19 Μαρ 2012

... το επιμύθιο ενός ιστολογίου...Μερος 1ο

Δεκαεννέα Μαρτίου 2012.
Πριν 8 ακριβώς χρόνια έστειλα ένα μεηλ στον Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν ο πρώτος και μόνος πολιτικός τότε που είχε δημόσιο προσωπικό μεηλ στο ελληνικό διαδίκτυο. Θεωρώ πως σήμερα είναι η κατάλληλη ημέρα να το δώσω στη δημοσιότητα... και πάνω σε αυτό να προσπαθήσω μετά να αναλύσω, γιατί πήγαν όλα στραβά σε αυτήν την οκταετία του ΓΑΠ και ποια είναι η ευθύνη του, αλλά και η ευθύνη του καθενός μας. Διαβάστε λοιπόν αυτό το κείμενο, που παραμένει αξιοπερίεργα επίκαιρο, και δώστε μου λίγο χρόνο για να κλείσω με τον ενδεικνυόμενο τρόπο αυτό το ιστολόγιο!

Φίλε και συναγωνιστή Γιώργο, 

ονομάζομαι Στέφανος Παλλαντζάς, είμαι 42 ετών , Πολιτικός Μηχανικός και μένω μόνιμα εδώ και 14 χρόνια στο Ναύπλιο. Σε αποκαλώ φίλο και συναγωνιστή έχοντας πλήρη επίγνωση του τι λέω, γιατί πρωτη φορά στη ζωή μου νοιώθω έναν πολιτκό άνδρα τόσο κοντά μου. 
Και δεν είναι μόνο βέβαια αυτά που σε καποιους αλλους φαίνονται σαν επικοινωνιακά τρικ ή μόδα, όπως π.χ. η μεγάλη σημασία που δίνεις στην ηλεκρονική επικοινωνία, αλλά κυρίως είναι ο καθαρός, σύγχρονος και απλός πολιτικός σου λόγος και η αμεσότητα και το όραμα στις πολιτικές σου επιλογές στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεσαι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Επιλογές και όραμα που σε καποιους που μούχλιασαν στις καρέκλες της εξουσίας για πολλά χρόνια αλλα και σε καποιους άλλους που η μόνη τους συμβολή υπήρξε να φωναζουν το όνομα του πατέρα σου απο τις εξέδρες των συγκεντρώσεων πριν την εμφάνιση του, ξενίζουν. Και έχουν σήμερα το απύθμενο θράσσος να θέλουν δυο βουλευτικές ιδιότητες (βλέπε Τσοχατζόπουλος) ή να βγαίνουν και να σε κατηγορούν οτι διαλύεις τη συνείδηση του κινήματος (βλεπε Κουλούρη). Αυτός ο τελευταίος με εβγαλε απο τα ρούχα μου και μου έδωσε την αφορμή να σου γραψω σήμερα, πραγμα που κάνω για πρωτη φορά. 
Τοποθετώ τον εαυτό μου πάντα στο χώρο της αριστεράς, αν και αυτός ο χαρακτηρισμός τείνει να παρεξηγηθεί στην Ελλάδα του σήμερα.Για μένα αριστερός είναι όποιος με αδιαπραγματευτο μπούσουλα την δημοκρατία, την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγύη των ανθρώπων, διευρύνει και ανανεώνει τις ιδέες του αλλα και την προσωπική του συμμετοχή μέσα στην καθημερινότητα της κοινωνίας , είτε της τοπικής που ζει και εργάζεται, είτε της ευρύτερης , ελληνικής και ευρωπαικής. Θέσεις και συμμετοχή σε δράσεις όπως η απασχόληση, η προστασία του περιβάλλοντος, η ειρήνη, τα ναρκωτικά, ο πολιτισμός και πολλα άλλα , ειναι αυτά που πρέπει σήμερα να χαρακτηρίζουν εναν αριστερό πολίτη. 
Δεν υπήρξα ποτέ μέλος του ΠΑΣΟΚ, ούτε το ψήφισα ποτέ μέχρι τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Πολλές φορές μεχρι τώρα προσπάθησα να συμμετέχω μέσα απο τις υπαρχουσες μορφές οργάνωσης των κινημάτων στην τοπική μου κοινωνία σε δράσεις για το καλό του τόπου, αλλα πάντοτε βρήκα μπροστά μου τα κομματικά και τοπικά κατεστημένα από όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς χώρους , συμπεριλαμβάνομενου και του ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα, που για να το περιγράψω όσο πιο παραστατικά γίνεται , το μόνο που κάνει τόσα χρόνια είναι να καταστρέφει και να ποδοπατά καθε προοδευτική ιδέα, κάθε προσπάθεια ανανέωσης και συμμετοχικής δημοκρατίας. Όλα θα τα λυσει ο βουλευτής, όλους θα τους διορίσει ο βουλευτής, όλα θα τα εγκαινιάσει ο βουλευτής. Κι αν ρωτήσεις τον βουλευτή "που πετάγονται τα σκουπίδια του Ναυπλίου και του Αργους το τελευταίο