14 Φεβ 2007

Κράτος Αγάπη μου…

Μέρα που είναι είπα να γράψω για έρωτες…

Για τον αμοιβαίο έρωτα του Έλληνα με αυτό που λέμε “κράτος”. Αφορμή μου έδωσε το άρθρο της χτεσινής Ελευθεροτυπίας για το 1.000.000 δημοσίους υπαλλήλους! Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί μείωσε την ανεργία , ξέρετε πως? Διορίζοντας μέσα στο 2006 άλλους 50.000 στο λεγόμενο “δημόσιο τομέα”.

Ο Έλληνας πολίτης λοιπόν δε λέει να απαρνηθεί τον μεγάλο ερωτά του, μια θεσούλα στο δημόσιο. Και φτάσαμε στο σημείο,αν το καλοσκεφτείτε, αυτοί οι “ερωτευμένοι” να αλλάζουν στην ουσία τις κυβερνήσεις. Θυμίζω τον αριθμό των συμβασιούχων και τη διαφορά ψήφων των δύο κομμάτων στις εκλογές .

Όμως και ο Έλληνας της εξουσίας είναι “ερωτευμένος” με το κράτος. Στην εποχή του “εκσυγχρονισμού”, της “φιλελευθεροποίησης” και των “μεταρρυθμίσεων” η εκάστοτε εξουσία κάνει τα πάντα για να δείξει τη “λατρεία” της στο κράτος.

Ο “κρατικός” ΟΤΕ ιδιωτικοποιείται για να ελέγχει την αγορά, η “κρατική” ΔΕΗ βρίσκει συνεταίρους για να ελέγχει την ενέργεια, στα Δημόσια έργα ο νέος “Έρωτας” λέγεται ΣΔΙΤ, τα “κρατικά” πανεπιστήμια είναι ανεπαρκή και η ίδρυση “ιδιωτικών” θα δημιουργήσει ανταγωνισμό για να τα βελτιώσει(!). Στην Ελλάδα συμβαίνει το παράδοξο το κράτος να χρησιμοποιεί τον ιδιώτη για να ελέγξει καλύτερα ότι θέλει να ελέγξει και ο ιδιώτης να προσπαθεί με κρατικές πλάτες να κερδίσει και να επιβιώσει στην αγορά.

Τι λείπει? Το “δημόσιο συμφέρον” ή για να το πούμε ελληνικά, το συμφέρον του πολίτη. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτα “δημόσιο”. Τα πάντα είναι είτε “κρατικά” είτε “ιδιωτικά”. Και ανάλογα με το ποιος ελέγχει κυβερνητικά το κράτος, η πλάστιγγα γέρνει προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Όσο αυτή η “ολέθρια σχέση” θα επιβιώνει η κοινωνία μας δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα μπροστά. Τα αδιέξοδα στην παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, παντού θα μεγαλώνουν.

Λοιπόν, το κόμμα που θα γράψει στο πρόγραμμα του ότι στη επόμενη δεκαετία θα μειώσει στο μισό τους δημόσιους υπαλλήλους και θα δώσει υπόσταση στην έννοια της “δημόσιας υπηρεσίας” όχι μόνο θα το “ερωτευθώ”, αλλά θα γραφτώ και μέλος του και θα είμαι υποψήφιος του στις μεθεπόμενες εκλογές !

Πρώτη δημοσίευση : diablogXpress

Δεν υπάρχουν σχόλια: