27 Ιουν 2006

Παπανδρεολογία χωρις όρια!

Ανάμεσα στα εκατοντάδες σχόλια και άρθρα για τον Γ.Παπανδρέου που πλημμυρίζουν τα ημερήσια και κυριακάτικα φύλλα αυτές τις ημέρες, μετά τα ατυχή για το ΠΑΣΟΚ αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων , ξεχωρίζω δύο :

Το “ζουμερό” σχόλιο του Δημήτρη Μητρόπουλου στα χθεσινά ΝΕΑ και το “ποδοσφαιρικό” του Νίκου Μπίστη στα αντίστοιχα σημερινά. Δύο μάλλον εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το ίδιο θέμα , που όμως έχουν κοινά σημεία και τα ίδια λάθη.

Πρώτα πρώτα και οι δύο αρθρογράφοι μάλλον συμφωνούν ότι για το ότι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ δεν φταίει ο Γιώργος , αλλά το ότι είναι μπροστά σε ιδέες αυτός - αναφέρονται και παραδείγματα της Καραχασαν και των ιδιωτικών ΑΕΙ - και το κόμμα , και ίσως και η κοινωνία, δυσκολεύεται να ακολουθήσει.

Η ένσταση μου είναι διπλή.

Κατ’ αρχήν ποιος είπε ότι ιδέες σαν αυτές είναι πολύ μπροστά και ανεπίκαιρες,και άρα ανεφάρμοστες , για την ελληνική κοινωνία? Απο που βγαίνει αυτό? Γιατί ακόμη και από τις δημοσκοπήσεις μάλλον το αντίθετο συμπέρασμα εξάγεται.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τις ευθύνες. Είναι δυνατόν ο πρόεδρος του κόμματος να μην έχει ευθύνες για την κατάσταση στο κόμμα του? Ακόμη κι αν έτσι, σχεδόν κληρονομικά, το παρέλαβε , χωρίς να έχει ούτε την πολυτέλεια , ούτε το χρόνο, ούτε ίσως τη δυνατότητα να αλλάξει πράγματα ? Κι αν δεν φταίει , τότε ποιος φταίει? Αυτοί που τον διάλεξαν ή τον ψήφισαν? Ποιος τελικά?
Παρακάτω οι δύο αρθρογράφοι συμφωνούν και στη διαχείριση του πολιτικού χρόνου. Λένε δηλαδή ότι ο Γιώργος διαχειρίζεται τον πολιτικό χρόνο εντελώς διαφορετικά απο ότι τα υπόλοιπα στελέχη του ΠΑΣΟΚ , που συμπεριφέρονται λες και απλά έχουν πάρει αναρρωτική άδεια από τον υπουργικό τους θώκο. Πιο παραστατικός ο Ν.Μπίστης μιλάει για “φιλικά παιχνίδια” και προδιαθέτει ότι και στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές τα αποτελέσματα δεν θα είναι και τόσο ρόδινα για το ΠΑΣΟΚ.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ποιος νοήμων έλλην πολίτης πίστεψε ότι με την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ το γενάρη του 2004 θα κερδίζονταν οι εκλογές που έρχονταν. Ούτε και ποιος άλλος πίστεψε ότι το κόμμα ΠΑΣΟΚ θα άλλαζε , έτσι απλά με 5 προχωρημένες ιδέες και ένα σύνθημα , σε μια νύχτα. Όσο για τα “φιλικά” , τα “συστήματα” και τα “πειράματα” οι πολίτες έχουν κριτήριο και κρίνουν εκ του αποτελέσματος.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι.

Η άποψη του πολίτη για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε αυτή που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ , ούτε αυτή που υπολογίζουν με διάφορες μεθόδους η MRB και οι αδερφές εταιρείες της, ούτε αυτή που διαμορφώνεται στο τρίγωνο Χαριλάου Τρικούπη , Σολωμού και Πλατείας Συντάγματος.

Οι πολίτες τιμώρησαν το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές με την ψήφο τους, ξέρουν πάρα πολύ καλά γιατί το έκαναν αυτό, και περιμένουν τώρα από τον Γιώργο Παπανδρέου την νέα πολιτική πρόταση διακυβέρνησης. Αν αυτή δεν είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατό, με κυριο άξονα τη συμμετοχή των ίδιων στη διαμόρφωση της, όπως ο ίδιος διακηρύττει συνεχώς, θα το ξανατιμωρήσουν και στις επόμενες.

Και οι κ.κ. επώνυμοι , στελέχη και βουλευτές, αντί να συμβουλεύουν τον Γιώργο , αντί να στριμώχνονται στα παράθυρα για να δείξουν ποιοι είναι πιο κοντά του και ποιοι πιο μακριά του, αντί να ραδιουργούν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να βγάλουν τους “δικούς” δημάρχους , γραμματείς και φαρισαίους , ας κάτσουν να δουλέψουν για αυτή τη νέα πρόταση , ας μας αποδείξουν ότι υπάρχει αύριο για την Ελλάδα , ότι υπάρχει όραμα , ότι υπάρχει πολιτική πρόταση ,κι ας την εξειδικεύσουν ο καθένας στον τομέα τους και στην περιφέρεια τους. Ας κάνουν τους πολίτες στην πράξη κοινωνούς των προτάσεων τους, ας ακούσουν την κριτική τους, ας αποδείξουν ότι την παίρνουν υπόψη τους.

Αλλιώς το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία κόμματος όπου κανείς δεν παράγει πραγματικά πολιτική και όλοι ασχολούνται με το αν τραβάει η δεν τραβάει ο πρόεδρος.

Οι πολίτες δείχνουν ακόμη ανοχή και υπομονή , αλλά η κάλπη πλησιάζει επικίνδυνα και η κάλπη όπως και η μπάλα , είναι πόρνη!!!

Πρώτη δημοσίευση : diablog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: