12 Απρ 2006

Συμμετοχική Δημοκρατία και διαδίκτυο . Το πείραμα του anatheorisi.org.

Το anatheorisi.org αποδεικνύει ότι με το διαδίκτυο η δημοκρατία μπορεί να βρει τη, χαμένη κατά πολύ, σύνδεσή της με τον γνήσιο δημόσιο διάλογο, αυτόν που δεν περιορίζεται στις “προκάτ” θέσεις των κομμάτων.

Η κοινή αυτή προσπάθεια είναι μια καλή ευκαιρία για να δείξουμε όλοι ότι, σε ένα θέμα που (πρέπει να) μας αφορά, έχουμε φωνή και είμαστε ικανοί να την αρθρώσουμε αυτόνομα. Ας είναι η αρχή και για άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες. Αν, μέσω του anatheorisi.org, βελτιωθεί έστω και λίγο το επίπεδο ενημέρωσης και “συνταγματικού προβληματισμού” της κοινής γνώμης, ο ιστότοπος θα είναι ήδη πετυχημένος. Περαιτέρω, μακάρι να βρει τις διόδους να συνεισφέρει στο αναθεωρητικό εγχείρημα και επί της ουσίας, με τις απόψεις που θα εκφραστούν εκεί.

Προϋπόθεση γιαυτό βέβαια είναι οι Έλληνες να μάθουν , όχι μόνο να ακούνε και να μιλάνε , αλλά και να διαβάζουν και να γράφουν. Και να λένε άφοβα τη γνώμη τους δημόσια ,και να σέβονται τη γνώμη του άλλου.

Για μας , στο ιστολόγιο πολιτικού διαλόγου , αυτό είναι καθημερινή μας έγνοια. Ευελπιστούμε να βλέπουμε κάθε μέρα νέους χρήστες πολίτες, όχι μόνο να διαβάζουν, αλλά να παρεμβαίνουν, να μας διορθώνουν - γιατί δεν είμαστε παντογνώστες - να κρίνουν αυστηρά αλλά ειλικρινά, αλλά να ζητάνε και την κριτική στη δική τους άποψη.

Απο την άλλη μεριά εμείς θα προβάλλουμε , θα προωθούμε και θα συμμετέχουμε σε κάθε παρόμοια προσπάθεια έχει τον ίδιο με μας στόχο , που είναι ο ανοιχτός και διαρκής διάλογος με στόχο τις λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας , από το πιο απλό που μας περιμένει έξω από την πόρτα μας , μέχρι το όραμα του καθένα μας για το αύριο.

Είμαστε βέβαιοι ότι η blogόσφαιρα αποδεικνύει αργά αλλά σταθερά τις δυνατότητές της και απαντά στους επικριτές της, που της αποδίδουν εσωστρέφεια και μικροπρέπεια.

Πρώτη δημοσίευση : diablog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: