Για μια ακόμη φορά το κράτος προσπαθεί να δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της γραφειοκρατίας με σπατάλη και λάθος επιλογές. Εκτός του ότι βέβαια υποκρύπτονται και πάλι κομματικές σκοπιμότητες τόσο για το γνωστό βόλεμα των «ημετέρων» , όσο και τη συνέχιση της ομηρίας των συμβασιούχων, που – θυμηθείτε - έκριναν σε μεγάλο βαθμό τις προηγούμενες εκλογές.
Προσωπικά πίστευα και πιστεύω ότι τέτοιες επιλογές , όπως τα ΚΕΠ παλαιότερα και τα ΓΥΠ τώρα, αποτελούν πρώτα από όλα ρητή ομολογία του κράτους ότι έχει αποτύχει να εξυπηρετήσει τον πολίτη.
Αντιγράφω από το προοίμιο του Οδηγού των ΚΕΠ :
« Στη σύγχρονη διοικητική πραγματικότητα όπου η έλλειψη πληροφόρησης των πολιτών υπονομεύει όλες τις δράσεις της Διοίκησης, η λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) συμβάλλει στην άμεση, ταχεία και αποτελεσματική πληροφόρηση και κυρίως εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.»
Προσέξτε το απίθανο «η έλλειψη πληροφόρησης των πολιτών υπονομεύει τις δράσεις της διοίκησης». Δηλαδή φταίμε κιόλας που δεν μας εξυπηρετεί το κράτος!
Δεν θέλω να τα ισοπεδώσω όλα. Το πρόγραμμα Αριάδνη του Γ’ Κοινοτικού πλαισίου στήριξης για τα ΚΕΠ έδωσε μια ιδέα για το πώς θα έπρεπε λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Τα ΚΕΠ έλυσαν πολλά προβλήματα εξυπηρέτησης καθημερινών αναγκών των πολιτών, κυρίως των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ καθώς και των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών. Το πρωτοποριακό ωράριο λειτουργίας, το ευχάριστο περιβάλλον, η εξυπηρετικότητα των υπαλλήλων, οι απλουστευμένες διαδικασίες έδωσαν μια θετική εικόνα στον πολίτηγια τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Όμως πίσω από τη βιτρίνα το βαθύ κράτος έμεινε αναλλοίωτο και από ότι φαίνεται μάλλον αδρανοποιήθηκε περισσότερο και χειροτέρεψε σε τελική ανάλυση. Τα αποτελέσματα από τη δημιουργία των ΚΕΠ θα ήταν χρήσιμα, αν η ύπαρξη τους συνοδευόταν από μια αναδιάταξη του προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να καλυφθούν κενά, να ενισχυθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί, να συντομευτούν διαδικασίες. Τίποτα από αυτά δεν έγινε! Αντίθετα οι δημόσιες υπηρεσίες έγιναν πιο δυσπρόσιτες , τα «γρηγορόσημα» ακολουθούν την αύξηση της τιμής του πετρελαίου (!?), αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι «κάθονται» στην κυριολεξία , οι κενές πάγιες θέσεις αυξάνονται και η κυβερνητική αλλαγή έφερε και την καταιγίδα του «φύγε εσύ, έλα εσύ».
Το πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα οι πολεοδομίες , όπου το τέλος του προηγούμενου χρόνου και τις αρχές του τρέχοντος έγινε το «πάρτι της δεκαετίας»! Και όπου πρόσφατα οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης – άργησαν λίγο να πάνε – ανακάλυψαν ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα – 5 μήνες μετά- «κενές ημερομηνίες» στα πρωτόκολλα του 2005! Και να μην αναφέρω τα ΚΤΕΟ, τα διαβατήρια, τις ταυτότητες, τη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας, το ΙΚΑ και πάει λέγοντας.
Τώρα λοιπόν που δεν κάναμε τίποτα για την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, τώρα που τα ΚΕΠ έχουν κορεστεί από προσφερόμενες υπηρεσίες και οι υπάλληλοι τους – άνθρωποι και αυτοί – δεν μπορούν να τα μάθουν όλα και να υποκαταστήσουν πλήρως το κράτος, θα φτιάξουμε τα Γραφεία Υποδοχής Πολιτών.
Δηλαδή θα παραδεχτούμε για μια ακόμη φορά ότι αποτύχαμε σαν κράτος, θα σπαταλήσουμε ένα ακόμα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, θα ξαναδιορίσουμε ή θα βολέψουμε ημετέρους και θα αφήσουμε το υπόλοιπο σύστημα άθικτο, θα κάνουμε δηλαδή άλλη μια τρύπα στο νερό. Και μετά θα ξεπουλήσουμε και κάποιες υπηρεσίες στο όνομα της καλύτερης εξυπηρέτησης.
Να τελικά γιατί η πρόταση για ριζική αποκέντρωση, για ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην περιφέρεια, για καινοτόμα και πραγματική συμμετοχή και έλεγχο του πολίτη δεν είναι απλά μια πρόταση για αναθεώρηση στο σύνταγμα μας, αλλά μια πρόταση για ριζική ανατροπή του σκηνικού στη δημόσια διοίκηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Το ελληνικό κράτος συνεχίζει να λειτουργεί σε όλους τους τομείς με όρους της δεκαετίας του ’60. Και αυτό συνεχίζεται χωρίς καμιά πρόθεση ή διάθεση από πουθενά να αλλάξει, γιατί έτσι βολεύει τους εκάστοτε κυβερνώντες, γιατί έτσι ελέγχεται ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος, γιατί έτσι τρέφεται η παραοικονομία και η παραδιοίκηση. Και ασπιρίνες τύπου ΚΕΠ και ΓΥΠ απλώς κολακεύουν βραχυπρόθεσμα τους πολίτες.
Πρώτη δημοσίευση : diablog.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου