ.Γ. Επειδή η πολιτικη αμετροεπια και αλητεία δεν έχει ορια σ αυτο το τοπο, θελω να σας παραπεμψω στο δημοσιευμα της σημερινης Ελευθεροτυπιας σελ. 3, που εχει πινακα με την αυξηση των δημοσιων δαπανων την περιοδο 2004-2009.
Τη περιοδο αυτη,που κατα τον ''καταλληλοτερο'' θα μειωνοταν οι σπαταλες του Δημοσιου κατα 10 δις ευρω- το θυμαστε φανταζομαι- ειχαμε αυξηση απο 45,8 δις σε 68,6 δις, δηλ. αυξηση περιπου 55%.
Και για να προλαβω τους γνωστους αμορφωτους πολτικους προβοκατορες οι δαπανες αυτες ειναι χωρις τοκους,χρεωλυσια, και αμυντικες δαπανες(που τους φορτωσε το ΠΑΣΟΚ).
Ειναι καθαρες δημοσιες δαπανες οι οποιες ''επανιδρυσαν'' το κρατος, και μας εστειλαν κατ ευθειαν στην αγκαλη του Δ.Ν.Τ.
Nα τους χαιρομαστε και περαστικα μας................

Ανώνυμος είπε...

"Να φύγουν λοιπόν οι εκπαιδευτικοί να πάτε εσείς να κάνετε το μάθημα να δείτε τι σημαίνει εκπαίδευση."

Υπάρχουν νέοι με διάθεση για δουλεία που κουράζονται δυσκολότερα από κηφήνες σαν εσένα. Ε λοιπόν αδειάστε μας τη γωνιά! - αντικαταστάτες υπάρχουν....

Andreas είπε...

Το να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον είναι πολύ εύκολο. Υπάρχουν πολλά που θα δικαιολογήσουν τις κατηγορίες. Σε όλα τα επίπεδα. Από τους πολιτικούς και το δημόσιο, μέχρι τον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

2 προβλήματα βλέπω όμως σε αυτή την προσέγγιση.

Πρώτον, δεν μπαίνουμε καθόλου στη θέση του άλλου. Το να μειώνεται το εισόδημά σου, το να έχεις εργασιακή ανασφάλεια, το να χάνεις τη δουλειά σου, δεν είναι απλή υπόθεση. Ανεξάρτητα του ποιος είσαι.

Υπάρχει πολύς πόνος κάτω από τον θυμό των κοινωνικών ομάδων, και θέλω να σεβαστώ τον πόνο.

Αν λειτουργήσω μόνο με τη λογική, ή αν προτάξω μόνο τον προσωπικό μου θυμό και τις προσωπικές μου επιθυμίες και αγνοήσω τις επιθυμίες των άλλων, τότε ο η κοινωνική διάσπαση έρχεται σχεδόν φυσικά. Αν όμως βάλω και το συναίσθημα μέσα τα πράγματα αλλάζουν, ο πυρετός καταλαγιάζει και πέφτει σε δέκατα.

Δεύτερον, δε νομίζω πως διασπασμένοι μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Δεν μπορείς να τραβήξεις αυτόν που πνίγεται από τα μαλλιά και να τον βγάλεις με το ζόρι. Είναι πολύ δύσκολο να επιβληθεί η σωτηρία άνωθεν. Πρέπει να συνεργαστεί.

Και για να υπάρξει ανταπόκριση, πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

Θα το καταφέρουμε;

Ανώνυμος είπε...

ΘΑΝΑΤΟΣ στους ψευτόμαγκες ΨΕΥΤΟΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ της δεκάρας που απλωσαν τα άχρηστα βρωμόχερά τους και πέταξαν τη βόμβα στην τράπεζα προκαλώντας το θάνατο τριών αθώων συμπολιτών μας. Για κάτι τέτοια άθλια, χωρίς αξία, χωρίς ιδεολογία, χωρίς σκοπό υποκείμενα και μόνο αξίζει να καθιερωθεί στην Ελλάδα η θανατική ποινή. Η ζωή τους και η πορεία τους στην κοινωνία μας δεν έχει καμία αξία. Μ'αρέσει που θέλουμε δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Δημοκρατία για τους δολοφόνους δημοκρατία για τους κλέφτες δημοκρατία για όλους αυτούς που μας τρώνε τα λεφτά και βρίζονται μεταξύ τους για το ποιός θα κυβερνήσει για να φάει περισσότερα. Και τώρα έχουμε καταντήσει να μην μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας. Για μερικά ανεγκέφαλα πλάσματα που δεν ξέρουν τι να κάνουν την παλιοζωή τους επειδή έτσι τους έμαθαν οι άχρηστοι και ανάξιοι γονείς τους και σκορπούν το φόβο και το θάνατο στην κοινωνία μας. Καμία δημοκρατία για όλους αυτούς! Κουραστήκαμε! ΘΑΝΑΤΟΣ για όλους αυτούς. Αν είστε μάγκες βγάλτε τις κουκούλες ΑΘΛΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ!!!!