17 Ιαν 2007

Ο Κώστας Σημίτης βάζει τα πράγματα στη θέση τους!

Πολλοί περίμεναν με αγωνία και περιέργεια τη χθεσινή παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη στην ετήσια εκδήλωση του ΟΠΕΚ. “Τι θα πει για το άρθρο 16; Τι θα πει για το ΠΑΣΟΚ; Για τον Γιώργο;”

Όμως για μια ακόμη φορά (φυσιολογικό και αναμενόμενο για όσους τον γνωρίζουν) ο “κύριος καθηγητής” μίλησε, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, πολιτικά και όχι κομματικά. Μίλησε γι αυτά που όλοι βλέπουμε, αλλά λίγο συζητάμε. Μίλησε για το πού ήμασταν, πού βρισκόμαστε και πού πρέπει να πάμε. Μίλησε για τη μάχη της συντήρησης με την πρόοδο, μίλησε για τους πολίτες και την πολιτική, μίλησε για τη δημοκρατία και τις αξίες της.

Ο Σημίτης ουσιαστικά έκανε για πρώτη φορά και την αυτοκριτική του (χωρίς να το πει με αυτά τα λόγια), για όλη την κυβερνητική του θητεία. Αλλά και για το πώς θα ήθελε να είχε κινηθεί το κόμμα του οποίου υπήρξε πρόεδρος αλλά για διάφορους λόγους (και με δική του φυσικά ευθύνη) αυτό δεν συνέβη.

Αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, και στην εποχή Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ και ουσιαστικά επισήμανε ότι τα προβλήματα του παρελθόντος δεν έχουν βρει ακόμα το δρόμο για τη λύση τους. Μίλησε επί της ουσίας για Συμμετοχική Δημοκρατία και για νέους θεσμούς συμμετοχής των πολιτών. Επέμεινε πως οι πολίτες αξιώνουν τη συμμετοχή στους θεσμούς της δημοκρατίας και είναι στο χέρι των πολιτικών να ανοίξουν τους “διαδρόμους” για την ενδυνάμωση της.

Θα μπορούσε κάποιος να χαμογελάσει (γλυκά ή πικρά… όπως θέλει) ακούγοντας τον Σημίτη να ξαναφέρνει στο προσκήνιο το θέμα της συμμετοχικής δημοκρατίας όταν το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ το έχει βάλει πρόσφατα στο ψυγείο, μετά από τρία χρόνια αλλεπάλληλες παρωδίες που έφθειραν ακόμα και τον ίδιο τον όρο “συμμετοχική δημοκρατία” (βλ. ανοιχτό κόμμα, διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων για τις δημοτικές, διαβουλευτική δημοσκόπηση, Κάθε Μέρα Πολίτης κλπ.). Το θέμα δυστυχώς δεν είναι για γέλια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό κατά τη γνώμη μου ένας πολιτικός με την πορεία του Κώστα Σημίτη, που υπήρξε πάντοτε σοβαρός και συνεπής στις θέσεις του και την πολιτική του, να βάζει δυναμικά τα πράγματα στη θέση τους! Και να επιχειρηματολογεί πως η ενδυνάμωση της συμμετοχής του πολίτη στο σύνολο των θεμάτων της κοινωνίας - με κύρια αιχμή την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης - είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση πολιτικής που βιώνουμε σήμερα και να κρούει κώδωνα κινδύνου ότι τη δημοκρατία μας θα μείνει πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο, αν η συμμετοχή δεν αποτελέσει κεντρικό κομμάτι της πολιτικής πρότασης των προοδευτικών δυνάμεων.

Στο diablog έχουμε συστηματικά αναδείξει το θέμα αυτό και έχουμε προσπαθήσει να ανοίξουμε, όσο περνάει από το χέρι μας, το διάλογο σχετικά με νέες συμμετοχικές διαδικασίες και καινοτομίες και με την “επαναπολιτικοποίηση της πολιτικής” γενικότερα. Αυτή είναι στην ουσία η κεντρική ιδέα ύπαρξης αυτού του “συμμετοχικού” ιστολογίου. Η χθεσινή ομιλία του Κώστα Σημίτη δεν είναι μόνον υποστηρικτική για τις πρωτοβουλίες συζήτησης όπως αυτή του diablog αλλά βάζει δυναμικά αυτά τα θέματα στο εθνικό προσκήνιο του πολιτικού προβληματισμού.
—-

Υ.Γ. Είναι απορίας άξιον γιατί η ομιλία του Κώστα Σημίτη (πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού) δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στην ιστοσελίδα του κόμματος. Είναι δηλαδή λιγότερο σημαντική από την ομιλία της (πρώην γραμματέως) Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στην Αμαλιάδα;

Πρώτη δημοσίευση : diablog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: