9 Νοε 2010

Προχτές εκλέξαμε. Την άλλη Κυριακή επιλέγουμε!

Πολλοί φίλοι και συμπολίτες μου αναρωτήθηκαν γιατί επέλεξα τη σιωπή - αν και προκλήθηκα - σε όλη την προεκλογική περίοδο μέχρι σήμερα, παρότι συμμετείχα ενεργά και ως υποψήφιος σε αυτή την εκλογική διαδικασία με το συνδυασμό του Τάσου Σαλεσιώτη. Όσοι με ξέρουν καλά, θεωρώ πως κατάλαβαν το γιατί. Η άποψη μου για την αλλαγή στο Δήμο με την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας όλων των εκείνων των δυνάμεων που πίστευαν σε αυτήν ήταν εδώ και καιρό δημόσια γνωστή. 

Είχα διατυπώσει τότε - τον περασμένο Απρίλιο - την εξής συγκεκριμένη άποψη:


" Σε αυτή τη βάση, η όποια συζήτηση αυτή την ώρα για πρόσωπα που θα μπορούσαν να τεθούν επικεφαλής, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και δεν συμβάλλει θετικά στην όλη προσπάθεια. Προέχει αυτή τη στιγμή η πολιτική σύγκλιση όλων των δυνάμεων που συμφωνούν στη δημιουργία ενός ενωτικού ψηφοδελτίου. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα πρέπει να γίνουν δημόσιες συζητήσεις και στρογγυλά τραπέζια πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν την πόλη, να κατατεθούν προτάσεις και να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο "πρόγραμμα αλλαγής για την πόλη".


Δυστυχώς αυτό δεν έγινε εφικτό πριν τις εκλογές. Όμως είχαμε μια σημαντική εξέλιξη: το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε, έστω και τοπικά, να κατεβάσει επίσημο υποψήφιο έναν καταξιωμένο άνθρωπο της αυτοδιοίκησης, τον Τάσο Σαλεσιώτη. Η δική μου στάση ήταν προφανής και δεδομένη : στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις αυτή την πρωτοβουλία, γιατί πίστευα και πιστεύω πως η αλλαγή στην πόλη μπορεί να έρθει μόνο με την πρωτοβουλία του βασικού πόλου της δημοκρατικής παράταξης που είναι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ και με την παρουσία ενός ισχυρού και έμπειρου υποψήφιου. 

Τα γεγονότα επιβεβαίωσαν του λόγου το αληθές. Ο Σαλεσιώτης κατάφερε αυτό που δεν κατάφεραν πολλοί εδώ και 25 ολόκληρα χρόνια στο Ναύπλιο. Μπήκε στον δεύτερο γύρο και διεκδικεί το Δήμο με αξιώσεις τη δεύτερη Κυριακή. Αν και με όχι συσπειρωμένο το σύνολο της κομματικής βάσης, πέτυχε αυτό που πολλοί πριν λίγο καιρό θεωρούσαν ακατόρθωτο. Να αμφισβητεί την παντοκρατορία Αναγνωσταρά και να αποτελεί τον κυριάρχο πόλο της αλλαγής στα δημοτικά πράγματα.

Πέντε ημέρες πριν την επαναληπτική εκλογή θα ήταν πολυτέλεια να ασχολούμαστε με το πως και γιατί  κάποιοι επέλεξαν συνειδητά και προκλητικά την συμπαράταξη με τη "συναλλαγή", κάποιοι άλλοι ξέχασαν το τελευταίο διάστημα  τον πραγματικό αντίπαλο και εξάντλησαν την κριτική τους σε λάθος στόχο (και αυτό το πλήρωσαν εν μέρει στα αποτελέσματα) και κάποιοι τρίτοι μοίραζαν τα "κουκιά" σε όλα τα στρατόπεδα, στη λογική του "διαίρει και βασίλευε".  Το αποτέλεσμα της κάλπης ήρθε να αποδείξει σε όλους ότι ναι, η αλλαγή στο Δήμο είναι περισσότερο από ποτέ ρεαλιστική. Μια ισχυρή πλειοψηφία που φτάνει το 60% των ψηφοφόρων απαιτεί αλλαγή στο Δήμο!

Τώρα είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης του καθενός μας αλλά και της συλλογικής ευθύνης της κοινωνίας των πολιτών να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Τώρα είναι η ώρα των πολιτών να επιλέξουν και να απαιτήσουν αλλαγή πορείας στην πόλη. Οι "υποχρεώσεις" και οι "δεσμεύσεις" ολοκληρώθηκαν. Οι "συναλλαγές" και οι "αντιπαροχές" εξαντλήθηκαν. Τώρα επιλέγουμε - και αυτό καλώς ή κακώς επιτάσσει η παντοδυναμία που δίνει στο Δήμαρχο το νομοθετικό καθεστώς - την ηγεσία της πόλης. Τα κριτήρια της επιλογής είναι απλά και συγκεκριμένα:

  • Επιλέγουμε τον άριστο και τον ικανό! Και η επιλογή είναι εύκολη. Ανάμεσα σε ένα Δήμαρχο που υπήρξε ανύπαρκτος 8 χρόνια και σε έναν Νομάρχη που κατάφερε σε 4 χρόνια να κάνει όσα δεν έκαναν άλλοι σε δεκαετίες, η επιλογή είναι προφανής.
  • Επιλέγουμε τον έμπειρο. Ανάμεσα σε έναν Δήμαρχο που "κατάφερε", σε εποχές παχιών αγελάδων, να μην ολοκληρώσει ούτε ένα σημαντικό έργο στο Δήμο και να τον αφήνει καταχρεωμένο και έναν άνθρωπο που είναι ταγμένος στην αυτοδιοίκηση εδώ και 30 χρόνια με καταλυτική συμβολή σε πολλά και σημαντικά έργα στην ευρύτερη περιοχή, όπως το λιμάνι και τα έργα του Αναβάλου, η επιλογή είναι πάλι προφανής.
  • Επιλέγουμε αυτόν που σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, σε μια εποχή που οι δημόσιες δαπάνες θα περιοριστούν σημαντικά, μπορεί να κυβερνήσει αυτή την πόλη με γνώση και θέληση και να την κρατήσει ζωντανή, απέναντι σε κάποιον που κατασπατάλησε δημόσιο χρήμα χωρίς να αφήσει ένα στοιχειώδες έργο. 
  • Επιλέγουμε τέλος αυτόν που πιστεύει στον "Καλλικράτη" και τις νέες δυνατότητες που δίνει στην αυτοδιοίκηση και είναι έτοιμος να υπερασπιστεί με συνέπεια τα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών της με πρόγραμμα και σχέδιο ανάπτυξης , απέναντι σε έναν δήμαρχο που έκανε 4 χρόνια να ολοκληρώσει έναν κόμβο (που τον πλήρωσαν οι πολίτες ακριβά) και θυμήθηκε τα ποδήλατα (αλλά όχι τους ποδηλατόδρομους) μια βδομάδα πριν τις εκλογές.
Καλώς ή κακώς, έχουμε μια και μόνη δυνατότητα : να επιλέξουμε έναν από τους δύο! Αυτή θα ήταν η δυνατότητα μας, όποιο κι αν ήταν το "ζευγάρι". Και είναι σαφές για μένα, κι αυτή θα ήταν η στάση μου έτσι κι αλλιώς, ότι δεν θα επέλεγα ποτέ τον νυν Δήμαρχο. Ήθελα και θέλω την ανατροπή στο Δήμο και θεωρώ πως έχουμε τη χρυσή ευκαιρία, η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη. 

Και σε αυτούς που μας καλούν σε "ψήφο κατά συνείδηση" ας απαντήσουμε με αποφασιστικότητα : Ναι! Η συνείδηση μας λέει Αλλαγή στο Δήμο! Ναι ! Η συνείδηση μας λέει επιτέλους αυτή η πόλη να αλλάξει ρότα! Ναι! Η συνείδηση μας λέει να κοιτάξουμε μπροστά, το πιο ανθρώπινο μέλλον για μας και κύρια για τα παιδιά μας. Ναι! Η συνείδηση μας λέει να κάνουμε ξανά την Ναυπλία Πρωτεύουσα.

Είναι η τελευταία μας ευκαιρία σύντροφοι και φίλοι. Δύσκολα θα ξαναβρούμε τέτοια.

11 σχόλια:

Raindog είπε...

ΑΚΥΡΟ - ΑΠΟΧΗ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ!

spallantzas είπε...

@Raindog
Είσαι με τη Παπαρήγα και δεν τόξερα?

Raindog είπε...

Όχι. Σίγουρα όμως ΔΕΝ είμαι με τον Θεοδωρακίδη.

Και αυτός είναι ΜΟΝΟ ένας από τους λόγους (και μάλιστα δευτερεύων) που προτείνω ΑΚΥΡΟ ή ΑΠΟΧΗ στο Ναύπλιο. Εννοείται ότι το ίδιο προτείνω για τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών στην Πελοπόννησο.

spallantzas είπε...

Δεν κατάλαβα ! Είναι ο Θεοδωρακίδης υποψήφιος Δήμαρχος? Και τέλος πάντων, μήπως αντιλαμβάνεσαι πως το λευκό και το άκυρο είναι ΔΙΠΛΗ ΨΗΦΟΣ, όχι βεβαια για τον Θεοδωρακίδη (που να δούμε πρωτα αν βγήκε) αλλά σίγουρα για τον Αρματά, τον Μπαρού και τον Χρόνη?

Ανώνυμος είπε...

Την ανατροπή και τις αλλαγές τις έκανε κ. Παλάντζα « ο βασικός πόλος της δημοκρατικής παράταξης το ΠΑΣΟΚ» σε βάρος του Ελληνικού λαού, (Κυβέρνηση τρόϊκας,Μνημόνιο, ΔΝΤ, περικοπές δημόσιων δαπανών συντάξεων μισθών, αυξήσεις φορολογίας κλπ)
Και είναι σκέτο ανέκδοτο μέσα από μια ¨έκθεση ιδεών ¨να ζητάτε να πιστέψουν ότι ένας ¨ικανός,¨ ¨άριστος¨ πασόκος , αν τον ψηφίσουν θα σώσει την πόλη, από αυτά στα οποία την οδήγησαν ο «Βασικός πόλος της δημοκρατίας» αγκαλιά με τον άλλο πόλο της Ν. Δημοκρατίας.
Πράγματι υπήρξε ευκαιρία να γίνει κάτι στην πόλη,στον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά την υπονομεύσατε, ποιος ξέρει το γιατί;
Και δυστυχώς για όλους, με τις ωραίες συγκινητικές εκθέσεις ιδεών, δεν μπορείτε πλέον να καλύπτετε την πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε, ούτε να πείσετε για την ύπαρξη ¨Σωτήρᨨ..

spallantzas είπε...

το προηγούμενο σχόλιο διαγράφηκε γιατί τέτοια επιχειρήματα δεν είχαν και δεν θα έχουν ποτέ θέση σε αυτό το ιστολόγιο.

spallantzas είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε! Αλήθεια γιατί ασχολείστε με "ανέκδοτα" και "συγκινητικές εκθέσεις ιδεών"?
Όσο για το επιχείρημα σας ότι υπονόμευσα εγώ τη συνεργασία, καλά θα κάνετε να ψάξετε αλλού για υπονομευτές! Τα γραπτά ξέρετε μένουν και εγω λέω συνήθως τη γνωμη μου δημόσια και γραπτά.
Ορίστε λοιπόν. Δείξτε ανοχή σε αυτόν που 4 χρόνια αμφισβητούσατε και δώστε δύναμη σε κάποιους άλλους "πασόκους" - δεκανίκια του παντοκράτορα-εργολάβου-δημάρχου!
Υπό άλλες συνθήκες θα σας ευχόμουν να έχετε γερό στομάχι να υπομήνετε άλλα 15 χρόνια Τσουρνισμό στην πόλη, μια και αυτοικανοποιείστε κάποιοι από εσάς με το να είστε απλά "ισχυρή" (τρομάρα σας) αντιπολίτευση!
Ευτυχώς οι πολίτες δεν θα σας φέρουν σε τόσο δύσκολη θέση!

Ανώνυμος είπε...

Αρκει που διάβασες το σχόλιο - εάν δεν σου άρεσε δεν χρειάζεται να με μαλώνεις τόσο πολύ.

Για να μην κάνουμε όλοι πως πέσαμε με αλεξίπτωτο σε αυτή την πόλη. Είναι πολύ μικρός αυτός ο τόπος και όλοι πολύ γνωστοί μεταξύ μας.

Άλλο η πολιτική αφέλεια και άλλο η πολιτική σκοπιμότητα.

Η ζωή μας τελικά κρίνεται σε πολύ στοιχειώδη και απλά θέματα. Παλιές και νέες γκομενο-ιστορίες, συγγένειες, κομπλεξισμοί, ανεκπλήρωτες παιδικές προσδοκίες, ένας πατέρας που έδερνε τα παιδιά του, ένα καλό αυτοκίνητο (τζιιιπ) που δεν καταφέραμε να αγοράσουμε με τίμια λεφτά, ερωτικές απογοητεύσεις των νεανικών μας χρόνων (κοινώς υποχρεωτική αγαμία), χυλόπιτες, ένα πτυχίο που υποχρεωθήκαμε να αγοράσουμε γιατί υπήρξαμε λίγο πονηροί και τεμπέληδες κλπ κλπ κλπ. γράφουν ιστορία σε αυτή τον κόσμο.

Έλεος πια με την πολιτική αερολογία και τον ξερολισμό - για να μην πω κάτι πιο χοντρό.

Ανώνυμος είπε...

Στέφανε μήπως πρέπει να είσαι πιο εγκρατής στις θέσεις σου.. Μάθε λίγα πράγματα για την προεκλογική περίοδο και την πολιτική που έκαναν κάποιοι. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Γιατί γράφεις τη μισή αλήθεια αφού ξέρεις πολύ καλά τα πράγματα πως έγιναν τι έκφραζαν τίnήθελαν κάποιοι. Όσο για την προεκλογική καμπάνια ας μας δόσεις το δικαίωμα να έχουμε καλύτερη άποψη. Οι μικροαστοί δικηγόροι οι κουλτουριάρηδες δημόσιοι υπάλληλοι είναι αυτά που γράφονται γιατί υπάρχουν και πράγματα που δεν γράφονται…..Μην μας αδικείς και περισσότερο μην αδικείς τον εαυτό σου και μην τον ακυρώνεις. Τον Αναγνωσταρά (συνομιλητή τους και ψηφοφόροι του τα τελευταία χρόνια στο Ναύπλιο) τον έμαθαν από άλλους.
Αντωνιάδης Μπάμπης

spallantzas είπε...

Αγαπητέ Μπάμπη!
Δεν καταλαβαίνω σε τι πρέπει να δείξω εγκράτεια, σε αυτά που έγραψα.
Έθιξα κανέναν στο ποστ μου? Διατύπωσα δημόσια τη θέση μου, η οποία σε σένα είναι γνωστή! Όπως είναι γνωστό και ποια θα ήταν η - δημόσια πάλι - θέση μου, αν η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ήταν στο δεύτερο γύρο απέναντι στον Αναγνωσταρά.
Αυτή την ώρα δεν θα ψάξω πίσω από τις κουρτίνες και κάτω από τα τραπέζια. Απορρίπτω συνειδητά τέτοιες πρακτικές και το ξέρεις!
Και τέλος ... μπορεί να μην ήμουν παρών στην προεκλογική περίοδο, αλλά ξέρεις πολύ καλά που ήμουν και τι έκανα. Ξέρεις μέχρι την τελευταία στιγμή τις θέσεις μου και ξέρω ότι αντιλαμβάνεσαι, εσυ περισσότερο από όλους τη συνέπεια μου!
Γιαυτό δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρούμαι μη εγκρατής! Δεν έθιξα κανέναν και δεν υιοθέτησα πρακτικές που δεν με εκφράζουν!
Αντιθετα , οι αντιδράσεις, κάποιων συντρόφων σου και όχι εσενα προσωπικά, στο ποστ μου ήταν από ειρωνικές μέχρι προκλητικά άδικες. Δεν επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς περι "ξερολισμού" και "αλεξιπτωτιστών".
Και δεν θα το κάνω πριν το αποτέλεσμα της Κυριακής.
Απλά λέω πως είναιη χρυσή ευκαιρία της πόλης να ανατρέψει μια παγιωμένη κατάσταση που όλοι δεν επιθυμούμε να συνεχιστεί και να δοκιμάσουμε μια άλλη πορεία!
Μπορεί να μη βγει, δεν ξέρω, αλλά πείτε μου! Τι είχαμε , τι χάσαμε!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι σύντροφος του κ. Αντωνιάδη.

Σε παρακαλώ διέγραψε τελείως το ποστ μου να τελειώνουμε.

Το σχόλιό μου δεν ήταν προσωπικό και στο βαθμό που σε θίγει σου ζητώ συγνώμη.

Άσε που συμφωνώ με αρκετά από αυτά που γράφεις.

Είσαι καλά ρε φίλε?