εξάμηνο και ποιος έδωσε την άδεια γιαυτό? Και γιατί έρχονται σκουπίδια απο τη Λακωνία και ρίχνονται λίγο έξω από το Ναύπλιο?" , πολυ φοβάμαι οτι δεν έχει απάντηση να σου δώσει. Το πολύ πολύ να σου πεί οτι σήμερα ασχολείται με τις αποζημειώσεις των αγροτών απο τις τελευταίες θεομηνίες. Που δεν λέω , να τις παρουν και τις δικαιούνται, αλλα να βγεί και κάποιος να πεί, ότι τις μέρες του πάγου είχαν κλειστούς στους ανεμομίκτες, γιατι καποιοι τους είχαν ταξει αποζημειώσεις για τα πορτοκάλια καλύτερες απο αυτές που παίρνουν απο τη χυμοποιηση. Κι έτσι τα παιδια μας αντί να πίνουν φυσικό χυμό πορτοκάλι, πίνουν Lucozade και Coca Cola. Και βέβαια και εμφιαλωμένο νερό, γιατί οι χωματερές είναι εντελώς ανεξέλεγκτες και δίπλα στην πόλη μας. 
Συμμετείχα στη διαδικασία εκλογής σου στην προεδρία του κινήματος. Για πρώτη φορά στη ζωή μου πίστεψα ότι πραγματικά συμμετείχα στο πολιτικό γίγνεσθαι, έτσι όπως εγώ το οραματιζόμουνα. Ένοιωσα εναν απερίγραπο ενθουσιασμό ότι πραγματικά κατι καινούργιο γεννιέται. Κάποιος πάει να ταραξει τα νερά. Καποιος βάζει επιτέλους τον πολίτη στο κέντρο της πολιτικής. Δεν τον θέλει απλό ψηφοφόρο καθε τέσσερα χρόνια να του δίνει λευκή επιταγή και μετα να αράζει στον καναπέ του και να παρακολουθεί απλά ένα στημενο πολιτικό ποδοσφαιρικό ματσ. 
Για να είμαι ειλικρινής και είμαι σίγουρος πως δεν είμαι ο μόνος, πιστεύω πως η απώλεια της εξουσίας απο το ΠΑΣΟΚ θα κάνει καλό. Αν και απόλυτα πεισμένος για τις ειλικρινείς σου προθέσεις, πιστεύω δύσκολα θα τα έβγαζες πέρα με τους μηχανισμούς της εξουσίας και τα μεγάλα συμφέροντα. Δεν έχω αυταπάτες και είμαι ρεαλιστής. Μεγάλα συμφέροντα και αλλαζονία θα υπάρχουν παντα. Αλλά η γνήσια λαϊκή συμμετοχή βαζει παντα τροχοπέδη στη συντηρηση, δίνει ασφαλείς διεξόδους στα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας και σήμερα στον 21ο αιώνα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, μια και οι παλιές δομές της πολιτικής εξουσίας έχασαν και τα τελευταία ερίσματά τους και όλα είναι πιά υποχείρια του κεφαλαίου και των μεγάλων συμφερόντων και των πολιτικών πια δορυφόρων τους. 
Χρειαζόμαστε πλήρη ανανέωση σε όλα τα επίπεδα χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς δεσμεύσεις , χωρίς αγκυλώσεις, ανανέωση και σε πρόσωπα και σε θέσεις. Σύγχρονη πορεία μέσα απο το σύγχρονο λαϊκό κίνημα. Είμαι σίγουρος πως και σ αυτές τις εκλογές θα αναδειχτούν τα πραγματικά προβλήματα της πορείας της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα και θα αναδειχτούν μέσα απο την καθημερινή τριβή με τους πολίτες οι λύσεις, όσο κι αν η συντήρηση, από όπου κι αν προέρχεται, προσπαθήσει να τις υποβαθμίσει. Είμαι βεβαιος πως καθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ θα σημαίνει ενας ακόμη ενεργός πολίτης στο νεο κινημα. Ας είμαστε και λιγότεροι απο τις βουλευτικές, θάμαστε όλοι πολίτες που θέλουμε το καινούργιο, που θέλουμε το καλυτερο, το προοδευτικότερο. Θάμαστε σίγουρα η καινούργια μαγιά γιαυτό που οραματίζεσαι, ένας ένας χωριστά θα βάζουμε επώνυμα την υπογραφή στη νέα μορφή του κινήματος.
Και μετά πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στη νέα πορεία που έχεις χαράξει, και που σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να έχει πισογυρίσματα. Με πρώτο στόχο για μενα τις τοπικές κοινωνίες, με ορίζοντα τις τοπικές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σε δυο χρόνια. 
Πρέπει η δράση να ξεκινήσει απο τώρα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ανατραπούν εκ βάθρων. Ξέρεις πολύ καλά ότι σε τοπικό επίπεδο τα κατεστημένα δεν έχουν χρώμα. Και δεν αλλάζουν όπως οι κυβερνήσεις. Εδώ υπάρχουν νοοτροπίες πολυ πιο συντηρητικές και αλλαζονίες πολύ πιο ισχυρές απο ότι στη κεντρική εξουσία. Εδώ τα "τζάκια" βασιλεύουν ακόμη, εδώ οι "κολητοι" κομματικοί του βουλευτή δρουν πάντα ανεξέλεγκτα, εδώ καθε προοδευτική ιδέα , καθε νεο πρόσωπο που ταράζει τα νερά πνίγεται εν τη γεννεση του. 
Η Αργολίδα είναι ένα τρανό παράδειγμα. Ακρως συντηρητικός νομός εδώ και χρόνια, τουλαχιστον με βαση τα εκλογικά αποτελέσματα. Σε καθε εκλογική διαδικασία έχουμε ίντριγκες και συντροφικά μαχαιρώματα, περίεργες συμμαχίες και πάντα σε βαρος του τόπου. Ενας νομός με τη μισή σχεδόν ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλαδας στη γή του, με τη μισή και παραπάνω παραγωγή εσπεριδοειδών της Ελλάδας, πνίγεται στη μιζέρεια, στην κουτοπονηριά και την αναισθησία των άχρηστων πολιτικών που αναδεικνύει εδώ και δεκαετίες. Ο τουρισμός αναπτύσεται ακόμη αυθαίρετα με όρους της εποχής της χούντας, τα πορτοκάλια θάβονται, το λαδι δεν τυποποιείται και δεν εξάγεται, οι αρχαιολογικοί χώροι μένουν αναξιοποίητοι, ουτε σκεψη για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και καλιεργειών, έξω πάντα απο όλα τα ευρωπαικά προγράμματα για αυτά τα θέματα, ένα λιμάνι στο Ναύπλιο, όπου τα κρουαζιερόπλοια αράζουν απέξω, ένα Μπουρτζι που εγώ προσωπικά έχω πάει μονο μια φορά στα 15 χρόνια που είμαι εδώ για να δώ μόνο τσουκνίδες και σκουπίδια, μια παραλία της Καραθώνας χρόνια αναξιοποίητη, μπλεγμένη στα διχτυα του ΕΟΤ και των τοπικών συμφερόντων. Μια πόλη που ακόμη το νερο της δεν πίνεται, ένας ολοκληρος νομός χωρίς εγκεκριμένο χώρο ταφής απορριμμάτων και πορτοκαλιών, μια Ερμιονίδα , όπου διάφορα συμφέροντα της Αθήνας χτίζουν αυθαίρετα όπου βρούν και χωρίς κανένα σεβασμό στο περιβάλλον. 
Ενα τελευταίο παράδειγμα στο Ναύπλιο είναι το κλεισιμο του εργοστασίου της βιομηχανίας ΚΥΚΝΟΣ. Ενα τεράστιο, αλλα συνάμα και ιστορικό συγκρότημα, στο κέντρο πια της νέας πόλης , γκρεμιστηκε χωρίς κανείς να πεί τιποτα και το χειρότερο, οι ιδιοκτητες του (μεταξύ αυτών και ο κ.Σαμαράς) ετοιμάζονται να το οικοπεδοποιήσουν. Και κανείς, μα κανεις δεν παρεμβαίνει. Οταν τρία τουλάχιστον σχολεία της ίδιας περιοχής αντιμετωπίζουν έντονο κτιριακό πρόβλημα. 
Αυτή Γιώργο είναι η κατάσταση. Κι αν δεν αλλάξει γρήγορα και εκ βαθρων , κι αν δεν καταφέρεις να την αλλάξεις εσυ, τότε δύσκολα θα βρεθεί σύντομα αλλη ευκαιρία. 
Έχεις στα χέρια σου μια πανίσχυρη εντολή . Ξέρεις πολύ καλά οτι ο πολίτης, κατ' αρχήν ο σκεπτόμενος πολίτης είναι η δύναμή σου. Γιαυτό πρέπει να του δώσεις τη δύναμη να κανει τη σκεψη του πραξη. Πρέπει να δρά καθε μέρα, σε καθε χώρο, για καθε θέμα. Η δράση των πολιτών είναι το καύσιμο της νέας προοδευτικής παράταξης. Δεν μιλαω για κουφιους αγώνες, τύπου ΚΚΕ . Μιλάω για θετική δράση, για συμμετοχή, για "εξουσία" του πολίτη. Για ιδιωτική πρωτοβουλία του καθε πολίτη, για διαφάνεια σε όλα, για ίσα δικαιώματα για όλους, για αξιοποίηση της γνώσης του καθενός για το καλυτερο κοινό αύριο. 
Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα έχουν πει κι αλλοι αυτό τον καιρό. Δεν το θεωρώ επανάληψη, ούτε περιτό. Καθε πολίτης που στέκεται δίπλα σου ενεργά είναι ενα λιθαράκι ακομη στο νέο κόμμα. Στηρίξου επάνω μας και δώσε μας δύναμη , για να σου δωσουμε κι εμείς. Όλοι θα έχουμε ίσες ευθύνες και στην επιτυχία και στην αποτυχία. Αν πετύχουμε, θα αφήσουμε ίσως τη σημαντικότερη κληρονομία, απο ιδρύσεως του ελληνικού κράτους στην πατρίδα μας και στα παιδια μας. 

Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου...