27 Απρ 2010

Mίκη κάνεις λάθος!

Διάβασα πριν λίγο τη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη για το ΔΝΤ. Έχω μέρες που προσπαθώ να συγκρατηθώ και να μην γράψω κάτι για το "σήριαλ ΔΝΤ". Παρακολουθώ - όχι με ιδιαίτερη προσοχή για να είμαι ειλικρινής, γιατί μου είναι αδιάφορο - τα όσα λέγονται και κυρίως γράφονται και αισθάνομαι εντελώς ηλίθιος σαν πολίτης. Σαν να μη ζω εγώ σε αυτή τη χώρα, σαν να μην ξέρω εγώ τι έγινε και τι έχει συμβεί. Σαν όλοι αυτοί οι ειδικοί και οι ανειδίκευτοι που μιλάνε (και συχνά γκαρίζουν) και γράφουν, να ανακάλυψαν ξαφνικά τα τεράστια διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα της χώρας, να εντόπισαν μόλις χτες τις νέες συνωμοσίες που εξελίσσονται σε βάρος της "περίφημης" Ελλάδας που μας οδηγούν στην άνευ όρων υποταγή στο ΔΝΤ. Το ΔΝΤ που το ξέραμε, αλλά δεν το φοβόμασταν, και που τώρα έχει γίνει ο "κακός λύκος" για να πίνουν τα μικρά παιδιά το βράδυ το γάλα τους.

Και αυτή η σημερινή γραπτή δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη με έβγαλε από τα ρούχα μου. 

Πρώτα πρώτα τώρα κατρακύλησε η χώρα? Από το 2009? Αλήθεια θυμάται κανείς από την μεταπολίτευση και μετά - με εξαίρεση ίσως το 81-85 και το 93-96 - να μην κατρακυλάει αυτή η χώρα? Τώρα είδες την κατρακύλα Μίκη? Επί ΝΔ δεν την έβλεπες?

Ύστερα ... καιρό είχα να ακούσω αυτό το "για όλα φταίνε οι Αμερικάνοι"! Και όποιοι άλλοι τέλος πάντων. Πάντα σε αυτή τη χώρα φταίνε κάποιοι άλλοι. Ακόμη και μεταξύ μας, πάντα φταίει ο γείτονας, ποτέ εμείς. Πόσο μάλλον όταν "σφίγγουν οι κώλοι" στο εσωτερικό, τότε φταίει πάντα ο ... ιμπεριαλισμός. Ποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν Μίκη μου? Μήπως αυτοί που μας έδιναν πακέτα Ντελόρ, ΚΠΣ κλπ κλπ τόσα χρόνια? Και εμείς τι τα κάναμε? Τα μετατρέψαμε σε ανάπτυξη Μίκη μου? Τα ρίξαμε στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό? Ή τα εξαφανίσαμε με τον πιο μαγικό ομολογουμένως τρόπο στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας της ανθρωπότητας?

Και το ότι σήμερα κάποιοι μας εγκαλούν για αυτή μας τη συμπεριφορά ερμηνεύεται ως επιθυμία τους να μας "καταργήσουν ως λαό"? Ποιος Έλληνας πολίτης μπορεί να το δεχτεί αυτό? Και από πότε η ορθολογική λειτουργία ενός κράτους, έτσι όπως λειτουργεί κάθε κράτος γύρω μας σε ανατολή και δύση, ονομάζεται "κατάργηση ενός λαού"? Σε τελική ανάλυση Μίκη μου, αν δεν μπορούμε μόνοι μας να καταργήσουμε το φακελάκι, το "μαύρο" ιδιαίτερο, τη μίζα στην εφορία και την πολεοδομία, τη χοντρή μίζα στα δημόσια έργα και τις προμήθειες του δημοσίου, τα ατελείωτα ρουσφέτια στην τοπική αυτοδιοίκηση, τότε ας έρθουν να μας τα καταργήσουν άλλοι! Κι αν αυτό εσύ το λες "κατάργηση του λαού" , εγώ Μίκη μου το λέω "επιτέλους άσπρη μέρα". Και θα ευγνωμονώ αυτόν που θα το πράξει. Θα προτιμούσα να είναι η Ελληνική Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός (και νομίζω πως μπορούν ακόμη και τώρα την ύστατη στιγμή). Αλλά δεν με χαλάει, εδώ που φτάσαμε, να μας το επιβάλει ο οποιοσδήποτε.

Όπως δε με χαλάει να μας επιβάλλουν και συνεννόηση και συνεργασία με τη γείτονα Τουρκία. Το προτιμώ από το να σπαταλάω άσκοπα (συν τις χοντρές μίζες) ένα δεύτερο προϋπολογισμό για αμυντικές δαπάνες. Το προτιμώ για να δω επιτέλους: έχει πετρέλαιο αυτό το Αιγαίο? Κι ας μου ανήκει το μισό (από το πετρέλαιο , όχι από το Αιγαίο, προς αποφυγή παρεξήγησης) ! Από το ολότελα.... 

Κουράστηκα λοιπόν Μίκη μου να ακούω για συνωμοσίες και εχθρούς. Κουράστηκα να μου φταίνε οι άλλοι. Όχι Μίκη μου ! Εγώ φταίω! Εγώ και αυτοί που ψηφίζω. Και αν δεν μπορώ εγώ και αυτοί που ψηφίζω να λύσουμε το πρόβλημα, τότε ας έρθουν όποιοι έρθουν. Αυτοί τα έλυσαν και σε άλλα μέρη. Η διαφορά είναι πως εκεί οι αλλαγές έγιναν ανώδυνα σε 15 χρόνια. Εδώ δυστυχώς θα γίνουν επώδυνα για κάποιους σε 1-2, γιατί απλά όταν οι άλλοι προβληματίζονταν και προετοιμάζονταν, εμείς ζούσαμε στην τρελή χαρά. Τώρα ... ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε.

Γιαυτό διαφωνώ κάθετα μαζί σου Μίκη ! Ξέρεις τι περίμενα από σένα? Όχι συνωμοσιολογία και αντίδραση σε αυτά που είναι αυτονόητο πια ότι θα γίνουν! Αλλά να κτυπήσεις το καμπανάκι για μετά τα μέτρα. Εσύ που είσαι ζωντανό κομμάτι της πολιτιστικής περιουσίας, εσύ που συνέγειρες γενιές και γενιές με τα τραγούδια σου, θα περίμενα να πεις στους Έλληνες τι θα γίνει μετά τα μέτρα! Θα βάλουμε επιτέλους στόχους? Θα ξαναβρούμε οράματα αλλά και μεθοδολογία να τα υλοποιήσουμε? Θα δώσουμε περισσότερο βάρος στην συμμετοχή του πολίτη που τόσα χρόνια την ακούμε σαν ανέκδοτο? Θα αναδείξουμε τον πραγματικό πλούτο αυτής της χώρας και τις τεράστιες δυνατότητες των ανθρώπων της? Η μετά από δυο τρεις γενιές θα ξανακαλούμε τους "Στρος Καν" της εποχής να μας σώσουν? Και πάλι θα γκρινιάζουμε για συνωμοσίες και ιμπεριαλιστές? Αυτό είναι το ζήτημα Μίκη μου και όχι το ποιος έφταιξε και ποιος φταίει σήμερα! 

Υ.Γ. Ένας Έλληνας μετανάστης δεύτερης γενιάς προχτές στο Heilbronn μου είπε το εξής : "Εδώ στη Γερμανία οι Έλληνες είμαστε κλίκες. Οι Τούρκοι όπου παρουσιάζονται λένε "εμείς οι Τούρκοι". Εμείς λέμε "εγώ ο Σταύρος", "εγώ ο Δημήτρης", "εγώ ο Νίκος". Με τέτοια μυαλά δεν πάμε μπροστά!"

21 σχόλια:

Yannis Larios είπε...

+1

Unknown είπε...

Συμφωνώ στα περισσότερα που γράφεις. Όμως ο Μίκης δυστυχώς πολλά χρόνια τα έχει χαμένα και δεν πρέπει να του δίνουμε σημασία.

spallantzas είπε...

Ο Μικης υπήρξε απλά η αφορμή. Το λάθος το κανουν πολλοί

Ανώνυμος είπε...

Και μόνο ότι βρίσκεις ότι το 81-85 και 93-96 ήταν οι περίοδοι που η χώρα δεν κατρακυλούσε φτάνει για να καταλάβουμε...
Αλήθεια, αν την προσπάθεια τη σημερινή την έκανε ο Καραμανλής είτε το 2004 είτε το 2007 χωρίς παρεμβάσεις ξένων, που βρίσκεις τελείως θεμιτές, θα έβρισκε κανένα σύμμαχο;
Θα τη στήριζε ο σημερινός πρωθυπουργός και το κόμμα του;
Εσύ μήπως;

spallantzas είπε...

@ανώνυμο
Αλήθεια αν ο παππούς μου είχε ρόδες, θάταν ή δε θάταν πατίνι?

Ανώνυμος είπε...

+1

Madvil είπε...

Αμήν.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε, είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Φαίνεται ότι ζεις σε ένα παράλληλο σύμπαν ή εθελοτυφλείς, (ανα)μασώντας την ίδια καραμέλα όσων ακολουθούν τον κανόνα: "στην κονόμα μόνος μου, στην πληρωμή όλοι μαζί".
Δεν αντέχει οποιασδήποτε απάντησης/αντιπαράθεσης η άποψη ότι "εμείς οι κακοί διασπαθίσαμε το χρήμα που απλόχερα μας παρείχαν οι καλοί και φιλεύσπλαχνοι Ευρωπαίοι κι εμείς τους κοροϊδέψαμε και τους φάγαμε τα λεφτά".

Ποιοι μας εγκαλούν, ωρέ; Έχεις ιδέα τι μας χρωστάνε και τι χρωστάνε και σε άλλους αυτοί που τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο; Έχεις ιδέα τι μπουρδέλο είναι οι οικονομίες τους; Ποιος είναι το δημόσιο χρέος τους και ποιες οι συμβατικές τους υποχρεώσεις που αδυνατούν να εκπληρώσουν;
Αλλά εσύ "ανακάλυψες" και "απεφάνθης" ότι η διαφθορά είναι ελληνική εφεύρεση και δεν συμβαίνει "εις Παρισίους", αλλά μόνο εν Αθήναις.
Η διαφθορά δεν έχει χρώμα και χώμα. Είναι διεθνής. Είναι σύμφυτη με το ανθρώπινο γένος.
Πιο λιανά, συμβαίνει παντού (απόδειξη ο σαθρός και πουλημένος μηχανισμός λειτουργίας της Ε.Ε. σε διοικητικό, λειτουργικό και οργανωτικό επίπεδο, που, μπροστά του, η ελληνική γραφειοκρατία και δημοσιοϋπαλληλική λαμογιά ωχριά).
Μόνο που αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν συμβαίνει πουθενά αλλού.
Το "μας βρήκανε μαλάκες και μας φορτώνουν όλα τα προπατορικά αμαρτήματα" είναι η πρώτη απλοϊκή ανάγνωση.
Η εξήγηση είναι πολύ πιο σύνθετη και όσοι δεν προβληματίζονται επ' αυτής, αλλά ανακαλύπτουν τον... "εσωτερικό εχθρό" στο πρόσωπο του "αιώνιου ελληνικού λαμόγιου" μόνο ως αφελείς ή ως ύποπτοι μπορεί να λογίζονται.
Μεγαλύτερη παραπληροφόρηση δεν θα μπορούσε να προσφέρει το κείμενό που διάβασα.

Γιώργος Ρενιέρης

Υ.Γ.: Είναι τουλάχιστον ντροπή να «απαντάς» στον Μίκη Θεοδωράκη (και σε όποιον επώνυμο «Μίκυ», κρυπτόμενος πίσω από την ανωνυμία σου. Ποιος είσαι εσύ, συντάκτη του ενταύθα κειμένου;

spallantzas είπε...

@Γιώργο Ρενιέρη
Καλώς όρισες στο ιστολόγιο μου. Προφανώς δεν με ξέρεις, αλλά και δεν πρόσεξες το προφιλ μου! Ανώνυμα εγώ ποτέ.
Η άποψη σου σεβαστή. Ο τρόπος που κρίνεις και κάνεις διάλογο, τουλάχιστον άκομψος! Παρόλα αυτά σε ευχαριστώ που συμβάλλεις με τη γνώμη σου στο διάλογο, έστω και με αυτόν τον τρόπο.
Μια παρατήρηση μόνο.
Αν ήμουν στην κονόμα μόνος μου, θα ήμουν ακόμη εκεί και θα κονομούσα και δεν θα μιλούσα ουτε έξω ουτε στο διαδίκτυο. Γιατί αυτοί που κονομούσαν ακόμη κονομάνε! Και αν συνεχίσουμε έτσι, και με ιδεες σαν τις δικές σου, θα κονομανε ες αεί.
Γράφω επώνυμα 5 χρόνια τώρα. Και η ζωή με έμαθε να λέω και να γράφω αυτό που πιστεύω δημόσια χωρίς φόβο και παθος.
Αν δεν σ αρέσει δικαίωμα σου, δεν θέλω να σε πείσω, διάλογο θέλω να κάνω λέγοντας τη γνώμη μου.
Και αυτό το αποδέχονται πολλοί καλοί φίλοι μέχρι σήμερα. Αν το αποδέχεσαι και εσυ , μείνε! Αν όχι, η πόρτα ειναι ανοιχτή. Σχόλια όμως του τύπου "εισαι εκτος τόπου και χρόνου και παραπληροφορείς" δεν θα ξαναγίνουν αποδεκτά.

Ανώνυμος είπε...

Καλώς σε βρήκα. Μερικές -τελευταίες- απαντητικές παρατηρήσεις:
α) Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι χάνεις την ψυχραιμία σου, αλλά το κοινοποιείς «με το γάντι». Διότι, όποιος διαβάσει προσεκτικά την απάντησή σου (αλλά και την αρχική σου ανάρτηση) εύκολα διαπιστώνει ότι δεν επιχειρηματολογείς, δεν τεκμηριώνεις, απλώς γενικολογείς και (στην απάντησή σου προς εμένα) επιτίθεσαι και δη με φαιδρότητα.
β) Χαίρομαι που διευρύνω το λεξιλόγιό μου και μαθαίνω νέους ορισμούς της κομψότητας (έναν προηγούμενο μου τον δίδαξε την περασμένη εβδομάδα ο Ιωάννης – Παύλος Γκωτιέ, στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου).
γ) Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι εσύ είσαι στην «κονόμα». Υποστήριξα, όμως, ότι υιοθετείς την αυτή λογική. Τώρα αν όντως είσαι, πρόβλημά σου (και νεοελληνική μαγκιά σου, κατ’ εσέ). Ωστόσο, έχε υπόψη σου (το έχεις ήδη) ότι συνήθως αυτοί που «κραυγάζουν» ή, έστω, «τοποθετούνται δημοσίως» είναι κατά κανόνα οι «μη αναμάρτητοι» (για να το θέσω… κομψά).
δ) Χαίρομαι –επαναλαμβάνω– που χάνεις την ψυχραιμία σου: την ίδια στιγμή που με εγκαλείς για… έλλειψη κομψότητας και επιθετικότητα, εξαπολύεις εις βάρος μου σκαιά επίθεση, με σχόλια του τύπου «αν συνεχίσουμε έτσι, και με ιδέες σαν τις δικές σου». Ψυχραιμία, αγαπητέ!
Άσε που αυτοαναιρείσαι με τη δήλωση «αυτοί που κονομούσαν ακόμη κονομάνε», που αποτελεί ωμή παραδοχή του γεγονότος ότι τα βρόμικα μέτρα που μας επιβάλλονται σε τίποτα δεν θα αλλάξουν την νοοτροπία που στηλιτεύεις (και η οποία αείποτε παρατηρούνταν εις άπασα την Οικουμένη).
ε) Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σου να μας πείσεις ότι έχεις «πολλούς φίλους». Σου εύχομαι να τους χιλιάσεις! Όσο για την εφηβικού ύφους απειλή ότι «τα σχόλιά μου δεν θα ξαναγίνουν αποδεκτά», την αντιπαρέρχομαι με ελαφρό μειδίαμα, διαπιστώνοντας ότι η άποψη πως «όλοι είμαστε ίσοι, αλλά κάποιοι είμαστε πιο ίσοι από τους άλλους» εξακολουθεί να παραμένει δημοφιλής και στο “Web 2” διαδίκτυο.

Γιώργος Ρενιέρης

Υ.Γ. 1: Εκλαμβάνω ως συμφωνία με το περιεχόμενο όσων γράφω το γεγονός ότι δεν παραθέτεις ούτε ένα επιχείρημα που να τα αντικρούει.
Υ.Γ. 2: Σου παραχωρώ το δικαίωμα της «τελευταίας απάντησης», αφού αναγνωρίζω ότι «παίζω στο δικό σου γήπεδο».

Νίκος Μ. Γεωργίου είπε...

Αυτό το φωτογραφικό αλλά και συνάμα γραφικό 81-85 και 93-96 μου άρεσε . Ούτε ύμνος στα χρόνια του Στάλιν να ήταν . Τέλος πάντων . Ο Μίκης των Ελλήνων δεν έχει ξεκουτιάνει όπως γράφει ένας πραγματικά κάποιος . Ίσως την κορυφή των κυπαρισσιών να μπορούν να την δουν μόνο όσοι κοιτούν ψηλά. Και ο Μίκης δεν είναι μόνο ψηλός , αλλά πάντα κοίταγε ψηλά .

spallantzas είπε...

@Γιώργο Ρενιέρη
Επειδή έχω χάσει παντελώς την ψυχραιμία μου και συνάμα και τα λόγια μου με το σχόλιο σου, θα σου πω μόνο τούτο :
Με έσκισες, με κολλησες στον τοίχο, με πάτησες κάτω σαν σκουπίδι, με έλιωσες! Παίζεις μπάλα στο γήπεδο μου και μου έχεις βάλει 5 γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο.
Δεν έχω τη δύναμη ούτε τα λόγια να αντικρούσω το λόγο. Σου εκφράζω αμέριστο θαυμασμό. Λυπάμαι που το blogger δεν έχει ακόμη widget που να χτυπάει παλαμάκια. Σου υπόσχομαι ότι από αύριο θα φωνάζω πάλι με φανατισμό "ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός".
Τα σέβη μου!

Ανώνυμος είπε...

Ναι φιλε μου εχεις ενα φοβερο επιχειρημα..

Αληθεια γιατι εστιαζεις μονο στο πετρελαιο και δεν μιλας ελευθερα για το μισο Αιγαιο
Μην ντρεπεσαι.

Το επιχειρημα σου λοιπον ειναι...

"Οτι δεν μπορεις να θρεψεις το χανεις.."
Εχεις δικιο...

μονο που η Ιστορια γραφει οτι Ελληνας, απο την εποχη του Λεωνιδα, λεγεται αυτος που του το παιρνουν με την βια ....
και αυτος οχι που τα παραδιδει μονος του.

Ξερω θελεις να λεγεσαι και εσυ Ελληνας..
Σιγουρα οσο ζεις οι διπλανοι σου θα σε φωναζουν Ελληνα..

Η ιστορια δεν θα σε φωναξει ποτε.
Σε ευχαριστω για την φιλοξενια..

spallantzas είπε...

@Τελευταίο Ανώνυμο
Τι να πω τώρα? Τελικά το πρόβλημα μας είναι αν θα μας το πάρουν με τη βία ή όχι ή αν θα μας το πάρουν γενικώς?
Και τώρα που το έχουμε (και θα το έχουμε) τι το κάνουμε? Και άσε το πετρέλαιο. Κατά τα άλλα τι το κάνουμε? Το πουλάμε σε ξένους ναι η όχι? Αυτό είναι πιο "ελληνικό" ε?
Ακου φίλε! Δεν θέλω να με φωνάξει η ιστορία. Χέστηκα!
Τα παιδιά μου θέλω να ζήσουν σε μια καλύτερη πατρίδα. Αυτό μόνο!

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μου μην εξαπτεσαι το ιδιο θελω και γω και θα χαρω να ζησουν παρεα με τα δικα σου σε μια πατριδα...Ακριβως οπως το ειπες. Πατριδα!

Αν εχεις γερο στομαχι και εισαι νηστικος ..
(γιατι εγω λιγο ελειψε να ξερασω)
Αφιερωσε 2 ωρες.
Δες που οδηγησε το επιχειρημα σου να ξεπουλας..
οταν χρωστας...
http://www.larisaportal.gr/diafora/argentina.php

και κανε μια χαρη και στα παιδια μας..
πριν παιρνεις με ντοματες οποιονδηποτε μιλαει για συνομοσια... φροντισε να μην υπαρχει.

Ανώνυμος είπε...

εξηγησε μας σε παρακαλώ τί ακριβώς έγινε το 81-85 και 93-96 και δεν υπήρχε κατρακύλα;

Νίκος_11_11_64 είπε...

Αγαπητέ @stefan
Παρακολουθώ to blog σου εδώ και δύο χρόνια ανελλιπώς, είσαι ένα από τη μιά ντουζίνα ελληνικών blog που με ενδιαφέρουν, γιατί αγαπάω την Αργολίδα αν και δεν έχω σχέση καταγωγής αλλά γιατί πέρασα αξέχαστα καλοκαίρια στα 70's και early 80's και γιατί έχεις ένα όμορφο ιστολόγιο. Πασόκος υπήρξα, πλέον αυτοπροσδιορίζομαι ως πράσινος και κόκκινος, από τα πολύ εφηβικά μου χρόνια (1979) όμως φίλε μου αυτή η αναφορά σου στο 81-85 και 93-96 ήταν σκέτο ξενέρωμα, βγάλε τα πρεσβυωπικά γυαλιά είτε τα χρειάζεσαι, είτε όχι και δες μακρυά χωρίς παρωπίδες.

Νίκος Νικολόπουλος

spallantzas είπε...

Επειδη δεχομαι (και δικαιολογημενα νομιζω) κριτικη για το θεμα των 81-85 & 93-96 θέλω να διευκρινισω το εξής. Δεν εννοω ότι τότε η χωρα προόδευε. Απλά είπα ότι δεν κατρακυλούσε. Για όσους θέλουν να καταλάβουν, υπαρχει σημαντική διαφορά. νικήΘεωρω ότι τις δυό αυτες περιόδους εγιναν καποιες έστω μικρες (για μενα καποιες σημαντικές) θεσμικές αλλαγές που κρατησαν καπως τον κατήφορο. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι άλλαξαν την γενική εικόνα της κατρακύλας. Επομένως δετή εν μερει η κριτικη.

George Birbilis είπε...

Τη δεκαετία του '80 η υποτίμηση και η επιθετική διολίσθηση και λοιποί τρόποι να φάνε τα λεφτά όσων τα είχαν σε δραχμές πήγαν βροχή. Ένα καλό της ευρωζώνης είναι πως δεν μπορούν να κάνουν τέτοια εν μια νυκτή όπως παλιά (όπου οι διαπλεκόμενοι είτε είχαν τα χρήματα τους σε χρυσό/δολλάρια, είτε τους το σφύριζε ένα πουλάκι πότε θα γίνει υποτίμηση και τα μετατρέπαν θησαυρίζοντας στην επαναμετατροπή σε δραχμές)

citizen είπε...

Πολύ φασαρία και νόημα κανένα.
Τη πατρίδα τη ξεπουλήσαμε όταν δανειστήκαμε τα λεφτά κάποιων άλλων για να κανουμε ότι κάναμε, και να διαβιούμε όπως διαβιούσαμε.
Με 300 δις χρέος και με ετησια ελείμματα μεγαλύτερα του ρυθμού ανάπτυξης της ταξεως του 13% , οι δανειστές μας άρχισαν να νιώθουν οτι θα χάσουν τα λεφτά τους.
Οσο για τις μεγαλοπρεπεις κορωνες και τους λεονταρισμους των ελληναραδων για τους αλλους που χρωστανε περισσοτερα απο εμας θα του συνιστουσα να διαβασουν μερικες σοβαρες οικονομικες εφημεριδες.
Η Αγγλία εχει δικο της νομισμα και το χρεος της είναι περιπου στο 70% του Α.Ε.Π., οι Η.Π.Α εχουν νομισμα, στρατιωτικη και διπλωματικη και οποια αλλη ισχυ θελουν για να χρωστανε οτι θελουν.
Οι Ιαπωνες που χρωστανε το 180% του Α.Ε.Π τους , το οποιο κατα 95%ειναι εσωτερικο χρεος, και ολοι ξερουν τι σημαινει Ιαπωνας πολιτης εαν χρειαστει να βαλει πλατη.
Φυσικα η Ιαπαωνια είναι μια απο τις τρεις μεγαλυτερες σε μεγεθος και εξαγωγες χωρες του κοσμου, και αρα καθε συγκριση με την Ελλαδα ειναι ατυχης.
Συνοψιζοντας υπαρχουν πολλες χωρες ειτε με ελειμμα ειτε με χρεος αλλα καμια και με τα δυο μαζι στο βαθμο που τα εχει η Ελλαδα, μια χωρα που την καταντησαν οι πολιτικες μας, να εχει σχεδον μηδενικη παραγωγικη βαση, εγκλωβισμενη σε περιβαλλον ενος σκληρου αλλα συναμα προστατευτικου νομισματος σαν του ευρω.
Εσεις πατριδο-μάγκες θα χαρίζατε τα λεφτα που θα ειχατε δανεισει ?
Οι ξένοι ποσώς νοιάζονται- επι της ουσίας για την Έλλάδα και την ισορια της και ολα τα αλλα- απλά έχουν εγκλωβιστεί στο γεγονός ότι μας έχουν δανείσει τα λεφτα τους και οτι είμαστε στη ζώνη του ευρώ.
Πιθανή στάση πληρωμών θα ήταν καταστροφική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας,Γαλλίας,Γερμανίας κ.λ.π. θα γκρεμιζε την Ευρωζώνη και πιθανότατα θα δημιουργουσε συστημικό κίνδυνο στη παγκόσμια οικονομία.
Τώρα όσοι απο εσάς που πουλάτε τζάμπα τσαμπουκάδες θα ηθέλα να σας εβλεπα τι θα κάνατε εαν καναμε στάση πληρωμων και μας πεταγανε με τις κλωτσιες απο την ευρωζωνη, που θα σημαινε αυτοματη πτωχευση.
Θα τρεχατε πανικοβλητοι να βρειτε ενα τροπο να επιζησετε, διοτι δουλειες φυσικα δεν θα υπηρχαν πουθενα ουτε στο δημοσιο ουτε στον ιδιωτικο τομεα.
Κλεινοντας προτεινω να καταλαβουμε σε ποια θεση βρισκομαστε,να μην κυνηγαμε μονιμως μαγισσες και να πλαθουμε συνομωσιες σκοτεινων σιωνιστικων κυκλων,αλλα να κανουμε καποια στιγμη την αυτοκριτικη μας με καθαρο μυαλο, και βεβαια να αποδωσουμε αναλογικα τις ευθυνες τοσο στους εαυτους μας, οσο και σ αυτους που μας οδηγησαν στη κατασταση αυτή.

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Καλημέρα! Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με όσα γράφεις, δύσκολα βρίσκει στο διαδίκτυο αυτή την πλευρά των πραγμάτων...